Sari la conținut

Trading pe nivele de suport si rezistenta


Postări Recomandate

  • Moderators

NZDUSD

post-3657-069741000 1279087740_thumb.gif

 

0.715 e un nivel important care a reactionat de multe ori de-a lungul timpului, iar acest impuls puternic up de ieri peste acesta ma face sa cred ca o retestare a lui pe corectie va starni ceva reactii. E de preferat insa o asigurare la break-even a pozitiei cat mai rapida deoarce suntem totusi intr-o zona mai degraba de rezistenta decat de suport. (swing high, putin sub linia de trend)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

O strategie foarte interesanta,si eu personal incerc sa folosesc price action & formatiunile grafice in trading,si citind-o de mai multe ori in ultimele zile ma mai gindeam daca mai stiu membrii acestei comunitati vreunii indicatori buni pentru platforma MetaTrader4 care traseaza nivelele corecte de S / R si eventual si linii de trend/canale de pret ca sa imbunatatim aceasta strategie sa postam aici pe forum.Care e de acord?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 luni mai târziu...
  • Moderators

EURUSD – Preview 15 August

 

Momentan ne aflam intr-o zona complicata, de range, de incertitudine si indecizie. Pretul stagneaza la momentul actual undeva in jurul lui 1.42, dupa ce pe o perioada de cateva saptamani a oscilat intre 1.45 si 1.4.

 

Scenarii de trade – deasupra pretului curent

 

1.43

 

Acest nivel sa dovedit a fi o rezistenta destul de importanta in calea pretului in ultima vreme. Se poate vedea pe graficul daily cum ultimele doua zile au maxime foarte apropiate de 1.43.

 

Cum eu nu sunt de parere ca un nivel de rezistenta este cu atat mai puternic cu cat este testat de mai multe ori prefer sa ma abtin de la a intra short limit pe acest nivel fara nici o confirmare de stagnare a pretului in zona. Astfel, voi astepta o confirmare a acestui nivel prin urmarirea actiunii pretului (in poza PA = price action/actiunea pretului) Prin PA insa nu inteleg neaparat un patern clasic de bare. Imi e de ajus sa vad cateva wick-uri lungi cu maxime in acea zona pentru a ma convinge ca pretul stagneaza acolo si ca poate pleca mai departe in jos. Intrarea se va face oricum limit pe 1.43.

 

Daca pretul va porni puternic in sus si va sparge acest nivel voi urmari sa intru long pe un retracement al pretului catre 1.43. Prin spargere inteleg un close al pretului putin deasupra lui 1.435.

 

1.44

 

Acest nivel s-a dovedit a fi o rezistenta puternica in calea pretului in ultima vreme. Se vad foarte multe testari ale nivelului in perioada recenta urmate de coboriri puternice in jos.

 

Cu toate acestea ma voi abtine de la a intra short limit fara sa vad o stagnare a pretului in aceasta zona. Daca actiunea pretului imi dovedeste o slabire a momentum-ului up in zona voi pregati un short limit aici.

 

Daca pretul va sparge acest nivel voi urmari sa intru long pe retracement, pe retestarea nivelului. Mi-ar place insa sa vad o consolidare deasupra nivelului inainte de a pregati long-ul limit. Altfel spus, o singura bara de o ora care sa inchida undeva in zona lui 1.445 nu mi-ar fi de ajuns. As vrea sa vad ceva mai multe bare in zona si un retracement mai incet al pretului catre 1.44.

 

1.45

 

Un round number important, un big round number cum ii spune, care s-a dovedit a fi o rezistenta puternica la ultima testare recenta. Tot in aceasta zona se afla si trendline-ul format de ultimele doua swing-uri high de pe daily.

 

Pe aceasta zona voi cauta sa intru short limit cu target la 1.44

 

Scenarii de trade – sub pretului curent

 

1.42

 

Nu imi place aceasta zona ca si nivel de suport pentru ca se poate vedea foarte clar cum in ultima vreme pretul a tot oscilat in jurul acestei zone fara sa plece intr-o directie sau alta exact din 1.42. Mai degraba decat 1.42, 1.415 s-a dovedit a fi un suport in ultima vreme.

