Sari la conținut

ATC2010


Postări Recomandate

Tradelover pai si eu saptamana asta cat am lucrat in mql5 nici nu am mai tranzactionat deloc, atat de infipt am fost in meserie... Cum am spus, poate nici nu reusesc sa fac sa imi accepte ea-ul, experienta cu atc-ul a fost este si va fi de neuitat si foarte benefica pentru mintea mea de trader.

 

Traderii incepatori gandesc de regula pe termen scurt si au atentia indreptata spre pierderi si castiguri nu la randamentul sistemului in general. Primul avantaj cu programarea si backtestingul e ca incepi sa te gandesti la rezultatele pe termen lung si la imaginea de ansamblu cu drawdownuri, money management si letting the profits run in cazul strategiilor de acest tip... Cu alte cuvinte, iti scoate capatzana din cutia mica si intunecata in care a stat pana atunci :P

 

Si cand te si uiti la evolutia altor ea-uri in timp real (editia precedenta nu am prins decat ultima luna de campionat) se schimba totul, esti ca si copilul la o vitrina cu bomboane si jucarii de toate felurile :biggrin: sau cum ai zis tu "drog, nu alta!"

 

Amuzant este ca initial vroiam sa fac ea-ul cu fractali dar pentru ca m-am impotmolit in directia aia la prelucrarea datelor indicatorului, am vrut sa incerc un alt indicator ca si exemplu si am incercat stochasticul... de acolo parca nu m-am mai putut opri :P si am ajuns unde am ajuns cu stochasticul <:-P

 

trebuia sa puna astia de la metaquotes un avertisment:

 

Atentie! MQL5 poate crea dependenta!

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Regulamentul nu difera cu nimic de cel din anii trecuti.

 

uite ce zice castigatorul din 2007 in interviul de Aici

 

the rules of the Championship 2010' seem to be leaving very little chance for single currency strategies.

The thing is that with the rules of the previous championships allowing only three open positions at a time, it was much easier to create a robust single-currency Expert Advisor. This time the situation may be reversed to the opposite! Carefully analyzing the rules of the Championship 2010, I would suppose that this time single-currency EAs are even in a worse position.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Am citit si eu aia, cand a aparut. Regulamentul este foarte clar. Practic ce te intereseaza pe tine este capitolul IV din regulament, din care majoritatea regulilor se refera la setarile contului, cati bani ai, cate requoturi primesti, bla bla, cu exceptia regulilor IV.4, IV.5, IV.6, care se refera expres la ce poate sa faca expertul tau. Dintre acestea, primele doua sunt foarte clare, si identice cu cele din anii trecuti.

 

Well, de fapt chiar si acestea pot da nastere la interpretari. De exemplu in 2006 si 2007 au fost unii care au interpretat regula IV.4 eronat. In anii trecuti, la fel ca anul acesta, regula era (si este) exact la fel:

 

IV.4. The minimum trading amount is 0.1 lots, and the maximum is 5 lots, with an increase by 0.1 lot on every order.

 

Unii au interpretat chestia asta cam asa: trebuie sa incepi cu 0.1 loturi, apoi al doilea bet sa fie de 0.2, apoi al treilea de 0.3 si tot asa, sa cresti cu 0.1 la fiecare order, pana ajungi la 5.0. Poti verifica asta prin discutiile diferitilor participanti. Bineniteles ca interpretarea a fost eronata si nu asta e sensul, precum de altfel s-a vazut din desfasurarea editiilor anterioare. Sensul e ala de bun simt, common sense, adica ai voie sa pui orice cantitate de loturi vrei tu, si cand vrei tu, cu conditia sa ai cel mult o zecimala la lot, si nu doua ori mai multe. Adica daca vrei sa pui o succesiune de beturi de 4.8, apoi 1.3, apoi 2.7, etc nimeni nu te opreste. Dar nu ai voie sa pui 2.31 sau 1.75 loturi.

 

