Sari la conținut

Starship

Traders
  • Număr mesaje

    14
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    1

Postări postat de Starship

  1. Da, UFO a avut o evolutie buna in ultimele 365 de zile. Ma gandeam, totusi, ca am indeajuns de mult timp incat sa fac research-ul meu si sa cumpar ceea ce mi se pare mai promitator din portofoliul lor.

    Am atasat o lista cu companii/fonduri pe care le urmaresc.

     

    Majoritatea banilor pe care ii am acum in investitii s-au dus catre Rocket Lab (VACQ).

    IMG-8967.PNG

    IMG-8968.PNG

     

  2. 2 hours ago, Stefan said:

    S-au specializat pe lansarea de payload-uri mult mai mici, asa ca e un pas foarte indraznet din partea lor. Indraznet nu doar prin prisma faptului ca maresc de peste 20 de ori capacitatea de transport pe LEO, dar mai ales pentru ca vor ataca segmentul pe care il domina deja fara probleme Falcon 9, care s-a dovedit o racheta reutilizabila extrem de eficienta - deja au boostere care au zburat de 8 ori si promit mult mai mult, deci costuri mult mai mici decat rachetele conventionale.

    Ma intreb cat de multe plusuri (costuri, frecventa lansari, plasarea pe orbita, volum payload, nu doar greutate) vor aduce fata de Falcon 9 - ca sa aiba succes va fi nevoie de ceva cu adevarat inovator.

    Ii urmaresc de ceva timp (canalul Everyday Astronaut de pe youtube a facut cateva video-uri & stream-uri despre ei) si pot sa zic ca am vazut ca sunt foarte pasionati si entuziasmati de misiunea lor, iar CEO-ul (Peter Beck) e un vizionar si are niste obiective realiste. Chiar imi doresc sa le iasa. Va fi o provocare mare daca vor sa atace segmentul dominat de SpaceX, dar si miza e foarte mare. 

    Electron-Neutron-e1614601323411.jpg

  3. 7 hours ago, Stefan said:

    Din cate inteleg, Stable Road Acquisition (SRAC) isi propune un reverse merger cu Momentus care este un fel de firma de tractari, transport si reparatii pentru rachete si sateliti :) Sau ma rog, asta isi propun sa fie, pentru ca inteleg ca nu au inca misiuni la activ. Este foarte interesanta pozitionarea pentru ca va fi cu siguranta nevoie de astfel de servicii, dar e ceva cam dubios pe acolo - cel care a pus bazele companiei este din Rusia si legal nu are voie sa lucreze cu tehnologiile din propria companie (inregistrata in US). Asta din cauza unor reglementari care impiedica accesul adversarilor geopolitici ai USA sa foloseasca ultimele tehnologii spatiale. Deci da, interesanta compania, dar un mare semn de intrebare.

    Holicity (HOL) isi propune o fuziune cu Astra, care pare sa aibe o istorie ceva mai lunga si se pozitioneaza ca si companie de rachete purtatoare, destinate transportului de payload-uri pe orbita. Vad ca e derivata dintr-o alta companie, infiintata in 2005 si care a lucrat mai mult de 10 ani cu NASA si DARPA pentru a dezvolta tehnologii aerospatiale. In plus, au avut si mai multe incercari de lansari mai mult sau mai putin... esuate (in decembrie 2020 o racheta aproape a ajuns pe orbita). Desi nu au avut inca un succes, macar au facut pasi pe directia pe care si-au setat-o si avand in vedere ca rocket science-ul asta nu e treaba usoara, in ochii mei stau bine. 

    Frumoasa analiza, multumesc de sharing.

    Stiam ca fondatorul Momentus e rus, dar nu m-am gandit la potentiale probleme pe tema asta. Intr-adevar, sunt niste legi destul de serioase in US cand vine vorba de tehnologii spatiale. Spre exemplu, SpaceX nu are voie sa angajeze vreun non american, iar FAA ii pune bete in roate la simple teste pentru prototipurile Starship, deci autoritatile de acolo sunt stricte si atente la ce se intampla in domeniul asta.

    In schimb, ideea cu care au pornit ei la drum e chiar interesanta. SpaceX transporta sateliti pe low earth orbit prin serviciul lor de ridesharing, dar e vorba de orbite default si nu customizate, asa ca cei de la Momentus au venit cu ideea de a ajuta clientii SpaceX sa isi duca satelitii pe orbitele preferate. Pe langa asta, ar fi si prima companie care ar oferi mentenanta pentru sateliti. Daca ar reusi sa faca asta eficient, ar reduce mult din costuri si din necesitatea de a lansa noi sateliti si a-i pastra pe orbita pe cei vechi ca deseuri (va fi o problema mare in viitor).

