Sari la conținut
  • intrări
    18
  • comentarii
    51
  • citiri
    3.433.681

Divagatie despre plătitul taxelor


tradelover

12.601 citiri

Ca o continuare a discutiei incepute in acest post, relativ la plata taxelor.

 

Personal sunt in general de acord cu ceea ce spunea dannad acolo (i-am dat si bulină verde pt felul cum gândeşte). Dura lex, sed lex. Nu peste tot in lume toate legile sunt bune. Alte state au legi mult mai aiurea ca România. Şi totusi merg mult mai bine.

 

De ce? Pentru că acolo, legile, bune sau rele, se respectă. Oamenii din acele locuri au respect pentru lege, iar dacă o lege se dovedeste a fi prea aiurea, vor lupta - pe căi legale sau mai putin legale - să o schimbe. Credeti-mă ce vă spun, pentru că am fost prin multe locuri, nu vorbesc de Bruiser's Bill din Legally Blonde 2.

 

Bună sau rea, legea trebuie respectată. Dacă unuia nu ii convine o lege, atunci ori acea lege e proastă, ori acel om are o virgulă. Dacă omul are o virgulă, treaba lui, dar dacă legea e proastă, se vor găsi si alţii cu virgule. Si cu cât mai mulţi, cu atât mai usor, cel putin teoretic, de schimbat legea. Intr-o ţară normală, parlamentarul ar trebui să fie vocea celor care l-au votat.

 

Un cel mai bun exemlu este Singapore, unde legea e lege, si e la ea acasă, indiferent de religie, indiferent de convingerile politice, de culoare sau sex, indiferent de statutul social. Ai cărcat pe bec, intri la răcoare. Şi ei au legi tâmpite. De exemplu la hotel scrie că "dacă vă legaţi calul in faţa hotelului si vă este furat, nu este responsabilitatea hotelului". Asta nu e poantă, la Swissotel, unul dintre cele mai mari si luxoase hoteluri din Singapore, la care bineinteles ca nu imi permiteam sa stau pe banii mei, dar am stat de cateva ori pe banii companiei, cand am fost prin delegatii, in fiecare cameră există un afiş cu extras din legea singaporeză de funcţionare a hotelurilor, lege care e data de vreo 200 de ani si nu a fost niciodată abrogată, doar s-au făcut ulterior adăugiri. Articole de lege noi, legate de folosirea telefonului mobil de exemplu, sau de mestecatul gumei, se împletesc cu cele vechi. Si pe acel afis scrie clar că dacă iti legi calul in faţă la Swissotel, nu e treaba lor. Pe acolo, by the way, acum trece o autostradă modernă şi este un parc cu fântâni arteziene, gardieni peste tot, etc, nu poti să tragi nici o băşină fără a fi luat la ochi si interpelat, hihi, iar parcarea hotelului este subterana, sub hotel, pe vreo 5-6 nivele, deci presupunem că reusesti sa intri acolo cu calul si il legi de vreo fântână arteziană, haha, si calul iti este furat, nu e responsabilitatea hotelului, pentru că hotelul nu are oameni care sa iti pazeasca calul tau, ori cel putin asta era situatia acum vreo 200 de ani cand a fost dată legea.

 

Taxele sunt o povara, dar sunt necesare, si asa cum spunea "antevorbitorul", sunt o unealtă a progresului. Nimeni nu alege să investească în autostrăzi, de exemplu, ca investitor privat, când fiecare kilometru de drum costa sute de mii de parai. Că fiecare alege să plătească taxele, ori să se eschiveze ca Ilie Moromete, e treaba lui.

 

Câţi dintre voi mergeţi la piaţă să cumpăraţi cartofi şi fasole? Ce impiedică pe hoţii de la colţul străzii să vă sară in cap şi să vă ia toţi banii din portofel? Vă spun eu, frica că vor fi prinşi şi băgaţi la zdup. De către cine? De către poliţie, care bună sau rea, coruptă sau nu, îşi face treaba, aceea de "sperietoare". Cine plăteşte poliţia? Well, voi! cu banii din taxe. Nu taxe, nu poliţie. In afară de situaţia în care sunteţi aşa de tari şi vă permiteţi bodyguarzi şi poliţie privată. Nu daţi bani la taxe, o sa îi daţi hoţilor de la colţul pieţei. Aaaaaa... că unii dintre voi vă credeţi mai deştepţi ca vecinii voştri, e altă istorie.

