Sari la conținut

Criodi

Moderators
  • Număr mesaje

    509
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    119

Comentarii Blog postat de Criodi

  1. Heh, daca am invatat ceva din trading e ca oricat de sigur esti pe ce ai in cap intotdeauna exista posibilitatea de a o da in bara. Nu am pretentia de a fi mai destept decat majoritatea decat in foarte putine domenii. In mod sigur nu o am in economie. Tot din trading am invatat insa si ca odata ajuns la intersectie e mai bine sa iti alegi o directie si sa te tii de ea macar pana la urmatoarea intersectie. Daca ajungi la rascruce si iti faci tabara cateva saptamani pentru ca nu esti sigur care dintre directii e mai buna ramai in urma tare de tot.

     

    Momentan imi place ideea de control central. Nu dinala comunist. Ci dinasta de care avem acum. Cu inflatie, cu money printing, cu central banking si asa mai departe. Cred ca problema la ora actuala consta in cum este exerctitata aceasta influenta nu in conceptul din spatele ei. Nu imi place ideea de piata libera in totalitate unde "inteligenta" colectiva stabileste tot. Asta e drumul pe care sunt momentan. Poate la prima intersectie fac la stanga si o iau in alta directie. Oi vedea.

     

    Despre deflatie e intradevar mult de discutat. Exemplu cu spirala preturilor pare a fi cel mai usor de inteles si digerat. Omu intelege parca logica din spatele ideei cum ca preturi mici, incurajeaza savings si nu consumption, iar consumption mic incurajeaza preturi si mai mici si tot asa. De-asta l-am oferit acolo. Argumentul care imi place mie mai mult e ala in care inflatia ofera un instrument in plus bancilor centrale. Nu l-am pus caci asta e ceva mai greu de digerat. Adica daca dobanda nominala a ajuns la 0 banca centrala inca mai poate influenta piata prin dobanda reala (care va fi 0 minus rata inflatiei). Daca am avea deflatie chiar si la o dobanda 0 dobanda reala ar fi tot pozitiva si nu ar incuraja consumul si investitiile.

     

    Apoi evident discutia merge mai departe catre expansiunea money supply-ului care reduce deflatia, induce inflatie, si ofera lichiditate in sistem. Iarasi, o chestie care intr-un sistem deflationar cu money supply fix nu e posibil. Iarasi, un instrument in plus care folosit cu cap eu il vad ca fiind util. Evident, exemple istorice atat pro cat si contra pot fi date deci concluzia finala, adevarul absolut, e undeva in ceata si sunt constient de asta.

     

    Legal tender, banci, banci centrale, guvern, eu le-am pus pe toate in aceasi oala. De-aia am zis de legal tender si apoi am zis de banci. Am vrut sa zic ca facand moneda emisa de banca centrala ca fiind legal tender evident moneda respectiva va tinde sa fie folosita. Numai in cazuri extreme - gen anumite zone de prin Grecia zilelor noastre - incepe moneda oficiala sa dispara din circulatie. Greu deci de trecut de la dolari la bitcoins atat timp cat unul este impus cu forta de guvern iar altul nu.

     

    Viitorul ramane deschis. Noul invinge vechiul intradevar si anumite parti din bitcoin mi se par si mie interesante. Eu am in cap o lume unde toti folosim aceasi moneda - sunt dispus sa ma mut de pe forex pe stocks nu-i bai. Unul dintre nepotii bitcoin ar putea fi aceasta moneda. Bitcoin insa nu e in totalitate nou. Privit in ansamblu, ecosistemul bitcoin aduce mult a gold standardul anilor trecuti. Nu-i deci ceva ce n-a mai fost incercat niciodata. Stim ce probleme a avut gold standard-ul anilor trecuti si de ce in cele din urma a iesit din folosinta. Daca o astfel de moneda alternativa va putea evita probleme sistemelor venite inainte si profita in acelasi timp de tehnologia anilor curenti am putea avea intradevar o revolutie. Pana una alta insa eu raman sceptic. 

  2. @tradelover, pai numai eu mi-am dat p-acolo cu parerea despre economie, asa ca as fi chiar interesat sa aflu care-i viziunea ta asupra subiectului. Eu tind catre keynisian economics, pro inflatie, pro central banking, etc, si nu catre austrian economics, Hayek, gold standard s.a.m.d. si de aici deci si skepticism-ul meu catre viitorul bitcoin ca si moneda reala de schimb. Bitcoin si Keynes nu merg mana in mana. Bine, ca economia nu-i nici fizica si nici matematica, e mai degraba filozofie, asa ca nu stiu daca exista vreun adevar absolut, dar deh... tre' sa alegem un drum sau altul pana la urma.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.