 

Voi cauta insa sa intru short pe un retracement in cazul in care pretul va sparge acest nivel. As vrea insa sa vad un close in zona 1.415 si un retracement incet catre 1.42. Zona 1.415 - 1.41 se poate dovedi un suport puternic din care pretul ar putea urca inapoi in sus, peste 1.42.

 

1.41

 

Imi place tare mult aceasta zona ca si nivel de suport. Avem 1.41 ca si round number, plus ema200 daily, plus o linie de trend undeva in zona 1.415 care mi-ar place sa o vad sparta pentru putin timp numai atat cat sa permita o incarcare cu long-uri de sub ea.

Voi urmari astfel sa intru long limit pe aceasta zona.

 

Daca pretul va sparge zona voi cauta sa intru short pe retracement.

 

SL/TP

 

Toate intrarile vor avea un target de 100 de pips si un sl variabil intre 25 si 50 de pips in functie de cum se va prezenta piata in acel moment. E de preferat un sl de 50 de pips pe intrarile impotriva pretului si un sl de 25 pe intrarile facute pe retracement. Asta depinde de viteza pretului in acele momente.

 

Picture Example

post-3657-0-76929100-1313335629_thumb.gif

 

In plus

 

Cam asta ar fi o analiza provizorie a celor mai apropiate nivele la inceput de saptamana. Acelasi model il aplic pe toate perechile. Incerc sa acopar scenariile de trade pe cele mai apropiate 3 nivele in sus si in jos. Aceasi analiza se repeta zilnic luand de fiecare data in considerare evolutia recenta a pretului.

 

In momentul intrarii trebuie foarte atent urmarite rapoartele care urmeaza sa fie publicate in piata. In general evit sa intru pe miscarile ample provocate de rapoartele/stirile care apar in piata indiferent cat de bine se preteaza acestea la planul meu initial de trade.

 

Totodata trebuie urmarita atent si directia in care se misca pietele bursiere. Daca bursele merg pe rosu avem risk off, adica o posibila apreciere a monedelor safe haven (chf, usd, jpy) si o depreciere a celor de risk (eur, aud, nzd, cad), iar daca avem verde pe burse, adica risk on, inversul se va intampla.

 

Asta nu e o regula absoluta, dar in ultima vreme am evitat destule tranzactii pierzatoare urmarind evolutia burselor mai inainte de toate. Asta dupa ce initial m-am fript destul de tare incapatanandu-ma sa intru long pe EUR cand piata era risk off, cu stiri negative din sua si caderi pe burse.

Editat de Criodi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut. Si eu folosesc o metoda oarecum asemanatoare bazata in primul rand pe S/R. In ultimele 2 saptamani EUR si GBP s-au comportat extraordinar din punctul asta de vedere.

Ca idee: de ce nu incerci sa aplici aceeasi abordare(S/R) si la SL si TP-uri?

 

La SL-uri pe EURUSD nu te afecteaza extraordinar de mult - majoritatea patternurilor de confirmare au o lungime de aprox 35 de pipsi de la entry pana la punctul extrem. Insa la TP, cred ca o abordare mai discretionare ar aduce un plus notabil.

 

Mai exact: in cazul in care vei lua maine short din 1.4300 - e destul de posibil ca sa vedem o respingere din acel nivel, insa o respingere de 60 de pipsi mi se pare mult mai probabila decat una de 100. Acea rezistenta de la 1.4300, mai ales ca a tot fost testata si joi si vineri, nu cred ca mai atrage multi selleri pur tehnici.

 

Apoi, la extrema cealalta, in cazul unei respingeri din pragurile superioare:1.44-1.45, 100 de pipsi mi se par un target destul de mic. Ma rog, uitandu-ma pe grafic, in cazul unui short de la 1..44, 1.43 ar fi target-ul optim, insa uite-te la sellofful de miercuri: in cazul in care erai atent si prindeai miscarea de la inceput se puteau lua chiar si 180 de pipsi. Eu sunt lupul moralist, ca si eu am iesit prea devreme, cu doar 130 de pipsi, insa nu stiam ce se intampla si ma apucase frica de o miscare long la fel de puternica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Moderators

EURUSD

 

Comentariu

 

Momentan suntem undeva pe limita superioara a zonei de range recent pe 1.45. Presiunea e de buy. Vedem deasemenea presiune de buy pe DOW si pe S&P. Suntem risk on, adica long pe euro si equities? Asa s-ar parea dar sunt totusi sceptic in ceea ce priveste aceasta presiune de buy pe eur si equities. Nu vad de ce ar tine. Ce s-a schimbat in bine in ultimele saptamani? Vad mai degraba aceasta crestere ca o scurta corectie a corectiei mari. Adica o scurta crestere si o noua plecare in down.