Regula IV.5. pe care am dat-o integral in postul precedent nu a dat niciodata nastere la interpretari, si este exact la fel ca in anii trecuti. Nu ai voie sa ai mai mult de 3 ordere deschise in orice moment. Ceea ce difera anul acesta este ca in MT4 nu existau concepte ca "pozitie" sau "expunere", se lucra doar cu "ordere". Fiecare order era separat, deci daca tu aveai pe EURUSD un sell si un buy in hedge si mai puneai un pending in orice directie voiai tu, ai epuizat deja cele trei ordere permise, fara sanse sa faci vreun profit. Ori daca ai trei pendinguri, nu mai poti pune un order pana nu inchizi (sau expira) unul dintre ele. Esti blocat. Regula a fost data ca sa se evite incarcarea cu sumedenie de pendinguri, remember, pe fiecare computer ruleaza 20-30 de MT4 in paralel. Participantii au cautat sa scoata "maximul" din piata deschizand doar ordere market, maxim 3, si evitand sa puna pendinguri. De pendinguri nu ai nevoie sa le pui efectiv, le poti tine minte intr-o matrice, 100 de pendinguri, cate vrei tu, nu e nevoie sa le "pui" efectiv. Si cand cursul ajunge acolo, lansezi "pendingul" ca market-order si il stergi din matrice. (Aici ca o paranteza, gandeste-te la discutia noastra de pe privat relativ la restartarile repetate, ce se intampla cu matricea daca computerul pica? Ea se pierde, si la urmatoarea pornire a expertului trebuie re-analizata istoria si reconstruita matricea aia, altfel expertul nu mai lucreaza dupa restart la fel cum ar fi lucrat daca nu ar fi fost restartat, asta ca sa iti dau un argument in plus la discutia despre restart). Nu ai nevoie sa pui niciodata ordere pending si sa iti consumi din cele 3 "sloturi" de pus ordere. Nici editiile trecute nu aveai nevoie de pendinguri, nici anul asta nu ai, daca faci expertul cum trebuie. Regula asta e superflua, si este data doar pentru a evita supraincarcarea cu zeci/sute de pendinguri. Daca spuneau "nu ai voie sa pui nici un pending order", era perfect echivalent.

 

Edit

Ratiunea pt care punem pendinguri cand tranzactionam in timp real este aceea de a evita slippage-ul, ori de a evita sa stam cu ochii bolditi la monitor. Daca cursul e 1.17 si vrei sa intri la 1.18, dar nu vrei sa stai langa monitor pana ajunge acolo, dar nici nu vrei sa pierzi momentul, atunci pui pending. Daca insa ai expert, ii spui "cand ajunge cursul la 1.18 deschide order la pretul pietei". Si asta este perfect echivalent.

 

 

Anul acesta insa, in MT5, apare conceptul de "pozitie". Cand un order care era pending, sau pe care il pui la pretul pietei, este executat de catre server, el nu mai este "order", el devine "pozitie", "expunere", deci elibereaza "slotul" (daca era pending efectiv). Tu poti sa ai in orice moment 3 pendinguri, daca vrei, si - IN PLUS - pozitii, adica sumedenie de ordere care sunt in executie, active.

 

ACEASTA e partea care da nastere la interpretari, unii pot crede, la o citire superficiala ca ai mai multe posibilitati decat in anii trecuti. ȚEAPĂ! Nu ai! Pentru ca in orice moment tu poti avea deschise pozitii totale (expunere) de 15 loturi. NU mai mult. Pai asta puteai si editiile trecute, ce conteaza ca faci cele 15 loturi din 3 ordere sau din 7 sau din 10? NU ai posibilitati mai multe ca la editiile trecute.

 

In plus, ca sa puna bomboana pe coliva, MetaQuotes vine cu regula IV.6, care este oarecum neclara. Eu as zice "intentionat-neclara", pentru ca stiu ce de sunt ei instare, din anii trecuti. Regula spune asa, o sa o reproduc in intregime, pentru ca in postul precedent am eliminat partea care nu era relevanta:

 

IV.6. The maximum combined amount of positions and pending orders' lots, regardless of the direction on one symbol, is 15. Stop-losses and take-profits are not taken into account.

 

Partea care este neclara este "regardless of the direction on one symbol". Unii au inteles de aici ca se pot pune pozitii de 15 loturi pe fiecare simbol, ceea ce ar fi absurd, in primul rand ca ar da un avantaj urias expertilor multicurrency (de aici confuzia campionului tau). Daca eu tranzactionez doar EURUSD pot pune 15 loturi, iar daca tu tranzactionezi toate cele 12 perechi, atunci cum adica, ai dreptul la 12*15=180 de loturi? Adica poti face asa de multe combinatii incat sa ai la un momentdat 180 de loturi deschise? Gandeste-te logic, si la bunul simt. Si fi atent la virgulele din text. Partea care am dat-o eu afara in primul post se afla intre doua virgule, si alea nu sunt puse degeaba, believe me, ii cunosc pe aia de la MQ. Trebuie sa facem apel la common sense, interpretarea e foarte simpla, tu ai dreptul la 15 loturi deschise simultan, indiferent de cate perechi tranzactionezi si "indiferent de cate ordere separate ai pe o pereche si de directia lor". Adica daca tu vinzi 5 loturi pe GBPUSD, iar pe EURUSD ti s-au activat doua ordere a cate 5 loturi, ai consumat cele 15 loturi indiferent de directiile in care erau cele doua ordere de pe EURUSD.

