Sari la conținut
  • 0

Cum pun intrebari in mod inteligent?


Criodi

Întrebare

  • Moderators

Intrebari si raspunsuri

 

Avem o sectiune noua, cu potential, si n-as vrea sa se transforme intr-o alta zona de discutii generale unde fiecare isi da cu parerea despre orice. Categoria se cheama Intrebari si Raspunsuri si mi-ar place sa o vad umplandu-se de intrebari inteligente si raspunsuri elocvente.

 

Nu exista diferente majore intre aceasta sectiune si celelalte. Totul se desfasoara inca sub forma de topice unde initiatorul pune titlul si primul mesaj si ceilalti vin dupa el. Diferenta e ca aici initiatorul poate alege cel mai potrivit raspuns, iar asteptarile noastre sunt ca initiatorul sa puna strict intrebari pertinente iar ceilalti participanti sa incerce sa ofere strict un raspuns cat mai elocvent problemei in cauza. Hai sa folosim restul forumului pentru discutii si aceasta categorie numai pentru intrebari si raspunsuri.

 

Evident, inainte de a deschide orice topic nou, da-ti un search, sau aruncati un ochi peste seria mea de articole de AICI. E foarte posibil ca problema sa se fi discutat deja.

 

Studiaza problema

 

Desi orice problema trebuie mai intai avuta pentru prima data de cineva e greu de crezut ca tu esti intradevar primul caruia i sa intamplat nenorocirea. Daca ai o neclaritate si vrei sa fi iluminat te apuci si cauti. Daca vrei sa fi iluminat de altcineva printr-un raspuns la intrebarea ta trebuie sa ii demonstrezi acelui cineva ca ai depus ceva efort inainte de a pune intrebarea.

 

Daca timpul tau e atat de valoros incat nu vrei sa il consumi cautand cat mai multe informatii despre problema ta ce te face sa crezi ca timpul meu e mai putin valoros?

 

Fii specific

 

Daca pui o intrebare ambigua vei primi un raspuns ambiguu. Dar daca oferi mai multe detalii si pui situatia in context ai sanse mult mai mari de a primi un raspuns folositor.

 

In categoria ambigua intra intrebarile de gen “Cum fac si eu bani din trading?” Eu cum sa iti raspund la o astfel de intebare? Sa iti prezint intr-un raspuns intregul me istoric, sa iti citez toate cartile citite, sa imi transfer toata materia cenusie undeva pe un hard si sa o uploadez aici pe forum? Tot aici intra si intrebarile gen "Care este cel/cea mai bun/buna ... ?". Asta nu e o intrebare. Asta e o propunere pentru un subiect de discutie. Alege o alta categorie de pe forum pentru un subiect de discutie. Aici pui intrebari la care cauti raspuns.

 

De asemenea, nu pune intrebari la care raspunsul este da sau nu. Nu adauga niciodata intrebarii tale prefate de genul “Este posibil sa … ?” sau “Stie cineva cum … ?” sau “Poate cineva … ?” La astfel de intrebari raspunsul este da sau nu. Nu cred ca asta te intereseaza nu?

 

Pune un titlu relevant

 

Inainte de a iti vedea postarea completa vad titlul topicului deschis. Ca sa ma faci sa vreau sa iti citesc descrierea, sa ma interesez de neclaritatile tale, si in cele din urma sa iti raspund trebuie sa imi oferi un titlu care sa ma atraga. Daca titlul tau este “Am o problema. AJUTOOR!” iti garantez ca nu iti voi deschide topicul. Daca ai o problema fa in asa fel incat sa o rezumi in spatiul limitat care ti-l ofera titlul.

 

Daca este vineri, ai pus o tranzactie long, si ai luat sl-ul in 30 de secunde dupa ce pretul a sarit 60 de pips nu vi si pui “Nu inteleg… Cum e posibil?” ci te interesezi de ce a sarit pretul atat pe chart si apoi vi si intrebi asa “De ce este NFP-ul un anunt atat de important?”

 

Este intrebarea ta relevanta cuiva? Tie macar?

 

Ocazional apar pe forum intrebari de gen “Ba, voi astia, faceti vreunu bani din forex?”. Astea nu sunt intrebari relevante nimanui. Tu ce ai de castigat din intrebarea asta? Dar eu? Dar comunitatea? Nimic.

 

Specula este o profesie practicata de sute, chiar mii de ani. Bani s-au facut si se vor face din specula. Garantat.

 

Iar daca ai impresia ca valoarea unui text/raspuns/postare se masoara dupa contul bancar al autorului atunci ce sa mai zic… traiesti intr-o lume foarte superficiala si lipsita de gust.

 

Cati bani am eu in cont, cati bani am facut profit, cati bani a facut x sau y profit e irelevant. Astfel de intrebari duc mereu la conflict, la masurari de marime (de cont daca vrei), si niciodata la ceva util. Pe forum s-au mai adus astfel de probleme in discutie. Un foarte bun raspuns se gaseste AICI.

 

Evita deci intrebari care nu sunt relavante decat in contextul satisfacerii unor prejudecati personale sau alte astfel de nevoi irationale. Scopul e sa facem un schimb de informatie din care toata lumea sa fie castigata.

Editat de Criodi
  • Upvote 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori pentru această întrebare

Zile populare

0 răspunsuri la această întrebare

Postări Recomandate

Nu au fost răspunsuri încă la această întrebare

Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.