Sari la conținut

Validitatea unei strategi


Postări Recomandate

Deci nu e important sa stim cum se formeaza pretul, pentru a putea anticipa directia in care se indreapta, pentru ca el oricum se formeaza in timp real si asta nu ne ajuta cu nimic. OK.

 

Eu vroiam sa stiu doar ce face cota unei perechi sa scada si sa urce. EURO se apreciaza fata de DOLAR, asa pur si simplu pentru ca sunt conditiile favorabile in Europa in timp ce America sta pe loc sau regreseaza, ...sau se apreciaza nu pentru ca este doar cerut ci este si cumparat si de aici rezulta cresterea cotei ? Cota este o reflectie a faptului ca in momentul de fata se cauta mai mult EURO, ...sau ca AU FOST EFECTIV CUMPARATI mai multi EURO, si sunt mai multi EURO pe piata decat atunci cand cota erea la nivele mai scazute ?

Nu inteleg cine stabileste cotele, ele se modifica singure in functie de cantitatea de valuta de pe piata ? Asta nu am inteles eu nici pana acum...este elementar pt. mine sa stiu asta, pentru ca as putea sa gresesc in gandire daca nu stiu exact cum se formeaza pretul ! si cand spun pret ma refer evident la PARITATE. Cine stabileste PARITATEA pe piata SPOT ? Se stabileste singura, si daca da in functie de CE ?

 

Datorita carui proces avem un grafic care arata (precis sau mai putin precis), cum este cotat in timp dolarul fata de euro, sau invers ?

a) Vanzare-cumparare efectiva ?

b) Cerere-oferta ?

c) Conditii macroeconomice ?

d) Altceva

Sper ca este prima pentru ca eu asa am crezut pana acum !

 

O asemanare pe care o face Bill Williams, cand se refera la price action, si introduce teoria haosului, este aceea cu un rau.

Numai ca, comparatia nu tine prea mult in formarea pretului, pentru ca un rau se presupune ca are albia deja formata, si cursul sau este dictat de aceasta.

Dar daca ar exista un şiroi teoretic, care nu se gaseste in natura, si o vale teoretic infinta, cu o inclinatie mica dar constanta, singura diferenta facand-o foarte mici denivelari care reprezinta urcusurile si coborasurile pietei si care modeleaza forma şiroiuli, ne-am apropia umpic de ceea ce se intampla cu pretul.

Si daca pretul ar fii un şiroi de apa care izvoraste de undeva si curge catre altundeva, graficul ar fii urma pe care acesta o lasa in spate, si fluctuatiile pe acesta le manifeste ar putea fi observate doar in latimea cursului de apa. Cand intalneste o mica vale se ingusta cand intalneste un mic deal se lateste, cursul ramene liniar deci, repet fluctuatiile se vad doar in latimea cursului. Sa incercam sa asemanam daca se poate variatia cotei unei perechi cu variatia latimii acestui curs. Cota mica, curs ingust, cota mare curs lat.

 

Urma care se formeaza, se formeaza in timp real, si pentru a prezice latimea apei unii indraznesc sa faca aceste predictii in functie de urma care a lasat-o pana acum (AT), unii in functie de puterea cu care izvoraste si de terenul pe care il intampina (AF), si exista si altii care iau in calcul alte chestii cum ar fii, relatia intre viteza de moment pe care o are apa, si grosimea şiroiuli, (QA) si pe baza acestor informatii ei cred ca pot anticipa mai bine cursul acestui şiroi.

Exact cum ai spus si tu, ''Cum se formeaza efectiv pretul e relevant strict pt Ultra-High Frequency Trading'',... deci o alta incercare de a castiga pipsi in afara de HFT si de a te interpune in timp real intre pret si grafic, nu exista. Restul trebuie facute pe baza asteptarilor, asteptari care se inspira din istorie.

