Sari la conținut

Cand un EA este profitabil?


Postări Recomandate

Cand pot sa presupun cu o probabilitate convenabila ca o sa mearga bine si pentru urmatorul an? Daca a mers bine 2 ani inainte? 3,4,5? Ma intereseaza minimul. ( daca a mers 20 de ani bine imi dau seama ca o sa mearga in continuare )

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Facusem de curand un backtesting pe perechea eurchf, pe indicatorul adx, pe un istoric cuprins intre 1998-2007, pe graficul daily si am obtinut o curba a numarului de pips cumulat:

 

post-2510-0-53597500-1296983844_thumb.png.

 

Concluzia este ca pe anumite perechi, pe anumite setari ale indicatorului(-ilor) perioada de istoric nu prea este relevanta indiferent ca ai 30 de ani de backtesting, in cazul in care obtii rezultate de genul celui calculat de mine la eurchf si trebuie sa treci la altceva sau sa il filtrezi in alt mod, etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. De acord ca nu conteaza doar perioada pe care faci backtesting. Acum, ca sa reformulez intrebarea, cum ar trebui sa se comporte un EA ca sa concluzionam ca va fi profitabil si in viitor? Cred ca ar trebui sa aiba o crestere constanta a capitalului, cu variatii relativ mici, pe o perioada indeajuns de mare, dar vreau si alte pareri.

 

2. 1998-2007? De unde ai datele? Am gasit pe net doar databank-ul de la alpari, dar pagina nu se incarca.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@flyer90

 

Eu, personal, ma orientez dupa mediile tranzactiilor care, cred ca trebuie sa fie aproape 100% pozitive si constanta, ca si in cazul de mai jos, pentru mai multa siguranta:

 

post-2510-0-05063400-1297088776_thumb.png

 

Datele le am de la interbank, insa perioadele de istoric sunt mai mari doar la perechile importante. Graficul atasat mai sus e doar pe perioada 2009-2011.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Cineva mă întreabă pe PM:

 

...raspunde-mi la 2 intrebari. Daca expertul da rezultate foarte bune pe o perioada mai mare de timp, sunt sanse foarte mari ca sa se intample asa si in realitate? Şi spunemi ce ai inteles tu din toti ani astia de cand tranzactionezi.

....

 

Ultimele postari pe acest tread, precum si pe un topic paralel constituie o bună oportunitate să pun răspunsul meu si aici.

 

Daca expertul da rezultate bune pe o perioada mare de timp, depinde cum au fost obtinute acele rezultate.

 

Noroc? Optimizare excesivă?

 

Poate el repeta performanta pe aceeasi perioada din trecut daca ii alterezi (nu mult, nu total, dar sapi prin jurul valorilor initial) variabilele de intrare?

 

Dacă nu repetă performanţa, atunci cel mai probabil că succesul pe trecut s-a datorat ori norocului, ori faptului că a căzut pe curbă. Un expert bun trebuie sa facă profit (mic, mare) sau pierdere mică, indiferent cum te-ai juca cu variabilele lui.

 

Presupunem că ai un cross de MA care face profit pe ultimele 3 luni. După ce ii vei schimba perioadele MA-urilor nu va mai face profit pe aceleasi ultime 3 luni. E clar că succesul lui s-a datorat suprapunerii perioadei MA-urilor cu perioada pietei (vezi postul acesta, pus azi de dl Ciofu, care nu demonstrază nimic altceva decât faptul că MA(250) este cea mai bună potrivire de perioadă pe MA a pieţei in trecut).

 

Piata isi schimbă perioada in fiecare lună, zi, oră, minut (depinde la ce TF te referi), şi nu stii niciodata înainte cu o lună ce perioadă să pui la EA pentru luna următoare. Poti "incerca" valori care au mai fost bune in trecut, dar nu ai garantia că luna următoare piata va avea acea valoare, ori măcar una dintre aceste valori ca periodicitate. Un EA bun trebuie sa supravietuiasca acestor perioade cand "nu cade peste piaţă". Si asta nu se face decat cu un MM serios şi cu leverage mic la intrari, şi cu filtrarea semnalelor de intrare pe criterii cât mai multe şi cât mai diverse. Un astfel de expert va tranzactiona foarte rar, dar foarte sigur. Nu te va face bogat, poate poti sa "tragi" cateva procente (2, 3, 5, dar 5 deja e mult si risky) lunar, iar ca sa poti să scoti bani de trai cu el trebuie sa ai zeci de mii in cont.

