Sari la conținut

Money Management


Postări Recomandate

- ma intereseaza si pe mine topicul asta, dar as vrea sa inteleg mai bine intrebarea ta ... "la ce raportati MM" , daca vrei sa fi mai explicit

- totusi, un raspuns rapid, poate fi: ... la valoarea contului si la volumul tranzactiilor

t

 

Hey...=))

 

In legatura cu topicul de money management, eu iti adresez o intrebare buna: Cum maximizezi ROI si minimizezi pierderile?

Cat despre tranzactionarea folosind margine rate, REGULA DE AUR: RISTI MAXIM 1% DIN CONT PE TRANZACTIE! - e atat de simplu si totusi atat de putini inteleg!

Acestea sunt opiniile mele!

 

Inspiratie!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

- ma intereseaza si pe mine topicul asta, dar as vrea sa inteleg mai bine intrebarea ta ... "la ce raportati MM" , daca vrei sa fi mai explicit

- totusi, un raspuns rapid, poate fi: ... la valoarea contului si la volumul tranzactiilor

t

 

Hey...=))

 

In legatura cu topicul de money management, eu iti adresez o intrebare buna: Cum maximizezi ROI si minimizezi pierderile?

Cat despre tranzactionarea folosind margine rate, REGULA DE AUR: RISTI MAXIM 1% DIN CONT PE TRANZACTIE! - e atat de simplu si totusi atat de putini inteleg!

Acestea sunt opiniile mele!

 

Inspiratie!

 

un subiect foarte interesant, pe care il voi ataca mai mult in etapa a doua de dezvoltare a calitatilor mele de trader... deocamdata sunt in etapa I, in care caut sa gasesc un sistem/metoda de trading care sa mi se potriveasca si cu care sa obtin rezultate pozitive in mod constant. rezultate masurate momentan in pipsi. in momentul in care vreme de x luni voi obtine cel putin y pipsi pe luna cu un sistem/metoda convenabil/a si predictibila, atunci voi trece la etapa a doua, anume optimizarea financiara a rezultatelor tranzactiilor.

In etapa actuala risc cam 0.25-0.5% din cont pe o tranzactia si cam la atat se reduce momentan tot MM-ul meu...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca money managementul este mai important chiar decat si strategia de tranzactionare. Motiv pentru care mi se pare o idee foarte buna sa dezvoltam discutia asta...

1% reprezinta riscul pe care ar trebui sa si-l asume incepatorii. Alaturi de tradingul pe un TF mai mare, 1H sau 4H (nu daily ca ar trebui sa inveti sa tranzactionezi si acolo nu ai asa multe oportunitati), cred ca asigura o bucata mare din succesul sau macar lipsa esecului. Motivul pentru care spun ca ar trebui sa fie pentru incepatori e ca permite un trading confortabil, si nu te urci pe pereti daca ai un sir mai lung de pierderi.

Totusi 1% risc nu prea aduce cine stie ce profit. Solutia: piramidari in castig. Doar ca asta presupune multa atentie si ceva calcule. E imposibil sa nu o faci lata de cateva ori. Nu e chiar intelept pentru nou-veniti. Cum fac eu? Las pozitia sa aduca ceva profit si pe urma "sacrific" o parte din el prin adaugarea unei noi pozitii mai mici si mutarea SL. E cam greu de explicat fara sa am tot calculatorul ala de la Oanda in fata, dar daca vreti fac si asta.

 

Pentru nivelul urmator, ceva mai putin conservator, ar trebui folosit jurnalul in care sunt inregistrate trade-urile. De-asta e bine sa existe unul =)) Din jurnal poti afla care este cel mai lung sir de pierderi, iar de aici se naste un alt soi de money management.

1. Poti alege sa alegi un % risc cu care sa fii relativ confortabil in cazul in care apare sirul respectiv de pierderi din nou.

Ex: maxim 5 pierderi consecutive, dar te-ar demoraliza destul de urat sa pierzi 20% din cont. Asta inseamna ca nu trebuie sa risti mai mult de 4% din cont pe tranzactie.

2. Poti alege un % risc care acopera de 2-3 ori acest sir de pierderi.

Ex: maxim 5 pierderi consecutive, ca sa fii sigur alegi 3. Asta inseamna ca ar trebui sa ai bani de 15 trade-uri.

3. Folosesti alte dubiosenii gen optimal F al lui Kaufman parca. Asta daca pricepi ce vrea omu in cartile lui si ai un psihic de robot.

 

Am boala pe "am facut n-shpe pipsi azi". Si cred ca ar trebui sa aveti si voi! Mi se pare o idee proasta sa contorizezi profitul si pierderea in pipsi. Din contul tau nu risti pipsi, risti dolari. Nu vei retrage din cont pipsi, vei retrage dolari, etc.

E total anapoda sa numeri variabile, marimea unui pip depinzand de marimea pozitiei, in loc sa numeri constante ($). Sau macar numeri alte variabile dar care au ceva mai multa relevanta: profit procentual sau Risk-Reward.