 

ACEASTA este interpretarea. Nu poti sa spui ca "stai domle ca vand GBPUSD, cumpar EURUSD, vand EURGBP, fiecare cu cate 5 loturi, deci sunt in hedge - este un inel FPI - deci mai am voie la inca 15 loturi, deoarece cu combinatia asta nu castig si nu pierd mare lucru". Nu tataie, ai epuizat cele 15 loturi, poti sa mai pui altele doar daca inchizi (total sau partial) unu sau mai multe dintre beturile astea.

 

Edit

Si stai sa vezi ce belele or sa apara cand tu ai DEJA 15 loturi active (din mai multe ordere activate anterior pe diferite perechi) si mai ai inca unu, doua sau trei pendinguri, si unul dintre pendinguri se activeaza. Ce faci atunci, ca vei avea expunere mai mare de 15! Te descalifica MQ? Ori limita e fizica, adica nu poti efectiv pune mai multe loturi? In 2007 au fost descalificari pentru depasirea a 3 ordere. Pentru depasirea a 15 loturi nu a fost cazul, pentru ca nici unu nu a facut asa de multi bani incat sa intre cu mai mult de 15 loturi. In 2008 in schimb era limitare fizica, unii au incercat (greseli in expert) sa puna 4 ordere, ori 6 loturi, ori total mai mare de 15 loturi si au primit "error too many orders", ori "invalid lots", etc. Era contul setat de asa maniera incat sa nu permita.

 

Teoretic in cazul in care tu ai deja 15 loturi deschise, ar trebui sa pendingul sa nu mai fie posibil pana nu inchizi ceva din expunere. Ori daca e posibil, si cursul ajunge la el, ce eroare primesti daca nu se poate executa, si cum o tratezi? Ai incercat asta pe contul demo care ti-l fac ei cand te inscrii? Ori daca se executa pendingul si te trezesti cu 20 de loturi expunere la un moment dat, ce iti face, te descalifica?

 

Grrr... zeci de intrebari, sa vezi numai ce macel o sa iasa....

 

 

Si DA, nu ai nici un avantaj in comparatie cu anii trecuti.

 

Edit

Chiar daca, prin reducere la absurd, sa presupunem ca nu am dreptate, nu e mai bine sa mergem pe varianta "safe"? Decat sa te trezesti descalificat pt ca ai expunerea prea mare, nu e mai bine sa ne limitam la 15 loturi in total? La urma urmei, daca tu iei 100 de pipsi pe 15 loturi, faci 15 ori 10 parai pe lot pe pip, ori 100 de pipsi, egal 15 mii de parai dintr-un foc, profit 150%. Fă asta de 10 ori la rand fara sa pierzi, si iti garantez eu ca iei locul 1. Sau chiar daca nu il iei, imediat dupa concurs vei avea 10 clienti la expertul ala, cel putin, si fiecare o sa sara cu 5000 de parai, si iesi mai castigat decat daca iei locul intai. Si eu printre clientii aia!

 

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

bine au pus interviul ala cu "campionul" ca sa creasca sansele de a induce in eroare participantii ca regulile de anul acesta permit mai multe... :biggrin:

 

Later edit cu raspuns la editurile tale:

 

ca sa ajungi sa faci 100 de pipsi cu 15 loturi trebuie sa faci alti pipsi fie putini cu risc mare fie multi cu money management care sa iti dea sanse mai mari sa ramai in joc... adica nu poti din prima cu cei 10.000 sa te arunci la 15 loturi.... de aia am zis ca si Liliput castigatorul din 2008 a riscat enorm din primul bet: 3 loturi cu sl de 180 de pipsi ... pai asta ducea potentiala pierdere la jumatate din cont...

 

Decat sa fac treaba asta care poate fi definita prin "gambling" mai bine incerc sa raman in joc chiar si daca bat pasul pe loc sau fac un profit infim de 2000 de parai :P la toti expertii astia ma intereseaza numarul de pipsi castigati nu banii, insa intradevar daca e sa fac calculele Liliput cu riscurile lui cat casa a facut un numar frumusel de pipsi pe perioada concursului. Dupa primele doua tranzactii avea deja 40.000 in cont si de acolo toate tranzactiile au fost de cate 5 loturi mai putin una de 3.7 la care a pierdut aproape 6900$ din 180 pipsi. Deci din 27 de tranzactii scoatem din socoteala astea 3, si mai raman 24. Din balanta finala de aproximativ 169.500$ scad cei 40k si adaug 6.9k si am 136.400 facuti din 24 de ranzactii a cate 5 loturi... de aici rezulta undeva peste 2700 de pipsi castigati din cele 24. La primele 2 beturi de care ziceam a facut cate 460 deci 920 si asa cum am zis 180 de pipsi pierduti cu betul ala de 3.7. Rezultat final aproape 3500 de pipsi :) daca am calculat gresit exista scuza ca e ora 3.33 dimineata

