Sari la conținut

Analize tehnice si perspective macroeconomice


Bulbrokers

Postări Recomandate

Dow Jones Industrial Average si S&P500 – o privire comparativa asupra celor mai importanti 2 indici americani

 

Cei mai importanti 2 indici de actiuni americani, Dow Jones Industrial Average si S&P500 au evoluat in aceeasi directie in 98.5% din timp in 2010. Cu toate acestea, indicele blue chips-urilor americane a avansat cu 11%, in timp ce masura mai extinsa a pietei, S&P500 a castigat in aceeasi perioada 12.8%. Diferenta intre randamentul anual al celor 2 indici isi gaseste raspunsul in modalitatea de alcatuire a acestora, un aspect pe care orice investitor trebuie sa il aiba in vedere atunci cand considera un indice reprezentativ pentru o piata.

 

Corelatia dintre 2 instrumente financiare se refera la evolutia lor in aceeasi directie pe o perioada data, insa nu ia in calcul si magnitudinea evolutiilor. Astfel, daca un instrument inregistreaza o crestere de 5% intr-o perioada, iar un alt instrument avanseaza cu 8% in aceeasi perioada, cele 2 instrumente sunt corelate pentru respectiva perioada.

 

In ceea ce priveste evolutia S&P500 si DJIA, cei 2 indici au atins un grad de corelare de 95% in ultimii 50 de ani, insa cu toate acestea randamentele oferite de cei 2 au cunoscut variatii importante. Astfel, din 1960 S&P500 a avut cea mai buna performanta anuala in 26 de ani calendaristici, cu un castig mediu de 13.7%. In acelasi timp DJIA a avut castig de cauza in 24 dintre acesti ani, cu un castig superior de 4.9%. Per total, in ultima jumatate de secol, randamentele anuale ale celor 2 indici au fost de 8% pentru S&P500 si respectiv 7.6% pentru DJIA.

 

Prin studierea acestor rezultate, se poate observa ca S&P500 performeaza mai bine in perioadele de crestere, in timp ce DJIA ofera randamente mai bune in perioade cu trenduri de scadere. Explicatia pentru aceste evolutii vine din componenta celor 2 indici. S&P500 contine mult mai multe companii mici decat DJIA. Capitalizarea medie a companiilor aflate in componenta S&P500 era la finalul anului trecut de 10.6 miliarde de dolari, in timp ce in cazul DJIA media era de 109.9 miliarde. Iar aceste companii mai mici sunt cele care performeaza mai bine in faza incipienta a unui trend de crestere, in timp ce companiile mari inregistreaza castiguri superioare mult mai tarziu.

 

Un alt avantaj pe care S&P500 il are este dat de existena mai multor companii tehnologice in componenta sa. Spre exemplu, pretul actiunilor Apple a crescut cu 53% in 2010. Aceasta crestere importanta a adaugat un castig de 1% la randametul anual pentru S&P500.

 

Raportul integral este atasat.

Rezumat_zilnic_21_Ianuarie.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Analiza tehnica EURUSD H4

 

Evolutia din saptamana anterioara a adus o apreciere a monedei europene in fata dolarului american de aproximativ 3.64%, continuandu-se astfel tendinta de crestere inceputa pe data de 10 ianuarie. Tendinta de apreciere a monedei europene vine odata cu temperarea tensiunilor aflate in zona euro in special cele din sectorul datoriilor publice.

 

Datele macroeconomice ale saptamanii anterioare au fost favorabile monedei europene, ceea ce a dus la mentinerea unui curs mai ridicat fata de dolarul american.

 

Pretul a inchis sesiunea de tranzactionare de vineri peste pragul 1.3600, introducand astfel ipoteza continuarii scenariului de crestere pe termen mediu. Tendinta ascendenta din ultimele doua zile ne ofera un prim semnal de formare a unei unde de corectie. Aceasta a inceput inca de la deschiderea sesiunii asiatice de astazi, avand aceeasi directie si la deschiderea sesiunii europene.

