Sari la conținut

EURO-DOLAR


flames

Postări Recomandate

revenind la subiect abia de acu incepe greul. dupa cum am postat cu ceva vreme mai in urma suntem intr un val C si eu zic ca sa finalizat printr un diagonal in valul 5 din C ul asta, eu am mers in mai multe randuri pe diagonal traingle EDT , dar nu a fost atunci ci abia acu si ceva mai jos decat ma astepam, pana aici e ok dar de acu vom vedea ca abia acu incepe nebunia, daca urcam in valuri de undoi, (12) adica 5 in sus 3 in jos si corectii mici 38 max 50, plecam in val 1 din 5 major, dupa cum am spus si in alt topic datorita aplorii pe care a avut o acest C e posibil (asta nu insemana ca eu nu pot gresi) sa facem un failure sau trunchiat si ma bazez stric pe undoiurile din 2006 2007 care sunt nefinalizate, e posibil sa urce ca nebunu si sa treaca de 159 (acu mie greu sa cred) dar am vazut multe in piata asta nebuna asa ca nu e exclus. patternul major nu e stricat ceea ce insemana de acu zile mai bune pentru cei care vad bull. daca nu mergem in (12) si mergem in corectii de tip zig zag sau flat pana in nivelele de la 146 primu 149 al doilea si 152 (ca targeturi) atunci miscarea in jos ramane valida si trebuie reinterpretat totul asta ca varinata de back up, oricum ca va fi impul in sus val 5 major sau corectie pentru validarea miscari down trebuie sa urcam pana la 149 sau chiar mai sus. am atasat o poza. linia rosie e varinata down si verde e up.

http://smages.com/i/fe/97/fe972a5bb6751e8eb1bafef10905b34b.gif

 

 

Eu sunt Bullish spre 1.7

Editat de iordaki
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Eu zic ca este un pic prematur sa vorbim de inversare de trend. Daca ne uitam la ADX, constatam doar o "inmuiere" a trendului coborator. De exemplu, daca pun un ADX pe un chart W1 si trag liniile de suport cele mai importante:

 

post-1272-1221542108_thumb.jpg

 

Linia roz groasa este suportul trendului crescator mare, care vine de foarte departe din trecut, de la sfarsitul anului 2001. Atunci a inceput trendul crescator major in care inca ne aflam si la ora actuala, atat timp cat linia de suport nu a fost sparta. Ca sa fiu in asentimentul elliottistilor de pe forum, suntem in unda 4 a acestui trend (sa il numim TMJ-1), care e departe de a fi terminata. Pe desen se vede sfarsitul undei 1, apoi 2,3,4 pana la data curenta. ADX-ul este un indicator care are intotdeauna obiceiul de a face divergenţe spre sfarsitul valurilor corective. Daca va uitati la sfarsitul undei 2, am marcat cu linii galbene o divergentza bullish MAJORA pe ADX. Este de altfel singura divergenta bullish care apare pe tot graficul ADX-ului, la sfarsitul undei 3 apare o divergenta clara bearish, in 3 pasi, dar minora. Alta divergentza bearish la sfarsitul undei 4 (adica in prezent) nu apare inca. Primul motiv pentru care eu spun ca inca nu urcam. Atentie, nu spun ca mai coboram. Dar cel mai probabil va urma o perioada de congestie care va "bate" inca odata pe linia de suport (care sa dea timp lui ADX sa mai faca o divergenta bulish). Sa nu uitam ca linia roz groasa de suport abia a fost atinsa un pic, cat sa fie vopsita cu varful pensulei. Trebuie o bataie serioasa si recul puternic inainte de a zice ca mergem iremediabil in sus. Cresterea partiala a fost cauzata de cei care au bookat profitul la suport. Ori, a doua varianta, sa sparga linia roz si sa mergem in jos (eu presupun ca va fi varianta a doua, pe criterii fundamentale despre care am mai vorbit in alte postari, dar sa zicem ca asta e o chestie subiectiva si sa ramanem deocamdata la ipoteza unui recul in sus, urmat de continuarea trendului crescator major).

