Sari la conținut

cum se calculeaza margin call / de unde vin banii


qwsfhk

Postări Recomandate

salut, am 2 intrebari, daca ma poate ajuta cineva:

1- cum se calculeaza margin call? (mi-ar fi de folos o formula care sa o inteleg si sa o pun in excel)

de ex: am laverage 50, tranzactionez 0.1 loturi, am in cont 999$, perechea tranzactionata e EUR/USD la 1.3680 (buy/sell)

ce trebuie sa mai stiu, si cati pip-si sau ce suma trebuie sa se miste piata impotriva mea ca sa pierd contul (margin call), cum calculez daca perechea nu se raporteaza la USD.

stiu ca money managementul e f important, dar vreau sa incerc pe conturi de timp concurs/ sume mici primite gratuit.

Concret: ma interseaza sa pun margin call-ul in loc de SL :)

 

2- intreb tot aici ca sa nu mai deschid alt topic

cand pierd bani, unde se duc banii , cand castig, de unde vin? (provenienta, cand castig iau banii celor care au intrat gresit si invers ?).

Daca intr-o zi presupunem ca toata lumea ar intra long la 1.0000, ce s-ar intampla cu pretul, toata lumea ar castiga ?

(presupunem prin absurd ca un toata lumea intra long, nu exista interventii financiare din partea bancilor/companiilor/etc, nu exista stiri care sa influenteze piata: cutremure, atentate, falimente etc.). Daca toata lumea pierde, unde se duc banii lor, cine ii ia / daca toata lumea castiga, de unde castiga, de unde isi iau banii (cineva trebuie sa ii dea)?

 

sper ca nu pun intrebari prea tampite, dar vreau sa inteleg cum e influentata o pereche valutara de cei care tranzactioneaza.

 

multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un tip cu state mari pe acest forum imi raspunde la o intrebare ce mi s-a parut complexa pe moment cu: "RTFM = read the fucking manual".(ulterior mi-am dat seama ca era o intrebare banala.)

La intrebarile tale eu iti raspund cu "STFF = search the fucking forum".

 

Hint : Cauta posturi ale lui tradelover. Sunt scrise de o asa maniera incat si o persoana cu IQ subunitar sa inteleaga. Norocul tau este ca toate intrebarile tale au raspuns aici pe forum.

Ca punct de plecare citeste aici: http://forum.vamist.ro/topic/2047-de-unde-vin-banii-pt-leverage/page__p__12056__hl__%2Bmargin+%2Bcall__fromsearch__1#entry12056

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

@koralu:

mersic, mersic, hehe, posturi vechi, trezesc melancolia din mine :)

 

@qw (man, de unde nickul ala asa de complicat, ca ma dor ochii până il scriu, nu gasiși si tu ceva mai simplu? hihi)

 

Deci daca tu tranzactionezi 0.1 loturi USDxxx, si ai 999 in cont, atunci esti leverat real 10.01 la 1, pentru că controlezi de aprox 10 ori mai multi bani decat ai in cont. Dacă pui acelasi bet de 10k, un minilot, pe EURUSD, atunci esti leverat aproximativ 14 la 1. Pentru că cursul la pereche este cam 1.4, de aia. Bun, asta ca fapt divers, nu conteaza la calculul lui MC.

 

Daca leverageul maxim oferit de broker (L) este de 50 la 1, asta inseamna ca marginea (M=1/L) pe care trebuie sa o depui este de 2% din beturile pe care le pui (1/50=0.02). Pentru 0.1 loturi, adica 10 mii de parai pe bet, tu depui margine 200 de dolari, adica 2% din 10 mii. Restul de 799 sunt free.

 

Daca tu tranzactionezi 10 mii de euro, un minilot, pentru ca la Euro pipul este la zecimala a 4-a, tu ai 10000*0.0001=1 dolar pe fiecare pip cu care cursul se misca in favoarea sau impotriva ta. Deci un pip impotriva ta, un dolar gone! (adica "s-a dus"). Alt pip, alt dolar gone. 797 de pipsi impotriva ta, 799 de dolari gone, pentru ca 2 i-ai dat pe spread.

 

Deci daca cursul se misca 797 de pipsi impotriva ta, tu ai pierdut 799 de dolari, adica toată marginea free, si esti in Margin Call.

 

Asta e toata filozofia. Acuma, daca brokerul te da afara cand atingi MC sau nu, asta depinde de broker, de obicei raspunsul e "nu". Brokerul iti permite o oarece miscare impotriva ta, dincolo de acel MC, in ideea că pretul poate reveni, ori dacă nu, atunci tu pierzi mai mult. Este vorba despre acel Stop Out Level, care de obicei este 50% din margine. Deci inca 100 de parai, ori 100 de pipsi in plus pe langa cei 797. StopOut-ul este de obicei 50%, dar poate fi si mai mic, 20%, sau 10%, se practică la brokerii care vor să te lase fără bani, ori chiar mai mare, 75%, sau 100% din margine, in ultimul caz esti dat afara imidiat cand primesti Margin Call.

