Sari la conținut

The small crosses


Postări Recomandate

Iata un indicator tare amuzant. Rosu up, galben down. Culorile pot fi schimbate Mi-a atras atentia prin impactul vizual pe care-l creeaza. Probabil vreun programator mai distrat si-a lasat libera imaginatia intr-un moment de euforie. Sincer nu-mi dau seama daca asa ceva poate fi folosit intr-un mod profitabil. Voi ce parere aveti?

Editat de maslow
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu ma gandesc ca acele patratele semnifica ceva.Trebuie sa aibe o regula.Si binenteles ca nu poate fi profitabil folosindu-l doar pe acesta.Poate in combinatie cu alti indicatori e bun la ceva.(sunt convins ca stii treburile astea, dar am dat cu presupusul)Poate e buna si concluzia ta, dar eu ca programator (binenteles ca nu sunt) nu mi-as pierde vremea doar ca sa colorez niste patratele.

Poate e indicatorul MINUNE pe care il cautam toti ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Iata un indicator tare amuzant. Rosu up, galben down. Culorile pot fi schimbate Mi-a atras atentia prin impactul vizual pe care-l creeaza. Probabil vreun programator mai distrat si-a lasat libera imaginatia intr-un moment de euforie. Sincer nu-mi dau seama daca asa ceva poate fi folosit intr-un mod profitabil. Voi ce parere aveti?

Sarutmanaaaaaaa ! Ţoc, ţoc, ţoc.... (zgomotul de la pupici)

Blearh! (exclamatia lui Maslow) ;)

 

De cand tot voiam sa scriu eu unul, dar nu am avut timp de el... Am facut chiar toate calculele, dar m-am oprit la reprezentarea grafica, nu stiam cum sa o pun pe ecran... Adica partea artistica, nu de programare.

 

Jucaria este nici mai mult nici mai putin decat PF-charts. Mi-am dat seama imediat cum am vazut graficul si numele indicatorului (X si O).

Si culmea, chiar merge!

 

PF-chartingul (point and figure) este un alt mod de a reprezenta miscarea cursului. In afara de line chart, bar chart, candlestick chart, pe care le ofera Metatraderul built in, ca fiind cele mai folosite, si pe care le stim cu totii, mai exista inca vreo cateva moduri de a reprezenta variatia cursului.

 

Unele sunt orientate pe trend, altele pe oscilatii. Adica unele scot in relief directia trendului principal, altele scot in relief oscilatiile si punctele de intoarcere. Bar chart si candlestick chart sunt un compromis intre cele doua moduri, ele au "prins" la public pentru ca au meritul ca ne arata atat trendul cat si oscilatiile. Dar asta nu este intotdeauna cea mai buna obtiune. Profesionistii folosesc si alte feluri de charturi.

 

Candlestick-urile sunt un compromis intre trend si oscilatii, in sensul ele mascheaza miscarea marunta a cursului intr-o "candela" sau "bara", pentru a ne oferi o imagine de ansamblu, dar fara studiul patern-urilor (vezi treadul Fetei Morgana cu candlestickurile, chiar nu am inteles de ce treadul meu cu cartea lui elder are 5 stelute si treadul ei cu cartea lui Nison nu are nici una??? este cel putin la fel de folositor!) deci repet, fara studiul patternurilor, candlestickurile nu ne ofera o imagine prea detaliata despre intoarceri si despre trendul principal. Exista alte reprezentari care arata "intoarcerile" si "trendul" mult mai bine ca banalul grafic de lumanari.

 

Dintre aceste moduri, absente din MT4 pentru ca sunt mai putin folosite, sau mai putin cunoscute, MARELE ABSENT este PF-charts. O chestie foarte folositoare ca indicator de trend, pe care multe corporatii mari si multi manageri de fonduri o folosesc zilnic, dar toti tac ca godacii in papusoi, vorba lui Creanga...

 

Pentru documentare:

 

www.investopedia.com/terms/p/pointandfigurechart.asp

www.investopedia.com/articles/technical/03/081303.asp

www.investopedia.com/articles/trading/04/080404.asp

 

Inca odata Maslow, mersic! O sa ma joc cu el sa vad ce poate...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Ha ha, salve Maslow, sper ca bucuria sa fi fost cu folos. Nici nu am realizat ca treadul e asa de vechi... Eram ferm convins ca e proaspat, cald...

