Sari la conținut

Influenta traderului asupra pretului


Rasbid

Postări Recomandate

Care noi? rasbid, sec si cu kotoy?

Impactul nu este zero, dar este intarziat (si nu stie nimeni cu cat timp), pentru ca rasbid, sec si cu kotoy, tranzactioneaza in house la nenea brokeru. Cu alte cuvinte, pozitiile pe care le pune alde' rasbid, sec si cu kotoy ... nu stie nimeni cand vor ajunge in piata reala (de cele mai multe ori, pozitiile lor/noastre se imperecheaza cu ale altor natii, in house cum am mai spus).

E simplu

Editat de sec
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In concluzie impactul e insignifiant si nu are o formula exacta din punct de vedere al timingului.

Ma gandesc ca la nivel institutional situatia e alta..

Oricum, la ce ai avea nevoie de asa ceva?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nici in cazul Providerilor de semnale care au in gestiune milioane de dolari? Nu ar trebui sa se simta o pizitie de 12-13 lots deschisa intr-o anumita directie a pietei? Sunt intrebari naive, stiu dar nu exista altcineva care imi poate raspunde la aceste intrebari.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Piaţa Forex implică un volum de aproximativ 3 trilioane de dolari pe zi, în zilele bune, care poate scade la 1 trilion ori chiar mai puţin în zilele "proaste", când se aşteaptă ştiri, de exemplu. Putem spune că zilnic se tranzacţionează un volum mediu în dolari de aproximativ două trilioane. Adică 2.000.000.000.000 dolari zilnic, sau 2 ori 10 la puterea a 12-a.

 

Unele perechi mai volatile se mişcă mai mult, altele mai stabile se mişcă mai puţin, dar putem spune grosier că zilnic piaţa se mişcă aproximativ 200 de pipsi, in medie, pe toate perechile.

 

Desigur, unele cote de preţ au o felie mai mare din volum, iar altele mai mică. De exemplu punctele de swing, dacă vă uitaţi la volume, "digeră" o mare parte din acesti bani, dar ignorând acest fapt, în medie, împărţind volumul de bani la volumul de pipsi, 2*10^12/(2*10^2), cam 10 miliarde de dolari (10 la puterea a 10-a) pândesc la fiecare pip. Dacă cele 10 miliarde sunt împărţite "echitabil intre selleri si buyeri, cam 5*10 la puterea a 9-a (5 miliarde) de parai pândesc la fiecare pip, pe fiecare direcţie.

 

Datorită acestor volume mari de bani, exista o conceptie greşită printre traderi, aceea că ei, dacă au 10 mii sau 20 de mii, sau 100 de mii, de parai in cont, nu produc nici o influenţă asupra pieţei. Această idee este total greşită. Atunci cand leverezi un cont de 10 mii cu 100 la 1 (desigur, daca esti dobitoc, ori gambler, poti face asta!), ori 20 de mii cu 50 la 1, ori 100 de mii cu 10 la 1, tu pui pe piaţă un milion de parai, care reprezinta 0.0001, sau 0.01% din cele 10 miliarde. Dacă tu te decizi să vinzi sau să cumperi pe o cotă de preţ unde volumele sunt mici, influenţa ta asupra pieţei poate fi mult mai mare, de 10 ori, de 100 de ori mai mare. Teorectic, cu un cont de doar 20 de mii de parai, leverat real cu 50 la 1, adica vinzi/cumperi DOAR 10 loturi, inainte de o ştire importantă, când toţi aşteaptă să vadă care va fi efectul acestei ştiri, şi folosind un broker ECN, nu unul care se sperie de volumul de un milion si iti dă imediat "off quotes", sau "requote", sau "no conunter-party", tu POŢI mişca piaţa de la caţiva pipeţi până la câteva ZECI de pipşi. No joke!