 

Calculele le faci tu, nu sunt grele. Pentru beturi pe o singura pereche este chiar simplu, iar daca tail currency al perechii respective este USD, (ca la EURUSD) calculele sunt chiar banale, pentru că pipsii sunt exprimati intotdeauna in dolari intregi. Eu le fac mental, și in mod cert le poti face si tu după ceva experienta.

 

Cand ai beturi pe mai multe perechi in acelasi timp, lucrurile se împuțesc, mai ales pe perechi care se misca independent, de exemplu ai bet pe USDCAD si pe GBPJPY, ambele fara dolar in tail, ambele se misca fara legatura intre ele. Poti atinge MC pe miscarea oricarei dintre cele doua perechi, desi cealalta se misca chiar si in favoarea ta. Dar daca una (sau ambele) se misca in favoarea ta, MC-ul pe ambele se indeparteaza, pt că equityul creste, iar daca ambele se misca impotriva ta, MC-ul pe ambele se apropie, deci nu este la o cota fixa de pret.

 

Think about it! In acest caz si eu recurg la excel, sau la diferiti experti si indicatori care sa imi faca calculele de risc. Daca vrei un asemenea indicator scrie pe PM, ti-l fac ieftin, sa zicem 30 de parai :)

 

**************

 

Legat de "unde se duc banii" când tu pierzi, well, asta e si mai simplu. O parte din ei se duc la altii, care câștigă, iar o altă parte din ei se duc la brokeri si bănci, prin comisioane, spread, taxe, swap (rollover), taxe de depunere sau de retragere, etc. "De unde vin banii" daca tu castigi? Simplu, de la cei care pierd.

 

Situatia in care "toti intra long" pe care o descrii, nu e posibila. Fiecare trade are doi participanti, unul vinde si unul cumpara. Nu se poate altfel. Chestia ca "sunt mai mult buyeri ca selleri" ori invers, este o ineptie inventată de cei care nu inteleg cum se misca piata si de ce se misca piata, si care au creat in acest fel o teorie numită "cerere si ofertă". In realitate, numărul de selleri si de buyeri este intotdeauna egal, când tu vinzi, cineva cumpără ce vinzi tu, iar dacă nu găsesti cine sa iti cumpere, atunci nu poti vinde si trebuie să lasi la preț (sa vinzi mai ieftin). Invers, când cumperi, există unu care îți vinde, și dacă nimeni nu vrea să vândă la pretul pe care esti tu dispus să îl plătești, atunci nu poti să cumperi, si trebuie să oferi mai mult.

 

Ceea ce trebuie să reții, în fiecare moment, numărul de selleri si de buyeri este egal (relativ la numarul de loturi, nu la ei ca persoane, se poate sa fie unu care vinde 10 loturi, si alti 10 care cumpara cate un lot, cantitativ cele doua tabere sunt egale numeric).

 

O greseala pe care o fac foarte multi asa numiti traderi, nu numai cei incepatori, am intalnit asa ceva si la traderi avansati, este asumția că piața se mișcă in sus pentru că sunt mai mult buyeri (cei care cumpara), cererea e mare, ori că piata se misca in jos ca sunt mai multi selleri (cei care vând), oferta e mare. Astea sunt aiureli. Numarul de selleri si de buyeri este ACELASI in orice moment de timp vrei tu, si pe ORICE piata vrei tu. Nu poti sa vinzi daca nimeni nu cumpara, si nu poti sa cumperi daca nimeni nu vinde.

 

Dacă toti traderii de care spui tu au cumparat la un momentdat EURUSD, inseamna ca ei au cumparat euro (de la cine???) si au vândut dolari (cui???). Intotdeauna exista o contraparte, un "inamic" care vrea ca tu sa pierzi, pentru ca el sa castige. Diferența este că el are mai mulți bani (el este de obicei o banca, sau un broker care joaca in contra ta) și este leverat doar 1 la 1, sau 2, sau 3, sau 5 la 1. Deci el isi permite o miscare de 10%, 20%, ori 50% a cursului contra lui, si nu e fortat sa iasa din tranzactie, pe când tu, care esti leverat 10 sau 20 sau 50 sau 100 la 1 nu iti permiti aceasta miscare in contra ta, si trebuie sa iesi, de bunavoie, la SL, sau fortat, la Margin Call. De exemplu la 50 la 1 leverage real, o miscare de doar 2% a cursului impotiva ta, si ai pierdut tot contul. La 100 la 1 leverage, o miscare de doar 1% in contra ta, si adio cont! La EURUSD, curs actual de 1.4, cei 1% inseamna 140 de pipsi. Piata se poate misca 140 de pipsi la cel mai mic stranut al lui Bernanke, sau Trichet, sau Weber, sau alti 500 de indivizi care stranuta prinsi de gripă, care "conduc destinele" finantelor europene sau americane. Si tu iti iei la revedere de la cont. Iar "inamicul" de care ziceam mai sus, pleacă cu banii tăi, pt că el nu e fortat sa iasa din trade. Poate sta acolo până adună destui fraieri cu banii cărora să plece, care tranzactioneaza in ambele directii, deci el nu e expus ca tine, nu stă cu morcovul că vine Margin Call-ul.