 

Intre timp entuziasmul mi-a scazut oleaca, am vorbit cu voi pe messenger, stiti de ce. Indicatorul mai trebuie "lucrat". Adica mai necesita ceva ore de munca si apoi testare, pentru a fi cu adevarat PF charting. Dar e un punct de plecare foarte bun. Deci ce e cu PF urile astea si de ce mai trebuie lucrat indicatorul? nu am timp mult la dispozitie, azi e sambata si e ziua mea "lucrativa", pe aici se lucreaza o sambata da si una ba, prin rotatie, asa ca scriu printre picaturi si printre trepadusii care tot vin si ma bat la cap. In plus, de luni sunt in concediu, plec la mare... tre sa las lucrurile in ordine... Pattaya sau Koh Chang, nu stiu sigur pana unde ma tine "betia autostrazii" si prefer sa las nevasta sa faca planurile, dar macar 1000 (o mie!) de kilometrii mai la sud tot ma duc. Imi iau si GPS-ul cu mine, desi inca nu stiu sa umblu cu el (ener stie istoria cum m-am facut de rusine ;)) ca sa stiu sa vin inapoi... haha... Am reusit sa fac rost de harti cu numele strazilor in engleza, pentru 12 dolari. Ca bulumacii mi l-au dat cu harti in tailandeza... Si era mai usor sa le cumpar de pe web decat sa ma duc cu jucaria la ei si sa il las doua zile pana il verifica si reinstaleaza ei hartile gratis.... Mai mult m-ar fi costat drumul si timpul pierdut. O sa iau eu dolarii aia inapoi cand prind G/J-ul pe directie, mai ales ca acuma am si PF-charting... ;) Adica inca nu am... Dar fac, cat stau la plaja, daca ma lasa fiica-mea si nu ma pune la castele de nisip ori la fugarit barci, data trecuta am scos limba de un cot fugind dupa jucariile ei pe care i le luase apa, si ea urla ca din gura de sarpe, ea a crezut ca e ca acasa in curte, si-a insirat toate lopatelele si cutiutzele pe mal, si cand a venit un val, gata a fost...

 

Dar o explicatie scurta tot o sa dau legat de PF-ul ala. Am discutat cu vreo patru-cinci de pe aici si toti mi-au zis ca indicatorul nu tine pasul cu graficul, ca se picteaza "mai in urma". Forget it! Asta nu are nici o importanta. E corect asa. PF-chartingul este o metoda de a desena graficul cursului valutar, metodă care NU TINE CONT DE TIMP, ci doar de miscarea efectiva a pretului. Daca E/U se misca 10 pipsi acuma in momentul asta, ori sta pe loc doua saptamani si apoi se misca 10 pipsi, graficul PF va arata exact la fel. Nu are importanta unde il desenez pe axa x-ilor (adica timpul la MT), pot sa il pun mai la stanga, mai la dreapta, autorul l-a pictat si el cum a putut. Nu de asta sunt eu suparat pe el, ci pentru ca nu a respectat teoria.

 

Cum se construieste un chart PF? Simplu. Se iau doua numere, un K si un R, sa zicem, de la kontinuitate ;) si reversal, ca seamana intre ele. Si se mai ia o foaie cu patratzele, pe care se joaca X si O. Dar nu dupa regulile de la Gomoku sau Renju, neeeee... Aoleu, asta imi aduce aminte ca maine avem meci Romania-Polonia in Euroliga de Gomoku. Sa imi tineti pumnii.... Deci jucam X si O dupa reguli noi. Si anume:

 

1. Ori de cate ori am pus pe grafic deja un X si cursul se misca in sus cu K pipsi, voi pune un X deasupra X-ului anterior.

2. Ori de cate ori am pus ultima data un O si cursul se misca in jos cu K pipsi, pun un nou O dedesuptul celui anterior. 3. Daca ultima data am pus pe grafic un X si cursul se misca in jos cu R pipsi (fara a se misca in sus cu K, se duce ca bolovanul in jos imediat dupa ce am pus X-ul), voi pune un O pe grafic, la dreapta X-ului pus anterior si cu o patratica mai jos (la sud-est ;).

4. Idem, daca avem ultima data pus un O si cursul se misca in sus cu R pipsi, bag iute un X la dreapta ultimului O si cu o patratica mai sus (la nord-est).