Astfel de incercari sunt menite doar sa 'prezica' cursul, strict pe baza de pattern-uri (nu de candele, pattern-uri de comportament in general) si sa spere ca acestea se vor adeverii. Este grav ca am ajuns la concluzia asta de abia acum ? Posted Image

Editat de funkagenda
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Despre miscarea pretului

 

Pretul se formeaza in functie de cerere si oferta. Modelul acesta este un concept de baza in economie. Pretul reprezinta intotdeauna valoarea de echilibru intre cerere si oferta. Se spune ca pietele financiare reprezinta acest concept in cel mai eficient mod. In piata de legume si fructe de exemplu, modelul nu functioneaza neaaparat perfect. Aici apare de exemplu concurenta, care fie trage pretul in jos atunci cand aceasta functioneaza, fie il trage in sus in cazul in care vanzatorii de legume se aliaza. Nu stiu daca asta e cel mai concludent exemplu dar tot asa mai pot aparea multe alte variabile necunoscute. In piata financiara in schimb lucrurile sunt mult mai clare. Pretul se misca strict in functie de cerere si oferta. Cand cererea e mai mare, pretul creste, cand oferta e mai mare, pretul scade.

 

Ceea ce e foarte important insa de retinut e ca in orice moment dat numarul celor care cumpara efectiv ESTE EGAL cu numarul celor care vand. Altfel, nu avem tranzactii. Pentru ca X sa cumpere e absolut necesar ca Y sa vanda. E extraordinar de simplu. Cum ai putea sa cumperi ceva daca acel ceva nu exista de vanzare?

 

Stiu ca mirajul acesta al graficelor si al cifrelor care se joaca pe ecran te face sa uiti sau sa nu intelegi aceste concept simple, dar ele exista in piata financiara tot asa cum exista in orice piata “reala” care o poti atinge, observa, sau experimenta. Revin aici la exemplu cu piata de fructe si legume. Daca tu vrei sa cumperi rosii, dar la piata nu exista rosii, atunci poti tu sa cumperi? La fel si in fx, daca tu vrei sa cumperi euro la 1.3, dar nimeni nu vinde la nivelul ala atunci tu nu ai cum sa cumperi. E mai greu de inteles acest concept in fx pentru ca aici nu experimentezi in mod real piata, ci tu doar vezi cum se joaca cifrele alea pe ecran, iar pe langa asta volumele tale sunt si extraordinar de mici in comparatie cu ceea ce se misca in piata, iar acest fapt iti permite sa tranzactionezi in orice moment fara sa iti faci griji ca nu vei gasi o contraparte. La piata nu e asa. Aici vezi foarte clar daca se vand rosii si la ce pret. Pe langa asta vezi foarte clar daca comerciantul are atatea kile de rosii cate vrei tu. Daca nu are, e lesne de inteles ca nu poati incheia o tranzactie cu el.

 

In fine, revenind la miscarea pretului in fx, acesta se misca in functie de cerere si oferta, dar nu in ideea ca daca intr-un anumit moment numarul de cumparatori e mai mare ca numarul de vanzatori atunci pretul creste. Repet, in orice moment exista un NUMAR EGAL de cumparatori si vanzatori. Problema se pune altfel.

 

Sa luam eurusd la o cota de 1.4 Fie X si Y singurii participanti la piata.

 

Daca in momentul asta la pretul de 1.4 nimeni nu cumpara si nimeni nu vinde atunci pretul stagneaza. Teoretic vorbind. Practic, nu avem un pret si nu avem o piata.

 

Daca in momentul asta X vrea sa cumpere 1 milion de euro si Y vrea sa vanda 1 milion la 1.4 atunci pretul, iarasi, stagneaza. Cererea e egala cu oferta, deci pretul e in punctul de echilibru. In momentul asta avem o piata in mod practic si putem desena chiar un grfic cu un singur punct la 1.4

 

Imagineaza-ti insa ca Y vrea sa vanda 500 de mii la 1.4 si 500 de mii la 1.41. Daca X vrea sa cumpere 1 milion atunci el va trebui sa cumpere 500 de mii la 1.4 si inca 500 de mii la 1.41. Daca o va face pretul de piata se va misca de la 1.4 la 1.41 Avem in mod practic o piata cu o tranzactie la 1.4 de 500 de mii si inca una la 1.41. Iarasi, putem desena chiar si un grfic, unind de data asta doua puncte, 1.4 si 1.41

 

Modelul e foarte simplu. Cererea de euro in punctul 1.4 era mai mare decat oferta. X cerea 1 milion de euro insa Y oferea numai 500 de mii la 1.4. Daca X ar fi renuntat la ideea de 1 milion de dolari si cumpara numai 500 de mii atunci pretul stanga, caci ar fi insemnat ca 1.4 reprezinta un punct de echilibru in piata. Cum X insa a insistat pe ideea lui de 1 milion de dolari, el a trebuit sa se adapteze si sa cumpere 500 de mii la 1.4 si inca 500 de mii la 1.41. Astfel 1.41 a devenit noul punct de echilibru in piata si in concluzie pretul curent.

