Sari la conținut

Criza Financiara in lume


harif

Postări Recomandate

apropo de titlurile de stat si dolar.

deocamdata am cam inteles de ce se intareste dolarul, e clar ca se intoarce inapoi in patria muma. ce se intimpla cu titlurile de stat americane? se cumpara. asta este modul lor de a circula dolarul. si deocamdata, celelalte banci centrale (inclusiv a chinei, he he he, care este cel mai mare cumparator al datoriei americane), CUMPARA titlurile contra dolari. un mod "oficial" de a intari moneda, pe linga lichidarile care au loc si repatrierea dolarului.

de ce ne intereseaza? pai ne intereseaza pentru ca daca vedem dobinda la titluri in crestere, totul e ok atit timp cit dolarul CRESTE. daca vedem ca dolarul incepe sa scada, e semn ca s-a terminat sustinerea bancilor centrale (ma rog, de fapt e vorba de institutii financiare majore, exista si alti mamuti in afara de bancile centrale) - s-au decis sa-si asume pierderile si sa plece in alta parte, FARA dolari. in momentul ala cred ca o sa vedem o cadere cel putin la fel de spectaculoasa ca si si recenta crestere.

bun... ce se poate face, financiar vorbind? nu stiu in ce masura va afecteaza pe voi, eu vorbesc din punctul meu de vedere pentru ca stiu cam cum stau treburile aici in US. asadar: trebuie facuta o distinctie clara intre lucrurile pe care le am (casa si ce am prin casa: bani, aur, argint, petrol in boxa de la subsol, sticla de tuica adusa din tara, masina, telefonul etc) si cele pe care doar cred ca le am (banii din banca - aici includ si pe cei de la broker -, actiuni, titluri etc) dar care de fapt reprezinta in acelasi timp obligatia "bancii" catre alta persoana - din cauza leverage-ului. din moment ce nu mai stiu cine este si cine nu este solvent, ce pot eu sa fac este sa misc lucrurile din banca in casa, ca s-o spun pe-aia simpla si dreapta. si in al doilea rind, urmaresc cursul dolarului - cind incepe sa scada, ura si la gara cu primul avion acasa la bunici la tara ca nu vreau sa ma fugareasca astia ca pe pieile rosii.

poate totul nu e decit o bula de sapun. poate. daca e, nici o problema, o sa ridem despre asta la un pahar de bere. dar daca nu e...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

e... vezi, cercul e vicios. mai devreme sau mai tirziu ajungi in acelasi loc, indiferent unde investesti pentru ca adevarul este ca nici o investitie nu e sigura. singurele lucruri care au de fapt valoare sunt mincarea din farfurie si acoperisul deasupra capului (pamintul TAU pe care poti sa-l cultivi ca sa te hranesti, si casa). ce valoare are o bucata de metal colorat? sau o hirtie tiparita? in ce masura poate ea sa te hraneasca si sa-ti asigure traiul linistit pe a doua zi?

 

Ce urmeaza?

 

De vreo cateva zile nu imi da pace un gand: ce ar fi daca am cumpara aur?

Ca doar isi pastreaza valoarea reala. Aurul este avutie reala. Ar fi o treaba buna.

 

Pe de alta parte de vreo un gand imi da frisoane.

 

Cam ce s-a intamplat in criza asta in mare?

 

Populatia in USA, UK, Spania si alte tari si-au pierdut casele.

Giganti financiari au dat faliment sau au fost cumparati pe nimic.

Giganti industriali au mari probleme finaciare: GM, Ford, GE s.a.

Bursele se prabusesc aparent fara motiv in ciuda lichiditatilor aruncate pe piata (normal monedele ar trebuie sa se deprecieze; efectul: cresterea artificiala a burselor datorita etalonului monetar micsorat).

 

Ce spun acum este numai o teorie (pe care nici macar 1% din populatie nu ar accepta-o).

 

Ma gandesc la manipularea aurului.

 

Putin a cerut Dumei renuntarea la TVA pt. comertul cu aur.

Nemtii cumpara aur la greu incat dealerii nu mai accepta comenzi.

Zvonuri peste zvonuri sustin ca singurele investitii sigure sunt pamintul si aurul.

Si populatia, panicata, isi scoate banutii din banci, de la saltea si cumpara aur sau pamint.

 

Iar Big Shark asta doreste: sa puna gheara si pe ultimii banuti.

Cand panica e suficient de ridicata si lumea se va batea pe aur se va intampla exact acelasi lucru: se va prabusi cursul aurului suficient de mult ca lumea sa renunte pe nimic si la aurul cumparat atat de scump.

