Sari la conținut

Vreau sa incep


Postări Recomandate

In primul rand vreau sa va salut pe toti cei prezenti pe acest forum. Am citit cu mare interes multe din topicurile postate de voi si pot spune ca am invatat deja multe informatii destul de pitite printre randurile programelor de trade.

Mi-am inceput "cariera" acum cateva zile cu un cont gratuit la Vanguard. M-am jucat vreo cateva ore cu el si imediat ce mi-a trezit interesul am inceput sa caut informatii suplimentare pe net. Asa am dat de voi, asa am invatat de Oanda si asa am inteles de ce vanguard nu sunt cea mai buna solutie. Zis si facut, mi-am deschis cont gratuit la Oanda. Din 100.000 $ mai am acum vreo 90.000 :D Va dati seama cat de nerabdator am fost sa intuiesc ceva din graficele respective.

Intre timp am mai citit si am facut si un cont demo pe ibfx pentru ca am inteles ca MT4 este "the shit" in industrie :D Nu am apucat sa-l testez dar am primit confirmarea.

Vo incerca sa mai postez atunci cand voi avea intrebari, deocamdata am vrut doar sa ne cunoastem si sa imi confirmati si voi (desi din ce am citit sunt aproape convins) ca unul din cei doi (Oanda sau IBFX) sunt brokeri ce merita folositi.

Multumesc mult anticipat

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut!

Pentru a face analiza ai nevoie de MT4.

Pentru a tranzactiona iti alegi tu brokerul dupa banii pe care ii ai si oferta pe care o are acel broker.Undeva pe vamist sunt prezentate criteriile dupa care sa-ti alegi un broker, dar daca tranzactionezi pe demo e mai simplu sa tranzactionezi la brokerul care ti-a oferit platforma Mt4.(e mai simplu)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 an mai târziu...

Salut , am si eu o intrebare , la oanda in account summary ce inseamna margin available, margin used si margin percent?

 

Am observat ca margin available cand scade nu mai pot investi, dar nu inteleg acel margin used si acel procent.

Sunt incepator incepator de acceea poate pun intrebari din acestea "stupide"

 

Multumesc pentru un eventual raspuns

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut si bine ai venit.

 

Incerc de cateva luni deja sa fiu profitabil. Sigur ca la inceput vroiam sa intru pe bani adevarati, dar cei de pe-aici mi-au deschis mintea si m-am oprit la timp.

 

Sfatul meu de incepator si care l-am primit si eu la randul meu, e sa stai pe demo cu un cont in valoare de exact cat ai vrea sa fie contul real si cu ala sa te joci. Daca faci de cinci ori contu ala atunci intra pe bune,

 

Pana atunci stai cuminte, este sfatul meu care am spart vreo 15 conturi de 200 de dolari cat as vrea eu sa pun la inceput.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Salut , am si eu o intrebare , la oanda in account summary ce inseamna margin available, margin used si margin percent?

atunci cand tranzactionezi brokerul trebuie sa se asigure ca nu iesi pe minus la o miscare brusca a pietei in contra ta. Adica tu depui 1000 de parai in cont si pui tranzactii in nestire, si la un momentdat piata se misca impotriva ta si pierzi 1200 de parai in cateva clipite. O mie i-ai depus, dar restul de 200 de unde ii iei? Umbla brokerul cu politia dupa tine sa ii dai banii? Ca daca si el la randul lui a plasat tranzactiile unei banci (ca asta e motivul existentei unui broker, sa adune banii de la traderi mici ca noi, si sa ii puna la un loc, pentru a putea tranzactiona cu o banca, care nu tranzactioneaza maruntis, ci de la milioane in sus, daca nu ar fi brokerii retail, atunci noi nu am putea tranzactiona, pentru ca nu am avea niciodata atat de multi bani sa tranzactionam direct cu banca). Deci tu ai 1000 in cont si pui o tranzactie mare mare, de 1 milion de parai. La lotul asta tu castigi sau pierzi 100 de parai la fiecare pip care se misca in favoarea/defavoarea ta. Si cursul se misca repede contra ta 9 pipsi, plus 3 spreadul, si pierzi 1200. Umbla brokerul dupa tine cu politia? Sau plateste bancii banii din buzunarul propriu?!? (diferenta de 200).