 

Vezi tu, cand cineva vrea sa cumpere in mod deosebit euro (ca X de exemplu, care desi a trebui sa cumpere 500 de mii la 1.41 tot a mers mai departe) atunci cei care detin euro isi permit sa ceara mai mult pe euroii lor. Ei cer mai mult pentru ca stiu ca vor avea cui sa vanda si vor putea scoate un profit mai mare. In momentul in care ei cer atat de mult incat nimeni nu isi mai permite sa cumpere ei se vor simti nevoiti sa reduca din pret pentru a gasi din nou cumparatori. Revenind iar la exemplu cu piata de legume, daca Y vinde rosii la 1.4 lei kg dar nimeni nu vine si cumpara, Y se va simtii nevoit sa vanda kilu de rosii ceva mai ieftin, poate poate o scapa de rosii (mai ales ca legumele sunt perisabile si nu poti sa stai cu ele in piata la nesfarsit) si va reduce astfel pretul. Cum el vrea in mod deosebit sa scape de rosii e in stare sa reduca pretul oricat numai sa le vanda. Tot asa si in piata financiara. Daca Y ar vrea sa vanda 1 milion de euro la 1.4 dar X nu ar vrea sa cumpere la pretul ala ci la 1.3 atunci fie Y cade de acord cu pretul propus si vinde la 1.3 fie se abtine. In cazul in care vinde la 1.3 atunci pretul de piata va scadea la 1.3 – asta e punctual de echilibru la care cererea a egalat oferta – iar daca se va abtine atunci pretul va stagna – ne intoarcem iar in scenariul initial pur teoretic in care nu are loc nici o tranzactie.

 

Reiau. X si Y tranzactioneaza 1 milion de euro la 1.4. Nimic nu se intampla, pretul nu se misca.

 

Daca X vrea sa cumpere 1 milion la 1.4 dar nu are de la cine, atunci aceasta idee ramane doar atat, o idee. Din X cumpara 1 milion de euro se transforma in X ar vrea sa cumpere 1 milion. Cum X insa nu are de la cine sa cumpere la nivelul de 1.4 pretul o va lua in sus, dar asta DACA SI NUMAI DACA Y are ce sa ii vanda lui X la un nivel mai mare de 1.4. Daca X vrea 1 milion dar Y nu are decat 500 de mii atunci X nu poate sa cumpere decat 500 de mii de la Y la 1.4 si ATAT. Pretul nu se misca. Nu avem decat o tranzactie de 500 de mii la 1.4. Pretul stagneaza. Chiar daca asa zisa cerere de euro e mai mare decat oferta caci X vrea 1 milion si nu 500 de mii pretul nu se misca. Pretul se va misca in momentul in care cererea se va intalni cu oferta – de exemplu Y mai vinde inca 500 de mii la 1.41 => pretul de piata devine 1.41.

 

Alt model mai efficient nu exista. Vrei sa cumperi ceva atunci fie cauti sa cumperi la un pret mai mic decat cel actual, fie cumperi la cel actual. Vrei sa vinzi ceva atunci fie cauti sa vinzi la un pret mai mare decat cel actual, fie vinzi la cel actual.

 

Daca vrei sa vinzi la un pret mai mare ai de asteptat ca pretul de echilibru sa creasca, caci asa cum am spus nimeni nu vrea sa cumpere la un pret mai mare ci la un pret mai mic. Invers pentru cumparare.

 

Miscarea de pret are loc atunci cand cineva cedeaza.

 

Adica cand un cumparator decide ca trebuie neaaparat sa cumpere si cade de acord chiar si cu un pret ceva mai mare decat cel curent. El va cauta mai intai sa cumpere la pretul curent sau la un pret mai mic. Cum insa vanzatorii nu vor sa vanda decat fie la pretul curent fie la unul mai mare atunci cumparatorului nu ii va ramane decat o singura optiune: cumpara tot ce gasesti la pretul current si restul cumpara la un pret mai mare. Cum spuneam, cedeaza. Astfel pretul de piata, de echilibru, creste. Invers pentru cadere - vanzatori.