 

Si asta e toata filozofia. Greu? Nu e greu deloc. Si pan aici nici un siretlic. Tot "siretlicul sta in felul cum aleg K si R. In practica se calculeaza o "lungime medie" a trendurilor pe o anumita perioada si se alege K aproximativ 5-15% din aceasta lungime, iar R se alege de aproximativ 3-5 ori mai mare. Cu cat aleg K (si in consecinta R) mai mare, cu atat intrarile sunt mai prudente (mai tarzii, mai putin profitabile, dar mai sigure). Cu cat iau K si R mai mici, PF se intoarce mai repede, intrarile sunt mai agresive (cu potential mai mare de profit, dar mai riscante). Daca iau K prea mare ma trezesc ca intr la sfarsitul trendului, chiar inainte de inversare... O alegere buna este aceea pentru care nu am mai mult de 8 in medie, cel mult 13-15 maxim, X-uri sau O-uri intr-o bara, si nu am foarte multe "bare" cu un singur X sau O, ori cu 2-3. (daca am multe bare cu 2 Xuri o sa cumpar mereu chiar inainte de a se inversa trendul si o sa pierd! ideea e sa am 5-8 bucati, care sa imi permita sa intru de la al treilea si sa stau pana la sfarsit, si sa mai ies si cu profit in caz ca de intoarce, remember, intoarcerea - adica un O dupa un X in cazul asta - fce cat 3 Xuri. Ia sa luam un exemplu practic. Sunt pe un trend crescator, deci incep cu un X. Iau K=10 si R=30. Cursul creste 10 puncte, bag un X in sus. Mai creste 10? mai bag un X. Scade 10, stau cuminte. In acest meoment ar trebui sa creasca 20 ca sa pun un alt X (sa fie cu 10 deasupra cursului de la ultimul X), sau sa scada cu 20 ca sa incep o noua bara de O-uri mai la dreapta. Pentru ca, v-ati prins, barele nu pot contine si X-uri si O-uri la un loc in aceeasi bara. Pentru ca de fiecare data cand schimb, incep o bara noua, ma duc mai la dreapta. De asemenea nu pot exista doua bare alaturate care sa aiba ambele X sau ambele O. Asa dicteaza regulile de mai sus. Deci in timp ce graficele cu bare se dezvolta spre sud-est sau spre nord-est, graficele PF se dezvolta in sus si in jos, spre nord si spre sud. Pentru imagini, dati pe linkurile din postul anterior, cei care nu ati dat deja, iar ceilalti, mai dati odata, ca nu doare....

 

Bun, si la ce foloseste... fantezia? vorba lui Maslow... Pai avem nimic altceva decat un indicator de TREND! Un foarte puternic indicator de trend. Teoreticienii PF-ului bat tare cu gura mare pe nivelele de suport si de rezistenta pe care le scoate il relief graficul PF, sunt sute de pagini si sfaturi cum sa tranzactionezi dupa PF, dar la urma urmei ele nu aduc nimic in plus fata de candele. O linie de suport trasata pe PF este la fel ca o linie de suport trasata pe candlesticks. Daca graficul PF se intoarce la 1.32, atunci si graficul cu bare se intoarce tot la 1.32. Nimic nou sub soare. "Forta" PF-ului sta in altceva. In capabilitatea lui de a indica trendul. Folosit ca indicator de trend, poate fi o arma foarte puternica. De ce? Pai fiecare bara de X-uri este nimic altceva decat un trend crescator pe graficul de candele. Fiecare bara de O-uri corespunde, in acelasi fel, unui trend coborator pe graficul de candele. Acolo unde piata oscileaza intre niste limite (adica tot urca si tot coboara, dar nu mai mult de R+K puncte), graficul PF sta pe loc. Nu se mai pun X-uri noi, nu se mai pun O-uri noi. Asa spune regula. De aia apare si decalajul in timp. Daca piata se misca 5 puncte sus 5 puncte jos timp de o luna de zile, graficul PF sta pe loc, in timp ce graficul de bare se deplaseaza spre stanga.

 

Got it? O practica buna este aceea de a astepta pana apare o intoarcere in sus pe PF si apoi cel putin inca un X. Adica am pus pe grafic un O apoi doua X-uri. Asta inseamna ca biasul pietei s-a mutat definitiv in sus. Putem cumpara. Sau asteptam pana apare o coloana noua de O-uri care are cel putin 2 de O (chestia inversa) si apoi putem vinde. Fiecare coloana de X-uri arata trend crescator, fiecare coloana de O-uri - trend descrescator. Daca am ales bine K si R si cele mai multe coloane din PF au 6-10 Xuri sau Ouri, atunci pot sa intru de de fiecare data la a doua aparitie a aceluias semn, cum am yis mai sus, si de cele mai multe ori voi face - statistic - profit. Ca viitorul are surprize, ok, agree, dar tocmai asta e frumusetea forexului.... Apoi exista aglomeratii (ca in exemplele de pe investopedia date mai sus) care dau nastere la linii de suport si de rezistenta, exista "spargeri" ale acestor linii, etc. PF este foarte eficient pentru ca mascheaza TOATE oscilatiile mici ale pietei si ne ofera o imagine a directiei in care ne ducem. Pentru a fi cu adevarat folositor, PF trebuie calculat pe TF mare. Daily sau weekly. In cazul acesta el va arata trendul principal al pietei, incotro se indreapta "sperantele" jucatorilor. Si e bine sa nu jucam niciodata impotriva acestui trend, indiferent ce strategie am avea. Sa stai impotriva turmei e fatal. Cand turma e nehotarata, PF sta cuminte.

