Am incercat o comparatie intre cele doua ETF-uri care urmaresc indicele BET. Ma rog, ca sa fiu mai exact, unul urmareste BET si celalalt BET-TRN. Partea care ma intereseaza pe mine tine de costuri si de randament. Din tabel reiese ca ICBETNETF are un cost mai mic, dar TVBETETF este scutit de plata impozitului pe dividendele reinvestite, deci am vrut sa aflu cum influenteaza asta randamentul. Din pacate raspunsul nu este simplu si depinde de randamentul dividendelor. Concret, cu cat dividend yield-ul este mai mare (cu cat este mai mare procentul din valoarea portofoliului care vine din dividende intr-un an), cu atat scutirea de impozit are un impact mai mare asupra randamentului.
Diferenta dintre costul TVBETETF si ICBETNETF este de 1.29-1.01=0.28. Apoi 0.28/0.16=1.75 . Deci, daca inteleg bine, in cazul in care dividend yield-ul este mai mare de 1.75%, TVBETETF are un randament mai bun, chiar daca are un cost mai mare.
Am inteles bine sau gresesc undeva?
Caracteristică
ETF BET Patria-Tradeville (TVBETETF)
InterCapital BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF)
ISIN
ROETF0000019
HRICAMFBTRB1
Autoritate / KID
ASF, KID la 30.09.2025
Supravegheat de autoritatea croată (HANFA) și KID din 23 mai 2024
Depozitar
BRD Groupe Société Générale
OTP banka d.d.
Indice urmărit
BET
BET-TRN
Cost anual din KID
1,29%/an
1,01%/an
Politică / expunere
Administrare pasivă; investește în acțiuni din indice
Pasiv; țintește randamente comparabile cu BET-TRN; min. ~90% în acțiuni din indice
Dividende
Dividendele încasate se reinvestesc în fond
Dividendele sunt reinvestite și sunt incluse în BET-TRN
Derivate / leverage
Nu sunt menționate derivate; “investește exclusiv în acțiunile din indice”
Folosește derivate ; leverage maxim indicat 50%
Risc (SRI)
4/7
4/7
Orizont recomandat
5 ani
5 ani
Particularități de piață
(KID subliniază riscul cu intermediarul și lipsa garantării)
Menționează posibilitatea unei abateri (ex. 10%) între prețul bursier și valoarea de referință și condiții de “market disruption”
Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
Informații Importante
Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.
Am incercat o comparatie intre cele doua ETF-uri care urmaresc indicele BET. Ma rog, ca sa fiu mai exact, unul urmareste BET si celalalt BET-TRN. Partea care ma intereseaza pe mine tine de costuri si de randament. Din tabel reiese ca ICBETNETF are un cost mai mic, dar TVBETETF este scutit de plata impozitului pe dividendele reinvestite, deci am vrut sa aflu cum influenteaza asta randamentul. Din pacate raspunsul nu este simplu si depinde de randamentul dividendelor. Concret, cu cat dividend yield-ul este mai mare (cu cat este mai mare procentul din valoarea portofoliului care vine din dividende intr-un an), cu atat scutirea de impozit are un impact mai mare asupra randamentului.
Diferenta dintre costul TVBETETF si ICBETNETF este de 1.29-1.01=0.28. Apoi 0.28/0.16=1.75 . Deci, daca inteleg bine, in cazul in care dividend yield-ul este mai mare de 1.75%, TVBETETF are un randament mai bun, chiar daca are un cost mai mare.
Am inteles bine sau gresesc undeva?
Caracteristică
ETF BET Patria-Tradeville (TVBETETF)
InterCapital BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF)
ISIN
ROETF0000019
HRICAMFBTRB1
Autoritate / KID
ASF, KID la 30.09.2025
Supravegheat de autoritatea croată (HANFA) și KID din 23 mai 2024
Depozitar
BRD Groupe Société Générale
OTP banka d.d.
Indice urmărit
BET
BET-TRN
Cost anual din KID
1,29%/an
1,01%/an
Politică / expunere
Administrare pasivă; investește în acțiuni din indice
Pasiv; țintește randamente comparabile cu BET-TRN; min. ~90% în acțiuni din indice
Dividende
Dividendele încasate se reinvestesc în fond
Dividendele sunt reinvestite și sunt incluse în BET-TRN
Derivate / leverage
Nu sunt menționate derivate; “investește exclusiv în acțiunile din indice”
Folosește derivate ; leverage maxim indicat 50%
Risc (SRI)
4/7
4/7
Orizont recomandat
5 ani
5 ani
Particularități de piață
(KID subliniază riscul cu intermediarul și lipsa garantării)
Menționează posibilitatea unei abateri (ex. 10%) între prețul bursier și valoarea de referință și condiții de “market disruption”