 

Orice ea care castiga aproape la fel de multi pipsi ca si cele de pe primele locuri poate fi considerat castigator indiferent de pozitia care o ocupa in clasament... Cati pipsi zici ca ar trebui sa fac pe perioada concursului ca sa sari cu aia 5000? :P oricum jumate din bani i-as sparge sa iti fac o vizita <:-P si iti spal si masina daca ma plimbi cu ea ca am citit undeva pe forum ca ti-ai luat ceva computer de bord shmecher si m-ai facut curios

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

The maximum amount of pending orders for all symbols at any point in time is 12.

 

asta e schimbare de ultima ora?

 

pana la urma nu e la fel ca in 2008. Atunci era

 

The maximum amount of simultaneously opened positions and pending orders is 3.

Anul asta nu e trecuta niciunde o limita la cate pozitii poti avea deschise. Probabil de aia spunea Nikolay Kositsin ca vor avea avantaj ea-urile multicurrency. Intradevar limita este de 15 loturi dar in aceasta limita de volum poti intra pe 12 perechi simultan pe cand in 2008 aveai voie maxim 3 pozitii deschise.

 

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

haha, meserie, asta e intr-adevar schimbare de ultima ora, si precum se explica pe forum, era o neconcordanta intre versiunea rusa si cea engleza, in ruseste se spunea de 12 de mai demult.

 

well, precum spuneam mai sus, asta nu inseamna nimic. Pot sa zica ca ai voie sa pui 1000 de pendinguri sau ca nu ai voie sa pui nici unul, situatiile sunt echivalente. Pentru ca tu iti poti face o lista interna de pendinguri, memorate intr-o matrice (am mai explicat asta) cu SL, TP, punct de intrare, etc, ordere in toata regula, si cand ajunge cursul acolo, il lansezi ca market-order si daca s-a activat pe server, il stergi din matrice. Nu ai nevoie sa pui nici un pending efectiv, si din punctul de vedere al protectiei strategiei, chiar este recomandat sa nu pui, de ce sa vada aia cand ai decis sa intri? Tu tii minte orderul, adica unde e punctul de intrare, si daca cursul ajunge acolo, il pui ca market. Asta poate fi dupa o bucata de vreme, deci meomentul in care tu ai decis sa pui orderul e "ascuns" celor care urmaresc logul. In plus, ai si avantajul ca daca pretul se apropie de punctul de intrare, poti sa refaci analiza si sa vezi daca orderul (setupul, semnalul) mai este valabil. Si daca nu, renunti la order. Dezavantajul ar fi acela ca poti incasa slippage, dar din editiile anterioare, slippage-ul nu a fost un factor major, este mai mic decat intr-o situatie de trading real (sa nu uitam ca este demo, si ca slippage-ul e "simulat", nu e acela real cauzat de stiri ori supraincarcare, MQ chiar spune asta in regulament). Un avantaj decisiv al metodei cu pendingurile tinute in memorie este legat de money management si controlul riscului. Daca tu pui un pending acum, iti vei calcula riscul relativ la equity-ul pe care il ai acum, deci vei decide cate loturi pui la pendingul respectiv in functie de balanta flotanta curenta, in asa fel incat sa nu iti depasesti marja de risc. Daca pendingul asa se activeaza peste cateva ore, si tu in timpul asta ai pierdut jumate din equity, well... o sa te trezesti intrat pe piata cu un risc dublu decat ti-ai propus initial. Pe cand daca nu pui pendingul efectiv, ci, in momentul in care se generaza semnalul, doar tii minte valoarea la care ai vrea sa intri daca ajunge cursul acolo (well, SL, TP, etc), atunci poti calcula loturile IN MOMENTUL in care vrei sa pui market orderul, efectiv. Asta iti da posibilitatea unui risk management mult mai "fin".

 

Deci 3 pendinguri sau 12 pendinguri, este fix-pix. Daca ai 15 loturi active, nu mai poti licita. Iar asta e la fel ca editiile trecute.

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da, pendingurile sunt irelevante asa cum ai demonstrat si tu, insa numarul pozitiilor deschise va fi sarea si piperul competitiei de anul acesta, caci aici apare diferenta fata de competitiile precedente. Inainte puteai intra pe maxim 3 perechi simultan, anul acesta poti diversifica portofoliul pe 12 perechi simultan, repet, in limita volumului permis.