 

Sa iti dau un exemplu: eu pot sa fac un expert foarte simplu care sa intre in piata long cand ema(5) se intersecteaza in sus cu ema(7) si sa iasa cand cursul taie in jos ema(8), apoi sa intre short cand ema(10) se intersecteaza in jos cu ema(12) si sa iasa din short cand cursul taie in sus ema(13). Toate cele 6 perioade (5, 7, 8, 10, 12, 13) sunt bineinteles date ca parametrii externi, am ales valori separate pt fiecare caz (şi nu doar doua medii ca la expertii clasici cu cross de MAuri) pentru a-i conferi o mai mare flexibilitate. Astfel de experti se gasesc public (pe codebase ori pe aiurea pe web), nici macar nu trebuie sa il fac eu. Apoi mă apuc si ii dau o optimizare cu toate cele 6 valori luate de la 2 la 500, pe ultimii 10 ani, M30, every tick. Va rula cam 7 zile (ii trebuie cam 150 de ore). După aceea modific sursa expertului in asa fel incat sa pun in loc de parametrii externi valori prestabilite (variabile interne) astfel incat userul sa nu aiba de dat nici un parametru, si folosesc valorile rezultate din cel mai bun cromozom de la optimizarea genetica. Acel expert va face un profit foarte mare pe perioada de test, practic in functie de leverageul pe care il folosesc va dubla sau tripla contul la fiecare 1, 2, 3 sau 5 sau 8 luni (habar nu am, nu am incercat, este doar un exemplu), si asta pentru ZECE ani consecutiv, indiferent că trendul urcă sau coboară, indiferent cât de repede/lent urcă/coboară ori face range, pentru că perioadele de mediere vor fi diferite pt up si pt down, deci practic "strategia" asta a mea se poate "mula" pe orice miscare a cursului, daca ii dau valorile care trebuie celor 6 parametrii. Se numeste "curve fitting", mulajul strategiei pe miscarea cursului. Din păcate, eu nu am nici o posibilitate sa stiu care vor fi acele valori in viitor. Pot doar să "presupun" că anumite valori din trecut se vor repeta in viitor, pe criterii fundamentale, ştiri economice, finanţe, politica mondiala, dezastre locale (vezi cutremurul din NZ pe 22 care a făcut Mariana aia splendidă pe eurusd pe data de 22), astrologice, dureri de spate, mâncărime sub coada pisicii vecinnului, etc.

 

Daca eu sunt şarlatan şi arăt varianta a doua a expertului unui oarecare potenţial client (cam ceea ce face magicianul pe forum), clientul o să spună "waaaaa! ce tare! nu are nici un parametru şi face profit 10 ani continuu". Ai inteles ideea?

 

Din păcate nu pot să am nici o garanţie că acel expert va face sau nu va face profit in viitor. Dar fraieri să il vând ca pe un "black box" voi găsi la orice oră. Poate că acum intelegi de ce se spune că "past performance is not a warrant of future success".

 

Acuma, ce şanse am eu ca - fiind un tip onest, şi nu un şărlătan - să nimeresc "din intamplare" valori aproximativ "bune" pentru expertul meu, inca de la inceput? De exemplu sa presupunem ca eu sun un tip cinstit, incepator in forex, dar tare la programare, mă uit pe grafic la cateva situatii si văd cam cum se mişcă anumite medii şi unde se încrucişează, etc, şi fac un expert ca in primul caz, dând cele 6 valori după cum cred eu de cuviinţă, şi fără nici o optimizare ulterioara.

 

Ce şanse am eu in acest caz să fac un expert care sa fie profitabil pe ultimii 10 ani? Well, dacă calculezi, vei descoperi că şansele mele sunt destul de mari. Adică nu de una la un milion, cum s-ar putea crede intuitiv, ci mult mai mari, cam 10 sau 20 de astfel de experti din 100 făcuti random se vor dovedi profitabili pe ultimii 10 ani, dacă leverageul este destul de mic si daca loturile sunt fixe, si daca aplic un MM oricât de simpluţ (basic level MM, adica SL, TP, trail, leverage mic, lot fix, eventual oleaca de piramidare sau martingale, etc). De aici până la înfumurare (a crede despre mine însumi că l-am prins pe Dumnezeu de un picior) nu este decât un pas. Un pas foarte mic.

 

Ai prins ideea?

 

Din păcate piaţa ne dezvaţă repede de fumuri de astea. Sau să zic "din fericire"?!