 

Pe grafic mai apar inca 4 linii rosii, care suporta unda 3 a trendului. Se vad numai doua, pentru ca se suprapun, ele au fost trase pe D1 prin deep-urile undei 3 a trendului, sunt 4 deepuri, le-am grupat doua cate doua pe cele mai semnificative si am tras linii prin ele. Diferenta o sa se vada imediat cand trec la D1. Deocamdata sa remarcam ca toate aceste 4 linii rosii au fost sparte, si ca ele se afla acum deasupra cursului, fiecare dintre ele fiins o posibila S-R improprie (suport transformat in rezistenta). La oricare dintre ele cursul se poate intoarce iar in jos, ajutand la aparitia divergentei pe ADX de care vorbeam.

 

Well, aici ar trebui sa fac o paranteza legat de divergentele pe ADX. Carcotasii ar zice imediat ca liniile galbene trase de mine nu constituie o divergenta, pentru ca ele sunt inclinate in aceeasi directie, si nu in directii contrare, cum ne-am obisnuit de la alti indicatori. Dar inainte de a comenta ori pune intrebari, sa ne gandim cum este construit ADX. Asa cum spune si numele, este un index DIRECTIONAL. Linia principala a ADX-ului arata "forţa" trendului. Cand trendul prinde contur, incepe sa se formeze, adica cursul "se orienteaza pe directie", incepe sa isi defineasca directia in care vrea sa mearga, atunci linia principala a ADX-ului creste. Ori de cate ori trendul da semne de slabiciune, adica incepe sa fie dezorientat, sa "isi piarda directia", atunci linia principala a ADX-ului scade. Deci atentie, nu am zis trend crescator, ori descrescator. Am zis trend. Daca trendul care se formeaza este crescator, atunci ADX creşte. Daca trendul care se formeaza este descrescator, atunci ADX... well... CREŞTE. Da. Creste. ADX main line ne arata cand trendul e puternic. Cand ADX main line ajunge la valori foarte mari, atunci toata lumea e deja intrata pe piata, pe directia trendului. Si o inversare de trend devine iminenta. De exemplu in urma unui trend crescator lung, pestii mari au cumparat, si sunt intrati long. Tranzactiile lor au adus cursul in sus, formand trendul mare. Si daca toata lumea buna e long, cine mai cumpara? Nimeni. Ori plevusca ca noi, care nu are putere sa miste piata. Singura posibilitate e ca pestii mari sa inceapa sa isi inchida profiturile, adica sa vanda. Si cursul o va lua in jos. Si pestii mici pierd. Deci ori de cate ori ADX ajunge la valori MARI (depinzand de TF, aceste valori pot fi 80, 90) este un semnal ca trendul se poate inversa oricand, si miscarea inversa va fi foarte brusca. Uitati-va la caderile din august anul trecut pe GJ, ori la miscarile pe euro, cable, gj, din ultimele luni. ADX a atins valori de 80 cam pe toate D1-urile.

 

Bun. Deci ADX creste indiferent daca "trendul care prinde forţă" este crescator sau descrescator. Atunci cum stim despre care e vorba? Mergem in sus, sau in jos? Foarte simplu. Pentru a veni in ajutorul nostru, cei care au conceput ADX-ul ca indicator vor mai calcula inca doua ADX-uri mai mititele. Ele sunt calculate in acelasi fel, doar ca nu se iau in consideratie toate barele, ci doar cele care sunt pe directia care ne intereseaza. Adica mai calculam un ADX dar consideram numai barele crescatoare. Pe cele descrescatoare le ignoram. Il vom numi "DX plus" (directional index, in unele locuri o sa il gasiti ca DX+, Dx+ ori chiar DI+). Il pictam pe indicator cu o linie verde intrerupta. Mai calculam un alt ADX dar consideram numai candelele descrescatoare. Il numim "DX minus" (DX-, sau DI-) si il pictam pe indicator ca o linie punctata rosie. Si asta e toata filozofia. Cand ADX main creste, noi stim ca incepe sa se formeze un trend. Ca sa vedem in ce directie se formeaza trendul, facem apel la DX+ si DX-. Daca DX+ este mai mare ca DX-, atunci forta pe care o indica ADX ca incepe sa se formeze este orientata in sus. Si invers. Well... lucrurile sunt mai complicate, acesta este doar abecedarul. Pentru cine vrea, poate cauta informatii si poate aprofunda ADX-ul, nu o sa va dauneze ca traderi. Cel putin mie nu mi-a daunat.

