Sari la conținut

Abordarea minimalista sau Less is More in Forex!


Postări Recomandate

  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am cateva idei fixe, acuma sper sa nu fiu un bou, sau bull... ma rog, sa dezvolt . 

 

Poti face trading, trading for living(nu e cazul meu!), atunci cand ai un job full time?! Unii zic ca DA! 

 

     Se vehiculeaza des ideea ca nu  poti face trading daca nu stai 8 ore zilnic cu nasul in grafice. Cu alte cuvinte, faptul ca ai o slujba care-ti ocupa 10-12 ore/zi te impiedica sa devii un trader profitabil, cand zic profitabil ma gandesc la un 3-5% din cont facut lunar. Oare chiar e necesar sa petreci 8 h/zi in fata graficelor, tranzactionand, facand analiza, urmarind stirile din piata? Unii zic ca e fundamental gresita aceasta abordare, mai ales in cazul traderilor incepatori, categorie din care fac si eu parte. Sper sa fiu bine inteles, nu ma refer aici la faza initiala, cand inveti abc-ul in Fx, etapa ce poate dura 1-2 ani, depinde de fiecare...

      Marea noastra problema, a tuturor de aici, e ca intram in contact cu Fx avand asteptari total nerealiste! Vrem sa facem bani multi si rapid, astazi! nu maine! N-am timp sa astept 1 an sau 2 pentru a scoate un salariu mediu. Deci, accepta faptul ca n-ai sa vezi prea curand profit din trading. Nevoia asta urgenta de bani ne determina sa tranzactionam cu o frecventa mult prea mare = overtrading = gambling. Supratranzactionarea implica folosirea in exces a levierului si cresterea necontrolata a riscului asumat, deciziile de intrare/iesire sunt bazate 100% pe emotii, managementul capitalului este total defectuos ......toate astea duc rapid la falimentarea contului. Si ce concluzie trage un trader incepator?! Nu e buna strategia, asta e! Si atunci incearca altceva, si tot asa...

      Un incepator nu ar trebui sa-si petreaca mai mult de 1 ora/zi in fata graficelor, si poate face asta daca tranzactioneaza pe tf Daily. Nu trb. sa ai un nr. mare de tranzactii pt. a fi profitabil, din contra! Setup-urile valide si care sa aiba 2-3 elemente de confluenta sunt putine si au probabilitate mai mare de reusita cand se formeaza pe tf mari, gen H1, H4, D, W. Cel mai indicat pt. un incepator ar fi tranzactionarea pe daily, cu analiza tehnica facuta dupa inchiderea NY; pentru profesionisti/avansati merge si H1, H4. 

       Cei care zic ca n+au timp sa tranzactioneze din cauza job-ului, se inseala; 2, 3 tranzactii pe luna sunt suficiente atunci cand stii ce cauti!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incerc sa ofer un model de checklist, ce-ar trebui sa se regaseasca obligatoriu intr-un Trading Plan. 

 

Checklist pentru identificarea unui semnal valid de tranzactionare:

 

- pentru localizarea setup-ului, analizez doar daily chart time frame;

- e de preferat ca perechea analizata sa fie una majora, dar pot fi si commodity sau exotics, atentie insa la spread!

- care e contextul in care s-a format semnalul? piata face trend sau range? semnalul s-a format pe un top sau un bottom, dupa o retragere....!!!

Aleg sa tranzactionez doar in directia trendului daily, care e bine sa fie corelat cu cel weekly, fiind sanse mari sa prinzi o miscare mai ampla - momentum. Nu intru pe contratrend sau pe retrageri. 

- trasez liniile orizontale de pret mai importante - suporti si rezistente, acele key levels care de multe ori sunt de fapt key zones.

- observ biasul descris de EMA 8 & 21 (S/R dinamica) si reactia pretului la contactul cu acestea.

- exista vreun semnal price action(lumanare single sau patern) evident pe grafic?

- price action-ul identificat are confluente? E important sa aiba confluente, altfel sansele sunt reduse.

  • Confluente: - semnalul s-a format in vecinatatea unui key level          

                              - este in directia trendului daily

                              - EMA joaca rol de S/R dinamica

                              - semnalul s-a format dupa o retragere de 50%(38.2 ,  61.8 - cele mai des fol. cote Fibo)

        De exemplu in cazul unui pin bar, e bine sa aiba umbra suficient de mare si sa indice o respingere clara dintr-un key level sau EMA. 

- semnalul are spatiu de dezvoltare? E posibila atingerea unui raport RR de 1:2? Pentru asta trebuie stabilt SL, marimea lotului si TP.

