Sari la conținut

Trading pentru pipsi sau pentru bani?


Postări Recomandate

Am avut o discutie interesanta pe Skype cu un trader. Intrebandu-ma cati pipsi am facut astazi, i-am raspuns ca 30. Prin urmare, mi-a spus ca trebuie sa schimb sistemul, ca el se astepta la macar 100 pipsi :biggrin:. Asa ca as vrea sa adresez un pic aspectul asta, in special pentru incepatori.

 

1. Unul dintre motivele pentru care tranzactionam este, in 90% din cazuri (sau mai mult), libertatea pe care ne-ar putea-o oferi trading-ul. Timpul liber, pe care il putem petrece acasa, cu familia, sau calatorind... Si de aici automat reiese faptul ca nu vei sta 10 ore pe zi cu ochii lipiti pe ecran, pentru ca altfel n-ai schimbat nimic. Ai ramas acelasi sclav...

 

2. Numarul de pipsi castigati pe luna nu are nici o legatura cu randamentul procentual. Daca fac 2000 de pipsi pe luna, folosind stopuri mai lungi, riscand 1% per tranzactie, cu risk/reward 1:1 voi face mai putini bani decat daca folosesc stopuri de 5 pipsi, riscand acelasi 1% din cont per tranzactie, cu risk/reward 1:4 sau mai mare. E o chestiune de trade management.

 

Prin urmare, totul depinde de stilul fiecaruia de a tranzactiona. Un profesionist (cunosc unul) tranzactioneaza maxim 1 ora pe zi, marcand intre 20 si 100 de pipsi in intervalul asta, pe EURJPY si emini DOW (YM). Filosofia lui de trading e: GET IN, GET OUT, GET A LIFE... Alti profesionisti tranzactioneaza full time, 8 ore pe zi, altii tranzactioneaza pe timeframe-uri lungi, fiind mai degraba investitori, si lanseaza tranzactii o data pe saptamana sau pe luna. Totul depinde de personalitatea trader-ului. La fel ca peste tot in viata, nu exista niste repere absolute. Depinde din ce perspectiva privesti problema...

 

Asa ca, sfatul meu pentru incepatori este sa lucreze mai intai la constanta in trading, nu la numarul de pipsi. Este foarte important sa stabiliti un target zilnic (si sa fie unul realist, nu vise). Poate fi un target de 10 pipsi, 15 pipsi, 20 pipsi. Fiecare cat crede ca poate duce. Important e ca atunci cand ai atins acest target, in ziua respectiva sa te opresti, iar daca te mananca palma, treci pe un (alt?) demo. Pentru ca altfel exista sanse foarte mari sa transformi acel target intr-unul negativ, adica sa dai inapoi pietei tot ce ai castigat... De asemenea, stabiliti-va un prag maxim de pierdere. De exemplu, la -15 pipsi intr-o zi, te opresti si continui maine. Sau treci pe demo, daca n-ai ce face.

 

Sunt niste lucruri simple, pe care cu cat le intelegi mai din timp, cu atat mai bine...

 

Bafta!

Editat de bumasoft
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte frumos topic si post bumasoft. +1 <:-P

 

Asa cum ai mentionat totul depinde de personalitatea traderului. Sunt unii care chiar au nevoie de actiune si efectueaza multe tranzactii intraday, altii care prefera sa tranzactioneze relaxat si sa aiba rabdare cu o pozitie profitabila zile sau chiar saptamani.

 

Partea cu targetul zilnic sincer e cam suspecta, probabil introdusa de americani in carti comerciale despre trading... Nu pare a fi prea realista si obiectiva deoarece orice trader cu experienta stie ca sunt zile cand piata se misca sute de pipsi si altele in care consolideaza intr-un range de cateva zeci de pipsi. Evident conteaza mult si sitemul de tranzactionare dar daca este vorba despre unul ce implica rabdare si asteptarea setupurilor clare si cu probabilitate mare, atunci partea cu targetul zilnic cade din start. Cunosc trader profitabil ce are saptamani moarte in care nu tranzactioneaza deloc si altele in care face 1000 de pipsi. Este stilul sau si totul se rezuma la ce oportunitati ii ofera piata...

