Sari la conținut

Inregistrare audio-video


Cosmin

Postări Recomandate

Ai facut o mica greseala in video, ai spus ca OTM inseamna "Off The Money", cand de fapt e "Out of The Money".

 

Am observat ca nu ai vorbit absolut deloc despre volatilitate, cea mai importanta componenta a unei optiuni si cea care ii dicteaza pretul. Un tutorial viitor pe tema asta poate?

 

Adaug un pic de context pt incepatori:

 

In trading-ul profesionist de optiuni, bazat pe delta-hedging, pretul underlier-ului (asset-ul optiunii) e irelevant. Ceea ce conteaza e volatilitatea lui. Adica nu te intereseaza asa mult daca EUR/USD ajunge sau nu la 1.25, ci te intereseaza in cat timp ajunge sau nu acolo. Mai multe detalii: http://en.wikipedia....ility_arbitrage

 

Bani se fac avand o predictie de volatilitate mai buna decat piata. Daca piata estimeaza ca in urmatoarele 3 luni EUR/USD va avea o volatilitate de 8%, iar tu crezi ca va fi de 9%, atunci cumperi volatilitate (optiuni) pe EUR/USD. Vei castiga premium-ul pt 1% de volatilitate. Nu conteaza daca PUT sau CALL, din punctul de vedere al volatilitatii sunt echivalente in general (mai ales pe valute care nu sunt long-biased spre deosebire de actiuni): http://en.wikipedia....Put_call_parity

 

Nu prea are sens sa tranzactionezi optiunile strict directional, mai bine faci asta pe spot unde costurile de tranzactie sunt mai mici, si nici nu platesti pt theta arsa, dar intradevar, cum ai spus si tu, acolo riscul e nelimitat (teoretic cel putin).

 

Din pacate delta-hedging-ul e o tehnica care cam depaseste nivelul de sofisticare al traderilor retail si care e greu de implementat manual.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cosmin, cred ca ai gresit comparatia dintre optiunile americane si europene. Intr-adevar, exercitarea se poate face numai la scadenta pentru optiunile europene, dar asta nu inseamna ca trebuie sa suporti optiunea in portofoliu pana la sfarsit. O cumparare de optiuni se inchide simplu, cu o vanzare a optiunii, in ambele cazuri - fie ele americane sau europene. Inchiderea trade-ului prin vanzare nu inseamna disparitia efectiva a optiunii (ceea ce se intampla prin exercitare). De aceea, pricingul optiunii (adica modul de formare a pretului, prima) este complet diferit intre optiunile europene si americane. Trebuia sa spui totodata ca exista reguli in ce priveste short-area optiunilor. Short-area optiunilor, simplu, se numeste naked short, si este interzisa pe conturile cash.

 

Nu stiu de ce ai explicat un short de put cand ordinul din fereastra ta era tot un long... Si mai ales, trebuia sa spui ca chartul nu era chiar EURUSD obisnuit din Forex. Era un EURUSD future, asa cum s-a vazut, 6EM2, adica EURUSD Future cu expirare in iunie, iar optiunile pe care le alesesei erau cu expirare in aprilie.

 

Plus ca nu cred ca trebuie sa sari usor peste mecanismul de pricing. Oamenii inteleg ca e simplu, platesti prima de sa zic 600 de dolari = 600/(valoarea unui pip de EURUSD future, 12.5) = 48 de pipsi, si daca EURUSD urca la un punct cu 100 de pipsi, atunci iesi in profit la momentul ala cu 100-48, adica cu 52, ceea ce nu e cazul, pentru ca depinde de greeks. Te uiti la optiune si daca vezi delta=0.5 inseamna ca tu castigi 0.5 ticksi la optiune la fiecare tick pe care-l face piata. Apoi mai e theta, care iti erodeaza optiunea cumparata in fiecare zi (nu vorbesc de gamma, care e foarte important, dar gamma arata cum se misca delta). Si mai e o chestie, care nu are legatura cu absolut nimic: optiunile pot creste foarte mult sau pot cadea foarte mult, pentru ca exista un parametru liber in evaluarea lor de catre piata - nu sunt batute in cuie de o formula - iar parametrul ala e volatilitatea implicita. Daca ai cumparat o optiune cand volatilitatea implicita e pe varf, e foarte posibil sa ai de pierdut indiferent ce face piata, datorita caderii volatilitatii implicite. Deci sunt multe aspecte, nimic nu e asa simplu cum lasa Cosmin sa se inteleaga, ca sa nu se sperie lumea. Asta e, there is always a catch.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bani se fac avand o predictie de volatilitate mai buna decat piata. Daca piata estimeaza ca in urmatoarele 3 luni EUR/USD va avea o volatilitate de 8%, iar tu crezi ca va fi de 9%, atunci cumperi volatilitate (optiuni) pe EUR/USD. Vei castiga premium-ul pt 1% de volatilitate. Nu conteaza daca PUT sau CALL, din punctul de vedere al volatilitatii sunt echivalente in general (mai ales pe valute care nu sunt long-biased spre deosebire de actiuni): http://en.wikipedia....Put_call_parity

 

 

Eu zic ca de fiecare data cand vorbesti de volatilitate sa faci distinctia intre implicita si istorica. Si pe mine ma intereseaza strategiile bazate pe volatilitate...