 

Mentalitatea aceea că "nu beneficiez de nimic" este nu numai o dovadă de iresponsabilitate, dar şi o dovadă de inconştienţă, de impertinenţă şi de lipsă de respect faţă de cei din jur. De ce să plătesc eu taxe, bani pentru poliţie, eu sunt dăştept, lasă să plătească alţii mai proşti, ca să pot şi eu să imi fac piaţa liniştit.

 

Şi exemplele ar putea continua, acesta cu poliţia a fost doar primul care mi-a venit in minte.

 

Că o parte din acesti bani sunt "furaţi" de alţi iresponsabili, care şi ei se cred mai deştepţi ca alţii, asta e o a doua parte a istoriei. Oriunde sunt bani vor apare si escrocii, precum oriunde este un căcat mare vor apre imediat şi muştele. Acei "hoţi" trebuie prinşi şi atârnaţi pe un panou în târg să îi vadă toţi. Şi mici paşi in direcţia prinderii lor puteţi face fiecare.

 

Dar mentalitatea aceea că "nu plătesc taxe, că banii vor fi oricum furaţi", ori că "nu o sa fiu tocmai eu ăla care primeşte parul în cap în piaţă dacă nu ar exista poliţie", este adioma mentalităţii traderului forex care nu crede că tocmai SL-ul lui va fi luat, ori crede că ceilalti traderi sunt mai proşti şi vor pierde banii investiti, pe care el îi va câştiga in câteva minute.

 

De ce fură hoţii, în general? Simplu, din inconştienţă, impertinenţă şi lipsă de respect faţă de cei din jur. Ei cred că nu vor fi prinşi, pentru că sunt mai deştepţi ca ceilalţi. Ăla care fură banii din taxe, ori ăla care nu le plăteşte, se situează social pe aceeaşi treaptă. Ambii sunt nişte hoţi, care cred că ei sunt mai deştepţi ca ceilalţi.

 

De 11 ani de când sunt in Thai plătesc taxe la statul tailandez. Nu le dau cu placere, desigur, si nu sunt bani puţini, pentru că in comparatie cu tailandezul de rând, am salariul de vreo 10-15 ori mai mare.

 

Bani de care personal nu voi beneficia niciodată, ca farang (străin) in Thai, nu e aşa? Well, nu e chiar aşa, pentru că de 11 ani nu s-a luat nimeni de viaţa mea, asta apropo de poliţie, am văzut hoţi şi tâlhari purtaţi prin târg, pe aici uneori se mai practică, hihi, iar dacă mi se opreşte maşina pe autostradă că am fost bou şi am uitat să pun gaz, poliţistul tailandez coboară de pe motocicletă şi mă ajută să o împing până la prima ieşire unde pot să o scot în afara drumului. Am văzut asta nu de puţine ori, cu ochii mei. Dacă calc pe ea si trec de limita de viteză, acelaşi politist mă opreşte politicos şi mă scapă de cateva sute de baţi. Că îi pune in buzunarul propriu, ori îi varsă la caserie, asta nu mai e problema mea, ci a superiorilor lui, ori a altora (apropo de radare, am platit personal vreo câteva de când sunt aici, hihi).

 

In plus, pentru că plătesc taxe, mi-au dat un card de la Revenue Department, cu sigla ministerului de finanţe pe el, pe care scrie că "farangul acesta este plătitor de taxe legal in Thai". La ce foloseste? Pentru cei care nu stiu, in Thai intrările in toate parcurile nationale (de genul parcul Retezat, in Ro), se plătesc, si au o grămadă de astfel de parcuri, la care intrarea este "diferenţiată", preţ pentru tailandez, preţ pentru farangul turist de 10-20 de ori mai mare (adică tailandezul dă 20 de bahti, cam 80 de centi US, farangul dă 400 de bahti, cam 13 dolari, ceea ce oricum pentru farangii cu bani care vin aici ca turisti este foarte puţin). De asemenea pt cinematografele publice de stat (exista si asa ceva, nu sunt private decât alea "deluxe"), precum si in alte locuri publice unde se plateste intrarea, si prin care de obicei nu mă duc. Dar in parcuri imi place să merg, ori de cate ori am weekenduri libere. Eu plătesc, teoretic, preţ de tailandez, dacă mă legitimez la intrare cu acel card de la Revenue Dept. Spun "teoretic" pentru că de multe ori gardienii de la intrare nici nu stiu să citescă şi nu au văzut in viaţa lor acele carduri, şi decât să stau la parlamentări cu ei, le dau 400 de bahti si plec mai departe. Acei bani la intrarea in parcuri ii dau intotdeauna cu plăcere, ca o contribuţie la natură, dacă pot sa spun aşa pompos, pentru că parcurile toate sunt "muncite", aranjate, este investită acolo o cantitate imensă de muncă şi de resurse. E o plăcere să mergi acolo si să vezi minunăţii făcute de natură şi de om. Alteori tailandezii de la intrare mă salută milităreşte când văd ştampila cu ministerul de finanţe pe ea. Şi plătesc preţ de tailandez.