 

De asemenea, pentru iesirea din tranzactie, aparitia unei noi bare pe PF (de data asta un singur O sau X sunt suficiente, nu trebuie doua!!) ar fi un semnal foarte puternic ca trendul se va inversa. E timpul sa fugim de acolo.

 

Bun, acuma ce ii reprosez indicatorului actual? In mica masura faptul ca nu face refresh cand apare o candela noua. Daca piata se misca cativa pipi in sus si cativa in jos timp de mai multe zile, graficul se duce spre stanga, luind cu el si PF-ul, pana cand acesta din urma iese din ecran. Ar trebui ca toate patratelele PF-ului sa fie trase spre dreapta de fiecare data cand apare o bara noua pe chart. Pentru ca PF sa stea "ţapăn" pe ecran. Si nu ar mai exista decalaj. Asta e simplu de facut. Dar motivul cel mai mare al dezamagirii mele este, cum ziceam la inceput, ca autorul nu respecta teoria cu K si R. El uita ca R este cam 3K. "E-te si tu! faci atata galagie pentru un 3", o sa zica carcotasii, dar 3 ul ala e toata cheia. Poate sa fie 2 sau 5, nu ma supar, dar 1 e prea putin. Autorul considera doar un singur parametru (adica practic R=K) si de aceea intoarcerile se produc mult mai repede decat ar trebui. Practic daca puneti indicatorul pe daily, o sa vedeti ca aproape urmareste cursul. Nu e corect. Se intoarce prea repede. R trebuie sa fie mai mare decat K. Altfel nu mai am nici o baza in faptul ca un O dupa un X este schimbare de trend sau doar retracement temporar. Trendul are nevoie de momente de respiratie. Da-i dom'le timp, sa respire! Ca si la graficele cu candele, unde pot vorbi de schimbare de trend numai la intoarceri care penetreaza nivelele fibo majore. Nu orice "20 pipi inapoi" este schimbare de trend.

 

Asa cum este desenat cu acelasi K folosit si pt intoarcere si pt continuitate, graficul pe care il afiseaza PF ul nostru de aici nu prea seamana cu ce se arata pe investopedia.... E simplu de vazut dintr-o privire. Incepe sa arate ca alea de acolo doar daca ii dati o valoare mult mai mare parametrului de la indicator (se cheama "box nu stiu cum"). Oricum 20 de pipsi la daily e bataie de joc, haha, trebe pus mai mare (cat de mare depinde de perechea valutara). Dar si asa nu prea e corect teoretic. Trebe 2 parametrii, K si R. Aici tot indicatorul trebuie rescris. Adaugat al doilea parametru si refacute toate calculele. Sper sa ma tina tastatura si sa nu se umple cu nisip... Oricum, nisipul din sudul Tailandei e alb si fin, sper sa nu produca stricaciuni mari.... ;)

 

Un weekend fain si spor la pipsi saptamana viitoare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 săptămâni mai târziu...

parerea mea e ca indicatorul poate fi folosit chiar si in forma actuala, deseneaza foarte bine zonele de suport rezistenta si poate fi folosit ca o confirmare pt puncte de intrare si iesire.

eu l-am pus pe gj cu box de 40 iar pe eu cu 30 (setari care le-am exersat pe chartul de la oanda fxlabs

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Moderators

Well, puţ, după mesajele pe care le-am primit (unul pe PM si vo 7 pe mail) se pare ca am reusit sa va trezesc interesul...

 

Tot zic de vo cativa ani ca daca o sa castig suta aia de mii profit, atunci o sa investesc cateva mii de parai sa cumpar un soft serios de charting. Probabil ca nu o sa il cumpar niciodata, pentru ca deocamdata mai am mult pana la suta de mii, iar daca o voi avea, in mod cert voi ajunge la concluzia ca daca am castigat-o fara soft de mii de parai, atunci nu am nevoie de soft de mii de parai ca sa castig incontinuare... :D

 

Spre rusinea mea, oricat de bazat trader ma dau eu pe aici, nu auzisem de Renko charting pana sa iau indicatorul de mai sus si sa vad cu ce se mananca. Poate oi fi citit in treacat, dar nu mi-a ramas la bibilica, nu l-oi fi gasit important la vremea aia. Gata, acuma ca m-am confesat, sa vedem ce e cu Renko ăsta. Mi-am facut homeworkul si am sapat oleaca dupa el pe web si am gasit lucruri foarte interesante. Se pare ca japonezilor, spre deosebire de vestici, nu le place sa vada coloane de xuri si ouri, asa ca Renko este echivalentul lor pentru PF charts, exact asa cum candlestickurile sunt echivalentul japonez al bar-charturilor.

