Sari la conținut

Zen si Arta Tradingului


Postări Recomandate

Textul urmator este traducerea capitolului Zen şi arta tradingului din cartea The New Market Wizards de Jack Schwager

 

De fiecare data, cei care i-am intervievat pentru această carte şi editia precedentă, au subliniat rolul absolut critic al elementelor psihologice pentru tradingul de succes. Când au fost rugati sa explice care a fost elementul important pentru succes, taderii de succes intervievati nu au vorbit despre indicatori sau tehnici, ci mai degrabă despre lucruri cum ar fi disciplina, control emoţional, răbdare, şi atitudinea mentală faţă de pierderi. Mesajul este clar: cheia pentru a câştiga în pieţe este internă, nu externă.

 

Zen şi Arta Tradingului

 

Unul dintre riscurile de a face o carte de acest gen este că poti trece prin procesul greu de transformare a unei transcrieri de 250 pagini într-un capitol ce poate fi citit in 25 de pagini doar pentru a avea interviul pentru permisiunea de a utiliza materialul. (Pentru a oferi o atmosferă comfortabila pentru cei pe care i-am intervievat, am simţit că este necesar să le ofer dreptul de refuz final) Unul din traderii pe care i-am intervievat, un individ care a făcut câteva sute de milioane de dolari in profituri de tranzacţionare pentru firma sa, a simţit că rezultatul final, care conţinea o mulţime de lucruri legate de intuitie, vise, filozofie de Est, şi anecdote de tranzacţionare, a prezentat o imagine a lui care ar fi privita cu neîncredere de către clientii sai corporativi. Eu, l-am rugat totusi sa imi permita să utilizez următorul fragment sub anonimat, deoarece am considerat ca a oferit o perspectivă neobişnuită şi interesanta asupra tradingului.

 

==== Eu încă nu înţeleg metoda ta de tranzacţionare. Cum ai putut face aceste sume uriaşe de bani doar uitandu-te la ecran? ====

 

Nu am avut nici un sistem. Nu a fost nimic mai mult decât: "Cred că piaţa este în creştere, aşa că am de gând să

cumpăr ". A crescut suficient, asa ca am gând să vând" A fost complet impulsiv. Nu am stat jos să formulez

vreun plan de tranzacţionare. Nu stiu de unde vine intuiţia şi există momente când dispare.

 

==== Cum iti dai seama atunci când dispare? ====

 

Când am greşit de trei ori la rând, iau pauză. Apoi tranzactionez virtual pentru o vreme.

 

==== Pentru cat timp tranzactionezi virtual? ====

 

Până cred că sunt în sincronizare(armonie) cu piaţa din nou. Fiecare piata are un ritm, iar sarcina noastra ca si traderi este de a ne sincroniza cu ritmul ei. In realitate eu nu tranzactionez cand acele tranzactii sunt luate. Tranzactiile au loc dar nu eu le fac.

 

==== Cum adica nu le faci? ====

 

Vânzare şi cumpărare se întâmplă, dar astea doar trec prin mine. Este ca si cum personalitatea mea şi ego-ul nu sutn acolo. Nici macar nu obtin vreun sentiment de satisfactie din acele tranzactii. Este absolut atat de obiectiv. Ai citit vreodata “Zen şi arta de a trage cu arcul”?

 

==== Nu, am să recunosc, că am ratat-o pe asta. ====

 

Esenţa Ideii este că trebuie să înveţi sa permiti săgeata sa se traga de la sine. Nu există nici un ego implicat. Nu este ca si “Eu trag cu sageata, o eliberez”, ci mai degraba sageata este trasa.

Acelaşi concept se aplică la tranzacţionare. Nu există deloc un sentiment de sine. Există doar o conştientizare a ceea ce se va întâmpla. Trucul este de a distinge între ceea ce vrei să se întâmple şi ceea ce ştii ca se va întâmpla.

Intuiţia ştie ce se va întâmpla.

 

În tranzacţionare, la fel ca în tir cu arcul, ori de câte ori există efort, forţă, încordare, sau incercare, este greşit.

Esti desincronizat; nu esti in armonie cu piaţa. Tradingul perfect nu necesita efort.

 

==== Tu vorbesti despre a şti ce se va întâmpla. Pot sa-mi dai un exemplu? ====

 

Declinul actual al mărcii faţă de yeni este ceva ca am ştiut ca se va întâmpla.

 

==== Înainte ca marca sa mearga în jos faţă de yen, fusese in trend în cealaltă direcţie de ceva timp.

