Sari la conținut

Cititorii întreabă


tradelover

Postări Recomandate

  • Moderators

Intrebare proaspăt sosită pe PM. Fara a mentiona numele persoanei, probabil e timid daca imi scrie pe PM chestii de astea, o voi pune pe public, in primul rand poate mai intereseaza si pe altii, apoi in al doilea rand m-a distrat raspunsul pe care l-am "scornicit":

 

"Pot folosi in acelasi timp doi experti diferiti pe aceeasi paritate si acelasi time frame?

 

Teoretic si în principiu, da. Trebuie sa ii pui pe doua charturi diferite, adica deschizi doua charturi cu aceeasi pereche si acelasi TF, si pui cate un expert pe fiecare chart. Nu e necesar sa fie diferiti, poate sa fie acelasi expert de doua ori, eventual cu parametrii diferiti, etc.

 

Practic însă, problema e un pic mai complicata. Doi experti oarecare se vor incurca intre ei. Chiar si un banal trailing stop, daca expertul muta SL-ul cu 1 pip in sus la fiecare tick, de exemplu, sau la fiecare 10 secunde, ori la fiecare minut, cand o sa puneti DOI experti o sa vedeti ca SL-ul se muta de doua ori mai repede, pentru ca ambii aceeseaza aceleasi ordere, din acelaşi order pool, si de vor incurca intre ei. Daca doresti ca ei sa nu se incurce intre ei, atunci ei trebuie facuti special pentru acest scop, adica fiecare sa isi recunoasca orderele puse de el, de exemplu folosind magic numbers.

 

Iar daca vrei ca de fapt AMBII experti sa managerieze ACELEASI ordere, well, atunci e mai complicat si iti trebuie semafoare care sa iti spuna care expert acceseaza un order, si cand. Aceste semafoare se pot implementa cu variabile globale, acelea care le definesti in MT4 cand apesi tasta F3 (sau din tools menu).

 

O situatie in care acest lucru nu ar fi neaparat necesar este daca avem doi experti intre care, de exemplu unul e specializat pe range market si sta degeaba pe trend, altul invers, ori unul stie sa deschida ordere, altul sa mute stopuri si sa le inchida, ori unul stie doar sa vanda, altul doar sa cumpere, etc. Atunci "sincronizarea" este relativ simpla, in sensul ca de exemplu in ultimul caz, este destul ca expertii sa testeze "ordertype()" si sa nu se incurce deloc intre ei, dar atunci ei nu manageriaza "aceleaşi" ordere efectiv. Daca unul doar deschide ordere, iar altul doar muta stopuri, nici o problema. Cazul cu range/trend e mai complicat, ca s-ar putea ca sa li se scoale ambilor experti să considere ca este tipul lor de piata, si sa te trezesti ca unu inchide orderele pe care le deschide celalalt.

 

Imagineaza-ti ca ai doi experti oarecare, care nu sunt facuti special pt acest scop, si la un moment dat unul incearca sa deschida un order, pe cand celalalt, din diverse motive, e intr-o fază in care incearcă să inchidă ordere.

 

Te trezesti ca expertii tai deschid zeci de ordere pe care le inchid imediat, si la fiecare aventura de asta tu platesti 2 pipsi spread, in cateva minute s-a dus contul tot. Păţeşti ca la "Chip şi Dale", când Donald semănase fasole, si ăia ii furau fasolele, Dale mergea in faţă şi muncea sa le dezgroape câte una, câte una, si o arunca printre picioare lui Chip care mergea in spatele lui, iar cand se uita in urma si se aştepa ca Chip ca aiba un sac de fasole, ăla muncea de zor şi îngropa fasolele inapoi, in urma lui, câte una, câte una, ca să crească mari...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.