 

Acum sa revenim la divergente. Ce inseamna divergenta? Inseamna ca pretul face noi extreme, dar indicatorul nu reuseste sa faca noi extreme de acelasi sens. Adica daca cursul face noi maxime, dar indicatorul nu reuseste sa faca noi maxime, avem o divergenta bearish. Ea ne anunta ca este posibil sa avem o inversare de trend - in jos - cat de curand. Daca cursul face noi minime, dar indicatorul nu reusete sa faca noi minime, atunci avem o divergenta bulish. E posibil ca directia pretului sa se inverseze in sus cat de curand. Intr-un cuvant, trendul s-a muiat. Well, felul cum clasificam noi divergentele mai departe, in ascunse, intortocheata, deocheate, nu e treaba postului curent. Toata lumea stie ca divergentele se clasifica in functie de aceste "noi extreme" ale indicatorului ori ale pretului, de care vorbeam in definitie. Unele sunt mai importante, altele mai putin importante, acesta importanta fiind stabilita pe criterii statistice. Adica daca luam history la puricat, si dupa 100 de cazuri in care avem divergenta ascunsa pe stochastic, 80 sunt urmate de inversare de trend, pe cand la cele normale doat 60 sunt urmate de inversare de trend, atunci divergenta ascunsa pe stochastic este mult mai importanta de urmarit decat cea normala. De circa 8 ori (!!!!!) mai importanta. (cifrele de 60, 80, etc sunt pur si simplu speculative, nu am facut nici un studiu legat de asta, am dat doar un exemplu). Deci importanţa acestor divergente este de natura statistica. Cine vrea sa le foloseasca trebuie MUSAI sa isi faca propriul lui studiu, si sa nu creada ce citeste pe aiurea postat de tradelover sau de altii. Vreti sa folositi divergentze pe RSI? luati chartul la puricat si faceti statistica. O sa descoperiti probabil ca nu au nici un sens, pentru ca exat 50 % dintre ele sunt urmate de inversare de trend, restul de 50% sunt urmate de continuarea trendului. Deci din acest punct de vedere, folosirea divergentelor pe RSI este fix-pix. Random. RSI mege la breakeven, pentru ca face trend la fel ca cursul si sparge liniile sale de trend cand cursul sparge liniile lui de trend, ori chiar inainte, si in plus este mai smooth, nu face ghiumbuşlucurile cursului, adica elimina noise-ul. Dar la divergentze, e zero, nu a fost facut pentru asta. Daca insa gasiti un indicator la care divergentele sunt urmate de inversare de curs in 70% dintre cazuri, well... deja aveti un clue IMENS, practic asta va perimite sa folositi o ratie de risc de 1 la 4, adica din 4 beturi puse sa gresiti de 3 ori si sa iesiti pe breakeven. O ratie de 80% permite aproape dublu. La fel o ratie de 30% (respectiv 20%). Adica daca gasiti un indicator la care divergentele sunt urmate doar in proportie de 30 (ori 20) la suta de inversare de trend, iar in restul cazurilor trendul continua, tot faceti profit. De ce? pentru simplul fapt ca in cazul asta faceti o strategie care sa stea pe trend. Adica jucati contra divergentzei. Am zis "daca gasiti" acel indicator, pentru ca acel indicator nu exista. Chiar MACD ori Stochastic-ul, au rate mult mai mici de confirmare a divergentelor. Adica apropiate de 50. Poate 55, ori pe acolo. Adica cele mai multe divergente se confirma, dar aproape tot atatea apar de aiurea. Din faptul ca acesti indicatori sunt limitati matematic la 100, ori 200, ori -100, ori zero, etc, cum am mai zin intr-un post mai demult, unde dadeam si argumente.

