Sari la conținut

Candlesticks - lumanarile japoneze


Fata Morgana

Postări Recomandate

Vad pe multe forumuri discutii despre asta dar nimeni nu se oboseste sa faca un tutorial. Sunt multe informatii dar lipsesc cele de baza cum ar fi cum citesti un grafic[...]

Sunt mai multe tipuri de grafice: line-chart, in care pretul este trasat print-o singura linie, bar-chart, in care pretul este reprezentat prin bare si candlestick-chart, unde pretul este reprezentat  prin lumanari japoneze.

post-1-1142661494_thumb.jpgpost-1-1142661490_thumb.jpg

Aici lumanarile albe sunt pline, deci  bearish, iar cele negre sunt goale, deci bullish. Culorile lumanarilor,  fondul si alte propietati ale graficului pot fi modificate dupa dorinta, important este ca ca un corp gol (fara culoare) indica o lumanare bullish, ascendenta, iar unul plin (colorat) indica o lumanare bearish, descendenta.

post-1-1142661493_thumb.jpg

post-1-1142661492_thumb.jpg

post-1-1142661491_thumb.jpg

post-1-1142661489_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Figura de mai jos reprezinta doua elemente-lumanare.

Prima lumanare este o lumanare cu un corp alb (gol) lung, care indica o perioada bullish (ascendenta). Preturile au avut o miscare larga, iar piata s-a deschis langa cel mai scazut pret al sesiunii si s-a inchis langa cel mai ridicat.  Cea de-a doua lumanare este o lumanare cu un corp negru (plin) lung, care indica o perioada bearish (descendenta), in care piata s-a deschis in apropierea celui mai ridicat pret al acelei sesiuni si s-a inchis in apropierea celui mai scazut.

post-1-1142668826_thumb.jpg

post-1-1142668825_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In figura de mai jos apar mai multe lumanari fara corp real. Locul corpului real este luat de linii orizontale. De aceea, se mai numesc si „linii doji”. O doji apare atunci cand pretul de deschidere si cel de inchidere sunt identice sau foarte-foarte apropiate. Lungimea umbrelor poate varia. Elementele-doji sunt atat de importante incat au un intreg capitol numai al lor in cartea lui Nison.

post-1-1142825955_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Termenii folositi de japonezi pentru diferitele tipuri de lumanari sau formatiuni sunt foarte sugestivi si usor de retinut. In plus, ei implica si o componenta emotionala. Unii termeni, ca "hanging-man" (spanzuratul) sau "dark-cloud-cover" (nor negru) au o conotatie negativa - suna ca o avertizare: ceva s-a schimbat (sau este pe cale sa sa schimbe) in actuala tendinta a pietei, este cazul sa va revaluati pozitiile.

 

Singure sau in combinatii (formatiuni), elementele lumanare pot furniza indicii pretioase despre posibilele schimbari de trend. Denumirile respectivelor elemente si formatiuni nu numai ca sunt sugestive, dar sunt si usor de retinut si interpretat.

De exemplu: "evening-star" (luceafarul de seara) si "morning star" (luceafarul de dimineata). Chiar si fara sa stii prea multe despre graficele cu lumanari, evening star suna a semnal-bearish, deoarece luceafarul de seara precede caderea noptii, iar morning star suna a semnal bullish, de vreme ce luceafarul de dimineata apare inainte de rasaritul soarelui.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aparitia unor lumanri ca hangig-man sau hammer (ciocanul), sau a unor formatiuni alcatuite din mai multe lumanri - engulfing pattern, morning/evening star s.a. - constituie un indiciu de schimbare de trend. Termenul folosit este reversal pattern.

 

Primul lucru care trebuie subliniat despre reversal patterns, este ca aparitia lor nu inseamna o neaparat o schimbare brusca de trend, o inversare a sensului acestuia din bullish in bearish sau invers.  Aparitia unei lumanari hanging-man intr-un trend bullish poate fi urmata de cadere brusca a pretului,  dar, la fel de bine, poate sa fie urmata de o schimbare a trendului intr-unul stationar.