 

Dacă mai mulţi astfel de traderi se hotărăsc la un astfel de moment prost să intre pe aceeaşi direcţie, piaţa FUGE! Acesta este motivul pentru care la un NFP de exemplu, vedeţi o mişcare extrem de bruscă pe direcţia ştirii, imediat dupa release. Traderii mari NU tranzacţionează atunci. Mişcarea se datoreşte traderilor mici, "vrajitoarele" se numesc, adică ei sunt "fortune telleri" si incearcă să anticipeze efectul ştirii, nimic altceva decât gambling chior. Abia apoi intervin aia mari, când efectul devine clar pentru ei, şi atunci vedem mişcarea, prima data "vânătoarea de vrăjitoare", pe direcţie contrară ştirii, care omoară stopurile celor "îndrăzneţi", apoi mişcarea MARE, pe direcţia ştirii, unde aia mici sunt scoşi deja şi doar aia mari câştigă. Piaţa este o entitate foarte conservativă, nu ii plac outsiderii, noii veniţi, ori cei care gândesc progresiv şi "out of the box". Ea va "arde pe rug" ori va decapita la orice oră pe un Galilei ori Giordano Bruno care se avântă prea sus. Paralela cu inchiziţia şi vrăjitoarele nu e intâmplătoare. Ăia voiau ca oamenii să fie proşti ca să fie mai uşor de condus. Oamenii educaţi ar fi fost o ameninţare pentru tronurile lor confortabile. Big shark vă vrea proşti, ca să vă poată accesa mai uşor buzunarele. Thinkerii sunt arşi pe rug la NFP-uri.

 

Am mai discutat chestiile astea atunci când am vorbit de stiri, de risc, de leverage, de hedging, ori de miliardul de parai cu care nu avem ce face si vrem să îl vindem. Cum am spus de 1000 de ori, nu confundaţi banii pe care ii aveţi in cont, şi care sunt doar pentru a fi folosiţi ca margine, cu banii pe care îi tranzacţionaţi, care sunt MULT MAI MULŢI, şi care sunt AI BROKERULUI! Traderul cu 20 de mii in cont care leverează 50 la 1, are aceeasi putere pe piaţă ca şi traderul cu 500 de mii in cont care leverează 2 la 1. Din nou, nu confundaţi leverage-ul cu riscul asumat. Primul trader poate avea o strategie de scalping cu stopuri foarte scurte, iar al doilea poate avea o strategie pe termen mediu cu stopuri lungi ori carry-trading, si este perfect posibil ca riscul celui cu 20 de mii in cont sa fie mai mic. Desigur, intre acesti doi, cel de al doilea are mult mai multe sanse să facă bani, deoarece leverage-ul mare te ucide incet incet, din cu totul alte motive care nu fac subiectul acestui post.

 

Intr-adevăr, influenta pe care un trader "normal" o are asupra miscarii pretului pare foarte mică. Zero, nada, niente, cum zice cineva mai sus. In calcul, ea este nimic altceva decat suma pe care el o tranzacţionează, împărţită la volumul tranzacţionat pe pip, şi inmulţită (eventual) cu doi, dacă ne gândim că la un moment dat tu poţi decide dacă cumperi sau dacă vinzi. Printr-un trader "normal" înţeleg unu care are câteva mii de parai in cont si leverează real până la 20-30-50 la 1, ori unul care are 100 de mii in cont si leverează real până la 5-10 la 1. Peste aceste sume deja se discută altfel. Acesti traderi pot plasa la un momentdat un bet de maxim un milion de dolari (10 la puterea a 6-a), ceea ce inseamnă că ei "dizolvă" 2/(0.5*10^4) din totalul disponibil de bani, in medie. Adică dacă plasaţi un bet de un milion de dolari, influenţa pe care voi o aveţi asupra pieţei este in medie de 0.00004, sau în procente: 0.004%. Ea poate fi de sute de ori mai mare dacă plasaţi acest bet intr-un moment cand piaţa e in aşteptare, ori pe o pereche care este mai puţin tranzacţionată, etc, sau poate fi de sute de ori mai mică daca plasaţi acest bet pe euro, de exemplu, intr-un moment de swing, ori când toţi traderii sar cu bani pe masă. Practic milionul vostru mişcă piaţa in medie câteva zecimi de miimi de pip, presupunând că astfel de mişcări ar fi posibile.