 

Pentru a evita asemenea situatie, brokerul trebuie sa isi ia niste masuri de precautie. Adica el nu o sa te lase sa tranzactionezi un milion de parai daca ai doar 1000 in cont. El iti permite sa tranzactionezi doar o suma "de cateva ori" mai mare ca suma din cont. In acest fel, o miscare impotriva ta va trebui sa fie mai lunga, sa dureze mai mult timp pana te lasa fara cont (mai multi pipsi) in asa fel incat brokerul sa aiba timp sa opreasca tranzactia inainte ca tu sa pierzi mai multi bani decat ai in cont. Adica sa pierzi de la tine, nu si de la el, ca nu e nimeni fraier sa plateasca pierderile tale. Acel "de cateva ori" de mai sus se numeste leverage. Pe romaneste, parghie, levier. Si functioneaza exact ca parghia adica cu o forta mica (putini bani in cont) tu poti urni un obiect foarte greu (poti tranzactiona mai mult).

 

Ratiunea pentru care noi folosim brokeri este TOCMAI acest leverage. Adica sa putem tranzactiona mai multi bani decat avem, ca sa ne putem imbogati mai repede :P Ca tranzactionand 1000 de parai, nu castigi mai mult decat 10 centi pe pip, si trebuie sa astepti multa vreme pana sa scoti bani de vreun pachet de tigari. Mai bine iesi cu mia de parai pe strada si te faci frate cu tiganii valutisti, ca iesi mai castigat. Dar nu e la fel de cool :))

 

Deci noi folosim brokeri, pentru facilitatea pe care ei ne-o ofera, de a tranzactiona mai multi bani decat avem in cont. Pentru leverage. Acest leverage variaza in functie de broker, poate fi de 10 ori mai mare ca suma din cont, de 20, 30, 40, 50, 100, 200, 400, 500. Se numeste "leverage maxim permis de broker". De exemplu daca tu ai 1000 de parai in cont si leverage-ul maxim este de 50, atunci tu poti tranzactiona cel mult 50 de mii de parai la un moment dat. Asta se scrie 50:1 si se citeste "leverage de 50 la 1". (later edit: aceastea sunt cifrele standard intalnite la toti brokerii, oanda ofera default 20:1, sau 40:1 in functie de cont, dar se poate edita din proprietatile contului, pana la 50:1, pentru demo e mai mult decat OK).

 

Acest leverage este o sabie cu doua taisuri, tranzactionand cu leverage, daca piata se misca in favoarea ta, tu castigi mai mult. Dar daca se misca impotriva ta, pierzi mai mult. Daca tu ai 1000 de parai in cont si deschizi un order de 100 de mii de parai, atunci la o miscare de 100 de pipsi in favoarea ta, ai castigat 1000 de parai, ti-ai dublat contul, dar tot asa de bine, la o miscare de 100 de pipsi impotriva ta, ai pierdut tot contul. Deci cursul se misca 100 de pipsi (un singur procent, 1%!!!! pipul e la a patra zecimala) si tu castigi sau pierzi tot contul (100 de procente, 100%!!!!). Leverage-ul trebuie vazut ca un factor de multiplicare, inmultesti miscarea procentuala a cursului cu leverageul la care joci, si ai ca rezultat variatia (profit sau pierdere) procentuala a contului (well... in mare).

 

Adica daca deschizi un bid de 35 de mii de parai, dar tu ai doar 1000 in cont, fiecare procent de miscare a cursului iti aduce in cont 35 de procente de castig sau pierdere. Adica tu poti PIERDE 35% din cont, pentru fiecare 1% din pret (~100 de pipsi pe USD) cu care se misca piata.

 

Acuma, cum se asigura brokerul ca tu nu tranzactionezi mai mult decat permite leverage-ul? Well, foarte simplu, pentru fiecare tranzactie pe care o pui tu, brokerul iti blocheaza o suma de bani din cont, in asa fel incat cand ajungi la leverageul maxim permis, tot contul sa fie blocat si tu sa nu mai poti pune biduri. Cand inchizi bidurile, banii sunt "deblocati", adica ii poti folosi in tranzactiile viitoare. In acest fel, daca cursul se misca impotriva ta "inainte" de a apuca sa ajungi la leverageul maxim, si se misca destul de mult ca sa fii in pericol de a intra la negativ cu banii, brokerul are timp sa iti opreasca tranzactiile si sa iti dea un picior in fund inainte de a trebui sa plateasca bancii din buzunarul propriu banii pierduti de tine.

 

Cati bani iti blocheaza brokerul? Pai un calcul matematic simplu (regula de 3 simpla) ne arata ca pentru a ajunge sa blocheze toata suma din cont atunci cand tu atingi levierul maxim, el trebuie sa blocheze de fiecare data suma pe care o tranzactionezi tu, impartita la acel levier maxim. Adica daca ai leverage maxim de 100:1, pentru fiecare X parai pe care ii tranzactionezi tu, X/100 vor fi blocati. Daca deschizi bet de 20k, ai 200 de parai blocati. Daca mai deschizi inca 30k, atunci ai inca 300 blocati. Cand ajungi la 100 de mii biduri deschise, toti banii sunt blocati si nu mai poti pune nici un bid (toata discutia asta presupune ca piata sta pe loc, pentru ca daca se misca, intervin si castigurile, pierderile, care schimba suma din cont). Aceasta "marja de siguranta" pe care si-o ia brokerul pentru a se asigura ca tu nu pierzi mai multi bani decat ai, se numeste chiar asa, "marja", sau "margine".

