Sari la conținut

W.D. Gann - Pe urmele maestrului


Postări Recomandate

Puncte importante de retinut in forecasting

 

"TIMPUL este cel mai important factor dintre toti si nici o miscare mare, in sus sau in jos, nu incepe pana nu s-a scurs suficient timp. Factorul timp va cantari mai mult decat Spatiul si Volumul." (prin "spatiu", Gann intelegea miscarile pretului)

 

"Cand Timpul s-a terminat, va incepe miscarea in spatiu si volumul mare, fie in sus, fie in jos. La sfarsitul fiecarei miscari mari - monthly, weekly sau daily - exista un timp de acumulare sau distributie.

 

Analizati fiecare instrument in parte si determinati-i trendul, in functie de pozitia sa in timp fata de bottom sau top. Fiecare instrument financiar are propriile cicluri de 1, 2, 3, 5, 7, 10, 15, 20, 30, 60 de ani de la propria-i baza sau bottom-uri si top-uri, fara sa tina cont de miscarile altor instrumente, chiar si cele din acelasi grup. Prin urmare, analizati fiecare instrument in mod individual si pastrati grafice weekly si monthly pentru ele." (Gann isi actualiza chart-urile pe hartie)

 

"Nu decideti niciodata ca trendul principal s-a schimbat intr-un fel sau altul, fara sa consultati unghiurile de la top sau bottom si fara sa tineti cont de pozitia pietei si de ciclul fiecarui instrument in parte.

 

Intotdeauna tineti cont de forecast-ul anual si daca limita mare de timp a trecut sau nu inainte sa judecati un reversal. Nu uitati sa aveti in vedere indicatiile Timpului, atat de la top-uri cat si de la bottom-uri principale, de asemenea Volumul si pozitia Unghiurilor Geometrice.

 

Un grafic daily da prima schimbare scurta, care poate sa mearga 7-10 zile; graficul weekly da urmatoarea schimbare in trend; iar graficul monthly da cea mai importanta schimbare. Tineti minte, miscarile weekly dureaza 3-7 saptamani, cele monthly 2-3 luni sau mai mult, in functie de ciclul anual, inainte sa faca reversal.

 

Bottom-uri si top-uri anuale: Este important de vazut daca un instrument face higher bottoms sau lower bottoms in fiecare an. De exemplu, daca un instrument a facut un higher bottom in fiecare an pentru 5 ani la rand, apoi face un lower bottom fata de anul precedent, este un semn de reversal si poate marca un ciclu bearish lung. Aceeasi regula se aplica si atunci cand instrumentul face lower tops pentru un numar de ani intr-o piata bearish.

 

Cand apar avansuri sau declinuri extreme, prima data cand piata se intoarce peste 1/4 pana la 1/2 din distanta acoperita de miscarea precedenta, considerati ca trendul s-a schimbat, cel putin temporar.

 

Miscarile in spatiu sunt important de urmarit. Cand Timpul expira, intr-un fel sau altul, miscarile in spatiu vor arata un reversal prin intoarcerea cu 1/4, 1/3 sau 1/2 din distanta ultimei miscari de la low-ul extrem pana la high-ul extrem, lucru care indica faptul ca trendul principal se schimba."

 

E interesant ca pentru Gann, timpul era cel mai important factor in trading, in timp ce majoritatea dintre noi nici nu tinem cont de el :)

Editat de bumasoft
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Perechea EURUSD inca rezoneaza cu numarul 24. Exercitiu: deschideti un grafic H1 pe EURUSD si adaugati 24 de bare la ultimele 3-4 top-uri sau bottom-uri mai impunatoare de pe chart (inclusiv la bottom-ul de ieri, de la 1.3281, care v-ar fi indicat topul de astazi) :)

 

PS: Alte doua cicluri importante sunt 36 si 12

Editat de bumasoft
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

EURUSD foloseste linia de trend Gann determinata de topul din 1 aprilie drept suport. Cel mai probabil se va indrepta catre urmatoarea linie de trend, cu un posibil short la 36 de ore de la bottom-ul de ieri...

 

post-2648-127082015925_thumb.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cum trasezi unghiurile Gann? explica daca poti

 

Din pacate, nu pot, pentru ca e vorba de niste calcule pe care nu le poti face singur, iar indicatorii nu vreau sa-i dau momentan. Gann Fann-ul din MT4 nu e ok, din punctul meu de vedere. In schimb, iti pot da niste materiale, daca vrei. Da-mi un mesaj pe privat si am sa-ti pregatesc niste link-uri.

 

Bafta!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cum se fac predictiile anuale

 

"Am mai precizat ca viitorul este doar o repetare a trecutului; astfel, pentru a face o predictie a viitorului, trebuie sa ne referim la ciclurile precedente.

 

Ciclul precedent de 10 ani si de 20 de ani are cel mai mare efect in viitor, dar cand se face o predictie, este cel mai bine sa avem la indemana inregistrarile ultimilor 30 de ani, deoarece au loc schimbari importante la sfarsitul ciclurilor de 30 de ani. In predictia mea pentru 1935 asupra pietei generale, am studiat anii 1905, 1915, 1925. Pentru predictia din 1929, am comparat 1919 - 10 ani in urma, 1909 - 20 de ani in urma, 1899 - 30 de ani in urma si 1869 - 60 de ani in urma, Marele Ciclu.

 

Trebuie sa urmariti, de asemenea, perioadele de 5, 7, 15 si 50 de ani, pentru a vedea daca piata repeta indeaproape una dintre ele."

