Sari la conținut

RN_Trace_v1_0.mq4


Postări Recomandate

Indicator nivele de rezistenta.

 

Ideea de la care a plecat crearea lui este sa vedem distanta intre nivele majore si cu numar rotund 1.40 1.50 impartite la jumatate.

Tradelover va veni cu explicatii.

 

In mare este vorba de Teoria Sfertului care o gasiti pe net explicata.

RN_Trace_v1_0.mq4

Editat de Barbones
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

  • Moderators

Acest indicator se adreseaza in primul rând traderilor fundamentali. Ideea a plecat de la o discutie cu Barbones, care precum stiu majoritatea, tranzactioneaza mai mult pe criterii fundamentale. Idicatorul, simplu la prima vedere, are la baza conceptul de "Round Numbers" (RN) si metoda injumatatirii (Binary Split, pe care unii o numesc teoria sfertului, cum spunea si Barbones mai sus). Nu vreau sa intru in detalii, "teoria" este aceea că pretul se retrage între un sfert si o jumatate din miscarea anterioara inainte de a pleca intr-un nou impuls, o găsiti in cartulii despre simetrii si proiectii, clustere, pivoti si alte chestii (era si pe vamist o colectie de chestii de astea mai demult, mi se pare din teoriile doamnei Carolyn Boroden).

 

Deci Barbones m-a rugat sa ii fac un indicator care sa puna pe chart linii orizontale aflate la RN de 1000 de pipsi intregi, care apoi sa fie impartite in doua, in 4, 8, 16, 32, in asa fel incat distantle dintre ele sa fie de 500, 250, 125, 62.5 și 31.25 pipsi respectiv. Nu e nici o filozofie sa pui linii orizontale pe chart si sa le dai proprietati diferite in functie de cât de "round" e "number"-ul respectiv, dar challenge-ul consta tocmai in a calcula ce inseamna acele numere rotunde, in asa fel incat sa nu fie dependent de cotatia perechii, ori de faptul ca am cont in pipsi intregi sau in pipeti. De exemplu la perechile cu JPY, un RN inseamna ceva de genul 130.00, adica rorunjit la ordinul sutelor, pe când la euro, de exemplu, RN este 1.3000, 1.3400, adica rotunjit la zecimi sau la sutimi (prima sau a doua zecimala). Daca aveti o pereche cu cotatie 7.123, ca de exemplu dolarul hongkongonez, atunci RN inseamna 7.000, 7.100, adica rotunjit la intregi sau la prima zecimala.

 

In plus, unii brokeri ofera pipeti doar la anumite perechi, cele mai tranzactionate, de exemplu unii brokeri au toate perechile cu 4 zecimale, si jpy cu două, cu exceptia eurusd, care e cotata cu 5 zecimale. Fostul meu broker LiteForex avea pipsi intregi la toate cotatiile (4 zecimale, respectiv 2 la jpy) si la CFD-uri, in afara de Gold, care era cotat cu pipeți (doua zecimale). Cum definim RN-uri la acesti brokeri? Desigur, RN-ul trebuie definit specific, pentru fiecare pereche. De aceea ideea mea a fost sa introduc parametrul PipettesPair, care trebuie setat pe true daca perechea (sau instrumentul pe al carui chart e pus indicatorul) ofera cotatie in pipeți, și respectiv pe false daca cotatia perechii este in pipsi intregi.

 

Cât de tare intram in adâncime cu acest split binar depinde de asemenea de cotatia perechii.

 

Ulterior mi s-a parut potrivit, daca punem RN la 1000 de pipsi, sa putem pune si RN la sute de pipsi, si de ce nu, să putem trasa linii din 10 in 10 pipsi. Asa a aparut parametrul BinaryDecimalSplit, care se seteaza pe 0 daca vrem split binar (metoda initiala) sau pe 1 daca vrem split zecimal. De remarcat ca daca avem split zecimal, nu avem nevoie de mai mult de 3 nivele de split (zeci, sute, mii de pipsi) deci valorea mai mare de 3 a parametrului LevelsOfSplit se va ignora in acest caz, automat.

 

Fiecare nivel de RN-uri (cele la 1000 de pipsi, cele la 500, cele la 100, etc) poate avea culoare diferita a liniei, grosime diferita, style diferit (punctate, liniuțe, continue, etc), pentru a fi mai usor de văzut. Toti parametrii sunt customizabili si se pot seta de fiecare cum ii convin lui, eventual direct in sursa (si re-compile) ca sa nu mai fie necesar setarea lor de fiecare data.

