Sari la conținut

tobin tax


Postări Recomandate

Germania propune taxa de timbru, in locul taxei Robin Hood




Germania a propus o varianta care sa inlocuiasca taxa pe tranzactiile financiare, in cadrul unei intalniri neoficiale care a avut loc in acest weekend, la Copenhaga.

Taxa de timbru, practicata de Marea Britanie, a fost primita cu interes si urmeaza sa intre pe agenda


UE

cel tarziu in luna iunie, scrie



EuObserver

.




Ministrii de finante europeni au explorat in acest weekend o serie de alternative la taxa pe tranzactii financiare, cunoscuta sub numele de "Taxa Robin Hood". Noua propunere venita din partea Germaniei a starnit chiar si interesul Suediei, care era destul de reticienta la aceasta taxa pana acum.



"Colegii au expus diferite idei pentru o taxa pe activitate. O alta propunere ar fi sa ne inspiram din taxa britanica 'stamp duty' si sa vedem daca ar putea functiona. Cred ca pe masura ce procesam propunerile, ideile vor continua sa apara", a declarat ministrul danez de afaceri externe, Margarethe Vestager, sambata, dupa doua zile de intalniri informale intre ministrii europeni de finante.



Ea sustine ca este nevoie de noi idei pentru ca "pozitiile tarilor europene nu s-au schimbat" de la discutiile anterioare pe aceasta tema, in luna noiembrie.



Prin aplicarea taxei "Robin Hood" s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Insa taxarea tranzactiilor nu ar ajuta la combaterea crizei financiare, ci ar goni afacerile in afara zonelor in care ar fi fost aplicata, spun specialistii.



Inca de la inceput, state precum Marea Britanie, s-au opus implementarii acestei masuri, ceea ce inseamna ca oricum n-ar fi putut fi aplicata la nivelul intregii Uniuni Europene. Recent,


Olanda

s-a razvratit la randul sau impotriva acestei idei, asa ca nu ar fi putut fi aplicata nici la nivelul zonei euro.






"Stamp duty" pentru UE, in viziunea germana

O noua idee venita din partea Germaniei si prezentata de ministrul de finante Wolfgang Schauble, propune o abordare in doi pasi: impozitul pe timbru sa fie introdus ca o etapa intermediara, urmata apoi de masuri mai dure. Marea Britanie foloseste deja taxa de timbru pentru a impozita tranzactiile care au loc in Londra.



"Acest lucru ar pune capat negocierilor asupra taxei pe tranzactiile financiare ceruta de Comisia Europeana", spune oficialul german.



Acesta subliniaza ca o taxa pe instrumentele financiare derivate necotate la bursa si pe platforma de tranzactionare High-Frequency Trading, doua elemente ale pietelor care sunt in mare parte netaxate si care au stat la baza crizei bancare din 2008, nu este inca suficient de matura in acest stadiu, nici tehnic, nici politic.





Britanicii se opun, Suedia si Danemarca primesc cu interes

Chiar si asa, Marea Britanie se opune formulei propuse de Berlin. Suedezii, insa, sugereaza ca ar putea functiona.



"Exista taxe de timbru in tari precum


Franta

sau Marea Britanie care sunt mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru economie si nu ar avea un efect nociv asupra pietelor financiare", a declarat ministrul suedez Anders Borg, in cadrul unei conferinte de presa pe marginea evenimentului.




Astfel, Schauble a fost multumit de modul in care propunerea sa a fost primita: "Am facut progrese mari", a declarat acesta la plecarea de la intalnirea din Copenhaga, citat de


EuObserver

.




Ministrul danez al afacerilor externe, Margarethe Vestager, care nu este neaparat un sustinator al taxei pe tranzactiile financiare, a declarat ca va pune dezbaterea privind aceasta taxa inapoi pe agenda formala a UE in luna mai sau iunie.



Vestager a subliniat, insa, ca exista si alte modalitati prin care sectorul financiar ar putea actiona mai prudent.



Parlamentul european a adoptat, vineri, reguli mai stricte pentru instrumentele financiare derivate necotate la bursa, dupa discutii indelungate carora diplomatii danezi le-au pus capat cu greu.