 

Maximul atins pe parcursul zilei de vineri constituie un prim nivel de rezistenta, fiind validat atat de nivelul superior al canalului de trend, cat si de limita superioara a pitchfork-ului ascendent. Avand in vedere ingustarea canalului de trend, putem considera ca o spargere a limitelor acestuia va valida tendinta pretului in directia respectiva. Depasirea celui de-al doilea nivel de rezistenta aflat la valoarea 1.3785 ne va indica introducerea ipotezei continuarii trend-ului ascendent cu eventuala tinta in jurul maximului local anterior, 1.4281. Formatiunea “bullish engulfing” identificata pe graficul saptamanal si prezentata in analizele anterioare ramane valida, avand ca target principal nivelul 1.3734.

 

Analiza completa o gasiti atasata.

Analiza_EURUSD_24_01_2011.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Saptamana incarcata de raportari macroeconomice

 

Prima sedinta de politica monetara a Rezervei Federale din acest an va atrage atentia investitorilor la mijlocul acestei saptamani. Acestia vor incerca sa descifreze mesajele pe care Comitetul de Politica Monetara le va transmite in directia continuarii programului Quantitative Easing 2, urmarind insa si posibile referiri la presiunile inflationiste din Statele Unite, dupa ce in ultimele doua luni am asistat la o tendinta de crestere a inflatiei in zona euro, Marea Britanie si China, tendinta ce s-ar putea concretiza prin cresterea dobanzilor de politica monetara pe parcursul acestui an.

 

In timp ce probabilitatea unei schimbari de atitudine din partea Rezervei Federale este foarte putin probabila, noul an aduce in Comitetul de Politica Monetara noi membri cu drept de vot, iar marea majoritate a acestora si-au exprimat deja dezaprobarea pentru programele de relaxare monetara cantitativa aflate in desfasurare. Printre cei mai vocali critici ai politicii Fed se numara noii membri cu drept de vot Charles Plosser, Presedintele Rezervei Federale din Philadelphia si Richard Fisher, Presedintele Fed-ului din Dallas. Misiunea Presedintelui Ben Bernanke devine astfel tot mai dificila.

 

Aproximativ 25% din companiile din componenta S&P500 si aproape jumatate din cele care intra in constituenta indicelui Dow Jones Industrial Average vor publica raportarile aferente ultimului trimestru al anului. Companii precum McDonald’s, American Express, Yahoo, Boeing, AT&T, Caterpillar, Amazon, Microsoft sau Chevron isi vor face publice cele mai recente rezultate financiare.

 

Raportul integral este atasat.

Rezumat_zilnic_24_Ianuarie.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Analiza tehnica EURUSD H4

 

Evolutia sesiunii de ieri a fost in ton cu tendinta principala din ultimele doua saptamani. Dupa aprecierea dolarului american de pe parcursul sesiunii asiatice, pretul si-a reluat tendinta de crestere, atingand spre sfarsitul sesiunii europene un nou maxim local in jurul nivelului 1.3686. Acest nivel a fost retestat in 2 randuri pe parcursul zilei de astazi, in ambele cazuri avand o reintoarcere a pretului. Acest nivel joaca un rol important de rezistenta iar o eventuala inchidere peste acesta va oferi un prim semnal de reluare a tendintei de apreciere a monedei europene.

 

Maximul atins pe parcursul sesiunii de astazi constituie primul nivel de rezistenta, fiind validat atat de nivelul superior al canalului de trend, cat si de limita superioara a pitchfork-ului ascendent. Avand in vedere ingustarea canalului de trend, putem considera ca o spargere a limitelor acestuia va valida tendinta pretului in directia respectiva. Depasirea celui de-al doilea nivel de rezistenta aflat la valoarea 1.3785 ne va indica introducerea ipotezei continuarii trend-ului ascendent cu eventuala tinta in jurul maximului local anterior, 1.4281. Formatiunea “bullish engulfing” identificata pe graficul saptamanal si prezentata in analizele anterioare ramane valida, avand ca target principal nivelul 1.3734.

