Sari la conținut
  • intrări
    203
  • comentarii
    173
  • citiri
    2.050.343

Se apropie momentul adevărului


Barbones

1.068 citiri

GERMANIA | 14.07.2011

 

Se apropie momentul adevărului

http://www.dw-world.de/image/0,,6569480_1,00.jpg

Criza datoriilor în Europa escaladează. Deşi situaţia de pe pieţele financiare s-a calmat, oarecum, miercuri, după şocul provocat de verdictul agenţiilor de rating privind evoluţiile din Italia şi Irlanda, semnalele de alarmă nu mai pot rămâne neauzite.

 

Scenariile cele mai sumbre prevestesc sfârşitul uniunii monetare europene. Guvernul de la Berlin se vede tot mai des confruntat cu critici, reproşându-i-se că amână soluţionarea crizei datoriilor, ceea ce ar face-o să devină şi mai costisitoare.

Criză sistemică

 

Responsabilii politici nu s-au ferit să spună lucrurilor pe nume. "Criza a devenit deja una sistemică" a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare. Cuvântul "sistemic" a devenit un sinonim al crizei financiare de acum trei ani şi ne indică faptul că o bancă se prăbuşeşte, atrăgând altele, după sine, în prăpastie. În cazul crizei datoriilor europene, aceasta ar însemna că Grecia, urmată de Portugalia, apoi de Irlanda şi poate chiar de Italia, vor cădea una după alta ca piesele de domino.

 

Iată de ce se înmulţesc vocile celor care pledează pentru o ştergere a datoriilor elene, ceea ce ar putea diminua cumva presiunea din "cazanul euro". Până şi ministrul de finanţe german, Wolfgang Schäuble, lasă să se înţeleagă că un astfel de scenariu nu mai e de neimaginat.

 

În aceeaşi direcţie se înscrie şi declaraţia făcută de şeful Commerzbank, Martin Blessing, care constată cum neîncrederea şi nesiguranţa au luat amploare, în ultimele zile, în rândul clienţilor de bancă germani.

 

"De aceea", spune Blessing într-un interviu publicat miercuri de cotidianul de mare tiraj Bild, "trebuie găsită o altă soluţie pentru Grecia, decât să i se ofere mereu noi credite".

 

Această altă soluţie ar fi, în opinia sa, ştergerea unei părţi a datoriilor elene. "O astfel de măsură", mai arată şeful celei mai mari bănci particulare din Germania, "nu ar provoca un seism veritabil pentru băncile private din zona euro."

 

Şi Lars Feld, profesor la Universitatea din Freiburg, membru al Consiliului de experţi care evaluează economia germană, se pronunţă, în paginile aceluiaşi cotidian din Hamburg, pentru un "haircut" - o "tunsoare" - şi afirmă că "o ştergere a datoriilor Greciei nu mai e de evitat".

 

Reeşalonarea datoriilor

 

Din nou în discuţie sunt şi obligaţiunile pentru întreaga zonă euro, aşa-numitele eurobonds. Alt expert german, Peter Bofinger, de la Universitatea din Würzburg, declară cotidianului Rheinische Post: "Nu ne vom linişti până ce nu vom avea aceste eurobonds".

 

Guvernul german s-a opus până acum cu vehemenţă propunerii. Dobânzile pentru ogligaţiunile europene ar putea fi cu mult mai ridicate decât pentru cele de stat, germane. Germania ar trebui, ca şi celelalte ţări ale zonei euro, să garanteze nu doar pentru propriile datorii, ci şi pentru cele europene. E limpede că până la urmă se va ajunge totuşi la o reeşalonare a datoriilor Greciei.

 

Mohamed El-Erian, şeful celui mai mare fond de investiţii în obligaţiuni la nivel mondial, PIMCO, estimează că aceasta se va întâmpla în următoarele şase luni ale anului.

 

Autor: Henrik Böhme/ Medana Weident

Redactor: Petre M. Iancu

 

http://www.dw-world....5231040,00.html

0 Comentarii


Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat

Vizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.