 

Acuma, ideea de a tranzactiona la Margin Call nu e noua. Sunt destui traderi care impart investitia initiala in 5, 10, 20 de "calupuri" diferite, eventual deschid conturi la mai multi brokeri, dar asta nu e necesar, poti investi cu un singur broker de mai multe ori, iar unii brokeri iti permit să creezi subconturi, etc. Deci am 10 mii de parai, ii depun intr-un cont, fac 10 subconturi de 1000 de parai din ei, pun beturi leverate la maxim pe fiecare subcont, de care "uit", și peste o bucată de vreme, ori am dublat, triplat, inzecit, subcontul respectiv, ori am luat MC. Dacă am luat MC, incerc cu alt subcont. Ori investesc din nou alta mie de parai, până termin cele 10 mii. Sansele sunt ca la un momentdat, dacă piata se misca in favoarea mea, datorita leverageului mare la care joc pe subontul respectiv, fac o grămadă de parai pe unul dintre subconturi si imi scot toata pierderea si ceva profit in plus. Si nu am grija stopurilor, etc., pentru că are grijă brokerul, Margin Call-ul, de ele. Sunt destui traderi de astia, si unii chiar fac bani.

 

Dar ei nu sunt iubiti de broker. Margin Call-ul nu este iubit de nimeni. Nici măcar de broker! Traderii nu iubesc Margin Call-ul care le termină conturile. Brokerii buni nu iubesc Margin Call-ul care ii lasă fără clienti, si uneori fără bani, pentru că dacă un client primeste MC, brokerul e fortat sa ia atitudine, să opreasca tranzactiile, iar daca leverageul e mare si Stopout Level e mic si piata se misca iute, brokerul poate sa piarda chiar si bani, din propriul lui buzunar! Nimeni nu iubeste Margin Call! Pe bune!

 

Brokerilor buni le plac clientii care fac bani, pentru că aceia tranzactioneaza vreme lungă, pun multe tranzacții, pentru care plătesc comisioane, spread, etc. Cu cât mai multe tranzactii, cu atât mai multi bani face brokerul în mod legal, prin spread, comisioane, etc.

 

Doar brokerii butic, brokerii idioti, sau cei șărlătani care vor sa faca bani ilegali, si joacă împotriva clientului, sunt fericiti când clientul pierde, pentru că în acel caz ei iau banii pe care îi pierde clientul. Brokerii care gândesc pe termen lung știu că un client care pierde înseamnă un client pierdut. Traderul care pierde nu stie de ce pierde. Dacă ar ști, ar face ceva în direcția asta, sa nu mai piarda. Dar el nu stie, tranzactioneaza la intamplare ca prostul, levereaza mult si apoi cand contul se goleste, dă vina pe broker si ii face aceastuia reclama proasta. Vezi topicul Loserii Anonimi, chiar aici pe vamist. Intre traderii care pierd, cei mai multi abandonează forexul și nu se mai intorc niciodata, își dau seama că forexul nu e pentru ei. Altii dau vina pe broker și vor căuta alt broker la care își vor investi alti bani. Doar puțini învață și devin profitabili. Cei mai multi nu. Ei sunt clienti pierduti pentru acel broker, el va trebui să caute "hard" alt client, în locul celui pe care l-a pierdut, și care eventual acum umblă pe la alti brokeri, ori pe internet, făcându-i primului broker faimă proastă. Cu cât mai multi clienti pierde, cu atât mai putini bani din comisioane, cu atât mai hard trebuie să caute alti clienti si asta e cu atât mai greu cu cât faima lui devine mai proastă, datorită loserilor care ii fac reclamă proasta. Brokerul cutare mi-a luat banii! Fals! Banii i-ai pierdut tu, nu ti i-a luat brokerul.

 

Well, să nu credeti că iubesc brokerii, ori că fac reclamă vreunuia, nimeni nu iubeste brokerii, eu cu atât mai puțin. Brokerul, chiar si ala bun, e pus acolo să te jecmaneasca de bani, cu spreaduri mari si delayuri un executie, vânătoare de stopuri, etc, etc, și primul lucru pe care l-as face ar fi să îi spânzur pe toți, hihi. Dar trebuie să fim realisti, cu mărunțișul nostru nu putem fără brokeri, pentru că mărunțișul nostru nu ne permite să intrăm direct pe piata interbancară. Pentru mine chiar si brokerul cel mai bun este tot un șărlătan.