Vineri nu sa grabit nimeni sa anunte nimic. Cel mult au aruncat niste “amenintari” cum ca au cu ce si nu le e frica sa le foloseasca. Ben a prelungit urmatoarea intalnire cu o zi. Adica isi propune sa discute mai multe. Trichet spune ca mai are iepuri in joben si ca ii va scoate daca audienta va cere in mod deosebit.

 

Probabil ca din cauza asta avem risk on pe equities si euro. Probabil ca unii s-au mai calmat cand baietii mai sus mentionati si-au incordat muschii. Evident, ramane de vazut cat va tine calmul asta. Noi le-am vazut muschii, dar in box, nu te intereseaza cum arata adversarul ci cum loveste. Ramane de vazut ce masuri concrete (adica cum lovesc) vor lua baietii. Deaia spun ca probabil vom merge iar in jos. Pana nu ne arata ceva concret simplele declaratii de forta nu cred ca vor crea o miscare pozitiva pe termen lung. Ramane de vazut si cum se dezvolta criza in europa. S-au calmat oare investitorii in ceea ce priveste sistemul bancar european? Ce facem cu grecii? Fondul de bailout are probleme se pare. Finlandezii vor garantii in aur pentru banii lor. La fel vor si ceilalti, adica ce, ei sunt mai fraieri? Iarasi, incertitudine. Incertitudinea nu e bullish niciodata. Pe incertitudine ori stagnam ori mergem in jos.

 

Oricum, nu trebuie uitat ca bottom-urile se formeaza cand pesimismul e maxim, iar top-urile cand optimismul e maxim. Nu stiu cum as putea sa evaluez nivelul pesimismului din ziua de azi. El exista in mod cert. Ca o fi maxim si ca plecam inapoi in long, nu stiu. Ca nu e inca maxim si ca probabil vom mai cadea, iar nu stiu. Cand a fost intrebat unde va merge piata, in sus sau in jos, inteleptul a raspuns: la dreapta!! Asta incerc si eu sa fac. Imi pun intrebari si incerc sa evaluez situatia. Haideti pe grafice acum, sa scoatem totusi ceva concret din toata vorbaraia asta…

 

Tehnic

 

Suntem deci putin sub 1.45. Presiunea vineri a fost de buy. Spargem oare acest 1.45? Am cateva scenarii.

1. Deschidem cu gap peste 1.45

2. Deschidem cu gap sub 1.45

3. Fara gap, stagnam in zona, mai ales pe japonia

 

post-3657-0-01411000-1314552480_thumb.jpg

 

Pentru primu scenariu, voi astepta retracement-ul si voi intra long la 1.45.

Pentru al doilea scenariu, voi cauta sa intru short pe 1.45, dar probabil ca nu cu ordin limit ci doar pe price action – adica o stagnare in zona si vreun pattern de bare/candele.

Pentru ultimul scenariu voi astepta reactia ulterioara a pretului. In functie de cum pleaca pretul imi voi plasa si eu ordinele. Mergem in sus – astept cu limit long pe retracement; Mergem in jos – astept cu limit short pe retracement.

 

Daca pretul pleaca spre 1.46 fara sa imi ia vreun ordin long, il voi astepta in continuare pe retracement. Pe daily se vede cum un nou high pe 1.46 ar insemna totodata un higher high. Astfel un retracement ar fi ceva natural pentru o continuitate pe directia long nou formata. Si cum 1.45 e un nivel foarte important un long aici ar fi ceva natural.

 

Evident, voi lua short pe orice pattern format pe 1.46, sau pe 1.47, mai ales 1.47, un high precedent foarte important.

Daca pretul pleaca in jos fara sa imi ia vreun short din 1.45 voi evita sa tranzactionez pe 1.44. Vad un nivel de suport la 1.43. Daca pretul face un pattern aici voi intra long. Daca trece totusi prin 1.43 ca prin branza ma voi reorienta short si voi intra short pe retracement cu ordin limit.