Cum ai ştiut atunci când a fost momentul potrivit pentru tranzactie? ====

 

Declanşarea a fost de fapt o alunecare Freudiana. Vorbeam despre cota yen /marca cu un alt trader atunci când se tranzactiona la 87.80. Tot continuam sa ma refer la preţul de 77.80. Celalalt trader in cele din urma a spus, "Despre ce vorbesti? " Am realizat că am fost pe langa cu zece cifre mari de preţ în referinţele mele. Evident, exista o parte din mine ce urmarea ca pretul sa mearga până la acest nivel. Pur si simplu, literalmente, iesea afara din mine.

 

 

 

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Unora probabil le este greu de crezut ca asa ceva este posibil, insa eu cunosc personal pe cineva care adopta exact aceasi abordare la jocurile de noroc si face sute de dolari zilnic. Am vazut cu ochii mei, negru pe alb, dovada... Printre altele, respectivul este si un trader foarte bun cu rezultate de admirat.

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu stiu daca vi sa intamplat si voua dar eu am patit asa ceva, adica ma asteptam si eram sigur ca pretul va ajunge acolo unde il vedeam eu. Problema este ca aceasta inspiratie nu vine mereu. De exemplu la mine cam o data pe luna sa zic eu o medie. Probabil cu timpul si aici ma refer la ani de zile, sau zeci de ani, experienta sa-si spuna cuvantul in acest sens si sa simti piata in acest fel in care este prevazut in articolul tradus de sian.

 

Numai bine,

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In diferite experimente stiintifice s-a urmarit depistarea de dovezi electrofiziologice asupra intuitiei. S-a observat ca la supunerea asupra unor diferiti stimuli, corpul reactioneaza cu fractiuni de secunda inainte de "aplicarea" acelui stimul. Spre exemplu unui subiect i se afiseaza imagini aleatoare de doua tipuri placute sau neplacute. S-au observat reactii in corp si mai ales in inima perfect corelate cu imaginile afisate, reactii ce apar dinainte ca imaginile sa apara.

 

Dovezile indica ca toti avem intuitie doar ca ea se manifesta in corp la un nivel inconstient.

 

Totusi, traderul rezpectiv se refera la procesul de observare detasata. O astfel de observare este specifica zen-ului dar si altor practici de meditatie si isi are propriile caracteristici corelate in activitatea cerebrala.

 

 

Referitor la meditatie...

In articolul de AICI (Washington Post) apar urmatoarele:

 

"What we found is that the longtime practitioners showed brain activation on a scale we have never seen before," said Richard Davidson, a neuroscientist at the university's new $10 million W.M. Keck Laboratory for Functional Brain Imaging and Behavior. "Their mental practice is having an effect on the brain in the same way golf or tennis practice will enhance performance." It demonstrates, he said, that the brain is capable of being trained and physically modified in ways few people can imagine.

Traducerea pentru cei care nu inteleg engleza ar fi ca studiile arata ca cei care au experienta indelungata in meditatie prezinta o activare (folosire) a creierului la parametrii nemaivazuti... Tehnicile practicate au un efect asupra creierului in acelasi fel cum exersarea diferitelor sporturi aduce la performante mai bune. Creierul poate fi antrenat si modificat fizic in moduri cum putini oameni isi pot imagina...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Studiile stiintifice au aratat ca cei care mediteaza regulat functioneaza la cu totul alti parametrii cerebrali, adica isi folosesc mai mult din capacitatea creierului. Asta mai mult ca sigur ar ajuta in trading, pentru cei atrasi de asa ceva.

 

Mai mult decat atat, omul intervievat a facut sute de milioane de dolari cu meditatia :biggrin:

 

Cu astea fiind spuse, nu, nu am luat-o pe aratura caci suntem ONTOPIC <:-P

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Offtopic
"Sistemul" asta Zen e la baza sistemului pe care incerc si eu sa-l urmez si e folosit cu succes de un tip cu o experienta de vreo 6 ori mai mare ca mine :biggrin:. Ideea e: Go with the Flow!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

un raspuns la cele scrise in acest topic:

 

Este foarte adevarat,de ani de zile practic controlul mintii!!

Eu meditez in fiecare zi si sa stii ca are un efect benefic.Sunt mult mai calma si relaxata

Este doar marturia unui forumist trader, insa cunosc zeci de persoane care pot spune acelasi lucru, ca sa nu mai vorbim de numeroasele marturii ale practicantilor de diferite tehnici de meditatie, sau de rezultatele diferitelor studii stiintifice...

 

Pe scurt, lasand la o parte intuitia: calmul, relaxarea, coerenta cerebrala, abilitatea de a-ti controla emotiile sau cel putin sa le observi detasat pentru a evita deciziile luate pe baza lor, plus efectele benefice pentru sanatatea corpului (demonstrate stiintific) sunt avantaje care pot imbunatati performantele din trading (indiferent de sistem/strategie).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.