 

Bun. Pictand pe grafic o divergentza, ea este compusa din doua linii, una pe curs si una pe indicator. DE OBICEI aceste doua linii merg in directii contrare. Pentru ca asa spune definitia. Cursul face extreme, indicatorul nu. Adica daca linia cursului merge in sus - face topuri din ce in ce mai mari -, atunci cea a indicatorului merge in jos, ori sta pe loc. Si invers, daca cursul face extreme in jos - deepuri - si linia trasa pe ele merge deci in jos, atunci cea trasa pe indicator sta pe loc ori urca, pentru ca indicatorul nu reuseste sa faca deepuri noi mai adanci. Pentru ca imaginea grafica se intipareste mult mai usor in mintile noastre, fiecare STIE ca o divergenţa consta in doua linii care merg in directii opuse. De aia spuneam ca or sa sara carcotasii pe mine, sa imi zica ca ceea ce am figurat eu acolo nu e divergenta, pentru ca liniile merg in aceeasi directie. Ele ar trebui sa mearga in directii opuse, nu e asa? Well... not allllwaysssss...

 

Liniile merg in directii opuse.... de obicei. Pentru ca... de obicei, indicatorii merg... well.. .in directia cursului. Ei cresc cand cursul creste si scad cand cursul scade. In acest caz, linii in directii diferite inseamna ca directia cursului "nu mai corespunde" cu directia indicatorului. Ele nu mai converd, ci diverg. De aici denumirea de "divergenţă". Deci semnal de alarma: ceva e putred. Ia sa ne imaginam ca avem un indicator care merge intotdeauna in directie contrara cursului. Sa il numim indicatorul "gică-contra". Cand cursul creste, indicatorul scade. Cand cursul scade, indicatorul creste. E simplu de facut in MT4 daca vreti, puneti buffer=-iRSI(symbol,0,.....,i) si gata, aveti un indicator care este RSI inversat. Ce ar insemna ca acest indicator face divergenta cu cursul? Ha ha, da! ati ghicit. Ori de cate ori acest indicator merge IN DIRECTIA cursului, avem o divergentza. Pentru ca el de obicei merge invers tot timpul, iar divergentza apare cand merge "odata cu cursul". Ati prins ideea? Divergenta inseamna practic ca "trendul se moaie". Nu contreza daca liniile merg in aceeasi directie, ori in directii diferite. Asta depinde de indicator.

 

Si acum sa ne gandim la ADX. Am lungit povestea intentionat, cu exemplele de rigoare, pentru ca ADX este un indicator foarte complicat si greu de inteles. Pentru ca este un indicator directional, adica are propria lui directie, independent de directia cursului. El creste indiferent ca cursul creste sau scade. In plus mai are si vreo doua linii punctate in plus, care se zbat ca dobitoacele in toate directiile, fara sa ofere nici un indiciu (aparent, asa pare la prima verere, celor neavizati)... Asta sperie traderii incepatori, ei il vad asa de complicat si il baga repede la sertar, evitand sa il foloseasca ulterior, dand in acest fel cu piciorul unuia dintre cei mai importanti si mai puternici indicatori existenti. Vorbeam acum vreo 2 ani cu Fata Morgana pe mess despre ADX si imi spunea "eu nu pun nici o tranzactie fara sa am ADX pe chart ori macar sa il consult pentru confirmare".

 

Deci ce inseamna ca "trendul se moaie" legat de ADX? Ati ghicit! ADX scade. Indiferent ca era un trend crescator si are de gand sa faca o corectie in jos, ori ca era un trend descrescator care are de gand sa faca o corectie in sus, in toate cazurile ADX va scade in urma slabirii fortei trendului. De aceea, atunci cand cautam divergente pe ADX, liniile pe indicator trebuie sa fie intotdeauna inclinate IN JOS. Daca este o divergenta bearish, adica urmeaza dupa un trend mare urcator, cursul face noi maxime, dar ADX nu face noi maxime, atunci linia de divergenta (sa ii zicem linia galbena ca e mai usor) pe curs va fi in sus, iar linia galbena pe indicator va fi in jos. Pana aici totul e normal. Liniile diverg, ca de obicei. Dar pentru o divergenta bullish, adica una care urmeaza dupa un trend mare coborator, cursul reuseste sa faca noi minime, dar ADX nu reuseste sa faca noi.... ati ghicit!... MAXIME. Tot maxime. Linia galbena pe curs este in jos, iar linia galbena pe indicator este ... exact!... tot in jos.