 

Dar in oricâte parcuri aş plăti, tot nu acoperă impozitul pe salariu platit statului. Dau lunar o grămadă de bani in plus. Asigurare de sănătate se plăteşte separat, şi nici pe aia nu o plătesc cu plăcere, pentru că de 11 ani nu am intrat in spital pentru nevoi personale niciodată (se exclude fiica-mea, pe care nevastă-mea are o boală să o ducă la doctor ori de câte ori strănută, dar ei îi plătesc asigurare separată, care să zicem că îşi scoate pârleala, hihi). Personal nu am avut nevoie de nici un fel de asistenţă medicală. Nici să nu fie nevoie, dă-i dracu de bani, dar de dat, nu ii dau cu plăcere, oricum ai da-o.

 

Nimănui nu ii place să plătească taxe. Poate cu mici exceptii. Pentru mine, una dintre excepţii, poate că singura, este taxa de drum anuală. Pe asta o dau cu plăcere. Mulţi îşi închipuie Thailanda ca pe o junglă imensă unde te duci la servici călare pe elefant. Iar dacă le povesteşti faptul că pe oriunde te duci, pe orice vârf de munte, chiar şi pe Doi Inthanon la 2600 de metri inalţime, există o şosea asfaltată până în vârf, şi fără gropi, ori că prin orice orezărie cu apa până la genunchi există un drum ridicat cel putin unul sau doi metri peste nivelul apei, asfaltat şi fără gropi, deci dacă încerci să spun asta unora dintre prietenii mei din Ro, se uită la mine ca şi cum aş fi proaspăt scăpat de la spitalul de nebuni. Nemaivorbind de redirijarea traficului in orele aglomerate, ori de bampurile de la intersecţii (cum ar fi in Ro semnele de cedează trecerea, doar că aici sunt bumpuri pe şosea, dacă vrei să treci prin intersectie fără să incetineşti şi să îţi sară roţile de la căruţă, e problema ta!). Aici banii pe care îi plăteşti ca taxă de drum, se duc în drumuri. Se vede cu ochii, de la o zi la alta. De când am venit acum 11 ani, in Chiangmai s-au construit peste 15 poduri suspendate şi 9 sau 10 pasaje subterane, fiecare cu 3 sau 4 benzi pe sens, pentru a redirija circulaţia din zonele aglomerate. Şi in general, cum apare vreo brusculadă ori vreo situaţie neprevăzută prin vreo intersecţie, a doua zi sunt o armată de tailandezi călare pe târnacoape, care ori fac un gard, ori lărgesc strada, ori pun nişte buloane care să te facă să deviezi prin altă parte in viitor, ori pun un bump care să te facă să incetineşti, etc. Şi nu se ceartă cu tine. Dacă vrei să treci prin gardul de ciment să o iei pe contrasens, din nou, e problema ta.

 

De ce prin alte locuri merge şi la noi in Ro nu? Şi in Thai au si ei deştepţii lor, care se cred mai tari ca alţii, ori care cred că cei din jurul lor sunt proşti, şi care fură din banii de taxe ca sa îşi facă vile. Doar că pe ăştia, din când în când, îi mai prinde. Ori îi mai bate lumea cu pietre. Îi prinde acelaşi poliţist care iţi dă amendă când treci la radar, ori care îţi împinge maşina când eşti în budă. Şi îi bate cu pietre aceaşi lume care, mai mult ori mai puţin, îşi plăteşte taxele.