 

Reluarea tendintei de scadere are ca prag intermediar de suport retragerea de 12.5% aflata la nivelul 1.3584. Primul nivel de suport al analizei de astazi se afla la valoarea unui minim local atins pe parcursul zilei de ieri, reprezentand un nivel de inflexiune atat pe un trend descendent cat si pe un trend ascendent, in evolutia istorica a pretului. Al doilea nivel de suport ce reprezinta un nivel important in cazul continuarii scenariului de scadere este un prag psihologic aflat la valoarea 1.3400, reprezentand un nivel de rezistenta si suport in evolutiile anterioare.

 

Analiza completa este atasata.

Analiza_EURUSD_25_01_2011.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

India se alatura luptei globale impotriva inflatiei

 

Banca Centrala a Indiei a decis cresterea dobanzilor pentru facilitatile de lichiditate oferite cu 25 de puncte de baza. Astfel, dobanda la care Banca Indiei imprumuta bancile a ajuns la 6.5%, in timp ce pentru imprumuturile atrase de catre institutie de la jucatorii din piata nivelul dobanzii a atins valoarea de 5.5%. Este a saptea modificare de dobanda aplicata din luna Martie, in incercarea de a tempera presiunile inflationiste, comunicatul care a insotit decizia din aceasta dimineata atragand atentia asupra inflatiei tot mai mari la nivelul produselor alimentare.

 

Indicele preturilor de consum din India a crescut in luna Decembrie pana la 8.43%, fata de 7.48% in luna Noiembrie. In acelasi timp, Reserve Bank of India (RBI) a modificat tinta de inflatie pentru luna Martie a acestui an la 7%, de la valoarea precedenta de 5.5%. Pe termen mediu insa, tinta de inflatie a RBI se situeaza in intervalul 3-4%.

 

Pe de alta parte, Banca Japoniei, o banca centrala aflata in plina lupta pentru iesirea dintr-un ciclu deflationist a anuntat in aceasta dimineata cresterea previziunilor inflationiste pentru anul fiscal care va incepe in Aprilie, insa a atentionat faptul ca iesirea de pe spirala deflationista se va produce lent, un semn ca politica sa monetara foarte relaxata va fi mentinuta pentru o perioada prelungita.

 

Astazi incepe sedinta de 2 zile a Rezervei Federale, la finalul careia Comitetul de Politica Monetara va publica primul comunicat de presa al acestui an. Cu toate ca nu se asteapta nici o modificare a politicii Fed-ului, fiind de asteptat ca actualul program de achizitii de active sa fie dus la bun sfarsit pana in luna Iunie, ultimele evolutii de pe plan global au creat premisele unei normalizari a politicii monetare.

 

Raportul integral il gasiti atasat.

Rezumat_zilnic_25_Ianuarie.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Analiza tehnica EURUSD H4

 

Evolutia zilei de ieri a fost usor ascendenta, cu o apreciere de 43 de puncte a monedei europene in fata dolarului american. Continuarea tendintei de crestere vine intr-un context macroeconomic in care inclinatia consumatorilor spre consum este in crestere, atat in zona euro, cat si in economia americana.

 

Avand in vedere evolutia pozitiva din ultimele zile fara a avea o unda de corectie putem introduce ipoteza formarii unei unde descendente in urmatoarele zile. De asemenea formarea a doua lumanari de tip doji in ultimele 5 zile pe un grafic zilnic, poate reprezenta o slabire a puterii cumparatorilor si respectiv o inchidere a pozitiilor de cumparare. Pentru identificarea formarii undei de corectie vom urmari formarea unor formatiuni de pret respectiv de lumanari de inversare a trendului. Cu cat aceste formatiuni sunt identificate pe intervale de timp mai mari cu atat semnalele oferite de acestea au o importanta mai mare.

 

Evolutia din finalul sesiunii americane a adus un nou maxim local al cotatiei eur/usd, aceasta atingand pragul psihologic 1.3700. Variatiile pretului in sesiunea asiatica au dus la formarea unei zone de range avand ca nivel maxim si minim la valoarea 1.3702, respectiv 1.3660. Iesirea din aceasta zona de consolidare poate reprezenta un prim semnal de continuare a tendintei in directia respectiva.

