Sari la conținut

Tradingul profitabil


Postări Recomandate

Un interviu cu K. Van Tharp, Ph.D. sursa AICI

 

Majoritatea oamenilor nu au succes când vine vorba de tranzacţionare. De ce?

 

Pot răspunde la această întrebare pe mai multe nivele. La nivelul cel mai de bază, oamenii trebuie tranyacţioneze procesînd informaţiilor. Din păcate, nu suntem foarte eficienti la procesarea informaţiei. Avem o mulţime de prejudecăţi care intervin în deciziile de tranzacţionare. Am documentat 25 dintre ele în programul meu de studiu. Cu toate acestea, cred că majoritatea prejudecăţilor pot fi rezumate prin realizarea ca tranzactionarea este un proces foarte simplu iar noi ca fiinţe umane, avem tendinţa să îl facem mult mai complex. Toate aceste prejudecati sunt despre complicarea generală.

 

Este într-adevăr aşa de simplu?

 

Luaţi de exemplu regulile de tranzacţionare care funcţionează: 1) urmează trendul; 2) permite profiturile să devina tot mai mari 3) limitează pierderile şi 4) gestionează banii astfel încât să poţi rămâne în joc. Dacă dezvolţi ceva în jurul acestor reguli, veţi face o gramada de bani. But when a great trader says, "That's what I do," the average person responds, "Yes, but tell me what your real secret is." This all about Trading Psychology. Dar atunci când un trader de succes spune: "Asta e ceea ce fac", persoana de rînd răspunde, "Da, dar spune-mi care este secretul tău adevărat". Aceasta este totul despre psihologia tradingului.

 

Pieţele nu se manifesta la întâmplare uneori apar mişcări ample anormale ale preţului. De exemplu, în trecut, am văzut o mişcare 500 de puncte într-o singură zi în Dow Jones şi o mişcare pe termen foarte scurt la petrol de la aproximativ 15$ la nivelul de 40 $ şi înapoi sub 20$. Ne-am putea aştepta ca aceste mişcări sa fie exceptii o data la 1000 de ani, dar nu de mai multe ori într-un deceniu. Am văzut aceste mişcări în ultimul deceniu. Consequently, what most traders need to do to be successful is to participate in those moves in some way and not lose too much money when we're wrong. Prin urmare, ceea ce majoritatea comercianţii trebuie să facă pentru a avea succes este de a participa într-un fel la aceste miscari şi să nu piardă prea mulţi de bani atunci când nu sunt într-o tranzacţie facvorabilă. Din păcate, avem tot felul de prejudecăţi în gândirea noastră, care ne împiedică să facă acest lucru.

 

Care sunt unele din acele prejudecăţi?

 

În primul rând, avem o înclinaţie de a înţelege lucrurile, cum ar fi de ce se mişcă piaţa aşa? Majoritatea traderilor fac bani cu sisteme de tranzacţionare, ce au o probabilitate de mai puţin de cincizeci la sută. Ele fac bani deoarece în medie câştiga mai mult decât pierd. Executarea unui sistem bazat pe probabilităţi nu are nevoie de o înţelegere a modului în care piaţa se mişcă, necesită gestionarea adecvată a banilor. Cu toate acestea, oamenii doresc să trateze lumea ca şi cum ar putea prezice si inteleage totul. Ca urmare, aceştia au tendinţa de a căuta modele în cazul în care acestea nu există şi să inventeze existenţa, relaţii de cauzalitate nejustificate. Traderii nu vor să tranzacţioneze probabilităţi. Cu toate astea, tradingul este un joc al probabilităţilor şi al gestionării corecte a banilor. O altă prejudecată este aşa zisa lege a numerelor mici. Acest lucru înseamnă că nu avem nevoie de o mulţime de informaţii în scopul de a găsi modele sau relaţiile cauzale care produc înţelegerea noastră-este nevoie de doar câteva exemple. Oamenii au, de asemenea, o prejudecată, în care avem tendinţa să ne imaginăm că ceea ce vedem sau ne aşteaptăm să vadă este tipic pentru ceea ce se poate întâmpla şi va avea loc. Astfel, daca observi un model în piaţă, te aştepţi să apară. Dacă vei dezvolta un concept despre piata, vei căuta date care să susţină acest concept şi le vei găsi în piaţăindiferent dacă există sau nu.

