Sari la conținut

Petrolul, dolarul, Libanul si depozitele bancare


Postări Recomandate

Petrolul, dolarul, Libanul si depozitele bancare

Saptamana Financiara

 

Conflictul din Liban ar putea tine tot mai sus pretul monedelor de refugiu - dolarul si... aurul. Moneda americana este vazuta tot mai bine de analisti pe termen scurt, in pofida deficitului de cont curent mare al SUA. Bancherii spun insa ca, la o crestere economica sanatoasa in Romania, leul mai are putere de apreciere, iar plasamentele in aceasta moneda sunt cele mai indicate.

Fabio Mucci, economist al diviziei Noua Europa a UniCredit, crede ca leul mai are inca putere nominala de apreciere. „UniCredit estimeaza un curs de 3,5 lei pentru un euro la sfarsitul acestui an“, spune Mucci. Daca Banca Nationala a Romaniei va mai apasa un pic parghia de control a dobanzii, adauga Mucci, leul are loc sa se aprecieze si mai mult. „Bineinteles, pe piata exista o oscilare si o volatilitate, insa noi credem ca leul va creste“, afirma economistul UniCredit.

Daca influenta majorarii dobanzii BNR asupra inflatiei nu pare o masura eficienta in controlul cresterii preturilor, in schimb Rezerva Federala americana (Fed) si Banca Central Europeana (ECB) pot controla inflatia prin cresteri ale dobanzii. Este de asteptat ca ECB sa majoreze din nou dobanda pe 3 august, dupa ce a adus-o, prin cresteri succesive in decembrie, martie si iunie, la 2,75%. Iar Fed ar putea opera, pe 8 august, o noua crestere (desi unii analisti spun ca e greu de crezut) de 0,25%, a dobanzii situate in prezent la 5,25%, avand in vedere evolutia inflatiei americane; iar pana la sfarsitul anului dobanda FED ar putea atinge 6%. Daca in prezent raportul dolar/euro oscileaza intre 1,25 si 1,27, UniCredit vede acest raport transat in favoarea monedei europene, la 1,28, atat la sfarsitul anului 2006, cat si pentru decembrie 2007, in timp ce pentru 2008 este estimata o revigorare a monedei americane la 1,22, sustine Debora Revoltella, seful departamentului Cercetare a diviziei Noua Europa a UniCredit. „Incetarea conflictului din Liban ar putea avantaja moneda americana, insa deocamdata pune o usoara presiune atat pe dolar, cat si pe euro“, afirma Mucci.

 

Un dolar mai puternic?

 

Exista chiar pareri in piata care vad o crestere a dolarului strans legata de cea a barilului de petrol, unii brokeri cu experienta americana mizand pe un dolar supraevaluat la 33.000-35.000 de lei spre sfarsitul anului. Majoritatea analistilor infirma insa aceasta ipoteza, din moment ce deocamdata nici din cauza conflictului din Liban nu au vazut vreo modificare intre raportul dintre euro si dolar pe piata. „Monedele economiilor in dezvoltare europene anexate sau dependente de euro vor fi mai vulnerabile, dar numai pe termen scurt, din cauza conflictului din Liban“, ne-a declarat Nicolaos Nanopoulos, directorul executiv (CEO) al grupului elen EFG Eurobank Ergasias, banca-mama a Bancpost si Euroline. „Daca se va ajunge insa la o solutie politica de aplanare a conflictului, toate presiunile vor disparea“, spune Nanopoulos.

„Deocamdata insa nu a existat nicio modificare majora in rata de schimb dintre dolar si euro - care a oscilat intre 1,25 si 1,27. Daca unii analisti cred ca Fed va ridica dobanda, atunci dolarul creste un pic, iar daca alti analisti cred ca ECB ridica dobanda, euro creste. Cred ca aceste miscari de piata vor afecta mai mult cusul dintre dolar si euro decat criza din Liban“, spune Nanopoulos.

 

Sa mergem pe aur?

 

Intre timp, aurul, dar si alte metale pretioase sau rare, raman la un pret ridicat. Aurul a sfidat inflatia si devalorizarea monedelor, fiind intr-o crestere continua din anul 2000 si pana in prezent. Evolutia este legata insa de un ciclu aproape identic al altor metale de baza. Poate nu intamplator, cea mai mare banca din Romania a deschis recent o noua sucursala la Suceava, specializata in achizitionarea aurului, o zona neacoperita anterior, celelalte cinci puncte de lucru aflandu-se Bucuresti, Dolj, Salaj, Teleorman si Vrancea.

„In cazuri de criza sau razboi, atat aurul, cat si dolarul sunt folosite ca instrumente de protectie impotriva riscului, astfel si dolarul, si pretul aurului au potential de crestere. Totusi, dolarul poate fi slabit din cauza deficitului de cont curent foarte mare“, considera Florin Citu, economist-sef al ING Bank.

La randul sau, Nanopoulos spune insa ca, „in pofida conflictului recent din Liban, cursul aurului a ramas acelasi“.