 

Dar diferenta dintre brokerii buni si... ceilalti, este că brokerilor buni le plac clientii care fac bani. Pentru asta, brokerul incearca sa educe clientul, cu tot felul de materiale educationale, tools-uri, stiri, etc, si nu joacă impotriva clientului și nu il intereseaza ca clientul sa piarda, atât timp cât un cont din ce in ce mai mare inseamna tranzactii din ce in ce mai mari, in timp, comisioane si spread platit brokerului din ce in ce mai mare, pe un interval de timp din ce in ce mai lung. Și faimă pentru broker, pentru că un client fericit îi face publicitate pozitivă și alți clienți vor veni si vor deschide conturi. Brokerii buni gândesc pe termen lung.

 

De aia spuneam, si aici am vrut să ajung, nimeni nu iubeste Margin Call-ul. Traderii care primesc mai multe MC-uri, care fac asta des, etc, sunt vânați de brokeri la modul foarte serios. Si sunt pusi pe manual, ori sunt invitati foarte direct să isi ia banii si sa plece in alta parte! Dacă tu primesti MC-uri frecvente, eventual brokerul pierde bani cu tine, plus stresul, oprirea tranzactiilor, dealingul cu bancile (un MC este ca un contract pe care l-ai făcut cu un partener de afaceri si apoi îl anulezi, il cancelezi pentru că nu ai bani să îl duci la indeplinire, nimanui nu ii place asta, broker, bancă, traderul care pierde, etc.)

 

Deci fii cu mare băgare de seamă ce faci...

Editat de tradelover
typos, bolduit pe ici pe colo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Astfel de răspunsuri ar trebui adunate într-un singur loc, ca să nu se piardă și să fie ușor accesibile. Eventual pe un wiki sau un blog? Cred că tradelover ar putea scoate un ghid al forexistului începător, doar din copy/paste-ul postărilor sale...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa nu mai fac un topic nou pun si eu aici o intrebare de incepator :)

 

Sa luam un exemplu concret.

 

Am 100 $ si ii bag la un broker cu leverage de 10:1, deci o sa am 1000 $ in cont la broker cu care sa pot face operatiuni.

Acum daca eu sa zicem fac profit 500 $ in contul brokerului deci o sa fie 1500 $, eu cat voi primi real, sa pot scoate pe card ? toti aia 500 $ ( minus taxe) sau 50 $, adica profitul impartit la leverage-ul folosit ? Va rog sa nu radeti de o asemenea intrebare prosteasca :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Intrebarea nu este "prosteasca". Chiar si unii traderi "avansati" confundă banii pe care ei îi depun la broker cu banii pe care ei ii tranzactioneaza. Well, la tine confuzia e un pic mai adâncă, pentru că amesteci leverageul real cu cel maxim oferit de broker, dar ai timp să te lămuresti după ce o sa ii pierzi :)

 

Banii pe care tu ii depui la broker nu sunt folositi la trading. Tu nu tranzacționezi banii tăi, ci banii BROKERULUI. Banii tăi constituie "garanția", "marginea", "depozitul de bună credință", pe care tu trebuie sa il faci pentru ca brokerul să te lase să tranzacționezi banii LUI. De aia se cheama tranzactionare "cu margine".

 

Dar brokerul nu te lasă să tranzactionezi o sumă infinită din banii lui. Trebuie sa existe o limită, nu? Asa fiecare ar depune la broker un leu si ar tranzacționa miliarde. Brokerul te lasă să folosesti o sumă din banii LUI care este "de câteva ori mai mare" ca suma pe care tu o depui la el. Acel "de câteva ori" se numeste leverage. Leverage-ul maxim oferit de broker reprezintă raportul dintre suma maximă pe care tu o poti tranzactiona (banii brokerului) si suma pe care tu o depui in cont (banii tai). Adică daca brokerul iti oferă leverage de 10 la 1, asta inseamnă că suma pe care tu o poti tranzactiona, manipula, controla, etc, din banii brokerului, este de 10 ori mai mare ca suma pe care tu o depui in cont. Daca iti ofera leverage de 50 la 1, atunci tu poti controla o sumă DIN BANII LUI, de 50 de ori mai mare decât ai in cont. Banii pe care ii ai tu in cont nu te poti atinge de ei, până nu ii scoți (withdrawal) sau ii pierzi.