La acestea putem adăuga o altă prejudecată numita conservatorism. Aceasta înseamnă că odată ce vom găsi un model sau o relaţie de cauzalitate, avem tendinţa de a ignora dovezile contradictorii, indiferent daca este omnipreyentă. Există multe alte prejudecăţi, sper ca ati inteles idea generala. Avem tendinţa de a crea o realitate care este mult mai complexă decât ceea care într-adevãr funcţionează, încercăm mai degrabă să adăugam complexitate, în loc să ne concentrăm pe o gestionare buna a banilor..

Mai există o prejudecată importantă, numită ego-ul. Prejudecată ego-ului se rezumă la faptul că majoritatea dintre noi fac următoarea declaraţie: "Da, am înţeles că majoritatea oamenilor au aceste prejudecati, dar nici una dintre ele se aplică pentru mine."

 

Există prejudecăţi referitor la gestionarea banilor?

 

Da, există mai multe. Cea mai frecventă este numită eroarea jucatorului dupa noroc. Oamenii tind să presupună că după un şir de pierderi, o victorie este mult mai probabilă şi viceversa. Astfel, după o serie de pierderi, aceştia sunt disăuşi să rişte mult, deoarece ei cred că o victorie este mult mai probabilă. Sau după o serie de câştiguri, aceştia sunt predispuşi să parieze mai puţin, deoarece ei cred că o pierdere va avea loc în curând. Cu toate acestea, în realitate, un câştig sau o pierdere depinde de nivelurile de probabilităţi în tipul dvs. de tranzacţionare, nu de ceea ce sa întâmplat în trecut. Jucatori professional ştiu că într-o perioadă cu pierderi rişti mai puţin, iar într-o perioadă de câştiguri, mai mult. Acesta este motivul pentru care traderii profesionişti utilizeză în cele mai multe cazuri un fel de gestionare a banilor în care riscă un anumit procent din capital.

Majoritatea traderilor buni ar fi de acord că un risc de 1% pe fiecare tranzactie este un risc prudent. Riscurile intre 1% si 3% intră în categoria "tragerii cu tunul sau cu puşca". Riscurile de peste 3% pe tranzacţie sunt de obicei sinucidere financiara iar majoritatea traderilor de rând fac asta tot timpul fără sa fie conştienţi.

 

Definiţi riscul

 

Riscul este suma de bani pe care eşti dispus să o pierzi daca decizia ta în privinţa direcţiei pieţei este greşită. [aici am scurtat raspunsul]

 

Ce este cu adevarat interesant este faptul că odată ce aţi înţeles de risc şi de gestionare a portofoliului, se poate proiecta un sistem de tranzacţionare cu aproape orice nivel de performanţă. De exemplu, se poate proiecta un sistem de tranzacţionare pentru clienti care ar face aproximativ 30% pe an, cu doar 10% intr-o serie de pierderi (drawdon). On the other hand, if you want to trade your own account and be a little more risky, you can design a system that will produce a triple digit rate of return-as long as you have enough money to do so and are willing to tolerate tremendous drawdowns. Pe de altă parte, dacă doriţi să tranzacţionaţi pe contul personal şi să vă asumaţi riscuri mai mari, se poate proiecta un sistem care va produce un profit procentual de 3 cifre, atâta timp cât aveţi suficienţi bani pentru a face acest lucru şi sunteţi dispuşi să toleraţi pierderi mari.

 

 

Există şi alte motive pentru care oamenii pierd bani în pieţe?

 

Da, la un alt nivel, oamenii primesc exact ceea ce isi doresc din pieţe. Cei mai mulţi oameni se tem de succes sau eşec. Ca rezultat, ei tind să reziste schimbării şi să continue să urmeze prejudecăşile ce duc la pierderi în pieţe. Când scapi de frica, ai tendinţa de a scăpa de prejudecăţi.

 

Probabil întrebarea clasică ar fi dacă un trader ce pierde constant se poate transforma?

 

Eu cred că dacă o persoană poate face ceva, atunci se poate prelua acel model pentru a fi învăţat şi de alţii. Ne-am dezvoltat tot felul de modele de tranzacţionare ce funcţionează. De fapt, am avut un mare succes prin învăţarea modelelor practicate de alţi traderi de succes. Totuşi, transformarea este doar ceva ce doar câştigătorii o fac. Am găsit de-a lungul anilor că majoritatea oamenilor care vin la mine pentru modelare, sunt peste media traderilor de rând. De regulă perdanţii nu vor cu adevărat să se transforme.

 

Ce rol joaca disciplina?