 

Orice altceva nu reprezinta decat MOTIVE PENTRU CUMPARATORI/VANZATORI. Euro nu se misca in sus pentru ca economia euro a crescut anul asta. Pretul se misca in sus pentru ca traderii au cumparat euro pe rupte – au fost dispusi sa cedeze si sa cumpere chiar si la un pret mai mare. Daca traderii au fost inspirati sa ia aceasta decizie datorita cresterii economice – treaba lor, motivatia lor. La fel poate fi definit orice alt factor influent in piata – MOTIVATIE PENTRU TRADER.

 

Deaia spuneam ca trebuie sa luam toate deciziile de trade pastrand intotdeauna in minte acel plan al traderilor. Trebuie sa intelegem ce elemente ii motiveaza pe traderi sa tranzactionze si mai ales in ce directie ii indreapta aceste elemete. Pretul se misca in piata in functie de oridinele traderilor dupa mecanismul cererii si ofertei prezentat mai sus.

 

Repet. Traderii, prin ordinele lor, misca pretul in piata. Nu stochasticul, nu nivelul de rezistenta, nu fibonacci, nu discursul lui Trichet, nu discursul lui Obama, nu cresterea de GDP. Ordinele traderilor (adica ale participantilor la piata, oricare ar fi ei) misca pretul. Mecanismul este cel al cererei si ofertei asa cum a fost evidentiat mai sus.

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Analiza fundamentala se reflecta perfect in grafice. Cu o analiza tehnica perfectionata si cu multa experienta in chart-uri nu cred ca mai ai nevoie de analiza fundamentala chiar si pe termen mai lung.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

http://www.amazon.com/Mind-over-Markets-Generated-Information/dp/0934380538

 

Asta e o carte, chiar daca mai veche, care expune conceptele de trade din perspectiva formarii pretului. Ma rog, exemplele sunt pe pietele futures de acum 20-30 de ani, insa principiile sunt la fel si pe forex. Trebuie sa recunosc ca nu am citit toata cartea - in momentul cand am dat de ea, deja nu mai imi aducea vreo informatie noua, insa mi-a placut modul in care se prezinta aceasta formare a pretului. Prima parte e destul de interesanta, cand defineste acel market profile si face exact legatura dintre grafic-pret si traderii care ies si intra din piata.

 

Daca nu se gaseste pe net, o am pdf, o pot trimite.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Discutiile converg aici din mai multe locuri, de aici si de aici dar toate trateaza acelasi subiect, care pentru mine capatase pana astazi o importanta deosebita, incat alte intrebari mai importante nu aveam si nu vedeam relevanta altor lucruri fara a intelege acest concept ! CUM SE FORMEAZA PRETUL !

 

@Criodi : Pe departe cel mai explicit raspuns pe care l-am primit vreodata, ...ai inteles perfect intrebarea mea, si mai mult decat atat ai raspuns in mod exemplar. Am condiderat ca ..

 

ESTE ESENTIAL PENTRU MINE SA INTELEG CUM SA FORMEAZA PRETUL !!

 

...pentru a putea stii CE urmaresc eu pe acel grafic, DE CE scade si creste cota aia, si negasind raspunsul aici in nenumarate discutii, am cautat raspunsuri si in alta parte, unde nu am primit un raspuns asa detaliat ca al tau, dat am primit informatiile care imi lipseau si care m-au ajutat in formarea imaginii complete pe care culmea, revin aici sa constat cat de bine ai expus-o si tu aici.

 

Deaia spuneam ca trebuie sa luam toate deciziile de trade pastrand intotdeauna in minte acel plan al traderilor. Trebuie sa intelegem ce elemente ii motiveaza pe traderi sa tranzactionze si mai ales in ce directie ii indreapta aceste elemete. Pretul se misca in piata in functie de oridinele traderilor dupa mecanismul cererii si ofertei prezentat mai sus.