 

Orice profit faci (folosind banii brokerului pentru trade) se adauga la suma ta din cont, si orice pierdere faci, se scade din suma ta din cont. Nu e treaba brokerului (daca el e cinstit) ce profit faci tu. Daca faci 500 de parai, cum ai zis in postul tau, aceia sunt toti ai tai. Cum să iti dea doar 50, ce, e idiot? Dar el nici nu vrea ca tu să pierzi banii lui, deci de aia, repet: orice profit faci, indiferent ce leverage folosesti, se adauga la contul tau, la banii tăi. Dar orice pierdere faci din buzunarul lui, el ti-i ia din contul tau, din banii tăi. Nu e nimeni fraier sa piarda bani pe mâna ta.

 

Asta e toată filozofia. Banii tăi nu poti sa ii folosesti la trade, si in general nu poti sa faci nimic cu ei atât timp cât sunt depusi la broker. Daca tu depui 100 de dolari, vei avea in cont 100 de dolari. Nu 1000, nu 15000, nu 174 de mii, ci exact 100 de dolari. De care nu poti sa te atingi. Dacă tu pui bet (din banii brokerului) de 750 de dolari, esti leverat 7.5 la 1, iar daca pui bet de 1000 de dolari, esti leverat 10 la 1.

 

Conceptia ca tu pui 100 de dolari si brokerul mai pune 900, ca sa poti tu tranzactiona 1000 de dolari, este gresita. Dacă ar fi asa s-ar numi leverage de 9 la 1, nu de 10 la 1. Din păcate chiar si unii traderi avansati fac eroarea asta.

 

Dacă tu pui bet de 10 mii de dolari (din banii brokerului!) atunci tu esti leverat 100 la 1, pentru că controlezi de 100 de ori mai multi bani decat ai in cont.

 

Leverage-ul este o sabie cu două tăisuri: amplifică câștigul, dacă e să câștigi, dar in acelasi timp amplifică si pierderea, dacă e să pierzi. Practic, profitul sau pierderea sunt egale cu procentul de miscare a cursului, inmultit cu leverageul. Daca cursul se misca 1.45% si tu erai leverat real 10 la 1, tocmai ai pierdut sau ai câștigat 14.5% din cont. Daca cursul se misca 2% si tu erai leverat real 35 la 1, tocmai ai pierdut sau ai castigat 70% din contul tau.

 

Pentru exemplul de mai sus, dacă ai pus bet de 10 mii de parai, erai leverat 100 la 1, pentru ca aveai in cont doar 100 de parai, cu care controlai 10 mii, si 10000/100=100 la 1. In aceest caz, o miscare de 1% a cursului in favoarea ta, si tu ai dublat contul, adica ai facut profit 100%, si ai 200 de dolari in cont acum. Dar aceeasi miscare de 1% a cursului impotriva ta, si tu ai pierdut tot contul, ai rămas în curul gol (mai putin de 1%, socotind spreadul, swapul, alte taxe, margin call, stopout, dar să sărim peste astea deocamdată, ca să nu complicam lucrurile).

 

Cursul pe orice pereche valutara vrei tu, se poate misca 1% din valoarea lui in cateva minute, sau in cateva secunde. Deci tu poti sa castigi sau sa pierzi cateva sute de dolari sau cateva mii, in cateva secunde, daca leverezi mult, chiar si la un cont mic. Well, de pierdut nu poti sa pierzi mai mult decat ai in cont, ca vine StopOut-ul. Dar ideea e ca in cateva secunde, tu poti sa iti pierzi toti banii.

 

Tu alegi leverage-ul la care vrei sa "te joci". Gambling (loterie) sau trading disciplinat pe termen lung, cu leverage mic, doar de tine depinde.

 

Revenind la cifrele tale, 100 de dolari depusi la broker, ai in cont 100 de dolari. Nu 1000. Ci doar 100. Daca tu pui un bet de 1000 de parai (banii brokerului) atunci esti leverat 10 la 1. Deci o miscare de 1% pe curs, in favoarea ta, si ai facut profit de 10%, sau 10 dolari, numerar. O miscare de 1% impotriva ta, ai pierdut 10 dolari. Ca sa faci profitul de 500 de parai, adica 500% din cont, trebuie ca cursul sa se miste (la acest leverage) cu 50%, adica de exemplu cumperi EURUSD la 1.40 si stai pe el, ar trebui sa creasca până la 2.10 ca sa iei cei 500 de parai profit, adica sa se miste 7000 de pipsi. La mia de dolari pe care o traiduiesti tu, ai profit pe pip cam de 7.1 centi (0.071USD). La o miscare de doar 1400 de pipsi contra ta (cursul cade la 1.26) tu pierzi tot contul.

 

Pentru asta, adica daca vrei sa fii leverat 10 la 1, tu iti permiti sa cumperi 710 EURUSD, petru care platesti cei 1000 de dolari (din banii brokerului), pentru ca am presupus ca cursul este 1.40 la euro.

