Sari la conținut

Postări Recomandate

  • Moderators

3. Carry trade presupune un trend indelungat (ani).

Wrong! ;)

Carry trade nu are nimic de a face cu lungimea trendului, sau cu perioada in care tii un bid deschis. Carry trade presupune sa tranzactionezi doar in directia dobanzii, sa profiti din diferenta dobanzilor celor doua valute (carry). Stiu destul de multi traderi care deschid ordere vinerea (peste weekend) si le inchid miercuri seara pentru a incasa tripple wednesday. In definitie nu se specifica nimic de timpul cat sta o tranzactie deschisa, ci doar o regula simpla, tranzactionati pe dobanda pozitiva. Destul ca tranzactionam impotriva brokerului, impotriva spreadului, impotriva tuturor traderilor si - cel mai dificil - impotriva noastra inşine (vezi treadul meu cu loserii anonimi), de ce sa tranzactionam si impotriva dobanzii?? Am putea enunta o regula simpla: "nu tranzactionam niciodata impotriva dobanzii". Si o sa vedeti ca lucrurile devin mult mai simple si voi, ca traderi, deveniti mai profitabili.

 

De exemplu deschid un chart pe o pereche oarecare. Sa zicem EURUSD. Nu trebuie sa stau sa ma uit la el ca vitelul la poarta noua si sa ma intreb "oare creste?", "oare scade?", nu trebuie sa ma uit la mii de indicatori si sa citesc mii de stiri, iar pana la urma sa pun bid la intamplare si sa bat din picioare pe langa monitor. Cel mai simplu e sa ma uit la dobanda. Pentru EURUSD e negativa (adica primesc bani cand cursul scade). Deci trebuie sa vand. Si deodata BOOOMMM! lucrurile devin mult mai simple. Pun pe chart indicatorii mei preferati de trend si ii pandesc sa se intoarca in jos, pun pe chart oscilatorii mei preferati si ii pandesc sa fie cat mai sus. Si cand prind setupul, ZBANG! bag un sell. Lot mic, cat de mic, care sa imi permita sa pun stop la 300-500 de pipsi si sa nu depasesc rata de risc, adica sa pot sa tin tranzactia deschisa cat mai multa vreme. Daca nu da in stop cateva luni deja pot sa o inchid, sunt in castig. Daca se mai misca si in favoarea mea, ceea ce e foarte probabil avand in vedere indicatorii, atunci stau pe un car de bani si pot chiar sa o inchid mai devreme. Oricum ar fi, dobanda incasata acopera o parte din pierderi. Asta e carry trade.

 

Deja e alta filozofie. Nu ma mai asez in fata graficului cu ideea ca vreau sa tranzactionez, ci cu ideea ca vreau sa VÂND. Deja jumatate dintre probleme s-au evaporat. Lucrurile devin mult mai simple, dar trebuie mult mai multa rabdare (sa prinzi setup, sa nu inchizi prea devreme, etc).

 

1. Trebuie sa mergi numai in directia trendului fundamental.

Wrong again. "Trend is my friend" este o foarte buna filozofie pentru orice sistem de trading, in afara situatiei in care esti un contrarian inrait ori (in cazul meu) ai un sistem care joaca pe "hound of the Baskervilles".

 

INTOTDEAUNA (cu exceptiile de mai sus) este "ortodox" sa NU joci contra trendului principal, indiferent ce sistem de tranzactionare ai, indiferent ca faci carry trading sau nu. Dar carry trading in sine nu are nimic de a face cu trendul principal. Daca iei conditia de mai sus (ani de zile) si o pui alaturi de conditia de aici (joci doar pe trendul principal) vei vedea ca tot ce ai spus tu aici la acest subiect nu mai are valoare. Teoria ca teoria, dar in practica, singurul trend principal care dureaza de ani de zile si este ŞI pe directia dobanzii este la GBPJPY. Probabilistica spune ca intre asa de multe perechi trebuia sa fie macar una care sa se miste asa cum vrem noi, si aia e - intamplator - G/J. Toate celelalte perechi, ori nu au trenduri principale asa de lungi (sunt nehotarate, au miscari mari in ambele sensuri, ceea ce este dezastruos pt carry trading pe termen lung, atentie, am accentuat "pe termen lung", nu e pleonasm), ori au trend principal care dureaza de multi ani, dar acesta este indreptat impotriva dobanzii. De aia am si ales mai sus EURUSD ca exemplu, cursul creste de cativa ani, dar dobanda pozitiva e pe SELL. Nu ai observat ca toti aceia care vorbesc de carry trading (pe investopedia ori else) dau ca exemplu intotdeauna G/J?

