Aici nu este vorba despre spread, este vorba despre o taxa care se plateste si cand deschizi pozitia si cand o inchizi. Am echivalat cu 5+5=10 pips ca sa fie mai usor de inteles. Dar de fapt vei plati direct bani la deschiderea si inchiderea tranzactiei. Taxa, asa cum este ea prevazuta in proiectul Comisiei Europene, este de 0.05%+0.05%=0.1% ceea ce inseamna la un lot intreg 50+50=100$.
Cat va fi in final taxa, daca va include sau nu FOREX-ul, daca va fi bazata pe domiciliul celui care tranzactioneaza sau pe tara in care se afla brokerul, inca nu se stie. Proiectul Comisiei Europene este doar unul dintre proiecte. Franta ar vrea sa-si impuna propriul proiect, Germania la fel. Ca va fi din 2014, sau mult mai devreme, asa cum vrea Franta, iarasi nu se stie. Totul este intr-o miscare continua. Cand s-a semnat luna aceasta acel tratat fiscal, s-a incercat "agatarea" acestei taxe de tratat. Nu s-a reusit datorita Angliei si Suediei, dar sa fie clar, este un RAZBOI pe fata impotriva capitalismului!
Si ca sa-l citez pe Agirdas Semeta, comisarul UE pentru Taxe:
"The moment in which we introduce a tax on financial transactions, of course, everything looks different. Then we can also raise the tax rates."
Cu alte cuvinte bagam acum doar 0.05% ca sa-i pacalim ca e mica taxa si dupa aia avem noi grija s-o marim pana ii distrugem!
Pozitia Romaniei in acest moment exprimata de Leonard Orban este urmatoarea:
"In masura in care va exista un acord la nivelul UE, Romania va sustine introducerea acestei taxe. De asemenea as dori sa subliniez ca exista anumite rezerve ale unor institutii din Romania cu privire la introducerea acestei taxe, pentru ca se considera ca aplicarea ei doar la nivel european ar putea conduce la riscul delocalizarii unor institutii financiare din statele membre ale UE.Pe de alta parte, in masura in care ar exista un acord la nivelul tuturor Statelor Membre, in mod logic Romania va trebui sa sustina introducerea unei asemenea taxe la nivelul Uniunii.
Mentionez faptul ca, in prezent, sunt State Membre care se opun introducerii acestei taxe doar la nivelul UE si ca este putin probabil ca in perioada imediat urmatoare sa se accepte introducerea taxei pe tranzactiile financiare."
Mai am un citat din Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR:
"În prezent, politicienii par mai puternici şi vor să restrângă libertatea pieţelor, identificate de public cu principalii vinovaţi pentru criza actuală. În timp ce o adaptare a reglementării la condiţiile pieţelor este necesară, pericolul săritului peste cal este evident. Suprataxa pe tranzacţiile financiare ar fi un astfel de salt."
Articolul in intregime este aici: http://www.zf.ro/opi...ia-marx-8701229