"Cu aceasta bucatica de lege am facut lumina in cazul unor tranzactii derivate dubioase. Indiferent daca taxa pe tranzactiile financiare este implementata sau nu, tot ar trebui sa legiferam mai bine sectorul financiar", a mai spus ministrul danez.



http://www.business2...in-hood-1510503

Naaa ... care face filatelie s-a scos ... Posted Image
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 săptămâni mai târziu...

Deci se baga taxa pe tranzactii financiare in Romania. Din discursul lui Ponta la motiunea de cenzura:

http://www.victorponta.ro/content/discursul-lui-victor-ponta-cu-prilejul-votului-la-motiunea-de-cenzura-usl

 

"11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin TAXA PE MARILE AVERI, TAXA PE TRANZACTII FINANCIARE si impozit pe proprietatile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevente marite la resursele naturale concesionate."

 

Well, adio Romania!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 lună mai târziu...

Orban:"România nu va bloca instituirea unei taxe pe tranzacţiile financiare dacă va exista acordul tuturor statelor membre UE"

 

România nu va bloca o eventuală decizie a Uniunii Europene de instituire a unei taxe pe tranzacţiile financiare, dacă va exista acordul tuturor statelor membre, ci o va susţine, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la conferinţa "România şi semestrul european".

 

"În momentul de faţă, poziţia oficială a României (cu privire la taxarea băncilor) este că în măsura în care va exista acordul tuturor statelor membre nu vom bloca acest acord ci îl vom susţine. Aceasta este formula pe care mergem în momentul de faţă şi rămânem deschişi la discuţiile inclusiv la nivel tehnic care se poartă pe acest subiect", a spus Orban.

 

Acesta a subliniat că, personal, a fost prudent şi a adoptat o poziţie cu o anumită deschidere, evitând blocarea acestei iniţiative, în măsura în care există un acord în privinţa taxării băncilor la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

 

 

"Am evitat şi sunt contra unui nu ferm pe această chestiune (taxarea băncilor), dar asta este o poziţie nuanţată comparativ cu cea a unor structuri din sistem", a precizat Orban.

 

El a adăugat, însă, că o astfel de taxă pe tranzacţiile financiare ar putea constitui o resursă importantă atât la bugetul Uniunii Europene, cât şi la bugetul statelor membre, în condiţiile în care se constată o reticenţă crescută în rândul ţărilor europene cu privire la contribuţia lor financiară la bugetul UE.

 

"În condiţiile în care din ce în ce mai mult constatăm că la nivelul statelor membre există o reticenţă crescută de a contribui cu sume la bugetul UE - pentru 2014 - 2020 propunerea CE este undeva în jur de 1 - 1 şi ceva la sută, Germania spune sub nicio formă mai mult de 1%, ceea ce presupune o reducere substanţială cu până la 100 de miliarde de euro, faţă de 1.025 de miliarde cât a propus CE. În aceste condiţii, cred că o asemenea taxă pe tranzacţiile financiare ar putea constitui o resursă importantă atât la bugetul UE, cât şi la bugetul statelor membre, dacă e generată de o manieră inteligentă, astfel încât să evite o punere a sectorului financiar din întreaga UE pe poziţii dezechilibrate în raport cu restul competitorilor", a concluzionat ministrul Afacerilor Europene.

 

Proiectul de directivă al CE prevede un nivel minim al taxei de 0,1% pentru tranzacţiile financiare, altele decât cele legate de contractele pe instrumente derivate, şi de 0,01% pentru contractele pe instrumente derivate.

 

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/orbanromania-nu-va-bloca-instituirea-unei-taxe-pe-tranzactiile-financiare-daca-va-exista-acordu.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Valentin Lazea: "Propunerea de taxare a băncilor nu are niciun fel de motivaţie economică, ci e una pur politică şi socială"

 

Propunerea de taxare a tranzacţiilor bancare nu are niciun fel de motivaţie economică, ci una pur politică şi socială, pentru a da satisfacţie electoratului, a afirmat economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, prezent la conferinţa "România şi semestrul european".

 

El s-a declarat de acord cu faptul cu faptul că băncile care au beneficiat de bani publici pentru a se salva trebuie să returneze banii, însă solicitarea de taxare a tranzacţiilor financiare este, în opinia sa, doar o supraimpozitare, putând fi demontată prin patru argumente.

