Sari la conținut

Decizia XXX/dd-mmm-2008 -disparitia lirei sterline


Postări Recomandate

Marii stapani mondiali au decis:

"Lira sterlina trebuie sa dispara!"

Stirea conform careia Marea Britanie se "gandeste" serios sa treaca la euro m-a facut sa "elaborez" urmatorul scenariu.

 

O privire de ansamblu a perechilor care contin lira sterlina nu ne poate duce decat cu gandul la decizia mai sus mentionata.

Privind cu atentie graficele gbpjpy, eurgbp, eurjpy, eurusd si gbpusd se observa cum usor usor lira incepe sa ajunga la paritate valorica cu euro.

Sa luam spre exemplu gbpjpy. De o buna bucata de timp tot asteptam aparitia bottomului care sa aduca o corectie destul de puternica a pretului.Parerea mea este ca gbpjpy va continua sa cada pina cand valoarea sa de piata va fi aproximativ egala cu valoarea eurjpy. Acest lucru va fi corelat cu siguranta cu un curs de aproximativ 1,000 pe eurgbp. La ora actuala eurjpy se invarte in jurul valorii de 124-125 ca si cotatie de piatza.Posibil ca cele doua cursuri gbpjpy si eurjpy sa se intalneasca undeva intre 129 si 127, aceasta coreland si cursurile eurusd - gbpusd care vor trebui sa aiba aproximativ cam aceaisi valoare de piatza .Ce valoare? Destul de greu de spus. Dar sunt destul de sigur ca vom vedea in perioada imediat urmatoare un dans intre eurusd si gbpusd destul de strans ca si cotatii de piata. Nu cred ca diferentele medii vor depasii 100-150 de pips iar daca acestea vor fi mai mari vor fi imediat corectate.

Cand toate conditiile expuse mai sus vor fi indeplinite,disparitia lirei sterline de pe scena financiara va fi iminenta. Ultima faza a procesului "tehnologic" a inceput deja. S-ar parea ca aceasta "disparitie" se va executa in timp record.

Acelasi lucru se va intampla si cu francul elvetian.Ramane sa urmariti dupa disparitia lirei cursurile eurchf , usdchf si o sa va lamuriti repede.

Marii stapani mondiali se grabesc. Exista un termen limita sever. 2012. Pina atunci vor trebui sa ramana trei monede majore: euro. amero si sa vedem cum se va numi moneda comuna asiatica.

2012.Inceputul unei noi ere, inceputul unui nou mit, final level pe planul manipularii.

 

PS: In "perfectiunea" mareata a planului lor, marii stapani mondiali au facut o greseala. Ne-au dat acces la informatie prin internet. Cred ca pasul a fost gandit pentru o manipulare mai puternica. Numai ca acest cutit a avut lama ascutita pe ambele parti. Si acum incep sa simta taietura din palma lor. Sa speram ca nu vor "cauteriza" problema!

Editat de oltciter
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

tot ce se poate. desi cind a fost introdus euro in tarile europene, monezile lor nu au fost aduse in prealabil la paritate cu noua moneda.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am sustinut de mai mult timp ca lira nu este altceva decat mandria si nationalismul angliei si spre deosebire de USD nu prea are suport. nu au avut absolut niciun motiv sa nu adere de la inceput la euro in afara faptului ca e vorba de casa regala si nationalism. au trait din trecut si acum poate suporta consecintele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 lună mai târziu...

O sa imi permit sa intervin putin in aceasta discutie deoarece cred ca decizia de aderare a unei tari la o uniune monetara are implicatii mult mai complexe decat au fost expuse aici.

 

In primul rand o buna analiza (si usor de inteles pentru cei din afara domeniului economico-financiar) a celor 10 ani de existenta a monedei Euro se poate gasi la urm adresa: http://www.economist.com/world/europe/disp...ory_id=12851352 .

 

Ca o recapitulare rapida a regurilor ce trebuie indeplinite de o tara pentru a adera la euro (cf Tratatului de la Maastricht) amintesc:

 

1. rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5pp media celor mai performanti 3 membri UE;

2. ratele dobanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2pp media celor mai performanti 3 membri UE;

3. cursul de schimb fata de euro sa inregistreze o variatie maxima de +/- 15% fata de media pe ultimii 2 ani;

4. deficitul bugetar consolidat sub 3% din PIB (dupa regulile de calcul ale UE care sunt diferite de cele ale metodologiei FMI);

5. datoria publica trebuie sa reprezinte sub 60% din PIB.

 

Dupa cum se poate vedea nu se mentioneaza nimic despre atingerea unei paritati intre moneda tarii si Euro.

 

Odata aceste criterii indeplinite moneda va intra in ceea ce se numeste European Exchange Rate Mechanism (ERM) ce presupune un sistem de curs valutar in banda de variatie ce va fi implementat timp de 2 ani inainte de adoptarea efectiva a Euro. ( http://en.wikipedia.org/wiki/European_Exch..._Rate_Mechanism ).

 

In ceeea ce priveste Marea Britanie, aceasta a fost in perioada 1991-1992 in mecanismul ERM, insa a renuntat la acesta dupa ce nu a reusit sa isi pastreze banda de variatie pt GBP, esec ce a adus cateva miliarde $ unor speculatori (vezi George Soros - http://www.investopedia.com/terms/g/soros.asp).

 

Revenind la discutia despre aderarea unei tari la o zona monetara trebuie mentionat ca exista o intreaga literatura de specialitate ce discuta aceasta problema. In teoria clasica a Zonelor Monetare Optime se evidentiaza 3 mari teorii: Mundel - ce se bazeaza pe mobilitatea factorilor de productie, McKinnon - se bazeaza pe gradul de deschidere al unei economii si Kenen - se bazeaza pe gradul de diversificare a productiei. Teorii mai noi pot fi mentionate cele ale lui Scitovsky si Ingram ce pun problema integrarii financiare si Fleming ce se bazeaza in principal pe similaritatea ratelor inflatiei, dar si alte criterii cum ar fi flexibilitatea preturilor si salariilor sau integrarea politica. Aceste analize incearca sa demonstreze ca pe langa criterii de convergenta tehnice, nominale (vezi criteriile de la Maastricht in cazul Euro), trebuie indeplinite si o serie de criterii de convergenta reala ale unei economii pentru ca aceasta sa poata avea mai multe beneficii decat riscuri (simetrice sau asimetrice - din nou vezi literatura de specialitate pentru cei interesati) in cazul aderarii la o uniune monetara.

 

In cazul Marii Britanii in momentul de fata nu s-a exprimat oficial dorinta de a relua mecanismele de aderare la zona euro, dar asta nu inseamna ca nu se va putea lua aceasta decizie intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Ceea ce am vrut sa subliniez cu acest post este ca decizia de a adera sau nu la o zona de uniune monetara tine seama de criterii mult mai complexe decat hotararea "elitelor lumii" sau a "marilor stapani mondiali" de a desfiinta o moneda dupa propiul lor plac.

 

Mult noroc!

Editat de young_trader
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 an mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.