 

Iar daca cursul continua sa se miste impotriva ta dupa ce ai epuizat toata marginea, adica esti in pericol sa ajungi la negativ cu contul, atunci brokerul iti opreste tranzactiile fortat, si iti da piciorul in fund de care vorbeam mai sus. Se numeste "MARGIN CALL". Si se scrie cu litere mari si bold, ca sa vada toti traderii... :D

 

Deci marginea=1/leverage. Sau leverage=1/margine. De aceea tranzactionarea cu leverage se mai numeste tranzactionare cu margine. Sau cu marja.

 

Si revenind la exemplul de mai sus, daca tu ai in cont 1000 de dolari, si leverageul este de 100:1, atunci marginea ta este de 1/100, si tu trebuie sa depui 1/100 (un procent) din suma pe care o tranzactionezi, in margine. La fiecare bid. Acei bani sunt blocati, si tu nu ii poti folosi pentru a deschide alte tranzactii. Si te-ai lamurit ce inseamna "margin used". Restul de bani din cont sunt disponibili (engl. available) si poti sa deschizi alte tranzactii cu leverage de maxim 100:1, dar de data asta nu din tot contul, ca nu ma e tot disponibil, ci doar din ACEI BANI disponibili. Cei blocati sunt blocati, nu mai sunt ai tai pana nu inchizi tranzactia care i-a blocat. Si am lamurit ce inseamna "margin available". Margin percent este aceasi Marie cu alta palarie, adica tot marginea, dar calculata procentual la valaorea contului, ca sa te ajute, adica sa te scuteasca de un calcul in plus, daca esti tipicar la managementul rsicului (si TREBUIE SA FII, altfel nu ai sanse de facut profit). Brokerii emit MARGIN CALL cand marginea procentuala ajunge la o anumita valoare (procentuala) din cont, mi se pare ca pentru oanda e 50%, stiu sigur ca pt MQ si IBFX este 50%, iar pt FXCM era 100% (aia te dadeau afara mai repede, adica, imediat ce equityul atingea marginea, erai afara). De aia e data in procente, ca sa te ajute la calcule cand pui loturile. Pentru ca unii au 100 de parai in cont, altii au 100 de milioane, dar regulile sunt la fel pentru toti, procentual.

 

Pe exemplul de mai sus: ai 1000 de parai in cont, leverage maxim admis de broker de 100:1. Daca nu ai deschis nici un bid, toti banii sunt disponibili, si se regasesc in available margin. Deschizi bet de 20 de mii de parai (0.2 loturi, un lot standard are 100 de mii de parai, bancile tranzactioneaza doar loturi standard, pe care ei le numesc tureţi).

 

In acest moment, ai 20000/100=200 de parai blocati in used margin, si 800 de parai (diferenta pana la 1000) in available margin. In acest moment tu esti leverat REAL cu 20:1, pentru ca manuiesti de 20 de ori mai multi bani decat ai in cont. Orice miscare de 1% a cursului iti aduce sau iti ia din cont 20%!! Daca cursul se misca impotriva ta pana ramai ii equity cu 100 de parai (sunt necesari 450 de pipsi la 0.2$ pe pip, si margin percent ajunge la 50%, daca asta e cifra permisa de broker) atunci tu esti afara cu MARGIN CALL (tranzactia este inchisa automat) si ai PIERDUT 900 de parai. Gone with the wind!

 

Dar brokerul permite leverage de maxim 100 la 1, deci in acest moment tu mai poti sa deschizi (daca vrei si ai sange in... charturi, ori daca esti inconstient legat de risk management) biduri noi in valoare de cel mult 800*100=80000 de parai (available margin ori leverage maxim). Presupunem ca le deschizi pe toate, ai 100 de mii biduri deschise, si 1000 de parai blocati in margine, iar marginea disponibila e goala. Nu mai poti deschide biduri noi, pentru ca margin percent este la 100%, adica esti deja leverat de 100 de ori. Ce se poate intampla? In acest moment tu tranzactionezi cu 10 parai pe pip, deci o miscare de 50 de pipsi contra ta va face sa pierzi 500 de parai si marginea procentuala ajunge la 50%, well, MARGIN CALL, esti OUT! si ai ramas cu 500 in cont.