 

Bun. Am clarificat ce inseamna divergenţă pe ADX. Cat despre clasificarea acestor divergente, exista si aici o teorie intreaga. Unele divergente sunt mai bune decat altele, unele sunt mai importante, altele sunt mai putin importante. Uneori doar linia principala a lui ADX face divergenta cu cursul, alteori si liniile DX+ sau DX- fac divergente cu cursul (judecati voi ce inseamna asta, este posibil ca una sau amandoua liniile secundare sa faca divergenta, in caz ca amandoua fac divergenta, liniile lor galbene pot fi inclinate in directii opuse, judecti voi de ce, pentru asta trebuie sa stiti cum este conceput ADX, care sunt formulele lui de calcul). Deci putem avea pe curs o linie galbena inclinata in sus sau in jos, iar pe indicator o linie galbena inclinata intotdeauna in jos, sau doua linii galbene, una principala pe ADX, inclinata intotdeauna in jos, si una secundara pe DX+ sau DX-. Aceasta a doua linie galbena pe indicator este intotdeauna pe DX- pentru divergentze bullish (pentru ca DX- arata forta ursilor, care slabeste) sau este intotdeauna pe DX+ la divergentele bearish (pentru ca DX+ arata forta taurilor, care slabeste) si daca exista, este INTOTDEAUNA inclinata in jos, indiferent ca divergenta e bearish sau bullish, la fel ca linia galbena a curbei principale a ADX-ului. Deci toate aceste linii se duc doar prin topurile curbelor indicatorului. Niciodata nu tragem o divergenta pe ADX prin bottomurile curbei, ca la ceilalti indicatori. O astfel de divergenta in care se pot trage doua linii pe indicator si una pe curs se numeste divergenta majora. Ea este formata (scuzati repetitia, dar sa fie clar pentru tot beginnerul) din TREI linii galbene. In cazuri cu totul exceptionale se pot trage linii galbene pe toate trei curbele indicatorului, deci vom avea o divergenta formata din 4 linii, trei pe indicator si una pe curs. Aceste divergente se numesc - ati ghicit! - exceptionale, pentru ca apar in cazuri cu totul de exceptie, de obicei la sfarsitul trendurilor lungi, cand ADX atinge valori imense, peste 70-80 daca ne referim la D1, si apoi coboara brusc in 2-3 valuri. Ele constituie semnale puternice de inversare de trend.

 

De asemenea, in functie de numarul de topuri formate, divergentele pe ADX pot fi duble (au 3 topuri!), triple (cu 4 topuri) etc. O divergenta majora dubla sau tripla pe ADX aparuta dupa un trend lung este un semnal extraordinar de puretnic ca trend-follower-ii nu mai au resurse. Eu as intra contra trendului 101%, in urma unui asemenea semnal, mai ales daca el vine pe un TF mare ca D1 sau W1. Si aici ne-am intors la inceput, unde ziceam ca ADX nu greseste niciodata la sfarsitul undelor corective. INTOTDEAUNA apare divergenta. Problema e ca nu prea te poti imbogati din asta, pentru ca exista multe alte divergente care apar pe ADX care nu inseamna nimic. Dar asta e alta poveste. Orice indicator are hibele lui, nu exista indicatorul perfect. ADX nu greseste niciodata pe TF-uri mari. Well, sa zicem, greseste foarte rar. Pe TFuri mici are aceleasi probleme pe care le are orice indicator: masoara noise-ul. Dar pe TF-uri mari, eu as tine intotdeuna cont de semnalele lui (well, daca emotiile nu ar juca rolul lor, we are all human...).

 

Postez partial sa nu pierd ce am scris. Fug pana in productie, revin in juma de ceas si pun continuarea analizei pe EU.

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Am revenit cu burta plina. Mai greu a fost sa aleg ardeii iuti din mancarica de legume: era plina cu ardei iuti mititei si rotunzi ca mazarea, un soi local, noroc ca stiam despre dumnealor, ca odata mai demult am crapat unu in dinti crezand ca e mazare sau fasole verde. Nici macar nu am putut sa alerg in jurul mesei, de iute ce era. Daca nu ii spargi in dinti e ok, restul "adunarii generale" din castron e foarte buna la gust si nu e iute, pentru ca ardeii nu sunt fierti la un loc, ci adaugati ulterior (sa fie proaspeti :).