 

Ia sa vedem cum defineste charturile Renko unul din softurile alea de mii de parai de care vorbeam mai sus. Zic asa designerii softului respectiv:

 

"A new checkbox has been added to PNF charts labeled "Renko" which essentially transforms the PNF chart into a Renko Chart. Renko Charts are very similar to PNF charts. Actually, if you take a PNF chart having a reversal criteria of 1, and then stretch each column out so that every X or O has its own separate column, then the result will be a Renko Chart. The result is a series of diagonals going up and down, with X's on the upward diagonals and O's on the downward diagonals. When the "Renko" checkbox is checked in the preferences, you'll notice that the "Reversal Criteria" control is disabled because Renko charts always use a Reversal Criteria of 1."

 

Deci pana aici, nici ca se poate mai clar. Renko chart este de fapt un PF chart in care criteriul de inversare (R in postul meu anterior) este setat la 1 (adica R=K), iar coloanele sunt "intinse" pe orizontala, ca un acordeon desfacut, spre deosebire de PF (pe care vad ca lumea le numeste si PNF sau P'n'F, sau P'nF, etc) la care acordeonul este strâns.

 

Din acest punct de vedere se pare ca cel de al doilea indicator postat de Maslow este mult mai corect teoretic. Adica indicatorul Renko este mai aproape de teoria Renko, decat este indicatorul "small crosses" de teoria PF. Totusi... (puteati jura ca ii gasesc niste cusururi, nu-i asa?) primul cusur pe care il are este acela ca nu atinge maximele si minimele. Autorul lui lucreaza cu Close Price, si nu cu maximele si minimele, cum ar fi normal. Acuma, va zic cu mana pe tastatura (am vrut sa scriu pe inima, dar as fi mintit) ca habar nu am cum este corect. S-ar putea ca in teorie sa se spuna ca se considera Close Price. Dar dupa mintea mea, facand asa se pierd umbrele candelelor, ceea ce poate duce la pierderea unei parti importante din miscarea pretului. In plus (al doilea cusur) autorul lui muta barele spre stanga doar cand apare o noua candela, ceea ce face ca indicatorul respectiv sa fie foarte... "jumpy" la candelele care au umbre lungi, mult mai lungi ca marimea lui K, generand o gramada de semnale false.

 

In fisierul atasat am incercat sa remediez aceste doua aspecte. Repet: nu stiu care e mai corect teoretic, se poate ca varianta originala, care foloseste close price, sa fie mai corecta. Dar daca puneti ambele indicatoare pe acelasi candlestick chart (de exemplu G/J H4, le dati culori diferite ca sa nu va incurcati) si le testati cu un expert oarecare in visual mode (cum am mai descris in alte posturi) o sa vedeti ca cel original sare de nebun cand o iau pipsii la goana, daca dati viteza mare, pe cand al meu sta oarecum "ţapăn", vorba moldoveanului. In plus, prinde minimele si maximele mult mai bine.

 

De asemenea am adaugat un parametru nou, numit Reversal, care ne spune de cate ori trebuie sa fie mai mare retragerea decat cresterea (de cate ori R trebuie sa fie mai mare decat K) pentru a considera reversal. Pentru R=1 se obtine varianta originala a indicatorului, cu imbunatatirile mentionate mai sus. Pentru R=2 sau R=3 se obtin PF charturi, doar ca acordeonul este intins. Se pot da si valori mai mari, daca se da un K mai mic. Practic indicatorul obtine rezultate mai bune pentru un K mic si un R mai mare. Adica are trenduri mult mai lungi si asteapta mai mult inainte de a se intoarce. Aceste valori depind foarte mult de TF-ul considerat si de perechea urmarita.

 

Well, puţ... Astea fiind zise, acuma sa nu credeti ca PF sau Renko reprezinta HolyGrail-ul Forexului. Din posturile mele anterioare s-ar putea usor intelege asemenea enormitate. Lucrurile arata foarte frumos la prima vedere, visually perfect, trenduri care urca, trenduri care coboara, masina de facut bani... cum se schimba culoarea, cum bagam stop si inversam directia de tranzactionare... Repede devenim milionari... Nu tataie! PF (respectiv Renko) sunt niste charturi ca oricale altele. E doar chestie de preferinte daca folosim candlesticks, bars, point and figures, renkos, ori alte metode de charting cate or mai fi existand... Ori putem obtine niste avantaje combinand metodele de charting. Exista carti foarte bune care ne invata tradingul folosind PF si Renko. Maslow tocmai mi-a trimis pe mail doua dintre ele pe care le-am frunzarit putin ieri, si daca il rugati frumos poate vi le da si voua.

