Sari la conținut
  • 0

De ce este NFP-ul un anunt atat de important?


Criodi

Întrebare

  • Moderators

Ca sa nu fie categoria goala m-am gandit sa sparg eu gheata cu o intrebare - si in mod aparent inevitabil un raspuns. 

 

In fiecare vineri vin in facultate vin niste baieti care fac trading for a living si tin o sesiune de trading live. E pentru studentii de la master dar au gasit loc si pentru mine. Nu e cine stie ce smecherie insa e un mediu in care se discuta despre trading si in care multi se lovesc pentru prima data cu capul de grafice (studenti la master care vor sa intre in asset management... chiar dezamagitor). Care-i treaba cu nfp-ul a fost una dintre chestiunile discutate vinerea asta (cam ca in fiecare vineri cu nfp de altfel). Ma gandesc ca e o intrebare buna si pentru categoria noastra de intrebari si raspunsuri.

 

Deci, intrebarea sau mai degraba intrebarile sunt: De ce ce este nfp-ul un anunt atat de important, de ce genereaza miscari atat de violente, si cum se explica aceste miscari? Perechile vizate sunt EURUSD si USDJPY.

 

Offtopic

Initial am vrut sa ma prefac ca nu stiu si sa las intrebarea comunitatii (am si facut-o pentru vreo 12 ore). Promiteam si niste premii pentru cine da un raspuns. Sorry. Am rabdarea scurta se pare  :) M-au manancat degetele atat de tare ca nu m-am putut abtine de la a le scarpina pe tastatura pana cand mi-a iesit un raspuns.  Dar daca vi se pare raspunsul meu ca fiind idiot sunteti mai mult decat bineveniti sa ma corectati. Atunci chiar am sa gasesc un mod sa va rasplatesc.

Editat de Criodi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 răspuns la această întrebare

Postări Recomandate

  • 0
  • Moderators

Non-farm payrolls este un numar economic extraordinar de important si in consecinta cauzeaza valuri in pietele finanicare atunci cand este anuntat. NFP-ul reprezinta numarul de joburi adaugate sau pierdute in economie in fiecare luna. Este un indicator important pentru ca este puternic corelat cu rata de inflatie, cu produsul intern brut si cu rata federala de dobada.

 

PIB vs NFP

 

post-3657-0-89311300-1363001689_thumb.jpg

 

INDICELE DE PRET vs NFP

 

post-3657-0-46626700-1363001701_thumb.png

 

Se vede cum pib-ul si nfp-ul sunt puternic correlate si cum de asemenea exista o oarecare corelatie intre indicele de pret si nfp. Nu am pus chart insa aceasi corelatie se gaseste si intre nfp si rata de dobanda. Relatia intre nfp si dobanda insa e un pic mai complicata. Ele se preced in general una pe alta si exista o perioada de lag. Adica cand una incepe sa creasca cealalta nu raspunde decat vreo 12 luni mai tarziu.

 

PIB-ul, Inflatia, si Rata de dobanda au un impact masiv asupra transferurilor de capital dinspre si catre statele unite. Mai multe detalii despre aceasta relatie se pot gasi AICI unde am postat mai demult un model macroeconomic simplu ce infatiseaza relatia intre factorii economici si valoarea unei monezi.

 

Pe scurt insa cu cat rata de dobanda a SUA e mai mare cu atat dolarul va fi mai puternic, cu cat rata de inflatie in SUA e mai mica cu atat dolarul va fi mai puternic, si cu cat PIB-ul SUA este mai mare cu atat dolarul va fi mai puternic. Cum NFP-ul este un indicator puternic pentru toti acesti factori economici e limpede de inteles de ce pietele reactioneaza atat de puternic la anuntarea numarului. Toti traderii incearca sa inteleaga ce reprezinta acest numar si cum va influenta cursul economiei si al politicii monetare.

 

Aceasta din urma - politica monetara a bancii centrale - este un element foarte important ce se afla in stransa legatura cu NFP-ul. Mai important adesea decat restul factorilor economici mentionati mai sus. Am adus in discutie mai sus rata de dobanda. Asta nu este insa tot ceea ce banca centrala stabileste. Pe langa rata de dobanda FED-ul implementeaza si alte politici monetare ceva mai creative. De cand cu criza economica mai importanta decat rata de dobanda (care este aproape de 0 de foarte mult timp) a fost politica lor de injectare de capital in piata.

 

Cunoscuta sub numele de QE (quantitative easing) aceasta injectare de capital are doua efecte principale: ridica valoarea bunurilor si reduce valoarea bancnotelor. Bursele de actiuni o iau deci in sus, iar dolarul o ia in jos. Reactia din ultimii ani a fost adesea urmatoarea: Un NFP foarte bun = QE mai putin = dolar mai puternic. Alternativ, un NFP foarte prost = QE mai mult = dolar mai slab. Astfel corelatia dintre factorii economici de mai sus nu a contat foarte mult in aceasta perioada.

 

Cand insa QE-ul nu era pe buzele tuturor NFP-ul obisnuia sa aiba un alt efect. Un NFP foarte bun indica un stadiu pozitiv al economiei SUA si implicit al economiei global. Un NFP pozitiv ducea astfel la formarea unui sentiment pozitiv si in cele din urma la o apreciere a bunurilor de dobanda mai mare si risc mai ridicat precum actiunile sau asa zisele monezi de risc si anume EURO, CAD, AUD etc. In astfel de situatii un NFP bun ducea deci la o slabire a dolarului si nu la o intarire gen QE.

 

Reactiile de pe anumite perechi precum EURUSD sau USDJPY pot fi explicate prin prisma rationamentelor de mai sus. Cand sentimentul pozitiv a fost cel a dominat reactia la un NFP bun EURUSD si USDJPY au luat-o in sus (euro fiind moneda de risc in comparatie cu dolarul iar dolarul moneda de risc in comparatie cu yenul). Cand sentimentul a fost negativ reactia a fost inversa. Cand asteptarile de QE au determinat reactia un NFP bun a dus la un dolar puternic iar un NFP prost la un dolar slab. Alteori, cand factorii economici au dominat reactia, un NFP bun a dus la un dolar mai puternic fata de euro strict datorita faptului ca economia euro era in pamant in timp ce cea americana mergea cat de cat.

 

Fiecare situatie trebuie tratata deci independent si nu exista reguli clare ce pot prezice cuantitativ care vor fi reactile la un numar sau altul. NFP-ul insa nu trebuie sa sperie pe nimeni. Nu este nimic irational in actiunea pretului dupa un NFP si in general cele prezentate mai sus ofera o baza solida pentru intelegerea miscarii pretului de dupa un NFP.

 

Uneori este destul de greu de analizat care dintre elemente a avut un rol mai important insa alteori reactia poate fi destul de previzibila. E important insa de retinut ca NFP-ul este un element foarte important si nu trebuie tratat ca pur si simplu o alta stire in timpul careia e mai bine sa stam pe bara si dupa care sa ne intoarcem iar la trading-ul nostru pur tehnic. Un nfp poate stabili tonul pentru cateva saptamani. Ar fi bine daca ati sti care e acest ton si ati tranzactiona dupa el.

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la întrebare...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.