 

De asemenea, ca sa nu incarcam inutil procesorul, acest indicator isi traseaza toate liniile in functia init(), deci atunci cand se pune pe chart, ca si cum ar fi script, iar functia start() este vida, nu face nimic. In acest fel, resursele procesor consumate sunt zero. Avantajul față de script este acela că un indicator poate ramâne pe chart, nu iese cand se termina, deci el sta cuminte in background si retraseaza liniile ori de cate ori schimbam perechea, TF-ul, etc, totul automat. Nu avem nevoie sa trasam de fiecare data liniile RN pentru fiecare pereche. Drag pe chart o alta pereche, din fereastra Market Watch, si voila! toate liniile Round Numbers sunt retrasate automat. Schimbati TF-ul? Voila! la fel! Pentru a schimba parametrii de intrare trebuie dat click-dreapta pe chart si ales Indicators List, din meniul pull-down (pentru ca indicatorul nu traseaza nimic pe chart, nu are bufere, nu consuma memorie, deci nu se poate "agăța" cu mouseul) pentru a accesa parametrii indicatorului.

 

Jucându-mă cu el am observat că poate fi folosit la o gramadă de chestii în plus, in afară de scopul initial pentru care l-a vrut Barbones. De exemplu, daca din proprietatile chartului ascundeți gridul (debifati Show Grid, in chart properties/common tab) apoi adaugati indicatorul pe chartul fără grid, si setati split-ul zecimal, dati level 3, dati toate culorile la primele trei nivele sa fie de exemplu DarkSlateGray, dati grosimile 1 și style 2 la toate liniile (dot dot dot), atunci tocmai ati obtinut un grid care NU DEPINDE de magnificatia verticala a chartului, si nu depinde de pereche sau de TF. Problema principala a gridului default la MT4 este aceea ca distanta dinte doua linii orizontale de grid depinde de pereche, de TF, si chiar de miscarea pretului, adică intre doua nivele orizontale de grid nu aveti acelasi numar de pipsi, uneori sunt 20, alteori 35, etc. Noul grid va avea intotdeauna 10 pipsi intre linii, sau 100 de pipsi daca sunteti pe TF mare (dati level 2) și aceasta distanta NU SE SCHIMBA daca pretul se misca mai mult, ori daca schimbati TF-ul, ori dacă apucati cu mouseul chartul de axa pretului si il măriți, micșorati, vertical. Distanta pe grid ramâne intotdeauna 10 sau 100 de pipsi (liniile gridului se apropie sau se departeaza intre ele).

 

Chestiile astea sunt utile si pentru un trader tehnic, nu neaparat pentru unul fundamental, usureaza foarte mult calculele. De exemplu un chart euro H4 cu grid la 100 de pipsi, si acelasi chart M15 cu grid la 10 pipsi, care grid nu se va modifica, indiferent cum inghesui eu chartul pe verticala.

post-1272-0-52790000-1299687844_thumb.png post-1272-0-93386700-1299687856_thumb.png

 

Pentru detalii cititi comentariile din interiorul sursei. Precum stiti, am obiceiul să comentez bine ce fac in programe.

 

Acuma, Barbones a decis sa puna pe public indicatorul respectiv, bravo lui. Respect. Nu e treaba mea ce face el cu chestiile lui proprii, dar daca tot l-a pus, mie deja imi umbla prin cap niste imbunatațiri care s-ar putea face. De exemplu adaugare de linii verticale (la fiecare ora, ori zi, in acest fel gridul ar fi complet, si cu linii verticale si cu linii orizontale, iar "show period separator" nu ar mai fi nici el necesar la proprietatile chartului. In plus, noul grid ar fi "absolut", nu ar depinde de magnificarea orizontal sau verticala pe chart (gridul de la MT4 este "relativ" la aceasta magnificare, precum am explicat, ceea ce mai mult te incurca decat sa te ajute atunci cand calculezi risc, expunere, stopuri, targeturi, si chiar si cand te uiti la istorie, pentru ca pe magnificarea 2, pe care eu o folosesc cel mai mult, intra 8 candele pe gridul vertical, si nu e usor sa calculezi la o prima vedere timpul unei anumite bare din trecut pana nu te duci cu mouseul dupa ea).

 

O alta imbunatatire ar fi un split de tip "fibo", pe langa cel zecimal si cel binar. Asta ar scuti userul de trasarea manuala a multor fibo-uri, si ar reliefa repede unde se afla clusterele.

 

Si ca tot am vorbit de linii verticale din ora in ora (pe TF urile mici, M5, M1) sau din zi in zi (pe H1, H4, M30, etc), de aici ar fi doar un pas sa adaugam niste linii verticale speciale (alte culori, alt style) sau niste chenare, ori dreptunghiuri, care sa indice inceputul si sfarsitul sesiunilor majore, de exemplu, ori orice alta chestie ar fi utila pt un trader, in special fundamental.

 

Bineinteles ca nu am timp de adaugat aceste "imbunătățiri", ele sunt doar în stadiul de "idei" acum, am multe alte chestii de facut si nu am timp de muncit degeaba. Dar daca cineva crede ca i-ar fi neaparat utile asemenea adaugiri (ori altele care nu imi trec mie prin cap acum), sa ia legatura cu mine pe privat. Sa zicem ca chestiile de care am vorbit aici le-as putea adauga la indicator, pentru o suma modica de 20 de euro.

Editat de tradelover
typos
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.