 

Dar repet: PF/Renko NU ESTE METODA SECRETA CARE SA VA FACA BOGATI. Nici o metoda de charting nu poate inlocui disciplina si un plan serios de tranzactionare. Si drept dovada, am adaugat la indicatorul in cauza partea de la final (va rog sa va uitati la comentariile din interior) care incearca sa calculeze profitul pe care l-ar realiza acest indicator, tranzactionand NUMAI dupa semnalele lui. Idea este ca ori de cate ori se termina un trend de bare albastre si apare o bara rosie, asteptam aparitia unei a doua bare rosii (confirmarea) si intram short. Pentru invers, atunci... invers. Iesirea se face la cel mai mic semn de reversal (aparitia unei bare de alta culoare decat precedenta). Bidurile in desfasurare, precum si profitul care ar fi fost realizat se afiseaza in linia de comentariu, profitul este in pipsi. Veti observa ca desi vizual PF/Renko arata extraordinar de frumos, profitul este mai intotdeauna negativ!!!! (profitul afisat include spreadul dar nu include swap-ul). Well, pentru o pereche valutara data si un TF dat, se pot gasi valori ale lui K si R incat profitul sa fie pozitiv si sa fie... foarte gras, din cateva incercari. Se porneste expertul (unul vid e foarte bun) se adauga indicatorul pe graficul vizual si se modifica parametrii k si r "on the fly", in timp ce ticksii curg, dand rightclick pe el si editand properties, in asa fel incat sa avem trenduri de lungime 8-10 xuri/ouri, cum am mai zis mai sus. Si o sa vedeti ca face si profit... Dar eu as numi treaba asta "curve fitting", fara nici o remuscare. Milioanele nu se cstiga asa usor.

 

O imbunatatire ar fi sa luam doar tranzactiile care sunt in directia trendului principal (dat de acelasi indicator dar pe un chart cu TF mai mare si cu valori mai mari pt K, ori dat de un MA cu valoare mare). Adica sa nu intram niciodata in directia contrara unui MA(50) sau MA(100). In acest caz (daca aveti rabdare sa faceti paper trading pe expertul respectiv, ori daca modificati voi partea de la final sa nu considere tranzactii impotriva unui MA) o sa vedeti ca indicatorul respectiv chiar face profit (dar tranzactioneaza mult mai rar) pentru o gama mult mai larga de valori ale lui K si R decat in varianta in care ia toate bidurile.

 

De exemplu, testat pe G/J M15 pentru perioada ianuarie 2007-aprilie 2007, cu k=30 si r=3 (piata are o coborare frumoasa, apoi o urcare frumoasa) indicatorul pune 18 tranzactii, din care 14 sunt castigatoare si scoate un profit net de 465 de pipsi, pe care insa ii pierde imediat la sfarsitul lui aprilie si inceputul lui mai (cand piata intra in range si toate tranzactiile sunt perdante, dar el saracul nu are de unde sa stie) terminand luna mai la negativ (-430 de pipsi).

 

****

 

Voi reveni cu indicatorul care afiseaza aceeasi poveste dar in format XO, adica unele sub altele, precum am promis, si care nu ramane in urma fata de grafic. Deocamdata nu il pun, pentru ca jucandu-ma cu Renko mi-au mai venit niste idei... :D

 

Spor mare

 

* A bit later edit: Partea care calculeaza profitul nu este utila in timp real. Ea este destinata doar testarii in mod vizual. Adica atunci cand dati play, ori cand dati pauza si folositi F12. Daca folositi indicatorul in timp real, comment-ul poate veni in conflict cu comment-urile altor indicatori si EA implicati. Se poate pune in slash-slash-uri si recompila.

Renko_V3.1.mq4

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Foarte bun linkul de la incrediblecharts! Nu stiu cate parale face programul (si nu am de gand sa imi pierd timpul cu el atata vreme cat am metatrader in care pot programa eu ce indicatori vreau) dar pagina cu indicatori...mmmmmmm.... delicioasa!