 

De unde vine ideea ca carry trading inseamna investitie pe termen lung? Simplu, din aceleasi exemple. Pentru ca bancile socotesc dobanda anual. Si toti dau exemple de carry trading cu termen de un an. Ca sa iasa calculele mai frumoase si sumele mai mari.

 

Dar nu te opreste nimeni sa faci carry trading saptamanal, sau contra trendului principal, daca vrei. Si nu de putine ori profitul este mai gras, iar lucrurile sunt mai simple decat daca ai incerca sa tranzactionezi in ambele directii. Mai ales atunci cand nu stii in ce directie sa apuci (aviz incepatorilor) gandeste-te ca e mai bine sa joci pe dobanda decat impotriva ei.

 

Tranzactionand intr-o singura directie, dispare tendinta de a inversa biduri, de a te razbuna pe piata, etc. Dispare "bias"ul, care este foarte daunator incepatorilor, precum si tentatia de a scalpui oscilatiile mici.

 

Apare in schimb tentatia de a piramida. Stiu din proprie experienta, de multe ori m-am fript cu piramidarea in pierdere...

 

2. Factorii fundamentali sunt punctul slab in testarea oricarui sistem.

Aici ai 100% dreptate! Dar tot am sa fac eu un sistem pe care sa il asez in fatza televizorului si care sa urmareasca iesirile la rampa ale lui Bernake, am eu o boala cu omu ala ;)

 

4. MT4, intodeauna, cand ai ordine in piata, iti roade 'un pic' din pozitii cand intri sau cand iesi.

Asa este conceput!

Pana in prezent eu nu am constatat asa ceva, desi il folosesc de ani buni, am lucrat si cu versiunea 3.8 si cu toate de atunci incoace. Niciodata nu mi-a tocat mai mult decat era spreadul si slippage-ul alocat. Si am pus zeci de mii de tranzactii.

 

Aaaa, ca spreadul la brokerii care au MT e mai mare un pic decat la ceilalti care nu au, pentru ca brokerii respectivi trebuie sa plateasca cota parte la Metaquotes, asta e alta poveste. Scrie spread de 2 la euro, in timp ce la Oanda scrie 1.5? Da, scrie. Dar cel putin stiu cum stau si se merita cheltuiala, pentru indicatorii si expertii pe care ii pot pune la treaba in locul meu. Dar de ciupit nu ciupeste. Adica nu scrie spread 2 si sa imi ia 3 cand pun bidul, asta nu am vazut niciodata. Remark: nu tranzactionez news si nu fac scalping.

 

5. NZD este artificial ridicat cam cu 30-40% tocmai din cauza ratei mair a dobanzii.

Eu as reformula: "NZD este ridicat cam cu 30-40% tocmai din cauza ratei mari a dobanzii."

 

Adica as elimina "artificial". (si greseala de typo de la "mari" hihihi ;)

Pentru ca toate - absolut toate - valutele sunt ridicate sau coborate "artificial" dintr-un motiv sau altul... Americanii au razboi, pe europeni ii place lumea ca sunt frumosi, australienii au prea multi canguri, etc. In rest, ai mare dreptate.

 

Pipsuiala spornica la toti!

 

P.S. later edit, precum ziceam, tocmai am inchis luna mai cu profitul total de care vorbeam:

post-1-1180632099_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

  • Moderators

salve tavi, all

 

:"> am primit cateva bobarnace pe messenger, cum ca iar mi-as fi aratat colţii ;), scuze, deformatie profesionala, iar de la o anumita varsta, greu de reparat. Nu am vrut in nici un fel sa zic ca ceea ce ai scris nu e bun. Departe de mine gandul! Subiectul e foarte bun, iar posturile (precum si calculele aferente la perechile exotice, pe care eu personal nu m-am gandit niciodata sa le fac, pentru simplul fapt ca nu am unde sa le tranzactionez, nici unul dintre brokerii mei nu ofera asa ceva) sunt foarte bune si inspirate.