 

Un prim semnal de confirmare a tendintei de crestere il avem odata cu depasirea nivelului superior a pitchfork-ului trasat pe graficul de 4 ore. De asemenea acesta este confirmat si de situarea pretului in zona superioara a pitchfork-ului trasat pe intervalul de o ora. O depasire a acestui nivel va avea ca target principal nivelul 1.3785, reprezentand un nivel important atat de rezistenta cat si de suport in evolutia istorica a pretului. In cazul unei unde de crestere extinse avea ca target zona de rezistenta cuprinsa intre nivelurile 1.3973-1.4000. Un target intermediar conform formatiunii de lumanari “bullish engulfing” identificata pe graficul saptamanal il avem la nivelul 1.3734. O posibila zona de inflexiune s-ar putea forma in jurul acestui prag.

 

Analiza integrala o gasiti atasata.

Analiza_EURUSD_26_01_2011.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Economia Marii Britaniei ingheata

 

Datele preliminare care masoara evolutia economiei Marii Britanii in ultimul trimestru al anului trecut au deceptionat pietele financiare, transformand tara in prima economie dezvoltata care inregistreaza un nou trimestru de crestere economica negativa. PIB-ul tarii a scazut cu 0.5% in ultimele trei luni ale anului, fata de o crestere de 0.7% in al treilea trimestru. In termeni anualizati, economia britanica a marcat un avans de 1.7%, in timp ce pentru anul 2010 cresterea se situeaza la valoarea de 1.4%.

 

Serviciile, care au o pondere de 76% in economie au scazut cu 0.5% in perioada analizata, in timp ce constructiile au marcat un declin de 3.3%. De cealalta parte, productia industriala a performat bine, avansand cu 0.9% fata de T3, incluzand aici o crestere de 1.4% pentru productia manufacturiera.

 

Rezultatele au surprins masiv, in conditiile in care un sondaj realizat de catre Bloomberg indica un avans mediu de 0.5% in urma raspunsurilor oferite de 33 de economisti. Vremea nefavorabila a fost principalul motiv pentru cresterea economica negativa, dupa ce cea mai friguroasa luna Decembrie din ultimul secol a afectat transporturile, constructiile, serviciile si chiar vanzarile de retail.

 

Institutul National de Statistica a mentionat ca in cazul in care vremea ar fi fost favorabila, cresterea economica ar fi fost apropiata de 0. Institutia a atras de asemenea atentia in privinta unor revizuiri destul de importante ale cifrelor, spunand ca datele “sunt mai predispuse revizuirilor decat in mod normal”.

 

Raportul complet este atasat.

Rezumat_zilnic_26_Ianuarie.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Analiza tehnica EURUSD H4

 

Evolutia pretului de pe parcursul zilei de ieri a determinat formarea unei zone de consolidare, ce reprezinta un prim semnal de incetinire a tendintei ascendente. Range-ul format are ca nivel superior si inferior valoarea 1.3721, respectiv 1.3655.

 

Avand in vedere corelatia dintre perechea eur/usd cu indicele de referinta al pietei de actiuni americane Dow Jones, putem considera formarea unei eventuale corectii atat pe piata de actiuni, cat si pe perechea eur/usd. Tendinta pe termen lung pe perechea eur/usd va fi una ascendenta atata timp cat banca centrala americana continua politica de injectare cu lichiditati in piata financiara.

 

Dupa o sesiune cu variatii in ambele directii pe parcursul zilei de ieri, moneda europeana a inchis ziua cu o usoara apreciere in fata dolarului american. Sesiunea asiatica de astazi nu a adus elemente noi in evolutia pretului, formand in plus o noua zona de consolidare, intr-un range mai mic. Odata cu deschiderea sesiunii europene limita inferioara a acestui range, cat si a range-ului superior, au fost depasite, oferind un prim semnal de formare a unei unde de corectie. Pentru validarea acestui scenariu va trebui sa asteptam inchiderea a cel putin doua bare de pret pe graficul de 4 ore sub nivelul de 1.3655.