 

Intrati acolo si sa cititi pagina lor despre indicatori (link in stanga jos, "indicators A to Z"). Au peste 50 de indicatori explicati frumos, cu formule de calcul, strategii de trading, sfaturi, etc. Luati la rand coloana galbena din stanga. Se merita timpul "pierdut" sa cititi asa ceva! Multe chestii sunt luate de pe investopedia, dar sunt puse frumos in text si la locul lor. Baietii se pare ca stiu sa isi vanda marfa. Eu am dat click si citit vreo 15 linkuri, dar grrrrr, tre sa si muncesc pe ziua de azi ca ma iau astia la ochi... Deja am doi trepadusi veniti la mine cu probleme, care asteapta aici sa le "dau verdictul"... O sa mai intru mai tarziu sa citesc si despre restul, dupa amiaza ori mai spre seara. De exemplu cei care v-ati intrebat de ce RSI calculat de voi nu este la fel cu RSI calculat de metatrader (cati va veti fi intrebat?), cititi la RSI (si cum se calculeaza). Eu tin minte ca m-am ofticat vreo jumate de an pe cand tranzactionam numai cu FXCM, ca RSI calculat de mine pe hartie era diferit de RSI afisat de FXCM. Mult mai tarziu am descoperit problema cu EMA-ul lui Welles Wilder. De atunci, ori de cate ori dau de o pagina care explica modul de calcul al indicatorilor, dau repede pe RSI si caut daca are vreo nota sau observatie despre Wilder. Daca nu are, atunci site-ul respectiv are o bila neagra. Ca sa vedeti exact despre ce vorbesc, dati click pe RSI de la sectiunea "indicator construction" (stanga, in jos) si cititi observatia cu steluta din josul paginii. O sa intelegeti de ce spre exemplu MACD are o perioada de 26 default, pe cand RSI foloseste perioade mult mai scurte, cum ar fi 14 sau 8, care aparent nu au legatura cu ciclurile economice. Pentru simplul fapt ca Wilder, cel care a "inventat" RSI-ul, folosea un alt mod de calcul pentru EMA. De aia RSI-ul meu calculat pe hartie nu se pupa cu ala calculat de FXCM. Metatrader calculeaza RSI corect. Mai puteti incerca un google search cu "three times wilder" ca parametru de cautare. Era un articol interesant, dar nu mai stiu pe unde e, oricum google ar trebui sa il scoata intre primele (sorry, nu am timp sa verific).

 

Maslow, mersi de link, o sa mai pierd ceva vreme pe acolo....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Grrrrr...

 

Bun, programul asta e facut pentru actiuni si primeste datele odata pe zi. De aia nu iti trebuie timpul. Sfatul meu e sa nu iti mai pierzi.... timpul haha, cu el, e de rahat. Ai incercat sa pui un fibo ext/retr? ai incercat sa te joci cu facilitatile lui, dincolo de faptul ca afiseaza pf? Nu poti sa modifici nimic, nu poti sa adaugi nivele, nu poti sa dai nici un fel de parametru care "iese din tipare". Cum adica sa traga fibo expansion cu o singura dreapta? ce e bolnav la cap? pai unde e retracementul? :-O Un rahat de program care nu isi merita banii. Daca totusi vrei sa te convingi singur, incearca asa:

 

1. deschizi metatrader, history chart, alegi orice pereche vrei pe D1 si dai export

 

2. deschizi csv-ul cu excel.

 

3. marchezi si razi (stergi) coloana cu timpul, oricum toate valorile sunt zero daca ai exportat D1. Pe alte TF nu ai ce face cu csv-ul, ca incredible chart e asa de incredibil de prost incat o ia razna daca ai doua bare cu aceeasi data.

 

4. inserezi o linie la inceput inainte de toate datele si scrii in ea "Date Open High Low Close Volume" fiecare in cate o celula (A1, B1, C1, etc).

 

5. Selectezi prima coloana (A) si dai search/replace, search for: ".", replace with "-" (adica inlocuiesti peste tot punctul cu minus in prima coloana), click pe "repalce all"

 

6. cu prima coloana selectata incontinuare, format cells (click din drepata pe ea) si alegi custom, apoi bati la custom "yyyy-mm-dd" ca sa iti puna toate datele in formatul care trebuie. Pasul asta nu e necesar daca ai setarile respective la excel default. La mine aparea "2007, 15 August" si a trebuit sa il fac, ca sa apara "2007-08-15"

 

7. dai click oriunde pe prima coloana si apoi alegi din meniu "data/sort/sort by date/descending". Asta pentru ca incredibilul nostru program vrea datele cele mai recente la inceputul fisierului, altfel nu va afisa nimic pe candlestick sau pf. De remarcat ca echivolume afiseaza bine si daca datele sunt deandoaselea.

 

Toata treaba ia mai putin de un minut.

 

Salvezi.

 

Spor la incarcat, si fa-ti si tu nervi, eu nu vreau sa mai aud de el.

