Sari la conținut

Analiza tehnica - simplu vs. complicat


Apollo

Postări Recomandate

"Daca tu crezi ca poti sau crezi ca nu poti, ai dreptate in ambele cazuri".

 

Cam asa spunea Henry Ford.

 

Deschid acest topic in primul rand pentru a-mi exprima parerea in legatura cu punctele de vedere ale mai multor traderi pe vamist. Stiu ca nu mi-a cerut-o nimeni, insa consider ca este util sa impartasesc si cu altii ceea ce am realizat in ultimul timp. Daca ceea ce am realizat nu mi-ar fi adus o schimbare in bine, atunci cu siguranta acest post nu ar mai exista.

 

 

Analiza trebuie facuta simplist. Punct.

 

 

 

Am vazut colegi care se pierd in predictia pretului. Imi place punctul de vedere al lui johnbull si al lui ZEN, in privinta analizei in schimb nu stiu punctul de vedere al lui Stefan . Nu stiu de ce ne incapatanam sa ignoram cu desavarsire ceea ce scrie in manualele de teorie : KEEP IT SIMPLE, TRADING IS NOT A SCIENCE.

 

Lumea se pierde in analiza tehnica.

 

Incerci sa stabilesti pana unde va merge pretul sau ce model de miscare va urma?

 

Crezi ca cu cat o analiza tehnica este mai complicata cu atat exista sanse ca prezicerea sa fie corecta ?

 

Daca ai raspuns cu DA la una din cele doua intrebari de mai sus, atunci s-ar putea sa fii pe o cale gresita.

 

Iata ce spun unii din cei mai apreciati oameni in forex :

 

Mark Crisp :

 

post-3825-0-68662100-1351515399_thumb.jpg

 

Carolyn Boroden :

 

post-3825-0-31974200-1351516706_thumb.jpg

 

John L. Person :

 

post-3825-0-73611600-1351517157_thumb.jpg

 

Steve Nison :

 

post-3825-0-73234500-1351517353_thumb.jpg

 

post-3825-0-36601700-1351517371_thumb.jpg

 

... si daca mai stiti voi, postati aici.

 

A nu se intelege ca o analiza tehnica simpla reprezinta doar o linie de trend unde de indata ce exista suport/rezistenta se cumpara/vinde desi cu un MM riguros exista si o astfel de posibilitate.

Esentialul tine de psihologie si nu de tehnica. Tehnica e simpla, trebuie doar sa aplici "the rule of multiple technical techniques" pentru a-ti oferi o intrare.

Simplu ca buna ziua.

Mai departe tine de Money Management, scalarea pozitiei, inchideri partiale, si multe alte strategii de acest gen.

 

Greu nu e tradingul, ci felul cum vezi tu aceasta ocupatie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

  • Moderators

Nu prea stiu cine sunt traderii astia patru care i-ai mentionat si nici cum se cheama hedge fundurile care le administreaza ei. Presupun ca administreaza niste hedge fund-uri sau macar niste zeci de milioane in conturi personale caci altfel nu vad de ce ar fi niste traderi foarte apreciati. (LATER EDIT: ca sa se inteleaga unde bat: Stiu cine-i Nison, Boroden si compania, vroiam doar sa atrag atentia asupra faptului ca sunt totusi niste diferente intre persoane care scriu carti foarte bune si persoane care fac trade-uri foarte bune)

 

Sunt atat de multe unghiuri din care se poate privi trading-ul ca nu stiu sincer care dintre ele sa il aleg acum. Spui niste adevaruri in postarea ta, dar sunt si alte puncte de vedere la fel de valide care se bat cap in cap cu ce spui tu. Ca sa nu par biased am sa ma uit la problema simplitatii din doua unghiuri opuse.

 

Analiza trebuie facuta simplist.