 

Bun. Am clarificat ce inseamna divergenta pe ADX: cursul reuseste sa faca noi extreme, in timp ce una sau mai multe din liniile ADX-ului nu reuseste sa faca noi TOPURI. Deci particula "in acelasi sens" din definitia initiala nu isi mai are rostul.

 

A trebuit totodata sa editez postul precedent pentru ca lipsea poza, scria doar "[attachment.... bla bla]", nu stiu de ce.

 

Si acum revenim la EURUSD. Avem un trend foarte mare crescator, cu suport pe linia roz groasa, care suport inca nu a fost spart. Avem unda a treia a trendului, cu suport pe liniile rosii, care au fost sparte toate pe rand. Ne afla deci intre o zona foarte puternica de suport, si una de rezistentza improprie, la fel de puternica. In plus, ne aflam sub liniile ATH de rezistenta (de data asta proprie) 3 la numar. Iar ADX refuza sa faca divergenta la sfarsitul valului 4. Mergem in sus? Eu zic ca nu. Mai degraba nu mergem nicaieri. Orice bucurie ar fi prematura in aceasta situatie. Haideti sa intram un pic in detaliu si sa vedem ce se intampla.

 

post-1272-1221544517_thumb.jpg

 

Se vad acum clar cele 4 linii rosii de care vorbeam. Se vede clar bataia pe linia roz care suporta trendul mare. Doar a speriat-o putin. Traderii agresivi s-au grabit sa cumpere acolo, ori sa isi lichideze pozitiile short. Si am avut pullback. Se vede ca zona rosie a actionat deja ca rezistentza puternica, creind prima candela titirez, ieri. Candelele titirez marcheaza de obicei sfarsitul trendurilor si inceputul zonelor de ranging. Dar de aici pana la a zice ca ne ducem in sus, e mult. Sus deasupra e dinamita. Lucifer! (asta cu referire la motanu din Cinderella, cand jack ii explica lui gus despre lucifer). Avem zona de rezistentza beton. In plus, mai apare pe grafic o linie orizontala de culoare aqua, care este linia la care s-a deschis candela anuala (vezi elipsa galbena). Aceasta linie a fost o puternica linie de suport in zona elipsei sea-green din dreapta, cand cursul a reusit sa revina la valoarea de open anual si s-a balbait destule zile pana sa reuseasca sa treaca dedesupt. Eu insumi am facut cativa pipsi acolo cumparand intraday. Este foarte probabil ca aceasta linie orizontala sa se comporte ca rezistenta, si cursul sa faca eforturi mari pentru a trece in sus de ea. Asta intrucat caderea care a urmat spargerii ei la sfarsitul lunii trecute a fost brusca si a prins multi pe nepregatite (adica erau long). Ei asteapta o revenire la valoarea respectiva, ca sa isi poata lichida pozitiile pe BE. Deci sa vanda.

 

In plus, daca ducem o linie prin cele doua minime de la inceputul anului, aceasta linie bate topul ala mititel partial de pe 21-22 august. Nu am figurat linia pe grafic, ca deja devenea complicat. Dar well... iata o noua rezistentza. Puteti sa o figurati singuri.

 