 

Odata intrunite conditiile de mai sus, deschidem ordin, cu market sau pending order, depinde de setup si de stilul de tranzactionare - mai conservator sau agresiv. Dupa deschidere, cel mai bine e sa lasi pur si simplu pretul sa lucreze, adica sa nu intervii in  trade, sa nu muti SL sau TP. E cel mai bine asa pt. un incepator, intervenind nu faci decat sa incerci sa controlezi miscarea pretului , ceea ce este imposibil! Sunt decizii puternic marcate emotional si de cele mai multe ori sunt eronate. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

- trasez liniile orizontale de pret mai importante - suporti si rezistente, acele key levels care de multe ori sunt de fapt key zones.

 

Da-ne un exemplu de trasare a suportilor si rezistentelor. Nu conteaza perechea ori cadrul de timp.

 

 

- care e contextul in care s-a format semnalul? piata face trend sau range? semnalul s-a format pe un top sau un bottom, dupa o retragere....!!!

 

Ai o statistica in acest sens?

 

Exemplu: De exemplu daca patern-ul s-a format pe un maxim/minim exista o probabilitate de 15% ca el sa functioneze.

 

 

- observ biasul descris de EMA 8 & 21 (S/R dinamica) si reactia pretului la contactul cu acestea.


Ce inseamna bias in relatia pretului cu ansamblul de indicatori Exponential Moving Average (8 si 21), de asemenea ce reactii astepti?
 

 

- exista vreun semnal price action(lumanare single sau patern) evident pe grafic?

 

Are modelul vreo legatura cu chestiunea de care te-am intrebat anterior (EMA-urile)? La ce il raportezi?

 

O sa mai vin cu intrebari. Multumesc.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

-   Da-ne un exemplu de trasare a suportilor si rezistentelor. Nu conteaza perechea ori cadrul de timp.

Ai pe graficul de mai jos, EURAUD daily, nivelele orizontale importante de S/R, key level –cu linii rosii, cat si cele mai putin importante – cu linii albastre. Cand zic key level ma refer la acele nivele unde pretul a fost respins cu putere, dand nastere unei miscari ample, semnificative = momentum! Sau poate fi un nivel unde pretul a stagnat, a fost retinut mult timp, sau testat de mai multe ori = key zone.

Liniile albastre sunt nivele de prêt cu semnificatie redusa, pe termen scurt, deoarece au fost traversate des de prêt in miscarea sa. 

 

- Ai o statistica in acest sens?

Nu, nu am statistici! Ma ghidez dupa ceea ce spun vocile autorizate in domeniu, traderi cu experienta practica de ani de zile. 

 

- Ce inseamna bias in relatia pretului cu ansamblul de indicatori Exponential Moving Average (8 si 21), de asemenea ce reactii astepti?

 

Biasul format de EMA  - adica directia, unghiul descris, cele doua ema ma ajuta sa vizualizez mai usor trendul, joaca rol de support/reuistenta dinamica, urmarind pretul, ma ajuta la pozitionarea SL. Totusi sunt optionale, se poate lucra si fara ema! Acuma sper sa nu ma iei cu definitii din Longman Dictionary…

 

Reactii: de exemplu caut false strapungeri ale EMA de catre setup, adica …un pinbar cu o umbra extrem de mare care a penetrat EMA sau un key level orizontal si apoi a fost rejectat, poate fi un semnal valid daca respingerea e in directia trendului! Cand zic pinbar am in vedere orice lumanare cu o coada extrem de lunga in raport cu corpul – e o definitie putin mai elastica. 

 

- Are modelul vreo legatura cu chestiunea de care te-am intrebat anterior (EMA-urile)? La ce il raportezi?

 

Am raspuns si mai sus. Nu orice semnal poate fi tranzactionat, conteaza f. mult contextul in care apare: avem trend sau consolidare, marimea lumanarii, semnalul a aparut la interactiunea cu un key level/EMA, s-a format dupa o retragere... ma repet deja! O falsa strapungere a unui key level este un semnal important. O lumanare cu un huge tail indica o posibila miscare in directia respingerii. Un pinbar ok ca dimensiuni, dar format intr-o zona de range, de consolidare a pretului, n-ar trebui tranzactionat. 