 

Pentru unele stiluri si sisteme de tranzactionare piata ofera zilnic oportunitati, dar pentru altele este nevoie de rabdare, relaxare si eventual un hamac si un fresh de portocale pe o plaja insorita :biggrin:

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@sian

 

Este corect ce ai spus despre target-ul zilnic, dar el este mai degraba un prag maxim decat unul obligatoriu. Adica nu e musai sa faci fix 20 pipsi <:-P. Daca vezi ca nu ai oportunitati si ai facut doar 10 pipsi, te multumesti cu ce ai. Ideea este ca dupa ce ai atins acel target zilnic, sa nu continui sa mai tranzactionezi inca 5 ore, dand in patima lacomiei :biggrin:. Eu, in 90% din cazurile in care fac lucrul asta, dau profitul inapoi...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sincer si eu patesc de multe ori sa inchei ziua de trading dupa inchiderea unei tranzactii sau doua profitabile dar asta indiferent de rezultatul in pipsi, pot fi si la break eaven + 1. Vine de la sine sa ma relaxez indiferent de ce oportunitati ar mai aparea in piata.Totul se rezuma la un echilibru mental-emotional sau cum ar numi-o unii "to be in the zone" sau "trading in the zone".

 

As defini "trading in the zone" ca fiind trading pentru trading :biggrin: nu pentru pipsi si nici pentru bani <:-P

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E adevarat, cand tranzactionam, nu trebuie sa ne gandim nici la bani, nici la pipsi. Scopul e doar constanta. Vroiam doar sa subliniez faptul ca nu conteaza numarul de pipsi pe care ii faci intr-o luna, ci constanta in trading si money management-ul. Iar cat priveste acea regula de profit maxim pe zi, este doar o regula conceputa pentru a contracara LACOMIA. Pragul maxim de pierdere e conceput pentru contracararea sentimentului de TEAMA. Putini oameni pot continua sa tranzactioneze cu aceeasi luciditate dupa 3 tranzactii pierdute la rand si putini oameni vor continua sa tranzactioneze cu aceeasi luciditate dupa 3 tranzactii castigate la rand. Asta pentru ca apare sentimentul de TEAMA, respectiv LACOMIE.

 

Raman la ideea ca trebuie sa ai un set de reguli, care sa constituie planul tau de trading. Daca tranzactionezi in bataia vantului, fara sa ai un anumit control, pericolul e destul de mare si daca nu esti vreun calugar tibetan, cred ca e mai bine sa iti stabilesti astfel de limite, in special ca incepator :biggrin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

DA! :biggrin: asta era... frumos explicat

 

Iar regulile, limitele nu pot fi generale si universale, ele pot sa difere de la om la om.

 

Incepatorilor le recomand cartile lui Schwager unde sunt intervievati diferiti traderi de succes (de ordinul milioanelor sau miliardelor de dolari) fiecare cu abordare diferita, stil diferit, reguli diferite. Evident sunt niste elemente comune care par sa predomine dar concluzia cea mai evidenta este ca fiecare si-a developat un sistem si un set de reguli potrivit caracterului sau.

 

Daca tot ai deschis subiectul cu calugari tibetani, unul din traderii intervievati de Schwager in New Maket Wizards chiar vorbeste despre Zen... Pretine ca nu avea absolut nici un sistem, afdica intra si iesea dupa cum se intampla... singura sa regula era ca daca avea 3 pierderi consecutive, lua o pauza si trecea la "paper trading" sau cu alte cuvinte, tranzactionare pe bani virtuali pana cand simtea ca e din nou in armonie cu ritmul pietelor. Omul a facut ceva sute de milioane de dolari daca nu ma insel si nu si-a facut publica identitatea in interviu deoarece o astfel de abordare noncomformista ar fi speriat probabil multi din colaboratorii lui de afaceri <:-P Interviul nu este facut public in totalitate ci doar cateva idei generale... voi posta traducerea sa intr-un alt topic :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trading pentru PIPS. Rezultatul in bani depinde de Pips si volumul(lotul) tranzactionat.

 

La un cont de 1000 usd daca tranzactionezi cu 0.1 lot si castigi in medie 10 pips pe zi, rezulta aprox. 200 pips pe luna (adica cam 200 usd pe luna) deci randament de 20% pe luna, adica cam 200% pe an.

 

Cu numai 10 pips pe zi..... :biggrin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@dannad

 

Pai tocmai ce ne-ai demonstrat ca nu e trading pentru pipsi (10 pipsi nu e mult), ci pentru volum, deci pentru bani. Profitul tau depinde mai mult de volumul tranzactionat, nu de pipsi. Si trading-ul fiind un business (sau asa ar trebui sa fie), asta ne intereseaza pana la urma, profitul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezultatul mediu pe zi, eu il masor in Pips. Daca este mai mare de +10 pips, pt. mine este Ok.

 

Acelasi randament (200% anual) il obtii si cu un cont de 100 Usd tranzactionand cu 0.01 lot daca faci aceeasi 10 pips pe zi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.