 

In concluzie

 

Dupa impulsul pozitiv de vineri si presiunea de buy de pe equities consider ca sentimentul este pozitiv pe piata si astfel sunt oarecum biased long. Dupa cum am comentat la inceput, nu ma astept sa tina. Dar nu tranzactionez dupa asteptari ci dupa ce vad in piata. Astfel voi cauta sa intru long pe retracementuri, dupa spargerea lui 1.45 sau long pe suport la 1.43 daca pretul nu sparge 1.45. Short voi intra numai daca pretul deschide cu gap sub 1.45 si stagneaza in zona.

 

@Adi.M

 

Ai dreptate. O iesire discretionara ar fi mai profitabla. Momentan insa revin in trading dupa o pauza de vreo 6-7 luni. Simt ca mi-am iesit oarecare din mana si nu vreau sa ma supun unui stres si mai mare incercand sa determin discretionar si iesirile. Mi-e mai simplu sa determin iesirile in mod obiectiv. Practic lucrez mai mult la intrari, insa odata ce sunt in trade, nu mai am nicio problema de rezolvat. Dupa ce mai adun cateva tranzactii imi propun sa revin la metoda discretionara de a iesi din trade. De altfel, chiar in introducerea strategiei mele de trade spuneam ca nu folosesc tp ci trail-ul pe swing-uri sau iesirile discretionare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Dupa cum ma asteptam, cresterea nu a tinut. Euro a stagnat un pic deasupra lui 1.45 dupa care a rupt-o tare de tot la vale. Am intrat in prima faza long la 1.45 pe retestare si am mutat la break even cand aveam vreo 30 pips plus. Am inchis la +1 pip. Am mers apoi cu shortul pe retestare. Daca eram in forma maxima as fi putut sa fac o avere din caderea asta. In schimb nu am scos decat vreo 100 de pips la un risk reward de 2:1. Nu-i rau, caci mi-am respectat regula cu sfintenie (adica am inchs la tp prestablit de 100 fara sa ma lacomesc) insa daca imi jucam cartile ca in vremurile bune cand mergeam pe trail in spatele pretului eram acum la +200 pe tranzactia mea si pe langa asta as fi putut sa adaug si mai mult la short pe alte retracement-uri mai mici.

 

Sentimentul este in mod clar negativ. Pietele bursiere au inceput iar sa cada. Va fi foarte important cum va iesi azi NFP-ul. Va fi foarte important de urmarit ce va face fed-ul in ceea ce priveste QE-ul. Toate astea vor determina sentimentul pe euro in urmatoarele zile/saptamani.

 

Momentan vad 3 nivele importante pe grafic din punct de vedere tehnic. Este vineri, avem nfp mai tarziu, deci probabil ca de tranzactionat nu voi mai tranzactiona pe aceste nivele astazi. Am vrut totusi sa le pun aici pentru ca sunt relevante pentru strategia prezentata in topic.

 

Suport tehnic avem in primul rand la 1.42. Avem round number in zona + 50% fibo retracement din urcarea mare precedenta + 161.8 fibo retracement din cea mai recenta urcare.

 

Daca 1.42 cedeaza (si dupa cum pare a fi sentimentul in piata nu m-ar mira) urmatorul suport tehnic se regaseste la 1.41. Aici avem 61.8 fibo retracement plus o serie de minime recente pe daily. As fi astfel atent la buy pe zona aceasta daca actiunea pretului imi spune ca e de long.

 

De vandut as vinde la 1.4325. Avem acele minime foarte clare pe daily care imi spun ca zona este foarte importanta. Se vede cum pretul a reactionat foarte tare acolo plecand puternic in sus. Astfel de nivele extreme se comporta in general foarte bine cand vine vorba de schimbarea de polaritate - adica de transformarea din nviel de suport in nivel de rezistenta. Trebuie urmarit evident sentimentul in piata. Asa cum ieri pretul a trecut prin nivel ca prin branza desi numai acum cateva zile lumea tine cu dintii de buy in zona, la fel de bine s-ar putea trece foarte repede peste nivel si la o eventuala retestare daca sentimentul general in piata este pozitiv.