 

Evolutia in jurul nivelului superior a pitchfork-ului trasat pe graficul de 4 ore reprezinta o indecizie in stabilirea directiei pe termen mediu a pretului. Confirmarea continuarii scenariului ascendent vine odata cu depasirea nivelului superior al pitchfork-ului construit pe graficul de o ora. Ca prim nivel de rezistenta avem la maximul atins pe parcursul deschiderii sesiunii europene, iar in extensie al doilea nivel de rezistenta la valoarea 1.3785, reprezentand un nivel important atat de rezistenta cat si de suport in evolutia istorica a pretului. Asa cum am precizat si in analiza de ieri, un prag intermediar de rezistenta il avem la nivelul 1.3734, reprezentand target-ul stabilit pentru formatiunea “bullish engulfing”.

 

Analiza completa este atasata.

Analiza_EURUSD_27_01_2011.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Speculatorii importanti mizeaza pe marfuri si actiuni in 2011

 

Intr-un interviu acordat postului american CNBC joi, speculatorul Jim Rogers este de parere ca marfurile sunt printre cele mai bune instrumente pentru investitii in anul 2011, in pofida corectiilor din ultima perioada si a masurilor de temperare a economiei intreprinse de catre bancile centrale din China si India in incercarea de a tine in frau inflatia.

 

In opinia lui Rogers, aceasta clasa de active poate oferi beneficii si in cazul in care economia globala isi continua tendinta de revenire, cererea superioara putand duce cotatiile multor marfuri catre noi maxime, in timp ce scenariul invers ar presupune noi masuri de relaxare monetara cantitativa din partea marilor banci centrale, marfurile si in special metalele pretioase putand functiona ca instrumente de refugiu in cazul celui de-al doilea scenariu.

 

Celebrul speculator favorizeaza marfurile in detrimentul actiunilor sau bondurilor pentru ca in conditiile in care pietele sunt inundate de lichidate si monedele sunt din ce in ce mai depreciate, investitorii vor prefera de detina active palpabile in detrimentul altor instrumente. In plus, de-a lungul timpului, perioadele cu inflatie ridicata s-au dovedit a fi mult mai benefice marfurilor decat actiunilor sau instrumentelor pietei monetare.

 

De cealalta parte, 2 mari investitori specializati in pietele de actiuni sunt doar partial de acord cu viziunea lui Jim Rogers. Warren Buffet si John Paulson favorizeaza exiturile de pe pietele bondurilor, insa sunt de parere ca actiunile se vor dovedi cele mai profitabile instrumente de investitii in 2011.

 

Gasiti mai multe recomandari facute de catre cei 3 in raportul atasat.

Rezumat_zilnic_27_Ianuarie.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din nou o analiza fundamentala frumoasa (deşi un pic părtinitoare :P) cred că voi începe să vă citesc mai des postările.

 

Edit

 

Relativ la discutia noastră despre NBB-ul belgian, well... nu îl urmăresc de foarte multă vreme, şi nu mă uit după el cu aceeaşi "foame" cu care mă uit după un NFP, de exemplu, deci nu pot spune ce efecte are când apare de capul lui. Chestiile de care vorbeam se referă mai mult la studiul pe istorie, am cautat pe FF care au fost reacţiile la releasurile precedente, şi îl urmăresc live doar de câteva luni. Aşa că inainte de a spune vreo nouă prostie despre el, m-am gândit adineaori să dau un search pe forexcrunch si pe dailyfx, să văd ce spun ăia, şi nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că şi alţii au descoperit america inaintea mea. De exemplu tipul ăsta îl consideră destul de important, dacă îl menţionează intre cele mai importante 7 releasuri ale săptămânii curente, relativ la euro, folosind cam aceleasi argumente (daca dati click pe link, este pe pozitia a 7-a, dar acolo ordinea este cronologică, deci nu putem spune că toate celelalte sunt mai importante) pe care le-am folosit si eu.

 

 

Abia acum am zarit editul referitor la NBB :) Vineri nici el, nici Ifo nu au creat valuri prea mari in piata,cel mult au confirmat sentimentul pozitiv pentru euro. Ce-i drept, nici nu au fost surprize majore pe nici unul dintre cei 2.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.