 

The reversal indicators are the market's way of providing a road sign, such as "Caution-Trend in Process of Change." In other words, the market's psychology is in transformation. You should adjust your trading style to reflect the new market environment.

Nison - Candlestick book

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hammer (ciocanul) si hanging man (spanzuratul) sunt lumanari care intrunesc urmatoarele criterii

1. au corpul mic si umbra inferioara lunga, de cel putin doua ori mai mare decat corpul;

2. Corpul real se afla in partea superioara a lumanrii;

3. Umbra superioara trebuie sa fie foarte mica sau chiar inexistenta. Culoarea nu este importanta, ea poate fi alba sau neagra.

 

post-1-1142928146_thumb.jpg

post-1-1142928145_thumb.jpg

post-1-1142928144_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inverted hammer (ciocanul intors) si shooting star (steaua cazatoare) sunt lumanari cu urmatoarele caracteristici:

1. Prezinta un corp mic, aflat in partea inferioara. Culoarea nu prezinta importanta,  poate fi alba sau neagra.

2. Au o umbra superioara lunga, de cel putin doua ori mai mare decat lungimea corpului real.

3. Umbra inferioara este mica, sau poate lipsi in intregime.

La fel ca si la hammer si hanging-man, inverted hammer si shoting star arata exact la fel dar au implicatii diferite, in functie directia trendului in care apar.

post-1-1143518565_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu cat pretul pietei se mentine mai mult deasupra corpului real al "inverted hammer" cu atat mai probabil aceste shorturi se vor inchide. Aceasta ar putea declansa un val de inchideri ale shorturilor care ar putea conduce pe cei care cauta preturi mici sa deschida pozitii long. Aceasta miscare s-ar alimenta singura si o miscare foarte puternica (in sus) ar fi rezultatul.

Putini traderi incepatori au in vedere faptul ca atunci cand intra intr-o tranzactie long vor iesi din ea prin alta tranzactie short, iar atunci cand intra intr-o tranzactie long vor iesi printr-o alta tranzactie short.

 

Daca de exemplu cumparam EUR/USD, vom iesi din tranzactie fie vanzand Euro contra dolar la un pret mai mic (vanzand in pierdere) atunci cand pretul a atins SL, fie vanzand Euro la un pret mai mare (vanzand in castig), atunci cand pretul a atins TP.

 

Chiar si in cazul (nefericit) in care nu am pus SL iar pierderea potentiala este suficient de mare ca sa se activeze margin call, aceasta se va executa tot prin vanzarea in pierdere a Euro.

 

Deci, atunci cand pretul se misca suficient de puternic intr-o directie ca sa atinga un numar mare de SL-uri, reactia va fi una de vanzare (in cazul nostru) sau de cumparare in lant.

Acum, cei care erau long sunt nevoiti sa vanda euro si sa cumpere USD, lucru care va duce la o scadere a cererii pentru euro si o crestere a celei pentru dolar, rezultatul fiind o scadere a pretului euro.

 

Acest lucru poate declansa o reactie in lant. Cei care asteapta sa initieze o tranzactie, pot sa sesizeze aceasta scadere si sa mizeze pe ea, vanzand euro si cumparand dolari.

 

Atunci cand multa lume inchide longuri se iau, practic, shorturi si invers. De aceea inchiderile masive de pozitii trimit piata in celalalt sens.Acest lucru este vizibil la nivelele de suport si rezistenta, nivele la care se pun de obicei multe SL-uri sau TP-uri.

 

De, aceea cand nu exista retracementuri inseamna ca exista ceva foarte puternic fundamental care face jucatorii sa nu isi inchida pozitiile sau sa deschida impotriva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Reversal pattern (Tipare/semnale complexe de schimbare de trend)

Hammer, hanging man, shooting star si inverted hammer sunt semnale de schimbare de trend alcatuite dintr-o singura lumanare.

Cele mai multe semnale de schimbare de trend sunt bazate insa pe combinatia mai multor elemente-lumanare.

 

Engulfing pattern (tipar de impresurare)

 

Engulfing pattern este un semnal complex de schimbare de trend alcatuit din doua lumanari de culori diferite.

post-1-1143836336_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.