Sari la conținut

Scheme "pump and dump" in criptomonede


Criodi

Postări Recomandate

  • Moderators

Lucrez momentan la un proiect ce adreseaza scheme de tip "pump and dump" (Pump-and-Dump Definition (investopedia.com)) pe equity markets. Scopul e sa le detectam in mod automat. Ca parte din research am dat peste cateva research papers din zona cryptomonedelor ce studiaza fix aceasta schema si am zis sa dau un share aici:

Spre deosebire de usual equity markets, crypto markets & exchanges sunt supuse la foarte putine reglementari. Manipularea pe crypto nu e deloc subtila sau pe ascunse ci literalmente publica. In plus, cel putin in ceea ce priveste pump and dumps, manipularea se face cu acordul explicit si educat al participantilor. Toata lumea stie ca participa in manipularea pretului si toata lumea intelege ca ultimii tin punga (Bag Holder Definition (investopedia.com)).

Recomand mai ales primul paper. Au urmarit pe o perioada lunga de timp grupuri de signal/telegram/discord unde se anunta din timp o moneda ce va fii manipulata si au colectat toate aceste pump and dump schemes. Mi se pare interesanta structura piramidala cu adminii la varf urmati de varii nivele de privilegiu pana jos de tot la userul obisnuit. Mi se pare fascinant si cum s-au adaptat lucrurile la era moderna. Am trecut de la boiler rooms ale trecutului la canale de discord unde toata lumea participa in mod voit la manipulare.

Din primul paper, volumele generate de grupurile de pump and dump:

image.thumb.png.6e2624a4cc129d7d6d8ad79ca606ff20.png

Exemple de mesaje care initiaza pump-u (a se observa ca mesajele se vor a fii cat mai robot-proof - aka vor sa fie "corecti" cu toti membrii si sa nu avantajeze sistemele automate):

image.png.dd919828005447d77f354418999228fd.png

Buy vs Sell odata ce schema este initiata (volumul buy creste, masa de membrii intra in piata, in acelasi timp volumul de sell creste, adminii si membrii privilegiati isi iau aici deja profiturile):

image.png.6513938dc98d60e6ed9f0fa944a960be.png

Editat de Criodi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Îl vad ca pe un lucru bun. Cred că cel mai important lucru în acest moment este adopția crypto, în general. Și valurile de acest gen cresc popularitatea în rândul tinerilor fără cunoștințe în domeniu. Also Dodge..." Dacă știi ca vine valul bag și eu banii de o shaorma sa vad ce se întâmplă. Wow, am scos și banii de o cola." apoi se va familiariza tot mai mult. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Management

Pe termen lung aceste scheme dauneaza fix adoptiei despre care spui (corect) ca este importanta. Aceste scheme sunt "utile" doar celor care le controleaza, restul avand sanse foarte mari sa intre la amomente nefavorabile si sa ramana cu buza umflata. Iar daca te arzi o data s-ar putea sa nu mai vrei sa ai legatura cu subiectul si sa cataloghezi intreaga industrie drept scam, teapa, etc. Gandeste-te ca si pe pietele super reglementate in care aceste reglementari isi propun fix sa protejeze traderii/investitorii, majoriteatea tot pierd. Deci ce crezi ca se intampla cu majoritatea pe crypto, unde reglementarile sunt cum sunt? De aia spun ca pe termen lung aceste valuri, cum le numesti tu, nu cresc popularitatea, ci doar creeaza false asteptari si dezamagiri pe masura. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.