 

De ce? De ce n-as baga in analiza si vreo 4-5 indicatori economici, urmatorul speech al lui Bernanke, Draghi, etc, trendul curent care se vede acum, ultimele zvonuri care circula in piata, asteptarile mele formate pe baza cine stie carei analize, s.a.m.d. Ca nu sunt eu capabil sa inteleg toti acesti indicatori si felul in care afecteaza ei piata nu e motiv sa ii declar ca fiind inutili. Am postat recent un coment de-al lui Keynes legat de felul in care investitorii judeca elementele dupa care isi iau decizii. Spune cam asa:

 

pentru ca stim mult prea putin despre viitor punem un accent mult prea mare pe informatia pe care o avem la dispozitie spre a prezice viitorul. De exemplu, daca evenimentul X depinde de A, B, C, D, si E, dar pentru ca data fiind natura universului nu cunoastem decat unul dintre elemente (A, de ex) vom tinde sa punem un accent mult mai mare pe acest element decat am fi facut-o daca am fi cunoscut toate elementele

 

De aici si sintagma asta promovata de multi traderi: “Hai sa gandim simplist”. Ce imi trebuie mie A, B, C, D, si E? Ma concentrez doar pe A caci pe asta il inteleg foarte bine si fac trading doar dupa el.

 

Ei bine, desi s-ar putea ca A sa aiba cel mai mare impact in piata si deci sa poti face profit daca te concentrezi doar asupra lui, asta nu inseamna ca analiza cea mai buna e aia cea mai simpla. Intreaba tu orice proprietary trader de la JP Morgan daca in loc de mai multa informatie prefera mai putina informatie si vezi ce raspuns primesti.

 

Pe de alta parte insa, se poate spune intradevar ca analiza tehnica trebuie privita cat mai simplist.

 

Singurul motiv pentru care analiza tehnica functioneaza e acela ca piata se misca adesea in trenduri formate nu de traderi care cumpara din motive rationale, bazate pe fundament, ci din traderi care cumpara pentru simplu fapt ca ceilalti cumpara.

 

Pretul in piata se formeaza dupa modelul concursului de frumusete al lui Keynes (wikipedia). Masele de traderi nu incearca sa prezica unde va merge pretul. Masele de traderi incearca sa prezica unde vor prezice masele ca va merge pretul. Average consensus tries to predict what the average consensus will predict cum zice Keynes. Evident ca se poate merge la infinit cu ideea asta. (masele incearca sa prezica ce prezic masele ca vor prezice masele ca vor prezice masele ca vor …. pana la infinit) dar in realitate nimeni nu merge pana la al 700-lea nivel: Cum am bagat de seama ca masele merg in sus, ma arunc si eu in trend si merg in sus. Invers cand merg in jos. Logica e simpla. Nu trebuie sa inteleg miscarea ci doar sa particip la ea.

 

Din punctul asta de vedere sunt deci de acord ca analiza tehnica trebuie privita simplist. Cand analiza tehnica e tot ceea ce folosesti in arsenalul tau insa trebuie sa fii naiv sa crezi ca poti prezice top-uri si bottom-uri uitandu-te numai la chart-uri si indicatori. Daca vrei sa profiti din analiza tehnica trebuie sa gasesti o metoda care sa iti semnaleze un trend fara sa ai pretentia de a si intelege de ce exista acel trend.

 

Personal as incerca sa adopt o pozitie care sa imbine ambele puncte de vedere si m-as feri sa cad in extreme. Following the trend poate sa mearga foarte bine pentru mult timp insa nu imi place sa cred ca peste doua zeci trei zeci de ani de acum incolo cand o sa ma intrebe lumea ce am facut la viata mea am sa spun ca am castigat bani tranzactionand la nimereala dupa trendul care il vedeam pe chart. Imi place sa cred ca pot sa fiu mai sofisticat de atat si sa pot sa le explic oamenilor ca am facut specula urmarind miscarile din piata, am investit in diverse miscari si am stat la curent cu cele mai importante evenimente politice si economice. In plus, mi-ar place sa administrez un hedge fund la varsta aia si nu cred ca am sa ajung sa fac asta daca am sa le spun investitorilor ca tranzactionez dupa niste linii pe chart. Bine, asta e alta poveste.

Editat de Criodi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.