 

Disciplina pentru mine înseamnă a fi în măsură să controleze starea mentala în cazul în care o stare mentală este ca şi contextul emotional pe care este adus la o activitate. Fiecare sarcină are o stare de spirit care este importantă pentru performanţe optime. De exemplu, pentru a răspunde la aceste întrebări aş descrie starea mea ca fiind relaxat, increzator si concentrat. Las răspunsurile să vină de la sine. Dacă aş fi în oricare altă stare, cred că ar fi mult mai greu de a veni cu răspunsurile. Ei bine, acelaşi lucru este valabil şi pentru trading - există unele stări optime care sunt necesare pentru efectuarea fiecăreia dintre sarcinile de tranzactionare. În general, aveţi nevoie de o stare de fond de încredere, ştiind că veţi face bani pe termen lung. Dacă nu aveţi acest context, atunci tranzactionarea este destul de dificilă. Şi, fiecare sarcină de trading necesită un alt fel de stare.

 

Poti sa ne dai un exemplu?

 

Prima sarcină de tranzacţionare, auto-analiză, necesită ca tu să fii introspectiv, disociat, obiectiv, curios, şi dispus să ai încredere în mesajele care vin din mintea ta inconstienta. Dacă nu ai o stare mentală de genul asta, atunci este greu sa faci auto-analiza în mod corespunzător. Şi este valabil pentru oricare dintre celelalte nouă sarcini care sunt importante pentru tranzacţionare de succes.

 

Poate cineva să îşi schimbe starea mentală?

 

Da. Noi predăm în jur de 15 metode pentru schimbarea stărilor. Una care poate fi făcută imediat de oricine citeşte acest interviu are de-a face cu corpul nostru. Postura noastră, respiratia, tensiunea musculara în trupurile noastre, toate au un efect profund asupra stării noastre mentale. Schimba ceea ce faci cu corpul tău. Schimbarea postura ta! Observă postura ta şi schimb-o. Fii conştient de tensiune musculară în corpul tău (în special fata ta) şi schimb-o. Observă respiraţia. Uneori, atunci când oamenii intră înpanică, ei îşi opresc complet respiraţia. Acest lucru nu este folositor aşa că schimbă-ţi respiraţia.

 

 

Editat de Cityzen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Care sunt strategiile mentale? În esenţă, strategii mentale se referă la alta dintre cele trei componente ale succesului. Aceasta se referă la succesiunea gândurilor noastre care majoritatea sunt din inconştient. De exemplu, cei mai mulţi oameni iau decizii pe baza detaliilor specifice ale imaginilor lor mentale. Traderii au de obicei o imagine mentală a unei tranzacţii care funcţionează. If the image is in the correct location and has a sharp figure-to-ground distinction (ie, the last bar stands out), then people get a strong feeling to act. În cazul în care imaginea este în locaţia corectă şi o distincţie anume (de exemplu, ultima bară iese în evidenţă), apoi oameni capătă un sentiment puternic de a acţiona. Acum, aceasta nu se aplică la toată lumea, dar este cel mai comun model. Tot ceea ce facem în ceea ce priveşte manipularea mediului sau schimbarea propriei gândiri este doar de a crea o imagine de genul acesta care ne determină să acţionăm


Ce alte tipuri de strategii mai sunt?

Avem strategii care fac distincţia dintre confuzie la înţelegere; decizii de succes versus cele fara succes; ce este uşor de reţinut faţă de ce este greu de reţinut; chiar şi ce este real faţă de ce nu este . Oamenii sunt foarte uimiţi atunci când îi invata asta!

Voi continua cu traducerea interviului, pana la finalizare topicul ramane inchis


Care este diferenţa între dezvoltarea sistemului şi tradingul propriuzis? Dezvoltarea sistemului este diferită faţă de tranzacţionarea propriuzisă. Pentru un incepator, este a învăţa cum să faca trading. Pentru un trader cu experienţă, este un proces continuu de cercetare. În orice caz, este diferit de sarcini reale de tranzactionare.
Am întrebat continuu traderii de top cum au învăţat să tranzacţioneze şi există o mulţime de elemente comune. Jack Schwager spune în cartea sa New Market Wizards că cea mai importantă caracteristică a tuturor traderilor de succes intervievaţi de el este faptul că au adoptat un sistem de trading ce li se potriveşte personalităţii lor. Ei bine, asta e conceptul pe care l-am văzut să funcţioneze într-una.



Ce puteţi împărtăşi cu noi despre dezvoltarea sistemului? În primul rând, există o serie de probleme de psihologie de tranzacţionare implicate în dezvoltarea sistemului. Acest subiect este vast. E prea mult pentru a putea fi tratat în acest interviu.