 

post-3657-0-51064000-1314950346_thumb.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

AUDUSD

 

Saptamana asta avem un calendar plin pe AUD. Maine avem anuntarea dobanzii si RBA rate statement-ul implicit. Poimaine avem anuntarea produsului intern brut. Raspoimaine avem unemployment claims si unemployment rate. Perechea se va misca in functie de cum ies toate aceste rezultate si in functie de ce vor prezenta cei din banca nationala prin statement-ul lor. Miscarea generala cred ca va fi insa dominata de ce se intampla in lume si de QE3. Toate celelalte rezultate locale probabil vor amplifica sau vor reduce miscarea generala. Si ce se intampla in lume? Pai avem risk aversion peste tot iar AUD nu e safe haven. Probleme in Europa probleme in SUA. Deci short. Posibil insa sa vedem long AUDUSD long term daca cifrele lor locale arata bine si daca QE3 vine cu printari solide de USD.

 

Tehnic vorbind avem doua zona frumoase de retracement pe care putem sa intram urmarind continuarea miscarii initiale. Problema acestor zone e ca una din ele urmareste miscarea long ceva mai ampla in timp ce una din ele urmareste miscarea short de corectie recenta. Deci ce alegem? Pai eu le aleg pe amandoua.

 

Avem zona de suport din care pretul ar putea continua long la 1.0525. E o zona de 50 de pips acolo intre

1.0525 si 1.0475 foarte aglomerata in care e foarte posibil ca pretul sa reactioneze. Voi intra long acolo. Ma voi abtine de la a intra long doar daca pretul pleaca puternic in jos ca urmare a statementului bancii nationale sau a altor stiri. In acel caz probabil ca voi merge pe tf-uri mai mici si voi cauta short-ul pe retracement. Daca statement-ul lor nu aduce nimic neasteptat si piata il inghite usor atunci raman pe optiunea de long pe aceasta zona.

 

LATER EDIT: Pana am pus eu poza si postarea asta pretul a tasnit tare in jos si e deja in zona lui 1.0525 Risk aversion a explodat inca odata. Euro a spart 1.41 in jos, Lira a spart 1.61 si toate celelalte monezi de risc se duc tare in jos. Dolarul castiga teren tare se pare si chiar daca din punct de vedere tehnic zona e buna de long, nu voi pune vreun ordin de buy pana nu vad o confirmare aici de long. Cum scriam si in postarea din topicul EURUSD: urmariti impulsul si nu va amagiti cu zonele astea tehnice frumos determinate. Volatilitatea e prea mare.

 

post-3657-0-69876500-1315229574_thumb.gif

 

Avem zona de rezistenta din care pretul ar putea continua short la 1.0650 In zona avem fibo si inchiderea de vineri. Mizez aici pe o acoperire a gapului si o respingere apoi din jurul nivelului de close de vineri. In functie de viteza miscarii imi voi ajusta sl-ul. Mi-ar place o intrare ceva mai agresiva cu sl mic. Daca dau gres cu asta, insa pretul stangeaza intradevar in zona si formeaza patern de reversal atunci intru iar short cu sl mediu in functie de patern. Daca pretul vine cu viteza mare probabil in zona probabil ca voi renunta complet la idee. Depinde evident de ce avem in piata la acea ora. Daca e clar ca miscarea e una impulsiva data de vreun raport economic/zvon/stire etc atunci evident ca voi evita sa intru impotriva pretului.

 

LATER EDIT 2 (7 Noiembrie 2012)

 

Ma apuca durerea de cap cand imi citesc postarea asta. Flip Flopping mai ceva ca Mitt Romney. Am zis buy la 1.0525 apoi m-am speriat de miscarea pretului si m-am intors pe forum sa zic ca defapt nu mai e de buy acolo. Ce sa vezi, pretul tot a mers in sus din 1.05 pana la urma. Nu numai asta, dar s-a si intors din 1.065 si a mers in short. Am prezis topurile si bottomurile aproape la perfectie dar de tranzactionat n-am tranzactionat nimic. Grrr... Oricum, e interesant la ora actual sa imi observ reactia de atunci. Imi arata ca desi nu m-am imbogatit in ultimul an am crescut totusi mult in privinta tehnicii. Rar mai renunt acum la ordine sau idei pana cand nu vad un SL sau un TP luat.

Editat de Criodi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.