 

P.S. Insasi ideea cu asezatul datelor de-andoaselea e o idiotenie cum nu s-a mai pomenit. Ma intreb cum fac astia treaba asta in programare, pentru ca deobicei scrierea se face la sfarsitul fisierului. Dar ei o fac la inceput. Adica datele mai noi - primele. Daca ar fi sa fie folosit in timp real, ar insemna ca ori de cate ori vine un tick, trebuie sa deplaseze tot fisierul cu o pozitie in sus, pentru a face un loc liber la inceput ca sa poata scrie noul tick. Iti dai seama cam cat timp ia asta la un fisier de cativa megi? (fisierele de tickuri pot avea sute de megi sau chair giga, vezi tick history de la metaquotes, ori de la nt). Daca ar fi sa fac un expert care sa ii dea date in timp real programului asta, ar incalica tickşii pe mine pana as muta eu toate barele ca sa fac loc primei.

 

Aaaa, ca sa faci un expert care sa iti exporte datele in formatul de care ai nevoie si apoi sa te joci cu ele, asta e banal de simplu, la fel de simplu pe cat e cu excel-ul. Ceva de genul

 

scrie in fisier "data, open, high..." bla bla

for i=0 to bars

{ scrie in fisier datetostr(time, formatat corespunzator)

scrie ","

scrie open

scrie virgula

etc

etc

scrie "\n"

}

 

pe care o pui in functia init, iar functia start o lasi goala. Instructiunile de scris in fisier se gasesc in helpul de la MT4. Asta e tot. Lansezi expertul pe tf=D1, el iti face fisieru, apoi poti sa il dai afara de pe chart ca oricum nu mai foloseste la nimic. Mai tarziu exporti iar si incarci iar cu incredibilul. Si tot asa, exporti si incarci in fiecare zi. Macar daca incredibilul ala ar avea un mod de incarcare automata (sa incarce singur in fiecare zi). De fapt nu are nimic. Nu tu semnale, nu tu posibilitati de tranzactionare, ce boala faci cu el?????

 

grrrrr

(tradelover suparat) :D

GJD1.zip

post-1272-1187170264_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Uite, hihi, ca sa nu zici ca sunt baiat rau...

 

(La urma urmei programul ala are si el o chestie care imi place si anume "Legenda" aia cu checkboxuri cu care poti sa dai afara liniile care te incurca pe ecran, ar fi foarte fain daca ar prelua-o si Metatraderul. Oricum, cu asta am incheiat capitolul asta, am dezinstalat programul, la revedere...)

 

Deci ziceam ca nu e mare scofala sa faci un exporter.

L-am facut in 10 minute, mai putin partea cu formatarea datei, care mi-a luat un sfert de ora in plus. Nu reusam sa scap de puncticele si sa pun minusuri direct din formatarea datei ca string, asa ca m-am ofticat si am facut-o "manual", "băbeşte". Si apoi m-am distrat singur ce urat si complicat arata.... Vezi comentariile din sursa.

 

User manual: Se copiaza in directorul de scripturi (ATENTIE: este un script, nu un EA! adica trebe copiata in "experts\scripts" din folderul cu MT4, nu era nevoie sa tin chartul ocupat cu un EA care nu facea nimic in functia start, scriptul are avantajul ca isi face treaba apoi spala singur putina, nu tre sa mai am grija sa nu il uit acolo pe chart) si se executa prin tragere cu mouseul pe chartul D1. O sa dea o alerta (trebuie ca alertele sa fie enable, altfel nu vedeti nimic) cu eroare daca nu poate scrie in fisier sau daca tf-ul nu este D1. Daca ati tras-o pe orice chart D1 si are loc sa scrie in directorul default (adica "experts\files" din folderul cu MT4) atunci va exporta toate datele din chart in formatul care poate fi direct incarcat de Incredibilul. Si va da o alerta "pozitiva". Adica misiunea indeplinita cu succes. Treaba asta ia pe calculatorul meu cam 130 de milisecunde pentru un chart cu istoria daily pe ultimii 10 ani (aproape 3000 de bare). Adica mesajul "succes" trebuie sa apara imediat.

 

Numele fisierului este ales de forma "History_XXXYYY_D1.csv" unde XXXYYY este perechea valutara cu care va jucati. Fisierul respectiv se poate deschide cu Incredibilu' dupa metoda descrisa de Maslow mai sus. Si scapati de "minutul" de munca in excel de care vorbeam anterior. Daca fisierul exista deja, el va fi suprascris (cel vechi se pierde, asa ca daca aveti nevoie de el, desi nu vad de ce, redenumiti-l intai).

 

Spor la pipsi...

IncrediExporter.mq4

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.