 

Asta ma framanta si pe mine, ceea ce numesti tu Plan al traderilor, acum ca inteleg mai bine lucrurile, parca mi s-a mai liberat putin cerul ca erea prea innorat :laugh: Editat de funkagenda
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@criodi

 

inca o intrebare

 

in piata inteleg cum functioneaza negocierea pretului rosiilor.. dar cum poti negocia pretul tranzactionand pe forex din moment ce vanzatorul si cumparatorul nu se cunosc si nu au cum sa comunice? sa zicem ca X are de vanzare 1 milion de euro la pretul de 1.4 iar Y vrea sa cumpere 1 milion de euro dar la pretul de 1.3 .. iar la 1.4 nu cumpara nimeni.. cum ii spune Y lui X ca vrea 1 milion dar la pretul de 1.3? poate ca X ar vrea sa vanda milionul si la 1.3 daca ar sti ca Y e interesat sa cumpere.. in cazul in care nimeni nu cumpara cu 1.4, ce se intampla cu pretul?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

There is no unified or centrally cleared market for the majority of FX trades, and there is very little cross-border regulation. Due to the over-the-counter (OTC) nature of currency markets, there are rather a number of interconnected marketplaces, where different currencies instruments are traded. This implies that there is not a single exchange rate but rather a number of different rates (prices), depending on what bank or market maker is trading, and where it is. In practice the rates are often very close, otherwise they could be exploited by arbitrageurs instantaneously. Due to London's dominance in the market, a particular currency's quoted price is usually the London market price. A joint venture of the Chicago Mercantile Exchange and Reuters, called Fxmarketspace opened in 2007 and aspired but failed to the role of a central market clearing mechanism.[citation needed]

 

The main trading center is London, but New York, Tokyo, Hong Kong and Singapore are all important centers as well. Banks throughout the world participate. Currency trading happens continuously throughout the day; as the Asian trading session ends, the European session begins, followed by the North American session and then back to the Asian session, excluding weekends.

 

 

Pe scurt, nu este un singur pret la o pereche in aceeasi secunda tocmai datorita lipsei unui regulator international. Diferentele dintre preturi in schimb sunt foarte mici iar daca apar se arbitreaza instantaneu. Cum Londra are volumul cel mai mare pretul de regula se ia de acolo. Tu ca retail, nu esti cu tranzactia interbancar ci in casa brokerului tau. El iti garanteaza un nivel de pret pe care il preia de la un provider dar actiunea ta de a vinde 1 dolar nu ajunge pe piata interbancara unde se tranzactioneaza cu mult mai mult. Asa ca, tot timpul exista contra parte la orice tranzactie interbancara iar pentru tine, retail trader, contra partea ta este chiar brokerul care iei face intern calculele.

Editat de Barbones
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ai citit cum trebuie. Nu brokerul ci piata interbancara creaza pretul, brokerul doar preia fluxul de date de la ei. In schimb brokerul poate sa dea mai multa sau mai putina informatie cum ar fi numarul de tiksi dar chiar si asa diferentele nu sunt mari.

Pretul in fiecare secunda este "prea mare" sau "prea mic' Posted Image, asa apar diferentele. Cu cat sunt mai multi bani pe o directie cu atat acea directie va continua pana se echilibreaza cererea cu oferta, sau cand nimeni nu face nimic pretul sta pur si simplu pentru ca nu e licitat de nicaieri.

Deci nu brokerul stabileste el tot ce poate sa faca este doar sa distorsioneze valorile care se vad la tine pe chart ca bare. La mine s ar putea ca o bara de un minut sa fie diferita ca inchidere varf sus jos si deschidere cu a ta tocmai dotorita diferentei de informatie furnizata de broker. Cu cat mai multa informatie cu atat mai scump. Vrei informatie cat mai aproape de interbancar, cauti asa ceva si sanse mari sa platesti pentru asta.

Dar, iti faci prea mari probleme pe tema asta. Retailul trebuie sa se muleze pe resursele oferite, care sunt majoritar gratuite ca platforma, ticksii , aia cati sunt, si ce mai stie el sa faca. Vrei mai mult, platesti. Nu mie, ci un broker mare care te introduce direct in piata si ai informatia de la Londra direct la tine, dar cred ca pentru asa ceva tre sa pui vreo 50 sau 100 de mii din start in cont cel putin, plus ca nu ai spread, ci comision. Acolo brokerul are interesul sa fi profitabil ca sa-si ia comisionul comparativ cu brokerul "obisnuit" care isi freaca mainile cand pierzi pentru ca banii tai raman la el, nu ca ti fura, ci pur si simplu pentru ca tu pierzi in tranzactii.