 

Pe de alta parte, de obicei leverageul maxim permis e mai mare, 100 la 1, sau 200 la 1, etc., deci daca brokerul permite si daca tu vrei, poti sa cumperi 1000 de EURUSD, atunci platesti pentru ei 1400 de dolari (din banii brokerului), deci esti leverat real cu 14 la 1. In acest caz profitul tau pe pip este 10 centi, si iti trebuie o miscare de 5000 de pipsi (cursul urca la 1.9) ca sa faci cei 500 de parai profit. Daca se misca contra ta, 1000 de pipsi si esti pe tușă, fără cont (cursul la 1.30).

 

Mai "vijelios": Presupunem ca brokerul permite leverage maxim de 200 la 1. Tu ai 100 de dolari in cont si cumperi 10 mii de EURUSD (un minilot). Tu ai platit pt ei 14 mii de dolari (din banii brokerului) deci esti leverat real cu 140 la 1. O miscare de 500 de pipsi in favoarea ta, adica cursul de la 1.4 la 1.45, tu ai facut 500 de parai profit. O miscare de doar 100 de pipsi contra ta (curs la 1.39) si ai pierdut suta ta de parai. Bye bye bunica! EURUSD tocmai s-a miscat 100 de pipsi in ultimele cateva minute, cat am scris eu acest fragment (pe bune! am graficul in față, nu tranzacționez, ca nu am ce, doar mă uit, si chiar a crescut 100 de pipsi in ultimele minute!).

 

Cred ca acum ti-e clar. Banii pe care tu ii tranzactionezi nu e nici un sfanț al tău. Toți sunt ai brokerului, dați cu imprumut de către el.

 

De aia tu trebuie sa incizi tranzactiile, ca să restitui brokerului acel imprumut. Daca tu vinzi 1000 de EURUSD, practic ai luat de la broker 1000 de euro, pe care i-ai vândut si ai luat pe ei 1400 de dolari. Daca cursul pică la 1.30, tu vinzi 1300 de dolari din cei 1400 pe care ii ai, cumperi 1000 de euro cu ei, pe care ii dai inapoi brokerului. Ce rămâne, 100 de dolari, e al tău. Invers, dacă cumperi 1000 de EURUSD, tu practic ai luat cu imprumut de la broker 1400 de dolari, cu care ai cumparat 1000 de euro. Dacă cursul creste la 1.5, tu vinzi 1000 de euro si iei pe ei 1500 de dolari, dai brokerului inapoi 1400, ce rămâne, 100 de dolari, e al tău.

 

Tu nu poti sa pleci cu cei 1000 de euro, sau cu cei 1400 de parai cumpăraţi in cele doua cazuri. Tu i-ai cumpărat, dar ei nu sunt ai tăi, sunt ai brokerului, pentru ca el te-a imprumutat ca să îi cumperi. De aia, tu eşti forţat să inchizi tranzactia, cu pierdere sau cu profit, să restitui brokerului împrumutul, reglezi conturile cu el, şi ce rămâne (dacă rămâne!) e al tău. Se pune în (sau se ia din) contul tău, banii tăi personali. Pe care poţi să îi scoţi ulterior, dacă mai ai ce...

 

Mai clar de atât nu cred ca pot sa explic.

Editat de tradelover
mici bolduiri pe ici pe colo, mici adăugiri
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 7 luni mai târziu...

Intrebarea nu este "prosteasca". Chiar si unii traderi "avansati" confundă banii pe care ei îi depun la broker cu banii pe care ei ii tranzactioneaza. Well, la tine confuzia e un pic mai adâncă, pentru că amesteci leverageul real cu cel maxim oferit de broker, dar ai timp să te lămuresti după ce o sa ii pierzi :)

 

Banii pe care tu ii depui la broker nu sunt folositi la trading. Tu nu tranzacționezi banii tăi, ci banii BROKERULUI. Banii tăi constituie "garanția", "marginea", "depozitul de bună credință", pe care tu trebuie sa il faci pentru ca brokerul să te lase să tranzacționezi banii LUI. De aia se cheama tranzactionare "cu margine".

 

Dar brokerul nu te lasă să tranzactionezi o sumă infinită din banii lui. Trebuie sa existe o limită, nu? Asa fiecare ar depune la broker un leu si ar tranzacționa miliarde. Brokerul te lasă să folosesti o sumă din banii LUI care este "de câteva ori mai mare" ca suma pe care tu o depui la el. Acel "de câteva ori" se numeste leverage. Leverage-ul maxim oferit de broker reprezintă raportul dintre suma maximă pe care tu o poti tranzactiona (banii brokerului) si suma pe care tu o depui in cont (banii tai). Adică daca brokerul iti oferă leverage de 10 la 1, asta inseamnă că suma pe care tu o poti tranzactiona, manipula, controla, etc, din banii brokerului, este de 10 ori mai mare ca suma pe care tu o depui in cont. Daca iti ofera leverage de 50 la 1, atunci tu poti controla o sumă DIN BANII LUI, de 50 de ori mai mare decât ai in cont. Banii pe care ii ai tu in cont nu te poti atinge de ei, până nu ii scoți (withdrawal) sau ii pierzi.