Daca ne uitam la patternuri, avem un "M in W in M". Cursul incepe sa formeze M-ul mare albastru, dar la mijlocul lui se razgandeste si face un W albastru deschis, la mijlocul caruia se razgandeste iar si face un alt M, figurat cu galben. Deci se stabilizeaza, la mijlocul M-ului galben (ganditi-va la oscilatiile amortizate, ori la proportional-integral-derivative regulators de la automatica, PID-regulators). Dupa care rabufneste iar si face swing, inchizand M-ul, apoi W-ul si apoi M-ul mare. Paternul este complet. Cand face cursul "W in M"-uri? Pentru asta ar trebui sa ne gandim la mecanica tradingului, si un pic la teoria conspiratiei. Piata incepe sa faca un pattern, dar nu are destui traderi pentru a-l completa, nu mai sunt destui dispusi sa mearga pe mana paternului respectiv, si atunci incearca sa atraga traderi in joc. Big Shark are nevoie de carne de tun. Daca piata incepe sa faca un W, lumea va astepta completarea patternului, mai mult sau mai putin, in functie de agresivitatea fiecaruia ca trader. Unii vor intra mai la inceput, mai agresiv. Altii vor mai astepta confirmari. Dar cu timpul, patternul care se formeaza devine clar pentru din ce in ce mai multi traderi. Si cu cat prinde mai multi in joc, cu atat mai mare e posibilitatea ca patternul sa nu fie completat niciodata. Hound of Baskerville. Pentru ca bubulanii trebuie sa piarda bani. Cand nu poate atrage destui in joc, ori lumea joaca in contra paternului, piata incearca sa atraga jucatori pe directia patternului, facand un pattern in directie contrara. Pentru ca intotdeauna mai multi trebuie sa piarda decat sa castige, pentru a suplementa spreadurile, taxele, comisioanele, etc. Nu poti sa scoti pe ansamblu din cutie mai multi bani decat pui. Mai putini, da, daca cutia mai face sa "dispara" o parte din ei. Deci pe scurt, piaţa face un M in W cand vrea sa atraga selleri, si face un W in M cand vrea sa atraga buyeri. Chestiile astea sunt descrise foarte bine de catre Bollinger in cartile lui. El este totodata "naşul" patternurilor M si W, a se vedea cartea lui, numita "Bollinger on Bolliger Bands". In cazul nostru avem un "M in W in M" (Whooa!) care s-au inchis TOATE (Whoaaaaaaa!). Piata a incercat in disperare sa atraga buyeri acolo, dar a reusit doar partial. Si a inchis patternurile. Pentru ca marii rechini trebuiau sa isi inchida buyurile la 1.6, cu care ei tot fac profit de ceva vreme, mai ales dupa FED rate cut, fara sa prabuseasca brusc cursul, adica nu tot odata. Intri cu bucatica, iesi cu bucatica. Daca iesi odata, si altu iar iese odata, cursul cade, si amandoi pierd. Cand vorbesti de miliarde, timpul sa intri pe piata e imens de lung. Pot fi luni intregi. Si cursul face emuri si dubluveuri. Intr-un cuvant ranging. Dar ca sa iesi fara sa pierzi, timpul e intotdeauna de 2 ori mai lung decat la intrare. Pentru ca esti deja in joc, si rechinii dimprejur te miroase. Vedeti cazul cu CAD si lira turceasca de acum 2-3 ani, unde un investitor turc a "reusit" sa coboare valoarea lirei turcesti cu 16% intr-o luna. El intrase intr-o combinatie CADTRY si avea profit foarte mare, dar a incercat sa iasa prea repede. Si vecinii rechini l-au taxat. A iesit pana la urma, dar pe minus, si apoi a trebuit sa isi vanda assets in valoare de 450 de milioane de parai sa plateasca brokerii. Regula de baza in Big Sharks' Theory zica ca daca ai un bazin plin cu pesti si incepi sa scoti apa din bazin, primii care isi dau seama ca bazinul se goleste sunt pestii mari. La ora actuala cursul a scazut nu pentru ca lumea e short. Lumea e out, si e nehotarata. Cei mari de tot sunt inca long, si in profit! Ei au intrat la 1.2, ori so. Doar cei mici mai pot sa cumpere, dar astia nu au putere sa ridice piata. Pattern complet. Ce urmeaza? Well, probabil o bucata de vreme de M-uri si W-uri, pana piata se hotaraste. Inceputul primului l-am vazut deja.

 

Si ca sa vedem de ce s-ar putea sa nu avem nici o directie pentru perioada imediat urmatoare, o sa apelam la un timeframe si mai mic.

Dar asta in postul urmator.