 

Deci compara 450 de pipsi anteriori, cu 50 de pipsi de mai sus. Inca una ca asta, si la doar o miscare de 100 de pipsi in total in contra ta, ai pierdut tot contul.

 

Well, dar hai sa nu fim asa de negativisti, si sa zicem ca nu mai deschizi nimic, si stai cu cei 20k deschisi initial. Daca piata de misca 50 de pipsi in favoarea ta (aproximativ 0.5% miscare de curs) tu castigi 0.5*20=10% din cont. Intr-adevar, 50 de pipsi la 20k (adica 0.2USD pe pip) inseamna 50*0.2=100 de parai, care sunt, intr-adevar, 10% din cei 1000 avuti in cont. Daca se misca invers, ai pierdut tot atat! S-a dus o zecime de cont, mai ai 9 incercari :D.

 

Sa zicem ca se misca in favoarea ta, si ca nu ai deschis un alt bid. In acest moment, tu ai in cont (equity) 1100 de dolari (1000 initiali, si 100 adusi de orderul care este momentan castigator), din care 200 sunt blocati, 900 sunt liberi. Poti deschide biduri noi de maxim 90000 de parai.

 

Daca piata s-a miscat impotriva ta 50 de pipsi, ai 200 blocati si 700 available, la un total de 900 ramasi in equity. Poti deschide biduri noi de maxim 70000 de parai.

 

[Later edit: aici ar trebui bagata o discutie despre cum te ucide incet-incet leverage-ul, despre cum creste el exponential cand pierzi, este o chestie demonstrabila matematic ca la leverage mare, sansele de reusita sunt mult mai mici, tocmai din cauza ca pe masura ce contul scade, daca tu continui sa tranzactionezi aceiasi bani, leverageul creste foarte repede, exponential, pe cand daca faci profit, el scade exponential; adica pe romaneste, pe masura ce pierzi, sansele de a pierde devin tot mai mari, pe cand pe masura ce castigi, sansele de a castiga devin tot mai mici... aia care ofera leverage mare admis, nu sunt prosti!!! ei sunt ca pescarul care pune momeala cea mai buna in carligul cel mai mare si asteapta fraierii sa muşte... pe masura ce trece timpul, sansele tale de reusita sunt tot mai mici, cu cat folosesti leverage mai mare, pentru ca intervine swapul pe care il platesti, dar well... asta e o alta discutie, pentru aprofundare vezi linkul de la babypips pe care l-am dat mai jos]

 

Acum ar trebui sa iti fie clar.

 

Sunt multe discutii legate de leverage pe vamist, incearca un search :D. Pentru detalii suplimentare, eu iti recomand cu caldura sa accesezi babypips si sa dai pe linkul cu şcoala, si sa citesti maruntzel toate lectiile. Iar aia cu leverage-ul, sa o citesti de 10 ori, inainte de a te apuca de trading cu leverage pe bani reali. Pe urma, e pe raspunderea ta, dar eu mi-as mai lua inca odata indrazneala sa te sfatuiesc sa stai pe demo cel putin 3-6 luni. Asta DUPA ce citesti bine babypips. Apoi dupa cele 6 luni, intra iar pe babypis si mai citeste odata chestia cu leverageul...

 

[Later edit: am reeditat sa corectez unele prostii scrise, eram somnoros rau azinoapte la ora două cand scriam... Cu ocazia asta am ingrosat pe ici pe colo sa fie mai usor de dumicat, si am adaugat explicatii mai detaliate legate de MARGIN CALL, care vreti puteti sa recititi. Am vazut si ca m-am cam repetat cu leverageul ala, dar asta nu am corectat, ba chiar e foarte benefic! Realitatea e ca nu stiu cum as putea sa o repet mai mult sau sa o scriu mai bine si mai apasat ca sa intre in cap la toti. Sa intre bine si sa nu mai iasa pe urechi! Cei mai multi traderi pierd exact din acest motiv, se lacomesc si supralevereaza. Overtradingul si Overriskul sunt de fapt forme mascate ale aceleiasi boli, supraleveragingul, totul pleaca de aici! Citeste babypis... Am mai zis?? Sorry daca nu am zis, mai spun odata sa se auda bine... lectia aia cu leverageul.... well... ]

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tradelover, de unde atata energie?, ce faci in Thailanda?, traiesti din Trade?

 

De cand te citesc sunt din ce in ce mai surprins de energia de a comunica ceea ce sti si altora.

In viata mea, nu am vazut atat altruism.

 

Eu m-am lecuit de "iubeste-ti aproapele", pentru ca se adevereste mai mult "pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti". Nu ca-mi place, dar, ca in trade, sanse mai mari sa pierzi, nu?.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.