 

Orice profit faci (folosind banii brokerului pentru trade) se adauga la suma ta din cont, si orice pierdere faci, se scade din suma ta din cont. Nu e treaba brokerului (daca el e cinstit) ce profit faci tu. Daca faci 500 de parai, cum ai zis in postul tau, aceia sunt toti ai tai. Cum să iti dea doar 50, ce, e idiot? Dar el nici nu vrea ca tu să pierzi banii lui, deci de aia, repet: orice profit faci, indiferent ce leverage folosesti, se adauga la contul tau, la banii tăi. Dar orice pierdere faci din buzunarul lui, el ti-i ia din contul tau, din banii tăi. Nu e nimeni fraier sa piarda bani pe mâna ta.

 

Asta e toată filozofia. Banii tăi nu poti sa ii folosesti la trade, si in general nu poti sa faci nimic cu ei atât timp cât sunt depusi la broker. Daca tu depui 100 de dolari, vei avea in cont 100 de dolari. Nu 1000, nu 15000, nu 174 de mii, ci exact 100 de dolari. De care nu poti sa te atingi. Dacă tu pui bet (din banii brokerului) de 750 de dolari, esti leverat 7.5 la 1, iar daca pui bet de 1000 de dolari, esti leverat 10 la 1.

 

Conceptia ca tu pui 100 de dolari si brokerul mai pune 900, ca sa poti tu tranzactiona 1000 de dolari, este gresita. Dacă ar fi asa s-ar numi leverage de 9 la 1, nu de 10 la 1. Din păcate chiar si unii traderi avansati fac eroarea asta.

 

Dacă tu pui bet de 10 mii de dolari (din banii brokerului!) atunci tu esti leverat 100 la 1, pentru că controlezi de 100 de ori mai multi bani decat ai in cont.

 

Leverage-ul este o sabie cu două tăisuri: amplifică câștigul, dacă e să câștigi, dar in acelasi timp amplifică si pierderea, dacă e să pierzi. Practic, profitul sau pierderea sunt egale cu procentul de miscare a cursului, inmultit cu leverageul. Daca cursul se misca 1.45% si tu erai leverat real 10 la 1, tocmai ai pierdut sau ai câștigat 14.5% din cont. Daca cursul se misca 2% si tu erai leverat real 35 la 1, tocmai ai pierdut sau ai castigat 70% din contul tau.

 

Pentru exemplul de mai sus, dacă ai pus bet de 10 mii de parai, erai leverat 100 la 1, pentru ca aveai in cont doar 100 de parai, cu care controlai 10 mii, si 10000/100=100 la 1. In aceest caz, o miscare de 1% a cursului in favoarea ta, si tu ai dublat contul, adica ai facut profit 100%, si ai 200 de dolari in cont acum. Dar aceeasi miscare de 1% a cursului impotriva ta, si tu ai pierdut tot contul, ai rămas în curul gol (mai putin de 1%, socotind spreadul, swapul, alte taxe, margin call, stopout, dar să sărim peste astea deocamdată, ca să nu complicam lucrurile).

 

Cursul pe orice pereche valutara vrei tu, se poate misca 1% din valoarea lui in cateva minute, sau in cateva secunde. Deci tu poti sa castigi sau sa pierzi cateva sute de dolari sau cateva mii, in cateva secunde, daca leverezi mult, chiar si la un cont mic. Well, de pierdut nu poti sa pierzi mai mult decat ai in cont, ca vine StopOut-ul. Dar ideea e ca in cateva secunde, tu poti sa iti pierzi toti banii.

 

Tu alegi leverage-ul la care vrei sa "te joci". Gambling (loterie) sau trading disciplinat pe termen lung, cu leverage mic, doar de tine depinde.

 

Revenind la cifrele tale, 100 de dolari depusi la broker, ai in cont 100 de dolari. Nu 1000. Ci doar 100. Daca tu pui un bet de 1000 de parai (banii brokerului) atunci esti leverat 10 la 1. Deci o miscare de 1% pe curs, in favoarea ta, si ai facut profit de 10%, sau 10 dolari, numerar. O miscare de 1% impotriva ta, ai pierdut 10 dolari. Ca sa faci profitul de 500 de parai, adica 500% din cont, trebuie ca cursul sa se miste (la acest leverage) cu 50%, adica de exemplu cumperi EURUSD la 1.40 si stai pe el, ar trebui sa creasca până la 2.10 ca sa iei cei 500 de parai profit, adica sa se miste 7000 de pipsi. La mia de dolari pe care o traiduiesti tu, ai profit pe pip cam de 7.1 centi (0.071USD). La o miscare de doar 1400 de pipsi contra ta (cursul cade la 1.26) tu pierzi tot contul.

