Sari la conținut

Cum ar reactiona EUR/USD in cazul unei interventii ONU in Siria ?


Postări Recomandate

Citind articolul de aici :

 

Aceste evoluţii l-au determinat luni pe preşedintele Barack Obama să îi adreseze un avertisment lui Bashar al-Assad.

 

"Astăzi vreau să îi transmit clar lui Assad şi celor care îi respectă ordinele că lumea întreagă (îi) priveşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi complet inacceptabilă", a spus el. "Dacă veţi face greşeala tragică să folosiţi aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie umbrit de groaznicele arme ale secolului XX", a subliniat acesta.

 

Miercuri, în cadrul unei reuniuni a NATO la Bruxelles, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat că "mişcări" în stocul de arme chimice siriene rămâne "să fie confirmate".

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/armata-sirian%C4%83-%C3%AEnc%C4%83rcat-bombe-cu-gaz-sarin-041854069.html;_ylt=As99aIYYgY3GJ9sjrNX_nVMLSOd_;_ylu=X3oDMTRmcGhoZDYzBG1pdANMYXRlc3QgQXJ0aWNsZSBBcnRpY2xlIGRldGFpbARwa2cDZWM5NzY3NzMtNDk2MS0zYjY4LWI3ZWQtY2MwMjAyMWUzN2NkBHBvcwMyBHNlYwNNZWRpYUZlYXR1cmVkTGlzdAR2ZXIDNGI4ZmZhYjAtM2Y2NS0xMWUyLWJmZjAtODQ5MDBhZTdhNmRi;_ylg=X3oDMTNmcHZuYzEzBGludGwDcm8EbGFuZwNyby1ybwRwc3RhaWQDODBmMjFkZjUtOTk4Ny0zZWFiLThmMTEtNWMzOTU4M2EzYTBlBHBzdGNhdAPFn3Rpcml8yJl0aXJpaW50ZXJuYcibaW9uYWxlBHB0A3N0b3J5cGFnZQ--;_ylv=3

 

ma intreb daca nu cumva ONU ( adica, mai simplu spus SUA ) pregateste o interventie militara in Siria.

 

La fel ca si in cazul Irakului s-a pus "pe tava" problema armelor interzise.

Probabil dupa invazie acele arme nu vor mai fi gasite, dar nu asta conteaza.

 

Intrebarea mea este :

 

Cum ar reactiona pe termen scurt ( 24 ore) EUR/USD in cazul unei interventii ONU in Siria ? Si de ce :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Man, un razboi nu se porneste asa in 24 de ore. Nu e ca si cum iese Obama pe sticla si spune: "in 10 minute invadam Siria" si hop deodata se teleporteaza zeci de mii de soldati si cateva portavioane la granita si hop tot instantaneu EURUSD cade/urca 123 de pips.

 

Nu poti sa anticipezi miscari micro pe baza unor evenimente macro. O miscare pe EURUSD de 24 de ore poate fi generata de ceva mult mai insignificant decat un eveniment geo politic major. Un astfel de eveniment major ar avea un impact de durata si ar afecta nu EURUSD ci intreaga economie globala. Impactul unei invazii se va propaga in timp si va fi greu de determinat un punct 0 de origine din care sa masori apoi 24 de ore si sa iti imaginezi care va fi impactul.

 

Daca s-ar porni un razboi in Siria, un raspuns simplu la intrebarea cum vor reactiona pietele ar fi ca pietele vor fi risk off. Riscul ca un razboi in Siria sa se transforme intr-un razboi de mare amploare in regiune e mare si pietele vor anticipa asta. Pretul petrolului va creste, S&P, FTSE, DAX, CAC si ce index mai vrei tu va scadea, dolarul, yen-ul, si chf-ul se vor aprecia, iar EUR si alte monezi de risc vor scadea. Poate CAD si AUD sa mai faca ceva fata pe baza unor preturi mai mari la metale si petrol. Cheltuielile masive necesare ducerii unui razboi de mare anvergura in regiune ar pune presiune pe economiile deja foarte slabite ale lumii si ar baga probabil economia globala intr-o gaura mare de tot. Ca miscarile astea vor avea loc in 24 de ore, 3 zile, 2 saptamani, sau 7 luni e greu de spus. Eu as paria pe scaderi de foarte lunga durata, deci luni, poate chiar ani.

 

E important insa de observat ca daca piata e capabila sa anticipeze ca o invazie clasica in Siria s-ar putea extinde mai apoi in Iran, Israel, si cine stie, Egipt si alte tari din regiune (daca iti plac scenariile apocaliptice, am putea avea chiar un al treilea razboi mondial, cu rusia si china protejandu-si interesele in regiune), la fel de capabil e si Obama si intreg staff-ul din White House. La fel de capabili vor fi toti actorii principali care ar lua parte la actiune. E greu deci de spus ca Mr B ar fi dispus sa se arunce singur in oala cu rahat cand stie exact cat de adanc si de imputit e continutul oalei.

 

Un full blown attack cum zice americanul e un scenariu foarte putin probabil. Obama de altfel nu are un caracter razboinic. Daca acum ceva timp se grabea sa traga o linie in nisip cand venea vorba de arme chimice acum s-a mai relaxat si a mutat linia ceva mai incolo. Spunea el candva ca daca Assad se apuca sa mute armele chimice de colo colo o sa aiba o problema cu el. Ei bine iata ca Assad a inceput sa jongleze cu armele chimice si Obama nu pare sa aiba o problema asa mare cu el. Cica acum o sa aiba o problema doar daca le foloseste. N-as paria deci pe un razboi de mare amploare in regiune.

 

Siria si Assad or sa cada in cele din urma. Rebelii duc acelasi tip de raboi pe care Vietcongul il ducea impotriva Americanilor acum cateva zeci de ani. Stim bine cum a sfarsit acel razboi. Cu cat Assad trage mai mult in propriile cladiri si in proprii oameni cu atat mai multi vor fi dispusi sa ia partea rebelilor si cu atat mai putini vor fi dispusi sa se alature lui Assad. Daca e sa vorbim de o interventie NATO/USA in zona cel mai probabil vom vedea ceva asemenator cu ce s-a intamplat in Libia. Decat sa trimita soldati, avioane, tancuri etc cu miile NATO/USA vor trimite in zona trupe speciale care sa ii ajute si coordoneze pe rebeli. O mana de super soldati DELTA, SAS, GIGN, CIA etc pot avea un impact foarte mare la un cost foarte mic.

 

Eu zic deci sa nu iti faci griji de vreo interventie masiva in zona. Stiu ca multora le place sa traga paralele intre Sira si Iraq insa astea sunt doar titluri bombastice menite sa atraga trafic. Fa-ti griji de fiscal clifful american, de debt ceilingul american, si de situatia din Europa, Spania, Italia etc. Fa-ti griji ca asteptarile mari de crestere economica in a doua parte a 2013, cel putin in America, s-ar putea sa nu fie confirmate si sa vedem deci un sentiment negativ in piete. Sunt multe alte elemente fundamentale care ar putea produce socuri in umratoarele luni. Razboaie in middle east nu o sa vedem prea curand.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.