     

     

     

  4. Ce parere ai despre parteneriatul dintre SpaceX (Starlink) si Microsoft(Azure Modular Datacenter)? Starlink va fi listat la bursa in urmatorii ani, dar Microsoft e deja, insa nu stiu cat de mult poate influenta o potentiala ramura de succes cotatia finala a unei companii atat de mari. 

    Cam acelasi lucru e valabil si cu Google, care detine in jur de 8% din SpaceX. Daca era o companie mai mica decat Google, mai ziceam, merita investit, dar asa...

  5. Stiu ca actiunile Virgin au crescut brusc imediat dupa ce s-a anuntat ca ARK va face un fond special pentru industria spatiala.

    Trimble detine companii din diverse industrii inovatoare, printre care si spatiu: https://www.trimble.com/Corporate/About_Companies.aspx

    image.png.77871cd824894f781c0cd7682ac0082c.png

    "Trimble is transforming the way the world works by delivering products and services that connect the physical and digital worlds

    Hmm, interesant ce spun aici. Suna ca o deviza de marketing, dar ascunde probabil si viziunea lor. Pare un pariu sigur pentru urmatorii 5 ani, dar nu cred ca s-ar incadra intr-un space ETF pur (cred ca sub 50% din business e legat de spatiu). Sunt curios daca vor avea o regula ca la UFO unde companiile trebuie sa aiba un minim de 60 sau 70% (nu mai retin exact) din venituri space related.

    Ma gandesc ca o mare parte din companiile ce apar in lista pusa de tine mai sus, au avut deja parte de o crestere datorata postarii respective de pe twitter si a zvonurilor, asa ca probabil vor mai creste putin cele cumparate de fondul din Japonia, iar cele de pe lista care nu vor fi incluse in noul lor portofoliu vor scadea. Tinand cont de asta, cred ca ar fi o idee sa luam in considerare companiile care ar putea fi cumparate si nu sunt incluse in portofoliul fondului din Japonia, cum ar fi cele puse de tine in primele trei postari.

    Probabil vor fi incluse si companii noi care nu sunt in portofoliul fondului japonez, iar astea vor avea cele mai mari cresteri. Bine, e mai mult specula decat investit in spatiu pe termen lung, dar ar fi un start incurajator macar 😄

     

    p.s. Cand primim si noi Rocket Lab, zis si mini SpaceX?😀

     

  6. Bine v-am gasit! E o industrie care ar putea avea parte de o explozie si gasesc destul de rar persoane cu care sa discut despre asta, asa ca ma bucur ca am descoperit forumul si topic-ul asta.

    Urmaream IRDM & MAXR de acum 8,9 luni, pe cand erau ~ 20 $, dar nu am avut intelepciunea si hotararea sa si investesc in ei. Sunt destul de multe companii pe care le-ai pus mai sus de care nu stiam, asa ca am primit si eu o tema de cateva ore bune sau chiar zile de sapat pe internet.

    Din punctul meu de vedere, un portofoliu alcatuit exclusiv din companii cu business majoritar legat de spatiu si diversificat are sanse mici sa nu aiba succes in urmatorii 10 ani. Daca le ies planurile, SpaceX o sa traga dupa ei toata industria prin prisma reducerii costurilor/kg in orbita, luna sau chiar asteroizi pe termen lung, de ce nu?

    Din pacate, ei nu sunt si nici nu vor fi listati in viitorul apropiat, dar caut activ companii listate care ar avea parteneriate cu ei si ar putea beneficia de pe urma reducerii costurilor de transport(cu cel putin o magnitutine fara de ce a fost pana acum 5 ani). Cred ca asta ar fi o nisa buna de exploatat in viitor.

     

     

     

     

  7. Pe langa Virgin Galactic, in ce ai mai investit? Eu am cumparat la ei undeva in jur de 16 $, dar am vandut cand erau in jur de 28 $ ca sa-i redirectionez catre Palantir.

    Momentus Space mi se pare o varianta foarte interesanta - se vor folosi de misiuni ride sharing Falcon 9 pentru a directiona pe orbite personalizate clientii care altfel ar fi beneficiat doar de o orbita default.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.