Nu sunt de acord ca nu conteaza directia.... PUT sau CALL. Bineinteles, ca te uiti si la vola implicita, si la vega, si la delta. Daca chiar nu te intereseaza directia, cumperi un straddle iar delta de call aproape ca se anuleaza delta de put. Iar apoi astepti sa se coaca volatilitatea implicita pana nu te mananca theta... De-aia fac si eu hartiile pentru ToS, ca are tool-uri. Trebuie sa ne bazam pe earnings calendar, sedinte sau alte evenimente pe actiuni care sunt declansatoare de volatilitati inalte, si istorice si implicite. Bine, acum nu stiu in ce masura earnings calendar se poate folosi intr-o masura semiautomata, dar sper sa se poata...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic ca de fiecare data cand vorbesti de volatilitate sa faci distinctia intre implicita si istorica.

Sunt la curent cu diferenta dintre volatilitatea implicita si cea realizata(istorica). Nu am specificat pt ca nu am vrut sa mai complic inutil lucrurile. E important in primul rand ca lumea sa inteleaga importanta volatilitatii pt pretul optiunilor, iar apoi pot studia singuri problema.

 

Nu sunt de acord ca nu conteaza directia.... PUT sau CALL. Bineinteles, ca te uiti si la vola implicita, si la vega, si la delta. Daca chiar nu te intereseaza directia, cumperi un straddle iar delta de call aproape ca se anuleaza delta de put. Iar apoi astepti sa se coaca volatilitatea implicita pana nu te mananca theta...

Am spus ca nu conteaza in general, ca cei interesati sa inteleaga principiul. Evident ca in piata reala exista un skew, care poate fi usor observat daca te uiti la o suprafata de volatilitate. Skew care este mai mare de obicei pe optiunile pe actiuni sau pe indici, deoarece lumea intra in panica atunci cand bursa cade, tranzactioneaza mai mult si deci creste volatilitatea, lucru care face ca PUT-urile sa aiba un vega mai mare.

 

Oricum, cel mai important lucru e ca traderii sa inteleaga cum ai spus si tu ca trading-ul (profitabil) al optiunilor e ceva mult mai complex decat trading-ul spot-ului, iar faptul ca downside-ul e limitat nu inseamna ca nu o sa-ti pierzi toti banii platind premium-uri in continuu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salutare!

 

Ma bucur enorm ca tranzactionarea optiunilor starneste un interes asa de mare dar si dezbateri pe grup. Acesta este si scopul meu cu acest proiect!

 

Nu am spus niciodata ca este usor sa tranzactionezi optiuni! De fapt tranzactionarea in sine este probabil una dintre cele mai complexe si complicate ocupatii.

 

Materialul video pe care l-ati vazut se adreseaza incepatorilor si vrea sa fie un punct de pornire pentru cei care nu au auzit niciodata de optiuni sau chiar daca au auzit nu au habar cu ce se mananca. Asta insa nu este nicio problema, pentru ca nici unul din noi nu s-a nascut invatat!

 

Asadar, scopul meu in materialul inregistrat era sa explic ce inseamana un CALL si un PUT, urmand ca in materialele viitoare sa explic si despre volatilitate si despre "the greeks" etc.

Daca am reusit, eu ma declar multumit!

 

Marea mea dorinta este ca aceste materiale sa starneasca interesul traderilor romani pentru optiuni, sa nu ia de bun ce spun eu, in schimb sa caute sa se informeze si sa se perfectioneze in acest domeniu. Cu siguranta nici eu nu le stiu pe toate, in schimb sunt mai avid de informatie mai mult ca niciodata si sunt mega-fericit sa starnesc discutii constructive aici!

Editat de Cosmin
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Referitor la optiunile de tip american si european:

 

 

The key difference between American and European options relates to when the options can be exercised:

  • A European option may be exercised only at the expiry date of the option, i.e. at a single pre-defined point in time.
  • An American option on the other hand may be exercised at any time before the expiry date.
Doresc sa precizez ca NU am lucrat cu optiuni de tip european! Le cunosc doar din teorie! Toate materialele de care eu voi face vorbire, se refera la optiunile de tip american! Editat de Cosmin
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 săptămâni mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.