În al doilea rând, sistemele de tranzacţionare tind să aibă diverse componente. Aceste componente includ selectarea de piaţă, de intrare, stop loss, ieşire, precum şi gestionarea banilor. Toată lumea se concentrează pe momentul intrării în piaţă, care este componenta cea mai puţin importantă. De fapt, analiza tehnica, care este populara în rândul investitorilor şi a traderilor, se concentrează în principal pe sincronizare cu piaţa, care presupune intrarea pe piaţă. Am condus un studiu în care puteţi utiliza datul cu banul pentru intrare şi încă mai face bani daca folositi alte componente în mod eficient.

De altfel, partea cea mai importantă a ecuaţiei este suprapunerea de gestionare a banilor despre care am discutat deja. Cu toate acestea, dacă aţi cumpărat un pachet software pentru a dezvolta un sistem de tranzacţionare, nu se poate aplica oricare dintre aceste suprapuneri de gestionare a banilo r. Nu este interesant? Toate pachetele de programe oferă oamenilor ceea ce doresc şi, astfel, se concentreze pe regiunile cel mai puţin importante de dezvoltare a sistemului, modul de utilizare a mai multor indicatori de intrare.

Ce zici de un plan de afaceri de trading? Ce rol îl joacă în tradingul cu succes?

Cred că statisticile arată că 90-95% din toate afacerile noi eşuează iar motivul pentru care se întâmpla asta este ca nu planifică în mod adecvat. Majoritatea eşuează din cauza lipsei unui plan de afaceri adecvat. Ei bine, tradingul este la fel ca o afacere. Traderii au nevoie de mai mult decât un simplu sistem au nevoie de un plan de afaceri. Acel planul de afaceri ar trebui să includă mai multe sisteme care generează idei de risc scăzut în trading; un plan de gestionare psihologică; un plan de gestionare a banilor, precum şi cel mai rău caz, un plan de urgenţă.

Planul de management psihologic are de a face cu gestionarea sine. Tradingul este o performanţă umană şi determinantul principal al performanţei este traderul. De exemplu, cei mai mulţi oameni petrec tot timpul analizând piaţa şi încercând să anticipeze ceea ce se va întâmpla - lucru ce are foarte puţin de a face cu tranzacţionarea de succes. Ca rezultat, aş recomanda ca oamenii să dezvolte un plan de gestionare psihologică completă. Acest lucru implică analizarea de sine în mod regulat si petrecerea timpului pe ceva care ar îmbunătăţi performanţele lor proprii. Aceasta ar include lucruri cum ar fi o dieta adecvata, exercitii fizice regulate, de relaxare sau de meditatie regulate, obiective, planificare, şi pentru a evita orice lucru care ar duce la dezechilibru în viaţă etc Acest tip de repetitie mintale vor avea un rol important spre îmbunătăţirea performanţei.


Poate că planificarea de urgenţă
pentru cel mai rău caz, este chiar mai importantă. Once you've brainstormed what could go wrong, then I recommend that your plan include three or four ways of dealing with each potential disaster. Aceasta se rezumă la imaginarea despre ce ar putea merge rau. Asta nu înseamnă aşteptarea unei catastrofe, doar existenţa unui plan, pentru a face faţă "intemperiilor". Odată ce v-aţi imaginat ceea ce ar putea merge prost, apoi recomand ca planul să includă trei sau patru moduri de a face faţă la un potenţial dezastru.

O dată am primit un telefon de la Tom Basso întrebându-mă dacă l-am sunat ziua precedentă. El a spus, "Am avut un dezastru ieri şi nu am fost capabil să răspundă la telefon. Am spus că sper că totul era în regulă şi Tom a răspuns că a fost un dezastru planificat. Ei au planificat şi exersat pentru un potenţial scenariu de dezastru, în care toate computerele lor şi a sistemelor de telefon au fost căzute. Astfel, ei au presupus că ar trebui să gestioneze biroul de pe calculatorul personal de acasă al lui Tom precum şi de pe linia telefonica personala. Ar putea face asta? Care ar fi problemele? Şi cum ar putea depăşi problemele care nu le-au prezis? Cred că fiecare trader ar trebui să facă acest tip de planificare.

Ai susţine o abordare mecanică de tranzacţionare pentru majoritatea oamenilor?