 

Un expert trebuie gândit. Trebuie studiată piaţa. Trebuie ÎNŢELEASĂ, în primul rând. De ce se mişcă preţul? Cine câştigă şi cine pierde? Cine sunt marii jucători şi care sunt obiceiurile (bune şi proaste) ale lor? Cine sunt perdanţii şi ce de pierd ei? Cum te ucide leverageul şi de ce? Care este leverageul optim pt a putea să te menţii profitabil pe timp lung? (o să râzi, dar se poate demonstra că dacă timpul este infinit, acel leverage trebuie sa fie undeva intre 1.6 şi 2.4 la 1!!). Cum te ucide tranzacţionarea cu risc fix şi de ce este mai bună tranzacţionarea cu lot fix? Când e bună exponenţierea şi când nu? Când faci piramidare in pierdere (martingale? submartingale? supermartingale?) şi când faci piramidare in câştig (d'allembert? split? inchideri partiale?) şi de ce? Care este efectul diferitelor ştiri (chestii legate de fundamental), politica monetara, dezastre locale, revolte, război, asupra diferitelor monede?

 

In afara de partea cu stirile, care se poate "ataca" si ea "financiar" de către un expert in domeniu, toate celelalte sunt chestii care se pot "ataca" matematic. Un expert cu expectatie matematica negativa mare nu va face profit pe termen lung. Ocazional el poate avea noroc. E drept că nu am văzut încă până acum un expert cu expectatie matematică clar pozitivă, ci eventual doar "arguable positive". Dacă as fi văzut unul, acum eram in Fiji pe plajă. Dar intre "un pic negativ" şi "foarte negtativ" e o diferenta uriaşă! Şi am văzut mii de experti, am facut personal sute. Iar teste - milioane.

 

Orice expert face profit ocazional, pe anumite perioade ale pietei, iar sansa ca el să facă profit (pe trecut, mă refer) este cu atât mai mare cu cât perioada pe care il testez este mai mică, ori cu cât face intrari mai putine. La limită, daca aleg la intamplare un moment din trecut si intru la intamplare pentru 100 de pipsi, long sau short, sansa mea să fac profit este 50% minus un spread. Pentru orice altă variantă, sansa mea e mai mică. Dacă iau un MA mai mare voi avea mai putine crosuri de MA pe aceeasi perioada, deci este normal ca un MA mai mare să dea rezultate mai bune, pentru că voi avea mai putine intrări, iar perioada de test (comparativ cu un TF mai mic ori un MA mai mic, ca număr de trenduri partiale, etc) este mai scurtă. Dacă pe o pereche valutară am trend pe ultimii 10 ani, atunci aleg un MA foarte MARE şi voi avea o intrare la inceputul trendului si iesirea la sfarsit. Profit pe toata perioada.

 

Nu e nimic special in asta. Gambler fallacy.

 

Dacă inţelegi toate astea, atunci poti să faci un expert BUN. Poti intelege unde sa pui stopurile, unde să pui targeturile, cum să le muţi, cât să risti pe bet, cât să leverezi pe bet. Astea sunt toate "aproximative", nimeni nu stie exact, dacă ar şti ar fi milionar. Dar in jurul acelor "aproximaţii" trebuie să sapi ca sa devii profitabil pe termen lung.

 

In acest caz, ATENŢIE! doar in acest caz, nu e neapărat necesar ca acel expert să facă profit pe vreo perioada din trecut. Istoria nu se repetă, doar rimează (Mark Twain).

 

La nivelul la care facem noi experti (cativa indicatori, fără chestii solide de MM, fără cunoaşterea amănunţită a teoriei), s-ar putea spune ca o regula generală este "daca expertul face profit in trecut, s-ar putea ca el sa faca profit si in viitor, dacă profitul din trecut nu s-a datorat norocului sau unei optimizări excesive. Dacă distruge contul in trecut, in mod cert îl va distruge si în viitor, indiferent de ce l-a distrus in trecut".

 

Un trader bun nu isi distruge contul. El tranzactionează prudent şi se opreşte când simte că e pe dinafara. Vezi "băutorul social" al lui Elder, din topicul cu Loserii Anonimi. Dacă un trader (uman sau automat) distruge un cont nu există "am avut ghinion". Traderul (om sau EA) este prost.

 

Tradingul nu e un joc cu suma nula. Este un joc cu sumă negativă, pentru că banii care ies din sistem sunt mult mai puţini ca cei care intră. O parte dintre banii care intră sunt topiţi de către sistem însuşi, prin comisioane, spread, swap, taxe de transfer, taxe de withdrawal, etc. O intragă industrie (bănci, brokeri, liquidity provideri, etc) trăieşte şi înfloreşte - şi trăieşte bine, se plimbă cu maşini de lux, mănâncă la Ritz şi Hilton, face vacanţe în Fiji şi Bahamas, etc. - din aceşti bani pe care TU ii depui (nu tu personal, traderul in general) la ei şi îi pierzi încercând să te îmbogăţeşti. Ca sa iesi câştigător dintr-un joc cu sumă nu nulă, ci negativa, trebuie să fii şi cu capul şi cu umerii deasupra turmei. Doar cu capul nu e destul.

Editat de tradelover
corectat ceva typos
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.