 

Exemplu

 

"Potrivit descoperirii mele a ciclului de 60 de ani, am realizat ca 1929 se va repeta ca si 1869, 1909 si 1919. Uitandu-ne in urma cu 20 de ani, vedem ca top-ul a fost atins in august, 1909, si, cu 60 de ani in urma, topul a fost atins in Iulie, 1869. Daca veti citi Predictia mea anuala pentru 1929, veti vedea ca am scris ca top-ul trebuie sa vina nu mai tarziu de sfarsitul lunii august si am precizat ca un 'Black Friday' va veni in septembrie. Urmarind strict top-ul din 1869, top-ul ar fi trebuit sa vina in iulie, iar unele actiuni au facut top in acea luna. Dupa top-ul din 1909, ne-am fi asteptat la un top in luna august, iar high-ul final al indicilor si al numeroaselor actiuni individuale a fost atins la 3 septembrie 1929. Uitandu-ne in urma, la 1919, observam ca indicii au facut primul top in iulie si un mare declin a urmat, dar high-ul extrem a fost facut la inceputul lunii noiembrie.

 

Din toate aceste top-uri, 1869, 1909, si 1919 - au urmat declinuri abrupte in toamna anului, ca si in 1929. Astfel, vedeti cat de usor a fost sa urmarim acest urias avans si sa determinam cand va culmina. Nu exista nici o alta cale in afara de ciclurile de 20 si de 60 de ani prin care am fi putut prezice aceasta mare campanie bullish si culminarea ei atat de aproape in 1929."

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si acum... Let the fun begin! :)

 

Urmatoarele postari vor trata despre Square of Nine

 

Desi multa lume crede ca Gann a inventat Square of Nine, acesta l-a descoperit in India. La fel si Gann Wheel of 24, care era folosita de negustorii de ceai cu secole inainte sa se nasca Gann.

 

Square of Nine se formeaza pornind de la numarul 1 in centru, in jurul caruia se adauga, sub forma de spirala, urmatoarele numere. Studiati putin imaginea de mai jos:

 

post-2648-127085330874_thumb.jpg

 

Aceasta spirala numerica se numeste Square of Nine pentru ca primul patrat format se incheie cu numarul 9. Numerele care se succed in partea din centru, vertical si centru orizontal, sub forma de cruce, se numesc numere cardinale. Numerele de pe diagonale se numesc numere colt (corner numbers). In primul ciclu in jurul centrului, un singur numar separa fiecare unghi de 45 de grade. In al doilea ciclu (de la 10 la 25) sunt doua numere care separa fiecare unghi de 45 de grade s.a.m.d. Pentru a aprecia patratul in termenii originii sale geometrice, incercati sa-l vizualizati ca pe o piramida. In varful piramidei se afla numarul 1 si sunt 4 pereti triunghiulari de aceleasi dimensiuni care coboara pana la baza piramidei. Fiecare "caramida" din aceasta piramida este un numar.

 

Numerele cardinale sunt toate separate de unghiuri de 90, 180, 270 sau 360 de grade. Numerele de pe diagonale sunt si ele separate de unghiuri de 90 grade, dand astfel impresia unei piramide. Numerele cardinale si numerele colt (cele de pe diagonale) impart patratul in 8 diviziuni egale de 45 de grade, de unde si celalalt nume al acestui grafic: Octagon Chart (graficul octogon).

 

Mi-e somn, mai multe zilele urmatoare :)

Editat de bumasoft
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Vaxx merci :)

 

Daca priviti Square of Nine, veti observa si niste cercuri sau inele desenate in jurul anumitor patrate. Ultimul cerc are date calendaristice care se succed in sensul acelor de ceasornic incepand cu data de 21 martie in stanga, pe mijlocul laturii din stanga a patratului. 21 martie este echinoctiul vernal, cand Soarele se afla la 0° in Berbec (longitudine ecliptica 0°). Este inceputul primaverii "astronomice" si inceputul natural al anului. Bineinteles, in realitate este vorba de Pamant care se misca, nu de Soare, astfel ca acea data marcheaza de fapt punctul in care Pamantul este la 0° in Balanta, fata de Soare. Arheoastronomia (astronomia antica) si astrologia folosesc sistemul geocentric (in care Pamantul se afla in centru si se urmaresc miscarile aparente ale celorlalte planete in jurul Pamantului), lucru de altfel normal, avand in vedere faptul ca omul traieste pe Pamant, nu in Soare :)

 

Primul cerc, cel interior, are o raza care se extinde din centru pana la numarul cardinal 352. Acest numar apare pe acelasi ciclu sau nivel de "caramizi" din piramida ca si numarul 360, care se afla cu 8 caramizi la stanga lui 352. Dupa cum stiti, sunt 360° intr-un cerc si acesta este motivul pentru care Gann a desenat un cerc in interiorul patratului care contine numarul 360. Urmatorul cerc este in interiorul patratului care il contine pe 720 (2x360), iar al treilea cerc trece prin 1080 (3x360). Al doilea cerc este 4 "caramizi" sub primul, iar al treilea se afla la aceeasi distanta fata de al doilea.

 

Motivul constructiei unui astfel de grafic este bazat pe ipoteza ca fiecare numar intreg pozitiv corespunde unui anumit unghi intre 0° si 360°. Pitagora spunea ca "unitatile dintr-un cerc sau patrat sunt legate unele de altele in termeni de spatiu si timp la anumite puncte". Square of Nine foloseste tehnica antica a "impatririi cercului" (squaring the circle), de aceea se mai numeste Cubul Pitagoreic.

Editat de bumasoft
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.