 

Citeste aici.

http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_exchange_market

Editat de Barbones
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@lui3a imi permit sa iti dau un mic sfat ! Ia de bun ceea ce iti spun useri care si-au castigat o reputatie (aici si pe orice alt forum), pentru ca rar ai sa gresesti. Uita-te la numarul de posturi si la data la care au fost inscrisi, si tine cont de asta atunci cand cineva care te preceda, incearca sa te ajute. Dar nu te oprii aici, nu lua totul de bun, si incearca sa verifici si in alt fel daca lucrurile stau cu adevarat asa, chiar daca asta te va face sa pierzi timp.

Pastreaza un echilibru intre ceea ce reprezinta experienta altora si experienta proprie. Altii iti pot indica directia in care e bine sa te uiti, pentru ca si ei eu fost pe drumul ala inaintea ta, si tie nu iti ramane decat sa il parcurgi intr-o mica sau mare masura, pentru a vedea daca este drumul tau.

 

A-si pune multe intrebari e necesar, chiar daca de multe ori te face sa pierzi timp, pe care l-ai fii economisit daca ii ascultai pe altii, acel timp nu este de fapt pierdut pentru ca el se recupereaza mai tarziu, atunci cand nu vei regreta ca nu ai ignorat unele mici detalii. Eu personal, am incercat sa caut pana acum raspunsul la o problema in directia gresita, insa nu imi pare rau. Daca pana ieri eream convins ca, procentul de pierzatori in domeniul retail, se datoreaza mijloacelor limitate cu care suntem obligati sa operam, acum nu mai cred acest lucru, si incet incet ajung exact la concluzia opusa : Vina pentru pierderi, nu este a brokerului, nici a platformei, nu consta nici in felul de analiza pe care il folosesti, vina este doar a TA, care nu stii sa treci peste micile amanunte si sa dai importanta lucrurilor care conteaza cu adevarat !

 

Acesta si alte mici lucruri sunt chestiuni pe care le-am invatat si pe care le cred cu adevarat, pentru ca le-am invatat pe pielea mea, pierzand timp, dar sunt chestiuni asa de simple incat pot fii des regasite in cautarea ta de informatii. Procesul invatarii si formarii, poate fii scurtat sau lungit, in functie de metoda pe care o folosesti in validare informatiilor.

 

Ceea ce este scris mai jos in offtopic, se adreseaza oricarui incepator care poate isi pune acelasi intrebari pe care mi le puneam eu in urma cu o luna. Intrebarile mele, se indrepatau toate catre o singura directie, si eream foarte sceptic. De ce, asa multi pierzatori ?... de ce mai multi ca intr-un joc de noroc ? :laugh: hmm.. simplu ..pentru ca NU ESTE un joc de noroc, si pentru ca o abordare simplista te face sa peirzi cu mult mai mult decat ai pierde intr-un joc de noroc, unde nu detii tu partea importanta a controlului ci o detine chiar numele jocului : NOROCUL ! Peste faza asta am trecut scurt, si am inceput sa ma uit in alta directie, si anume in cea a brokerilor, a felului in care acestia iti ofera acces pe piata, si am intrat in multe detalii care de fapt nu aveau nici o relevanta. Topicul s-a dezvoltat in aceasta directie urmarind intrebarile, nefiresti pe care mi le-am pus, si iarasi repet, nu imi pare rau, pentru ca DOAR asa, am reusit sa depasesc si aceasta faza si sa ajung la concluzia de fata, evidentiata mai sus cu rosu !!

 

Offtopic
Dezavantajele pe care le putem avea noi ca retail-eri, palesc in comparatie cu avantajele pe care largirea acestui sector ne ofera posibilitatea sa le avem. Chiar daca teoretic ai avea o suma mai mare de 'investit' si te-ai afla la inceput, sfatul meu este sa incepi cu inceputul, si sa nu te gandesti la ce alte posibilitati exista pe piata, fiindca pentru inceput riscul de a pierde banii este cu mult mai mare decat 'riscul' de a castiga multii.

 

Exista multe unelte prin care poti obtine un pret mai bun, intr-un timp mai scurt, sau o cantitate de date mai mari care te pot avantaja in lupta cu piata, dar aceste unelte ofera un real avantaj doar daca tranzactionezi sume mari, pentru ca acestea au costuri aferente mari.