 

Cu alte cuvinte inainte puteai folosi numarul maxim de loturi permis 15, in doar 3 pozitii pe 3 perechi. Anul acesta poti diversifica spre exemplu cate 3 loturi pe 5 perechi. sau cate 2 loturi pe 7 perechi si inca un lot pe a 8-a... :biggrin:

 

afirmatia

 

Anul asta nu e trecuta niciunde o limita la cate pozitii poti avea deschise. Probabil de aia spunea Nikolay Kositsin ca vor avea avantaj ea-urile multicurrency. Intradevar limita este de 15 loturi dar in aceasta limita de volum poti intra pe 12 perechi simultan pe cand in 2008 aveai voie maxim 3 pozitii deschise.

din postul meu precedent nu are legatura cu regula aia referitoare la pendinguri...

Later edit: Inca un lucru ar fi ca la editiile precedente puteai avea 3 pozitii de cate 5 loturi pe aceasi pereche, anul asta in schimb volumul maxim admis pe o pereche este de 5 deci daca vrei sa te folosesti de volumul maxim de 15 loturi esti nevoit sa ai un ea multicurrency ce lucreaza pe minim 3 perechi.

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ieri am mai facut cateva modificari si am uploadat expertul pentru concurs. Azi am primit deja raspuns de la testele lor si se pare ca a aparut exact eroarea mentionata mai devreme, de care a vorbit si tradelover la competitia precedenta "invalid stops"

 

Errors found in your Expert Advisors during checking: 2010.08.10 11:42

 

1. Copy

experts\eternalsunshine.ex5 ok

 

2. Compile

 

3. Configuration

eternalsunshine on GBPJPY:D1 every tick 2010.01.01-2010.08.01

 

 

4. Start

finished in 3 min 12 sec

 

 

5. Statistics

2010.07.13 19:00:00 failed modify sell 5.00 AUDUSD sl: 0.88377, tp: 0.00000 -> sl: 0.87960, tp: 0.00000 [invalid stops]

2010.07.13 20:00:00 failed modify sell 5.00 AUDUSD sl: 0.88377, tp: 0.00000 -> sl: 0.87960, tp: 0.00000 [invalid stops]

2010.07.13 21:00:00 failed modify sell 5.00 AUDUSD sl: 0.88377, tp: 0.00000 -> sl: 0.87960, tp: 0.00000 [invalid stops]

2010.07.13 22:00:00 failed modify sell 5.00 AUDUSD sl: 0.88377, tp: 0.00000 -> sl: 0.87960, tp: 0.00000 [invalid stops]

223 kb of log files

90 trades, 180 deals, profit 158549.26 USD

 

4 errors

 

Technical Support

Automated Trading Championship 2010

 

In rest nu pot sa zic ca ma dezamagesc rezultatele...

 

TesterReport.htm post-2415-075306700 1281435084_thumb.png

 

"Back to the drawing board" sa evit erorile si sa ma stiu acceptat in concurs ca sa pot continua concediul de odihna :biggrin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ma bazez pe el Mangusta. Am dat drumul pe forward testing sa vad cum merge, pana acum e ok, are o pozitie de peste 100 de pipsi pe GBPJPY.

 

Am rezolvat si eroarea cu invalid stops deci in principiu ar trebui sa fie acceptat ea-ul in competitie, asta daca nu cumva ii deranjeaza timpul de executie. Inainte verifica conditiile de intrare sau de modificare a sl-urilor din ora in ora, acum lucreaza la cate 5 minute...

 

Concursul e loterie... in schimb si daca o sa termine pe minus, ma simt deja castigat prin faptul ca am lucrat atat de mult cu pasiune si am invatat multe chestii noi care DEJA imi prind bine :P

 

later edit: si chiar daca nu ar trebui sa ma bazez pe rezultatele testerului, tot poate fi un pas inainte de la ea-uri cu pierderi categorice la unul ce prezinta potential... Plus ca strategia e scrisa negru pe alb pe hartie (de fapt e albastru pe alb ca e cu pixul) iar daca iau rezultatele de la tester si ma uit pe grafic, actiunile sale sunt ca la carte si justificate de conditiile impuse... Teoretic daca ar fi rulat pe forward pe perioada respectiva rezultatele nu ar fi trebuit sa fie PREA diferite... eventual doar un pic <:-P:biggrin:

 

Adevarata problema este ca daca ea-ul ar fi facut profit in astea 8 luni asta nu inseamna ca o sa faca si pe viitor...

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.