 

Teoretic ai un vot de la mine, dar practic ti-am mai dat unul mai demult si stiu din experienta ca nu pot sa dau doua voturi aceluiasi user, cel de al doilea il va anula pe primul ;)

 

Cat despre greseala de tipar, man, era doar o poanta. Sunt convins ca si eu fac cu nemiluita, mai ales ca postez la ore de astea ca acuma (4:30 AM la mine, dupa ce am vazut trei filme si am trimis nevasta la culcare ca adormise pe fotoliu langa mine).

 

Am vrut doar sa remarc ca se poate face carry trade si pe termen scurt, pentru ca cei care citesc sa nu ramana cu ideea ca trebuie sa tina bidurile deschise un an de zile. Mai bine zis pe termen mediu, ca nu putem face carry intraday, nu primim dobanda pentru asta. Si am mai remarcat ca tradingul pe termen scurt (swing, nu scalping) este mai profitabil decat pe termen lung. Cu sau fara carry. Desi, daca vorbim de ani, eu as numi carry tradingul pe termen lung mai mult investitie decat trading. Si pentru a avea la sfarsitul anului un profit de 10000 de dolari NUMAI din dobanda, fara a socoti castigurile sau pierderile, ar trebui sa putem incasa 10000/365=28 (aproximativ) de parai pe zi. Chiar si cu diferentele de dobanda cele mai optimiste, trebuie sa jucam ceva mai mult de un lot. Ori sa lasi un lot deschis un an de zile, pe un curs ca G/J, de exemplu (dobanda buna, peste 20 pe lot, trendul avantajos, precum s-a remarcat deja), adica o pereche care poate sa fuga intr-o singura saptamana 2000 de pipsi impotriva ta (adica 20 de mii de parai!) hmmmm... Adica sa joci cu un stop de vreo 2000 (3000? 5000?) de pipsi si sa nu risti mai mult de 2% din cont.... Pai cat tre sa ai in cont? Un milion? Presupunem ca joci cu un risc mai mare. Cat? 10%? 20%? Ca sa nu vorbim de ridicolul unui astfel de risc, cu 10% tot tre sa ai doi tureti completi in cont. 200 de mii de parai adica. Ca altfel inghiti margin call. Daca nu ii ai, tre sa joci cu mai putin, totul proportional. Presupunand ca ai 200 de mii in cont, joci un lot pe carry pe un an, cursul se misca in sus si in jos cuminte, dar nu coboara cu 2000 de pipsi mai jos de linia de intrare si nu te scoate pe margine, dar nici nu urca mii de pipsi sa te imbogateasca, iar la sfarsitul anului inchizi exact la acelasi pret la cat ai deschis. Sa presupunem. Nu ai pierdut nimic, nu ai castigat nimic. Ai luat dobanda vreo 6-7 mii de parai la cele 365 de zile. La 200 de mii avute in cont, tocmai ai facut un profit anual de 3 la suta. Se merita? Nu mai bine pui banii in banca si ii lasi acolo? Ii schimbi direct, faci un cont la banca in valuta care are dobanda mai mare. Mai multa dobanda iei.

 

Adica pana la urma ideea e ca nu jucam pentru aia 3% anual. E desigur MULT mai bine sa jucam in directia lor decat impotriva lor. Si daca "directia lor" inseamna si directia trendului, atunci OK, avantaj noi. Dar de jucat jucam pentru profitul pe care vrem sa il realizam daca cursul se misca in directia noastra, nu pentru aia 3%... Aia tre sa fie "aditionali". Dixit ;)

 

@ dr4gos: esti mai nou pe aici si nu ma cunosti inca ;). Adica nu stii ce bau-bau rau sunt, hihi.

Daca indicatorul era de dat pe de-a moaca, era deja postat in primul post. Dar am explicat cum se poate face. Ia pune mana pe MQL, ca asa inveti!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ideea pentru care am deschis aceast thread ar fi cam asa:

 

1. exista mari institutii financiare care traiesc din diferenta de dobanda

2. cursul la aceste perechi (de ex: gbp/jpy) creste si este intretinut

3. interesul meu ca trader nu este sa castig din dobanda ci sa profit din trend

4. dobanda mai amoritzeaza unele costuri (spread, scaderi de curs, gafe ...).

5. in range castig din dobanda, pe trend castig din cresterea cursului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ca sa faci carry trade nu ai nevoie de o anumita suma, dar daca vrei sa traiesti numai din asta atunci se schimba problema, daca citeai mai atent vedeai mai sus ca un randament normal ar fi de 3%-5% pe an, fa si tu un calcul de cati bani ai nevoie ca sa traiesti din acel procent.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.