post-2904-0-74195600-1364755002_thumb.png

Editat de EdisonFx
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

EdisonFX de unde ai luat EMA 8 si 21? Majoritatea traderilor folosesc EMA 20 care e tot una cu EMA21. Deasemenea majoritatea traderilor price action folosesc timeframe-uri mici de timp, 5 minute, 2 minute, tick charts, etc. Ca sa inveti Price Action trebuie sa-ti dedici un timp enorm pentru studiu, ani de zile. Daca folosesti timeframe-ul daily pur si simplu nu ai cand sa inveti. 22 de bare pe luna este prea putin. Nu ai cand sa prinzi experienta. O singura zi pe timeframe-ul de 5 minute contine bare cat 3-4 luni de zile pe timeframe-ul daily. Nu stiu care este sursa ta de Price Action, de unde ai invatat, dar banuiesc ca respectivul tranzactiona timeframe-ul de 5 minute. Nu de alta dar EMA 8 pe timeframe-ul de 5 minute este de fapt EMA 20 pe timeframe-ul de 2 minute (alt timeframe foarte folosit de scalperi). Cat despre Keep it simple stupid permite-mi sa te contrazic. Nu este nimic "simplu" in trading. Price Action este de fapt extrem de complex. Pare simplu la prima vedere, numai ca nu este chiar asa. Sa crezi ca poti sa inveti Price Action din 3 postari pe un forum sau studiind o ora pe zi este o iluzie. Trebuie ani de zile de studiu intensiv.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si daca credeti ca este simplu sa faci bani din trading si o sa reusiti stand o ora pe zi in fata calculatorului si asteptand sa se incruciseze doua moving average cititi urmatoarele:

 

"What if it was all wrong? The common advice you hear about trading, that is. What if it was, plain and simple, wrong? Have you ever really considered that?

You’ve been told that you need to focus on simplicity. And that you have to find a few trusted setups to execute with discipline each time they show up. And that all you need is good psychology and you’ll be profitable. But who tells you all of this? Is it professional traders who are making a living from their trading, or is it people who are trying to sell you trading education? Do you think it might be in their best interest to tell you that it’s simple and straight-forward, even when it isn’t?

Well, I’m not here to bad-mouth those people, but as a professional trader who’s made a living solely from trading, I have my own views about what trading is all about, and what it takes to achieve success. So here is what I’ve found.

Trading is not about clear-cut, straightforward simplicity. Trading is about being okay with ambiguity. It’s about tolerating confusion. It’s about sitting with discomfort and being at peace with it. It’s about not having an exact script of when to trade or not to trade, and being okay with that. It’s about exceptions to the rules. It’s about contradiction. It’s about uncertainty.

And yet traders left and right want to make it simple. They want to reduce it to a few simple setups to trade mechanically with discipline. But the market is not simple. The market is all about uncertainty, and complexity, and ambiguity. Simple setups traded mechanically could never capture that, and they can never give you a true lasting edge. So choose a different way.

Choose to learn the art of reading the markets. Learn to synthesize different elements like price action, structure, market internals, and intermarket themes, and pull them together into a contextual view. Only then can you choose to employ “simple” setups to trade with. Because only then will you know which setups to use under which conditions. And this is everything.

And don’t be fooled. Learning this is a very complex process that will take time. It turns out that psychology, while hugely important, is NOT everything. First, you need an edge. And having a consistent edge requires that you dedicate yourself to learning to read the markets and how to execute correctly in context. But it’s very possible. Many have done it before you, and this means that you too can learn it if you dedicate yourself. They had nothing that you don’t have. All they did, was to be relentless.

They didn’t spend their trading days waiting for mindless setups and indicators to line up. No. They spent their days reading the market from minute to minute, hour to hour, figuring out the odds of it doing this or that, adapting dynamically, thinking of trading ideas as the action unfolds.

Now, you’ll ask me if it’s not easier psychologically to just have simple clear setups to wait for. Absolutely. It is. But who said “easy” would make you money? The market rewards what is hard to do. It’s hard to have ambiguity surrounding your market reads. It’s hard being uncertain. It’s hard dealing with competing and sometimes conflicting signs. And yet, this is what it’s all about. You have to avoid needing things to be clear cut. Instead of running from uncertainty, train your mind to be able to better deal with it.

And keep a trading journal. But don’t fill it only with thoughts about your emotions. Let it be filled instead with your notes about market action. You’ll find my notes still in the drawer beside my bed. Over 1000 pages of them. Day after day. Week after week. Making mistakes, wrong interpretations, being clueless about how the market was acting, not knowing how I should trade, not knowing if my views made sense or not. But I continued taking notes and learning. And then, something magical happened. Market feel was born. Now I had the prerequisite to trade those “setups” they’ll tell you about.

So dedicate yourself. Dedicate yourself like you’ve never dedicated yourself before. Trading is a mental sport. You have to approach it like that. Don’t listen to the salesmen. Start building your skills. Start practicing. Make mistakes. Take losses. Be clueless. Don’t be afraid of it. It’s okay; that’s the only way you’ll progress. And trust me, progress you will."

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.