 

"Eu sunt de acord că băncile care au beneficiat de bani publici pentru a fi salvate trebuie să plătească până la ultimul cent. În multe cazuri, acest lucru s-a întâmplat. Ţine de diligenţa guvernelor ca atunci când au sprijinit cu bani publici o bancă să urmărească până în pânzele albe ca acele bănci să-şi plătească banii. Dacă s-a întâmplat să nu-şi recupereze banii, atunci este problema guvernelor şi a băncilor respective. Solicitarea aceasta de taxare a tranzacţiilor bancare nu are niciun fel de motivaţie economică, ci una pur politică şi socială, pentru a da satisfacţie electoratelor, iar lipsa ei de substanţă economică poate fi demontată prin patru argumente", a spus Lazea, subliniind că aceasta este părerea sa personală şi nu poziţia BNR.

 

 

Lazea a arătat că, în primul rând, o astfel de măsură ar pedepsi "de-a valma" atât băncile vinovate, cât şi pe cele nevinovate, deci creează un hazard moral.

 

În al doilea rând, taxarea suplimentară a băncilor va duce la un dezavantaj competitiv pentru investiţia bancară europeană pe plan mondial în relaţiile cu băncile din restul continentelor, iar în al treilea rând este foarte uşor ca această taxă să fie trecută asupra consumatorilor. "Cine îşi închipuie că-i va pedepsi pe bancherii care au făcut nu ştiu ce nelegiuiri se va întoarce ca un bumerang, pentru că toate aceste taxe vor fi recuperate prin diverse costuri", a subliniat economistul-şef al BNR.

 

În al patrulea rând, această taxă nu are nimic de-a face cu strategia Europa 2020, care vorbeşte despre taxe ce trebuie să încurajeze ecologia, transporturile curate, o viaţă frumoasă etc., a adăugat acesta.

 

Referitor la ideea potrivit căreia ar trebui să se creeze bani din bani, avansată de un participant la conferinţă, Valentin Lazea a explicat că "banii din bani sunt creaţi de sistemul facţionar", respectiv sistemul cu rezerve minime obligatorii. "Atunci când o bancă este presupusă să ţină numai 10% sau 20% sau 40% sub formă de bani, iar restul poate să-i împrumute, prin mecanismul multiplicării creditului acei bani care nu sunt ţinuţi sub rezervă multiplică banii. Deci, nu o taxă de 1% sau de 0,5% sau de 2%. Nu acolo se multiplică banii", a arătat Lazea.

 

De asemenea, Lazea a ţinut să sublinieze că afirmaţia conform căreia doar băncile sunt vinovate de criză este cea mai falsă pentru că vinovate sunt băncile, împreună cu guvernele şi cu populaţia.

 

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/valentin-lazea-propunerea-de-taxare-a-bancilor-nu-are-niciun-fel-de-motivatie-economica-ci-e-u.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 lună mai târziu...

Deloitte Tax: Companiile trebuie să se pregătească din timp pentru implementarea Taxei pe Tranzacţii Financiare

 

Implementarea Taxei pe Tranzactii Financiare (TTF) a intrat in linie dreapta, cel putin 15 state membre UE fiind asteptate sa depuna o cerere catre Comisia Europeana privind implementarea anticipata pana la sfarsitul anului 2012, se arata intr-un studiu al Deloitte remis HotNews.ro. "Companiile trebuie sa monitorizeze atent aceasta evolutie, intrucat trebuie sa inceapa pregatirile privind aceasta taxa cat mai curand posibil", precizeaza autorii documentului.Taxa este aplicabila tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare efectuate intre institutii financiare in care cel putin una dintre parti este stabilita in Uniunea Europeana. Schimbul de actiuni si obligatiuni ar fi taxat cu o cota de 0,1%, iar tranzactiile cu derivative cu o cota de 0,01%. Locul taxarii ar fi statul membru unde institutia financiara implicata in tranzactie este stabilita.

 

Comisia Europeana (CE) a adoptat propunerea legislativa pentru introducerea taxei pe tranzactii financiare (TTF) in UE pe 28 septembrie 2011, obiectivul final fiind aplicarea acestei taxe de catre toate cele 27 de state membre. In cazul in care proiectul urma sa fie aprobat, propunerea ar fi intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014. Consiliul European si Consiliul Ministrilor Economiei si Finantelor (ECOFIN) au recunoscut totusi ca mai multe state membre au dorit sa lanseze o cerere pentru Procedura de Cooperare Consolidata (PCC) in scopul adoptarii acesteia pana la sfarsitul anului 2012.