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Intai de toate, tema pentru acasa:

 

Gasiti cele 4 divergente importante pe ADX in desenul D1 din postul de mai sus. Intentionat nu le-am desenat. Adica intentionat in ideea sa nu complic lucrurile. Ideea cu homeworku mi-a venit dupa aia. :)

 

Si ca sa dau si un tip ori clue:

La sfarsitul primei linii albastre inchis, inceputul lui aprilie, apare o divergenta clara bearish majora care prevesteste caderea de 500 de pipsi de la sfarsitul lunii. De asemenea, tot M-ul galben este o divergenta mixta, in sensul ca ADX main line scade, dar atat DX+ cat si DX- scad, deci asta nu poate sa insemne nimic altceva decat ca piata se stabilizeaza, atat taurii cat si ursii se linistesc, si probabil va urma inca o perioada de ranging. Ceea ce se si intampla. La inceputul lui iulie, pe finalul ultimei linii albastru deschis, ADX prinde aripi si revine imediat sa faca o divergenta bearish, majora, si foarte puternica. In plus, DX- creste brusc. Practic, vorbind acum dupa razboi, toti ar fi trebuit sa STIM si sa FIM SHORT (!!!!) pe 25 iulie... :). Si cursul cade... cade... cum spuneam intr-un post acum cateva saptamani, "a disparut din cer de sus/pierind mai multe zile". La sfarsitul lui august apare o a patra divergenţă, de data asta bulish, exact sub elipsa verde. Din pacate are trei cusururi, unu, e minora, doi, DX- este prea sus ca sa ne gandim la urcuş (forta ursilor este prea mare), trei, este aproape plata, diferenta pe ADX nu e asa de mare, poate fi noise, ori provocata anume. Asta ne-ar face sa vindem acolo en-gros. Totusi, au fost unii - ca mine - care vrajiti de linia de open anual, au cumparat. Ţeapă!

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Salut,

 

se pare ca astazi sunt destule stiri de ambele parti alre perechii valutare multe de zis multe de discutat , dobanda cheie in america o vor schimba azi se ridica se coboara , ramane la acelasi nivel ?

Well, faptul ca parerile sunt impartite si lumea se agita, nu face decat sa sprijine ipoteza unei perioade de ranging. Pentru ca atunci cand lumea e toata hotarata intr-o directie, atunci e foarte clar ce face piata: o zbugheste imediat in directia opusa si ne ia banii... :) Just kidding. Pana una alta un link care a aparut pe yahoo acum cateva minute. Eu am vazut de dimineata in presa locala. Parca a deschis ener un tread despre treaba asta zilele trecute, dar mi-e lene sa il caut. Intrebarea mea e "de ce l-au scos de la naftalina abia acum?" pentur ca, la fel ca in cazul SocGen, lumea stia demult. Iar cei implicati si cu bani multi, stiau mai demult. Se leaga cumva cu ce vor sa faca fezii? A trap in another trap, in another trap, ca in Dune? Sa vedem cine muşca momeala. Dar e clar ca cei care o sa muste primii or sa piarda. Eu ma astept la cateva trapuri, inainte de stabilirea unei directii. In plus, a inchis gap-ul mare de peste weekend. Caution! Bogdaproste ca am reusit sa ies neşifonat din afacere (ultimul bid inchis este prins in graficul din postul urmator).

Editat de tradelover
scrisesem din greseala "acum cateva ore", articolul pe yahoo a aparut acum cateva minute
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

 

se pare ca astazi sunt destule stiri de ambele parti alre perechii valutare multe de zis multe de discutat , dobanda cheie in america o vor schimba azi se ridica se coboara , ramane la acelasi nivel ?

Eu zic ca o scadă dobânda.... E criza pe piaţa americana si FED o sa încerce sa micşoreze rata dobânzii ca sa apară ceva dolari sub forma de credite mai ieftine pe piaţahttp://www.smilescollection.com/smiles/large/sc_8840.gif, oricum prea mici şanse sa schimbe formarea bulgarului de zapada care i-a amploare...

 

P.S. Scuturicel wellkome pe Vamist si pe secţiune EWA(e primul post Nu ?)http://www.smilescollection.com/smiles/large/sc_9080.gif

Editat de iordaki
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

P.S. Scuturicel wellkome pe Vamist si pe secţiune EWA(e primul post Nu ?)http://www.smilescollection.com/smiles/large/sc_9080.gif

Dap, nice to meet you all ... urmaream un forum .com si am zis sa caut si unul romanesc sa vad sfaturile si parerile compatriotilor , oricum pentru un moment eur/usd prea linistit si cum discutam si pe .com koala si sushi guyes la fel n-au facut cine stie ce pentru data de 16sept cu toate ca e o zi incarcata , si multi london guys vad au un sentiment de frica pentru ziua de azi ca e volatilitate mare .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.