Dar daca se va prelungi criza din Orientul Mijlociu, pretul petrolului va creste, fapt ce va pune presiune pe inflatie, crede Matei Paun, managing partner BAC Investment Bank. „Daca barilul se va scumpi, bancile centrale se vor vedea nevoite sa creasca ratele dobanzii, insa numai daca inflatia si economiile vor continua sa creasca. Dolarul ar putea creste pe termen scurt, insa imi mentin parerea ca va continua sa scada pe termen mediu si lung“, spune Paun.

Aurul si metalele pretioase ar putea avea insa cel mai mult de castigat, afirma Paun, deoarece, in situatii de criza sau incertitudine, lumea tinde sa se refugieze in siguranta pe care percepe ca i-o ofera aurul.

 

Depozite cu dobanzi fixe

 

Intre timp, BNR este asteptata sa majoreze dobanda de politica monetara la 10% in urmatoarele 12 luni, fapt ce s-ar putea traduce si printr-o crestere a dobanzilor la depozitele populatiei. Dupa integrare, increderea investitorilor straini in titluri si active din Romania va creste, odata cu volumul investitiilor si plasamentelor, speculative sau nu, directionate catre tara. Piata de capital va fi astfel resuscitata, redevenind un plasament viabil pe termen scurt, iar Romania va reincepe sa emita bonduri cu scadenta pe termen lung, oferind astfel si un standard de dobanda. „Singurul impediment in calea aprecierii leului ar putea fi amanarea aderarii Romaniei, care ar diminua temporar moneda autohtona“, crede Mucci.

Pentru a ne proteja impotriva fluctuatiilor de dobanda insa, putem plasa banii in depozite cu dobanzi fixe, in euro sau lei.

„Pe termen mediu si lung, cred ca leul va continua sa scada in comparatie cu moneda unica. Asa ca imi mentin preferinta pentru ordinea de investitie euro, lei, apoi dolari“, sustine Paun.

Deocamdata insa depozitele bancare cu dobanzi fixe ofera protectie impotriva inflatiei - sau, cel putin, impotriva unei importante parti a inflatiei, prevazuta de analisti sa atinga peste 7,25%-7,5% in acest an.

Daca Procredit Bank ofera o rata fixa pana si la depozitele pe trei luni, in schimb majoritatea bancilor mari au renuntat in a mai oferi dobanzi fixe, cel putin pentru termene mai mici de 12 luni. Cea mai mare dobanda fixa din piata a fost, de altfel, oferita de ProCredit pana la 31 iulie, de 8,25% la 12 luni pentru lei (si in subsidiar 4,75% pentru dolar si 4,30% pentru euro), insa de la 1 august nivelul acesteia a fost coborat la 7,75% pentru lei (in schimb a urcat la 4,60% si 4,75% pentru moneda americana, respectiv euro). „Nu putem considera depozitele sub 12 luni ca economii“, spune Dorin Cojocaru, seful de retail de la BCR. Cea mai mare banca ofera certificate de depozit cu discount cu dobanzi fixe: Activ BCR ofera 7,5% la 12 luni si 7,25% la 2 ani, in lei, si 3,55% la euro pe un an si 4,15% la 24 luni. Depozitul la termen in lei la BCR nu ofera dobanda fixa, in schimb, pentru economiile in euro, dobanda este fixa, la 3 luni de 3%, la sase - 3,10%, si la un an - 3,25% pentru depozitele cu plata lunara a dobanzii.

Pentru economii cu plata dobanzii efectuata anual, la scadente de un an, dobanda e de 3,5%, iar la 18 luni - 4%.

In schimb, pe piata incep sa apara si produse noi, ceva mai sofisticate. Un exemplu este BCR, care mai ofera si dobanda fixa pentru depozitul pentru minori in valuta, cu aceleasi dobanzi ca la depozitul la termen, iar un produs nou in euro, numit „Ascendent“, ofera 2,75% pentru depozitele la un an, avantajul fiind ca peste soldul initial clientul poate continua sa depuna bani.

O alta exceptie in piata este Banca Romaneasca, unde clientul poate pune banii intr-un depozit cu dobanda fixa la termen de un an, obtinand 7,5% la lei, 3,9% la dolar, 3,1% la euro, dar si 3,25% la lire sterline sau 1,5% la franc elvetian, in timp ce certificatele de depozit in lei ating 4,9% pe an. La fel de bine insa clientul poate opta pentru un cont pe 7, 12, 60, 90, 120, 270 de zile, cu dobanda fixa, in toate monedele mentionate anterior.

Ofertele de dobanzi fixe raman insa limitate. La banci mici precum Romexterra se ofera depozite cu dobanda fixa ce pot fi numarate pe degete: de 7,5% la lei, 4,4% la euro si 4,6% la dolari la termen de 18 luni, si de 7% la lei si aceleasi cifre la valuta la 24 de luni, cu plata dobanzii trimestrial in cont curent, precum si doua tipuri de certificate - fie cu parola, fie cu discount, cu scadenta la un an si aceleasi dobanzi, de 8% la lei, 4,5% la dolari si 4,3% la euro.

Unele banci mari, precum BRD, nici macar nu ofera depozite cu dobanda fixa. La BRD, singurul produs cu dobanda fixa este certificatul de depozit, insa pentru a subscrie clientul trebuie sa depuna sumele prohibitive de 100.000 de lei noi, euro sau dolari.

 

Bogdan Tudorache

www.sfin.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.