În general da. Majoritatea oamenilor au lucruri mai bune de făcut cu timpul lor decât se stea aşezaţi în faţa unui monitor toata ziua, care de obicei este necesar, în cazul în care tradingul nu este mecanic. De asemenea, o mulţime de probleme tind să se dezvolte în tradingul discreţionar care pot fi evitate uşor de tradingul sistematic. În consecinţă, pledez pentru tranzacţionarea sistematica pentru majoritatea oamenilor.

Dar eu, de asemenea, cred că de tradingul disreţionar poate fi extraordinar odată ce cineva are claritate mentala şi ştie ce el sau ea face.

Ce altă componentă este importantă la tranzacţionare şi investiţii?

Sisteme de credinţă sau convingerile. Tot ceea ce am spus în acest interviu reflecta convingerile mele. Vedem şi experimentăm ceea ce ne aşteptăm, deoarece convingerile noastre sunt filtre la realitate care permit să găsim informaţii şi dovezi care să le confirme. Convingerile sunt concepte care vă ajută să înţelegeţi lucrurile în acest univers.

De exemplu, odată oamenii credeau că pământul era plat şi că totul în univers se învârte în jurul pământului. Vieţile oamenii au fost modelate prin aceasta credinta. Apoi am crezut în fizica newtoniană unde totul a fost mecanic şi guvernat de legi, şi cea mai mare parte a universului a fost presupusă să fie în afara noastră. Astăzi ne-am mutat în fizica cuantică, în care totul este relativ, iar observatorul are un efect asupra observaării pentru că el este parte din ea. Legile fizicii (care sunt de fapt doar convingeri) formează conceptele noastre, invenţii, şi progresul. Probabil că la un nivel dincolo de toate astea (desigur, aceasta este o credinta) este că odată ce aţi renunţa la toate convingerile dumneavoastră, aţi avea o experienţă a universului aşa cum este într-adevăr, care tinde să fie o experienţă spirituală foarte profundă de tipul care este trăită de unii din clienţii mei după ce au o curăţare emoţională.
Editat de Cityzen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am terminat de tradus interviul si am redeschis topicul. Sunt cateva intrebari si raspunsuri peste care am sarit caci aveau de-a face cu munca personala a lui Van Tharp. Sper sa fie de folos, mie unele lucruri din el mi s-au parut a fi excelente. Sunt dispus sa mai traduc astfel de materiale daca exista doritori.

Editat de Cityzen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Sigur ca da. Sunt utile. Cred ca trebuie sa ne amintim de lucrurile astea tot timpul. Si trebuiesc recitite periodic astfel de materiale. Eventual comentate de rechini!? :))

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 an mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Eh, foarte adevarat. Nu stiu daca am mai citit threadul asta, dar il citii acum si e foarte adevarat. O concluzie asemanatoare am tras si eu dupa ce m-am autoanalizat. Strategia in sine buna, insa disciplina si mm-ul o transforma in una ne-buna.

 

Cityzen mai traiesti , ii mai dai cu trading? Cum merge cu zen-ul ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 săptămâni mai târziu...

Tocmai am vazut filmul "too big to fail" pe hbo si mi s-a facut dor de piete financiare asa ca am venit sa trag cu ochiul la ce se mai intampla pe vamist. Numai bine am gasit topicul asta si postul tau Apolo. Ca sa iti raspund la intrebari: mai traiesc. Nu i-am mai dat cu tradingul. Zenul merge, sunt un alt om :)

 

voi cum o mai duceti? faceti pipsi in veselie? sper ca a fost folositor topicul pentru cineva

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Facem , facem pipsi in veselie. Mai nou avem si cocosei care se dau mari traderi si posteaza doar tranzactii reusite, alea pe minus au lacat pe vecie. Sau nu mai e nou deja, cred ca stiai Posted Image . Ma bate gandul de la un timp de vreme, daca am aborda altfel problema tradingului ? Specula , fir-ar ea. indicatori analize , totul pentru a specula unde se duce pretul. Specula Posted Image . Adica gambling, a pus un coleg aici pe forum un citat apartinand nu stiui carui om de a scris o carte despre trading cum ca traderii care reusesc sunt cei care stiu sa faca gambling profesionist. Apoi ma gandesc si la treaba cu zen tradingul ce ai zis tu. Mai sa fie , ar putea fi ceva cu ascultarea asta si luarea unei decizii pe baza de intuitie ? Posibil, dar pentru asta iti trebuie multa concentrare ca sa ... nu te gandesti la nimic. E o chestiune interesanta si nu cred ca ar fi potrivit de dezbatut in public.

Ne mai auzim .

Editat de apolo
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.