Sari la conținut
  • intrări
    4
  • comentarii
    0
  • citiri
    27.922

Rezistența, sau comportamentul maselor.


netinvestmen

4.561 citiri

Cu toții am auzit de termenul "rezistență", dar ce semnificație are el? Așa dar, în contextul mecanicii de piață, resistența într-un up-trend apare cînd cineva vinde hîrtiile în același timp cînd este dorit un up-rally. În acest caz oferta flotantă încă nu a fost lichidată, iar piața eventual, nu contribuie la atingerea noilor maxime. Iată de ce oferta (rezistența) trebuie mai întîi să fie lichidată pentru ca trendul să fie un bullrally semnificativ.

Doar începe mișcarea în sus, restul traderilor, ca turma de oi, tind să se alăture trendului. Acest fenomen unii îl mai numesc instinctul de turmă (sau comportamentul maselor). Ca indivizi, suntem liberi în acțiune, gîndire, dar trebuie să recunoaștem, că la apriția unui pericol sau a unor posibilități ispititoare, cum n-ar fi de pardoxal, dar purtările fiecăruia pot fi predictibile. Anume aceastene cunoștințe a purtării maselor, ajută traderul profesionist, să găsească momentele cele mai oportune de maximilizare a profitului.

Pînă cînd nu se va schimba psihologia purtării oamenilor, efectul instinctului de turmă va persista pe piețele financiare. Traderii profesioniști sunt prădătorii, iar cei neinformați- prada din turmă. Întotdeauna trebuie să ținem minte de asta.

Sunt doar două motive fundamentale de ce piața de capital își schimbă direcția:

 

1. "Mulțimea" e în panică, după o cădere semnificativă pe piața (în special după apariția noutăților proaste), și deobicei, urmînd instinctul, vinde. Ca un trader ce cunoaște psihologia mulțimii, întrebați-vă: "S-au pregătit oare traderii profesioniști (smartmoney) și marketmakerii pentru a acumula vînzările din panică la aceste nivele de preț?" Dacă răspunsu e da, atunci acesta este un semnal al puterii pieții (strongmarket).

 

2. După ridicușuri semnificative "mulțimea" se neliniștete că pierdere mișcarea și se afundă în ea, deobicei la noutăți bune. Aici sunt localizați și traderii care sunt poziționați long și doresc profituri mai mari. Aici trebuie să ne întrebăm: "Își vînd activele traderii profesioniști pe fonu acestor cumpărări?". Dacă da, atunci aceasta e un semnal serios de slăbiciune.

 

Nu însemnă oare asta, că suntem sortiți întotdeauna să jucăm după muzica pusă de alții? Păi... Și da, și nu.

 

Un trader profesionist se marginalizează de mulțime, și devine prădător, nu pradă. El înțelege și depistează pricinele care mișcă piețele, și nu se lasă manipulat de noutățile bune sau rele, indicatori, indicii, sfaturi, sugestiile brokerilor etc. Cînd piața "zdruncină" (shake-out) la noutăți rele, el cumpără. Cînd mulț​imea cumpără, iar noutățile sunt bune, el caută oportunități de vînzare.

Noi ne aflăm într-o lume de afaceri unde sunt concentrați cei mai iscusiți oameni ai gîndirii. Tot ce ne trebuie nouă este să ne alăturăm lor. Comerțul alături de Deținătorii Puternici cere abilități de a recunoaște la timp, este oare piața într-o disbalanță și este ea interesantă pentru profesioniști acum?

Dacă putem să cumpărăm cînd cumpără professioniștii (acumulare sau reacumulare), și să vindem cînd vînd profesioniștii (distribuire sau redistribuire), și nu ne abatem de sistemul de trading, doar așa putem să devenim un Trader de succes.

  • Upvote 1

0 Comentarii


Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat

Vizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.