  • Upvote 9

5 Comentarii


Comentarii Recomandate

  • Moderators

da, nu e poanta, sunt militarizati (conceptual, la nivel educativ ma refer, asa sunt educati) până în dinţi, iau pozitie de drepţi, bărbaţii bat din călcâie şi salută milităreşte cam peste tot, la intrarea in parcări la supermarketuri, in parcurile publice, la intrerea in zonele rezidenţiale care sunt păzite (Moo-Baan, pe limba locală), iar femeile se apleacă în faţa ta, ori când trec prin faţa ta. Te face să te simţi important, hihi, vreo mare sculă... :D

 

au trecut direct de la feudalism la telefoane mobile, conditiile de viata se schimbă rapid, lumea este educata (tehnologic, adică poţi purta cu ei o discutie politica, stiintifica, etc), dar mentalitatea feudală a rămas, dacă ai ceva bani in plus si dacă nu iti bati joc de ei, cum fac unii farangi care se cred tari pt ca ei sunt americani ori nemti si cred că tailandezii sunt prosti, deci spuneam, daca ii respecti, atunci te respecta si se apleaca in faţa ta. Rasistii care vin aici cu ifose, cum că vezi doamne, tailandezii sunt niste prosti care nu stiu nimic si care râd prosteste la tine când le zici ceva, well.. unii dintre farangii respectivi sfârşesc prin a deveni cubuleţe tăiate mărunt intr-o valiză mare, cum au mai fost cazuri...

 

dar nu asta era ideea postului, să arăt ce tare sunt eu printre tailandezi cu educatie feudală :P

Link spre comentariu

Dap, tradelover; avand in vedere ca traiesti de 11 ani intr-o tara organizata cu oameni pusi la punct in orice privinta iti dau perfecta dreptate ca taxele trebuiesc platite. Dar, daca in ultimii 10 ani a-i fi trait in Romania, muncind cinstit si avand un venit mare sau mic, crede-ma ca te-ai fi simtit inselat doar stiind ideea ca platesti cel mai mare TVA posibil. Ca sa nu mai zic de plata impozitelor de tot felul pentru care trebuie sa te umilesti, sa stai 3 zile la coada si sa iei si amenda pentru intarzierea platii... Vorbim de lumi total diferite care nu se vor asemana prea curand. Iar despre politie, ce sa zic...la noi daca ramai in drum iti iei amenda pentru incurcarea circulatiei, iar daca depasesti viteza ramai cu permisul in mana doar daca scoti o bancnota verde de 100 (euro), eventual doua daca vin amandoi politaii la masina. Parerea mea e ca nu de lipsa de respect pentru cei din jur sufera natiunea noastra ci doar de lipsa de educatie... Din cultura generala stiu ca in Thailanda sunt cele mai multe scoli de arte martiale de mare calitate; acei oameni s-au educat prin sport si astfel au invatat sa respecte pe cel din fata lui. La noi, educatia- din orice domeniu ar fi- e prost facuta sau lipseste cu desavarsire. Partea nasoala e ca lipsa de educatie devine contagioasa; adica oricat de inteligent a-i fi daca ai interactiune zi de zi doar cu neciopliti, risti sa devii necioplit si incult. La fel e si in cazul in care esti incojurat de oameni educati, incepi sa gandesti ca ei si sa semeni cu ei. Asta e viata, ne multumim cu ce avem si cu oamenii pe care ii avem. Sper ca ai nostrii copii sa prinda vremuri mai bune, sau macar sa se nasca in tari mai civilizate decat cum e Romania de azi. Totusi, poate candva ne vom schimba cu totii in bine. Pana atunci, Doamne-Ajuta!

Link spre comentariu
  • Moderators

acum dupa o luna de Romania, parca iti dau dreptate relativ cu la partea cu cozile interminabile, umilinta, etc, pe care le gasesti prin institutiile statului. Adica nu numai ale statului, de exemplu eu eram si acum pe la cozi prin primarii, pe la Eon, gaz, etc, daca nu as fi cunoscut pe cate cineva pe ici pe colo... De parca ma duceam sa le iau bani, nu sa le dau. Despre asta vorbeam in intrarea de blog din 7 iulie.

 

Voi reveni in Thai pe 1 august, si am sentimentul ala ca "bine ca am unde sa ma duc inapoi", de care vorbeau cunoscuti de ai mei care fusesera in strainataturi acum vreo 20 de ani cand eram eu prin facultate si veneau inapoi si imi povesteau (despre sentimentul in cauza, cand era timpul si plecau inapoi), iar eu râdeam de ei si ii acuzam in sinea mea ca sunt snobi...

 

Faza care m-a dat pe spate a fost cand l-am vazut acu de curand pe boul ala care e ministru la educatie cum vorbea pe sticla, iar o tipa din spate ii sufla ce sa zica. Auzi tu,... Ministrul Educatiei... Grrrrrr.....

Link spre comentariu
Vizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.