 

Dupa care cineva (grup de persoane, organisme internationale) vor oferi si solutia crizei.

 

DAR cauza reala nu va schimba, motivul principal: sistemul bancar bazat pe rezerve fractionare, pe tiparirea banilor discretionari (fara acoperire) de catre sistemul de banci centrale cu actionari privati (FED, BOE, FMI, WB, IBS, BOJ, etc) sau controlate privat (Canada, Australia - de fapt majoritatea bancilor centrale).

 

Insa pretul va fi urias: in vremuri normale nimeni nu ar accepta asemenea conditii.

 

Asa s-a intamplat mereu de la 1694 cand a fost infiintata Banca Angliei.

 

Mai are cineva idei apocaliptice? :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

et voila:

http://news.yahoo.com/s/ap/20081009/ap_on_...eltdown_paulson

bank ownership????????

incepe distractia.

Editat de Scrat
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din punctul meu de vedere orice actiune are si reactiune... pe intelesul nostru orice impulsiva are si o corectie ( extrapoland pot merge de la cursul unei valute sau actiuni pina la a zice ca si pacea are ca si corectie razboiul).Acum ne aflam intro corectie... care stim ca poate merge pina la 1:1 cu impulsiva.Daca am judeca dpdv al paci si razboiului asta ar insemna exterminare ( @ scrat: scenariu apocaliptic :P )

In acest moment eu spun ca ne aflam intro corectie economica ( nu stiu cit de severa) dar normala.Ea este efectul globalizarii in mod clar, deoarece regulile jocului economic sau schimbat fundamental.La acest lucru a contribuit si descoperirile stiintifice din domeniul electronic... in speta comunicarea si transferul fondurilor financiare sub diverse forme.Astfel bani nu doar ca pot fi expediati dintro zona in alta geografic dar pot fi si immultiti (aparent sub control dar in realitate NU sau hai sa zicem foarte putin controlabil).Ei bine guvernele lumi ( cele cu pretentii de a fi varful de lance al lumi) nu au fost pregatite pe deplin pentru efectele ce urmeaza gobalizarii si sau trezit din amorteala mediocra si politicianista( lasa ca noi suntem sefii).Acum ca si-au dat seama ce inseamna cumulul electronica+globalizare+oameni inteligenti (chiar daca ei sau nascut in tribul pigmeilor din mijlocul junglei africane- dar si-au tras net prin satelit :) )incearca sa recupereze timpul pierdut in dulcea mediocritate, au vazut ce usor le pot fugii bani de sub fund (includ aici si proprietati, aur, petrol...)

Deci... ne aflam intro situatie normala... anormal e doar amploarea si luarea prin surprindere ( si eu vedeam e/u la 1.7700), poate doar pentru mine surprindere.

Eu nu cred in nationalizari totale sau dictaturi monopoliste sau cum se mai cheama ... sau daca chiar va fi asa ceva noi muritorii de rand nu ne vom da seama...caci daca ne vom da seama ca nu avem libertate... atunci nici Bigshark nu va avea libertate de actiune ( iar pentru el e esentiala).Asa ca nu cred in scenarii apocaliptice sau cel putin in scenarii apocaliptice dezastruoase; lupta se da intre guverne politice trezite din amorteala si persoane fizice sau juridice inteligente care sunt capabile sa preia controlul finantelor lumii intrun mod poate exagerat de usor si simplu folosinduse de golalizare in primul rand.Asadar acum se reorganizeaza taberele pentru lupta ecomomica pe terenul globalizarii... lupta ce va duce la reguli noi... iar in finalul perioadei la pornirea unei noi impulsive economice.Urmatoarea corectie o vor prinde copii mei... pe care i pregatesc de pe acum chiar daca au 4, 5 si 6 ani, ei cel putin vor fi trei si vor face fata de trei ori mai usor ca mine :D.

Editat de astreda
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cand panica e suficient de ridicata si lumea se va batea pe aur se va intampla exact acelasi lucru: se va prabusi cursul aurului suficient de mult ca lumea sa renunte pe nimic si la aurul cumparat atat de scump.

Sau dupa ce cumperi aur din ultimele lichiditati, vine guvernul si ti-l confisca sub amenintarea ca in caz contrar faci puscarie 10 ani, cum a fost cazul in SUA dupa criza din 1929-1933:

http://www.reformation.org/roosevelt_confiscates_gold.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ceea ce ma duce cu gindul ca daca moshu' putin indeamna rusii sa cumpere aur... probabil acolo va lovi prima data. ii asteapta dupa colt sa le propuna un tirg asemanator, ca doar ce-o sa faca rusii cu aurul, ei au nevoie de bautura nu de bani.

Editat de Scrat
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.