Daca ar fii sa fac o comparatie intre traderi retail si cei care au depasit acest nivel, ti-as zice ca e ca si cum ai invata mai intai sa mergi pe bicileta, ca apoi sa treci la o motocicleta de viteza. Nu este neeparat necesar sa stii sa mergi pe bicicleta pentru a putea conduce o motocicleta, dar cu siguranta umpic te ajuta, dar cel mai important aspect nu este acesta, ci acela care implica riscul.

Daca ca biciclist incepator risti sa cazi, acest risc este amplificat imens atunci cand ai sa cazi ca motociclist, si ruperea oaselor, se va dovedi direct proportionala cu viteza. Tu ca bicilist incepator risti sa iti spargi contul, si acelasi lucru il risti si ca motocilist, insa daunele nu se pot compara. De aceea este recomandat ca pentru inceput sa joci cat mai putin pana inveti 'mersul', ca in timp sa poti trece treptat si sa cresti viteza si riscul.

De asemenea exista posibilitatea sa nu ai nici un risc (vezi demo). Inainte de a te complica incearca sa pastrezi lucrurile pe cat posibil mai simple, (10x city) si acorda timp TIMPULI !!

 

Multumesc celor care au intervenit aici si care m-au ajutat sa imi depasesc conditia pentru a putea intelege doua lucruri simple pe care eu cred ca ar trebuii sa le stii orice incepator pentru a putea economisii timp si a aborda Fx-ul cu atitudinea corecta :

 

1) Forexul nu este un joc de noroc !

2) In forex doar tu esti vinovat pentru esecuri !

 

Primul aspect l-am dezbatut asa cum am stiut eu intr-o maniera neprofesionala pe blog asa ca acum ar urma sa dezbat si cea de a doua tema pe care eu o consider importanta si asupra careia am pierdut ceva timp.

O sa intru in detalii despre alegerea unui broker in functie de felul acestuia, pentru ca am observat ca multi (in special incepatori) incearca sa descarce vina nereusitelor lor pe brokeri. Ar fii de asemenea multe aspecte pshihologice de subliniat, si sper sa am timp zilele aceastea pentru a putea expune viziunea mea asupra asumarii responsabilitatii fata de pierderi si castiguri.

 

Consider ca pana acum am invatat intr-atat incat sa pot lasa in spate cele doua afirmatii de mai sus, si privindu-le ca un fel de axiome sa trec la o alta etapa. Vreau sa continuii pe tema validitatii unei strategii, si am sa o fac in acelasi fel de pana acum, punand intrebari simple pentru unii dar importante pentru mine ! ...numai bine :)

 

P.S : simt lipsa unui personaj, si cred ca a venit timpul sa revin asupra unei chestiuni pe care el a adus-o in prim plan, acum ceva timp. Atunci aceasta chestiune erea nerelevanta pt. mine, acum insa cred ca a venit momentul in care trebuie sa o iau in considerare !

 

Mie mi se pare mult mai important sa inveti cum sa evaluezi corect o strategie. Am observat ca aproape nimeni nu vorbeste pe forumuri despre cum faci un backtest sau un forward test intr-un mod corect statistic. Sunt 1000 de capcane in care poti cadea. In acelasi timp, studiile mele despre modul de operare al celor ce au success au aratat ca cel putin pe partea de trading sistematic, modul in care faci un test este extrem de important. Daca faci doar un backtest in MetaTrader, o sa failuiesti in mod spectaculos. Backtester-ul din MT e useless, e o gluma proasta.

Gigi, poti sa ne spui in ce fel si de ce backtester-ul din mt4 este useless (adica chiar este total useless, sau partial useless), si daca exista alte platforme (free sau nu) care rezolva aceasta problema, care sunt acelea si in consta problematica pe care ele o rezolva spre diferenta de mt4 ?

Faci referire la ce s-a discutat pana acum, si la softuri care necesita scriere manuala asa cum ai facut tu, sau exista si variante comerciale, si ai ales varianta asta din considerente economice ?

Daca aceste intrebari sunt in conflict cu interesele tale, am sa inteleg perfect daca nu o sa intrii in detalii, am sa ma multumesc si cu o linie generala ...

Editat de funkagenda
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.