 

PCC este o procedura legislativa care se utilizeaza in cazul in care nu se obtine unanimitatea in randul statelor membre privind Directiva TTF. Cel putin 9 state membre ar trebui sa depuna o cerere catre Comisia Europeana privind utilizarea PCC pentru ca aceasta procedura sa fie luata in considerare. Odata ce aceasta cerere este depusa, propunerea Comisiei Europene catre Consiliul European ar trebui sa contina detalii cheie privind aceasta taxa.

 

Romania pare sa fie in favoarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dar cu anumite conditii, cum ar fi introducerea acestei taxe la nivelul Uniunii Europene.

  • "In ciuda faptului ca unele state cum ar fi Irlanda, Luxemburg si Olanda au inca ingrijorari semnificative privind taxa, cererea pentru PCC indica faptul ca exista o vointa politica semnificativa in spatele acestei taxe. Deoarece este mai mult decat probabil ca o parte dintre statele membre UE sa implementeze TTF, companiile (inclusiv cele din state membre care probabil nu vor implementa TTF) ar trebui sa monitorizeze indeaproape evolutia si sa acorde o importanta sporita acestei taxe", subliniaza Dan Badin, Partener Deloitte Tax.
Odata ce detaliile privind aceasta taxa devin mai clare, companiile trebuie sa inteleaga pasii necesari in vederea obtinerii conformitatii si ulterior sa implementeze acesti pasi prin definirea produselor care ar putea fi afectate, revizuirea arhitecturii sistemelor curente si identificarea nivelului modificarilor necesare.

 

"Aceasta actiune presupune un volum semnificativ de munca asa cum s-a putut observa din introducerea TTF in Franta. Este crucial pentru companii sa inceapa planificarea acestei taxe cel mai curand posibil, pentru a fi pregatite", continua Dan Badin.

 

Detaliile si data implementarii acesteia sunt inca necunoscute, dar se asteapta ca legislatia sa fie bazata pe proiectul de legislatie privind TTF publicat in data de 28 septembrie 2011 si in baza discutiilor din cadrul Grupului Tehnic de Lucru, care au luat in considerare aspecte ca scopul taxei (tipurile de tranzactii - instrumente de capitaluri proprii, obligatiuni, derivative, etc.) si cum se vor impozita aceste tranzactii (in baza locului de emisiune sau a celui de rezidenta).

 

http://economie.hotn...-financiare.htm

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Email de la Interactive Brokers:

 

"NOTIFICATION - FRENCH TRANSACTION TAX

 

Interactive Brokers would like to inform clients of the French Financial Transaction Tax (FTT) enacted in March 2012 and which comes into force 1 August 2012. Key information regarding the tax is provided below:

 

Tax Rate: The rate is currently set at 0.20%

 

Tax Base: The tax is assessed on the purchase of certain French equities. The French Ministry of Finance has released a list of 109 French companies whose securities are subject to the FTT. The tax is due on the net position delivered on settlement date, as such purchases and sales which settle at a common depository will be eligible to be netted for determination of the tax.

 

Effective Date: The FTT is applicable to trades of August 1, 2012. IB anticipates charges to customer accounts shortly after this date

 

Transaction Types: The FTT will be applied to both exchange trades as well as delivery of shares on exercise of an option or future contract. The FTT may also be applicable to shares received from a corporate action; however at this time the full scope of the corporate action types subject to FTT is unconfirmed.

 

For a current list of companies subject to FTT as of August 1, 2012 click here."

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si un post de pe un alt forum:

 

"Great victory today.

I just read in a french newspaper that a syndicate of US bankers( which one ? ) just sent an almost threatening letter to the french economic minister against the extraterritoriality of the new tax. Taxing ADRs would be like the french taxing US people on US soil according to the letter. Pierre Moscovici, french economic minister has scheduled an urgent meeting to amend the law and exclude ADRs.

Extraterritoriality killed before its inception..."

 

Sa vedem ce-o fi si in Romania.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.