 

Ar mai fi o tehnica de money management pe care o folosesc profesionstii mai mult. Si anume variaza riscul in functie de sirul de castiguri/pierderi prin care trec. Sir de castiguri -> risca mai mult. Sir de pierderi -> risca mai putin. Nu imi dau seama daca matematic e ok ce zic, dar asta ar trebui sa mearga daca procentul de reusita pe trade e peste 50%. Problema e ca pe termen scurt se pot suferi niste pierderi destul de urate.

De exemplu daca ai un sir de genul: pierderi, castiguri, pierderi, castiguri, etc... Pierzi bani deci micsorezi pozitia, pe urma cand castigi castigi putin ca tocmai ai micsorat pozitia. Cand pozitia devine destul de mare, pierzi din nou bani, etc... Si nu faci mare branza. Pe langa asta, vei pierde bani cu cea mai mare pozitie si vei castiga cu cea mai mica. (protectie impotriva celor cu experienta %%- : ma refer la variatii liniare ale procentului de risc, nici nu vreau sa ma gandesc ce iese daca faci treaba asta dupa alte formule ).

 

Concluzia pentru inceput e tot cea spusa peste tot. 1% pe trade, fara exceptii. Dar e bine de stiut ca se poate si altfel...

Editat de andrei_lint
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu folosesc un risc maxim de 2% pe tranzactie si iau tranzactii cu TP potential cel mult egal cu SL-ul ales si ideal de 2-3 ori mai mare decat SL-ul (adica RRR de 1:3). Cu piramidarile e mai complicat. Am studiat si eu problema asta un pic si am citit si parerile unor tipi care chiar traiesc din trading. Cine foloseste linii de suport/rezistenta de obicei pare ca piramideaza in pierdere. Mai exact, sa zicem ca am o zona de rezistenta intre 1.3300 si 1.3330 pe EURUSD. Pun doua ordine sell limit, primul la 1.3300, mai mic (numar mai mic de loturi) si inca un ordin sell limit la nivelul 1.3330 (e normal, daca pot sa vand mai scump, e si mai bine). Primul ordin e luat, pretul continua sa urce, deci sunt pe minus, am sl deasupra de 1.333, iar la 1.333 se declanseaza al doilea ordin, deci am piramidat in pierdere. Numai ca daca am intrat la o rezistenta puternica (care n-a mai fost testata de ceva timp), pretul se va intoarce din drum si la un moment dat voi fi cu ambele pozitii pe plus.

 

Important este sa ai un castig mediu mai mare decat pierderea medie, adica atunci cand castigi sa castigi mai mult decat pierzi in medie atunci cand pierzi. Si aici intra money management-ul. Daca n-ai asta, poti sa ai cea mai buna strategie, ca tot falit ajungi.

Editat de bumasoft
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cand tranzactionezi orice instrument pe marja piramidarea in pierdere e 99% reteta pentru dezastru. Poti sa o folosesti cand cumperi actiuni fara marja sau alte dracii care oscileaza periodic si sa speri ca nu se intampla nimic extraordinar - marfuri si asemanatoare. Ma gandesc care e feelingul cand cumperi suc de portocale =))

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca MM e cea mai dificila problema, daca strategia tine cont de personalitatea traderului , MM tine cont in special de strategie.Daca strategia se bazeaza pe diverse linii de trend inerconectate sau nu cu alte linii, atunci sigur MM va tine cont doar de actiunea pretului vizavi de acele linii. Unii traderi au mereu ordine deschise in piata , altii intra doar la semnale, unele strategii cer diverse RR de la ...1:10 , 1:2 , 1:1 , 0.5:1 ,... 10:1 ...e clar ca si MM va diferii mult.Sigur ca conteaza sirul de pierderi consecutive in cadrul strategiei, mai mult ar trebui luate in considerare cu un plus de citeva pierderi (30...50 % ) ca , de, nu se stie ce poate aparea in piata.Conteaza si faptul ca mai lipsesti de la masuta cu butonase, fiind plecat cu treburi mai putin importante dar necesare =)) , iar astfel poti scapa ocazii de TP la ordine lasate libere ( cred ca orice strategie ar trebui sa aibe un astfel de ordin ) sau a introduce noi ordine pe directie contrara, ca sa schimbat piata (ex. eu urasc sa schimb directia de trade doar prin ordine pending pentru ca am oroare la spargerile false si prefer sa le pun manual ) ... iar aceste lucruri iar conteaza in cadrul MM. E usor a spune ca e bine sa risti pe SL 0.25 % din cont pe tranzactie, sau 5 % totalul ordinelor deschise in piata... sau diverse alte cifre... 70 % din cont dar pe 2 conturi la 2 brokeri , cu ordine pe invers... MM cere un adevarat talent organizatoric si o disciplina de fier.Cred de asemenea ca un MM bine ales poate face o strategie mediocra sa fie mai profitabila decat o alta chipurile mai buna ( mai buna prin ce? ) . Cred ca am reusit sa nu spun nimic nou %%- .

De fapt MM se face cu ochii pe strategie, mana pe creion si sufletul la portofel. Mintea... undeva prin scoala generala la notiuni elementare de matematica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

e minunat money managementul tau avand in vedere volatilitatile acestei perioade. tine-o tot asa

Editat de sian
Am sters citatul imens care a fost inclus initial in mesaj
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.