 

Asta în medie. Pentru că dacă momentul e "bine ales" (sau "prost ales") cum ziceam mai sus, mişcarea poate fi MUUULLT mai amplă. Ca un exerciţiu, mergeti pe Oanda, acolo unde se da statistica orderelor şi poziţiilor deschise pe piaţă. Selectaţi o pereche oarecare, de exemplu EURUSD si daţi pe "cumulative", sau mai bine pe "net orders" si uitati-vă atenţi la procente. Suma tranzacţionata zilnic pe Oanda este disponibilă pe site, de asemenea. Faceti un calcul, apoi inmulţiti cu 1000, presupunand ca sunt 1000 de brokeri de talia lui Oanda in toată lumea. O să vedeţi cu surprindere că in anumite "momente proaste" ale pieţei, un bet de cateva milioane de dolari poate muta pointerul ala cu 10, 20 sau chiar 50 de pipsi. Again, no joke!

 

Cum putem folosi noi chestia asta? Well, nu stiu, si nu cred că o putem folosi in vreun fel... Problema majoră este că odata pus betul, de exemplu buy, să nu vă inchipuiţi că piaţa de duce in sus 20 de pipsi si stă acolo. Odată puşi banii pe masă, toţi rechinii vin la mirosul de sânge si caută să pună mâna pe acei bani. Veţi vedea cel mult un spike de 10-15 pipşi in sus, de multe ori nici pe ăla, pentru că brokerul foloseste "filtre" (apropo, pentru cei interesaţi, cineva mă intreba mai demult despre aceste filtre, ce sunt ele, etc., au fost niste dicutii legate de ATC in editiile anterioare, cand cei ce la MQ practic au scos din joc un EA - winwin se numea userul - punand un anumit filtru pe cotaţii care impiedica acel EA să tranzacţioneze, well, am descoperit de curand datorita lui arcond că brokerul ikon, pe care el il tot bagă pe topicul ăla cu concursurile, are explicaţii foarte detaliate despre filtre pe pagina de web. Ideea e că brokerii buni tranzacţionează prin multe bănci, care se bat să ofere cele mai bune cotaţii, cauză pt care brokerul primeşte zeci de cotaţii pe fiecare milisecundă, un volum mult prea mare de date pt a fi transmis integral tuturor clienţilor, in timp real. Practic imposibil. Ceea ce vedeţi voi in MT4 in tick-chart din market watch este doar o "filtrare" a acestor cotaţii. De aceea câte odată vă treziţi cu stopurile sau targeturile luate, deşi se pare că cursul nu a atins valoarea aceea unde era SL sau TP. Care cotaţii vi le trimite vouă brokerul, adică daca face averaging, ori le ia la intamplare, ori altfel, e la latitudinea brokerului). Deci veţi vedea un spike scurt in sus, eventual nici ăla, şi apoi preţul cade 30 de pipşi şi vă lasă la negativ, datorită rechinilor care se grăbesc să vă vândă şi să vă ia bani puşi pe masă, inainte ca voi să apucaţi măcar să rămâneţi cu gura căscată....

 

Iar apoi ca să ieşiţi, adică să vindeţi, veţi provoca o noua cadere de inca vreo 20 de pipşi, care de data asta nu mai e spike, ci cădere care stă acolo, şi vă face in ciudă, hahaha.... tranzacţiile cu sume de astea trebuie plănuite cu grijă înainte, nu se fac aşa, la vrac... Decât dacă aveţi milionul in cont si leveraţi 1 la 1, atunci vă permiteţi să aşteptaţi până aveţi ocazia să ieşiţi la un preţ mai mare.

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.