 

Pentru asta, adica daca vrei sa fii leverat 10 la 1, tu iti permiti sa cumperi 710 EURUSD, petru care platesti cei 1000 de dolari (din banii brokerului), pentru ca am presupus ca cursul este 1.40 la euro.

 

Pe de alta parte, de obicei leverageul maxim permis e mai mare, 100 la 1, sau 200 la 1, etc., deci daca brokerul permite si daca tu vrei, poti sa cumperi 1000 de EURUSD, atunci platesti pentru ei 1400 de dolari (din banii brokerului), deci esti leverat real cu 14 la 1. In acest caz profitul tau pe pip este 10 centi, si iti trebuie o miscare de 5000 de pipsi (cursul urca la 1.9) ca sa faci cei 500 de parai profit. Daca se misca contra ta, 1000 de pipsi si esti pe tușă, fără cont (cursul la 1.30).

 

Mai "vijelios": Presupunem ca brokerul permite leverage maxim de 200 la 1. Tu ai 100 de dolari in cont si cumperi 10 mii de EURUSD (un minilot). Tu ai platit pt ei 14 mii de dolari (din banii brokerului) deci esti leverat real cu 140 la 1. O miscare de 500 de pipsi in favoarea ta, adica cursul de la 1.4 la 1.45, tu ai facut 500 de parai profit. O miscare de doar 100 de pipsi contra ta (curs la 1.39) si ai pierdut suta ta de parai. Bye bye bunica! EURUSD tocmai s-a miscat 100 de pipsi in ultimele cateva minute, cat am scris eu acest fragment (pe bune! am graficul in față, nu tranzacționez, ca nu am ce, doar mă uit, si chiar a crescut 100 de pipsi in ultimele minute!).

 

Cred ca acum ti-e clar. Banii pe care tu ii tranzactionezi nu e nici un sfanț al tău. Toți sunt ai brokerului, dați cu imprumut de către el.

 

De aia tu trebuie sa incizi tranzactiile, ca să restitui brokerului acel imprumut. Daca tu vinzi 1000 de EURUSD, practic ai luat de la broker 1000 de euro, pe care i-ai vândut si ai luat pe ei 1400 de dolari. Daca cursul pică la 1.30, tu vinzi 1300 de dolari din cei 1400 pe care ii ai, cumperi 1000 de euro cu ei, pe care ii dai inapoi brokerului. Ce rămâne, 100 de dolari, e al tău. Invers, dacă cumperi 1000 de EURUSD, tu practic ai luat cu imprumut de la broker 1400 de dolari, cu care ai cumparat 1000 de euro. Dacă cursul creste la 1.5, tu vinzi 1000 de euro si iei pe ei 1500 de dolari, dai brokerului inapoi 1400, ce rămâne, 100 de dolari, e al tău.

 

Tu nu poti sa pleci cu cei 1000 de euro, sau cu cei 1400 de parai cumpăraţi in cele doua cazuri. Tu i-ai cumpărat, dar ei nu sunt ai tăi, sunt ai brokerului, pentru ca el te-a imprumutat ca să îi cumperi. De aia, tu eşti forţat să inchizi tranzactia, cu pierdere sau cu profit, să restitui brokerului împrumutul, reglezi conturile cu el, şi ce rămâne (dacă rămâne!) e al tău. Se pune în (sau se ia din) contul tău, banii tăi personali. Pe care poţi să îi scoţi ulterior, dacă mai ai ce...

 

Mai clar de atât nu cred ca pot sa explic.

 

Super explicatie!

acum vreau sa te intreb si eu ceva...in legatura cu leverage-ul

stiu ca e periculos sa te bagi cu leverage mare dar, sa zicem ca ai $100 in cont ,alegi un leverage de... 500:1,dar nu cumpar un lot intreg sau 0.1 lot,ci cumpar/vand,ma rog...,0.01 lot(€/$),deci ma duc la 10 centi/pip ,intrebarea mea e ,pericolul ramane la fel de mare de a-mi pierde repede banii in situatia in care nu am bani multi in cont($100) ,leverage mare dar totusi ma duc la un lot de 0.01?Sper ca m-am facut inteleasaPosted Image

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pot sa-ti raspund eu la intrebare. Am un cont real la Admiral Markets de 200 usd real si cu leverage de 500:1 si cumpar/vand cu lot de 0.01, nu am avut niciodata probleme de a pierde contul.

Nu iti mai face probleme.

Bafta la trade

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.