Sari la conținut

Analiza tehnica


Postări Recomandate

Analiza tehnica sau fundamentala?

 

Cei mai multi operatori aplica analiza tehnica pentru ca nu cere ore indelungate de studiu. Analiza tehnica poate urmari mai multe valute simultan. Analiza fundamentala tinde sa fie specializata, datorita volumului mare de date pe piata. Analiza tehnica functioneaza mai bine datorita tendintei de a dezvolta trenduri puternice. Odata familiarizat cu analiza tehnica, aceasta poate fi aplicata cu usurinta oricarei perechi de valute si interval de timp. Trendurile pot fi crescatoare, descrescatorea sau stagnante.

 

Aplicatiile analizei tehnice

 

Graficele pot fi folosite cu o baza zilnica(5 minute, 15 minute), saptamanala sau lunara. Graficul pe care il utilizeaza operatorul depinde de timp cat planuieste sa tina deschisa o pozitie. Daca se face doar pentru cateva ore, graficul cel mai potrivit e cel de 5 minute sau de 15 minute. Daca se lasa o pozitie deschisa mai multe zile, graficele de o ora, 6 ore si o zi sunt mai indicate.

 

BAZELE ANALIZEI TEHNICE

 

Exista cateva principii care stau la baza acestei analize. In momentul in care stapaniti aceste principii deciziile se iau mult mai usor si constient de ce se intampla.

 

Analiza tehnica se axeaza pe studiul miscarii preturilor. Istoria preturilor fiecarei perechi de valute este folosita pentru a prezice noile valori. Premisele analizei tehnice se bazeaza pe faptul ca rata curenta este influentata de pretul pe care acea pereche l-a avut deja; astfel studiul acestuia este necesar pentru a permite luarea deciziilor in cunostinta de cauza. Principalul instrument la baza analizei tehnice consta in grafice. Acestea se folosesc la identificarea trendurilor si sabloanelor care implica operatiuni profitabile. Abilitatea de a identifica aceste trenduri in fazele initiale este cheia analizei tehnice.

 

INDICATORUL DMI

Directional Movement Index sau DMI este un indicator tehnic ce permite identificarea trendului de piata in special in situatia unei volatilitati accentuate. Avand la baza o formula relativ complexa, grafic este reprezentat de trei linii.

Linia Average Directional Movement Index (ADX) cu valori intre 0 si 100, linia Directional Index pozitiva (DI+) ce masoara o directie ascendenta si linia Directional Index negativa (DI-) ce inregistreaza o directie descendenta. Perioada de calcul poate fi adaptata cerintelor personale.

O valoare ridicata a ADX este un semnal de un trend accentuat in special cand depaseste 50. Cand aceasta linie coboara sub valoare de 50, 45 se poate interpreta ca piata intra intr-o zona de volatilitate scazuta.

In general, un semnal se declanseaza in momentul in care cele doua linii se intersecteaza. Este semnal de a intra long cand DI(+) trece deasupra DI(-), si de a intra short cand DI(+) cade sub DI(-). Aceste semnale trebuie coordonate cu o ascensie a ADX.

 

 

poate cine sa imi explice shi altzi indicatori pls...cum ar fi: bollinger bands, stochastic, RSI(relative strenght index), CCI (commodity chanel index)...etc....shi nu in ultimul rand ind. Fibonaci shi la ce este bun shi cum sa il folosesc...

10x pt. oricine care ma poate ajuta...

numai bine shi "tranzactzii verzi" ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Moving average convergence divergence indicator (MACD)

 

Se reprezinta grafic ca doua drepte ale caror intersectii dau semnale de tranzactionare: o linie continua (numita linia MACD) si o linie punctata (numita linia de semnal). Dreapta MACD masoara diferenta dintre doua medii mobile exponentiale (de regula EMA(12) si EMA(26)) si reactioneaza relativ rapid la schimbarea preturilor. Dreapta de semnal este o medie mobila exponentiala a dreptei MACD. Aceasta reactioneaza mai incet la schimbarea preturilor.

 

Interpretarea:

Cand MACD cade sub linia semnal (punctata) se considera situatie de vanzare si invers, cand linia MACD se ridica deasupra liniei semnal se considera semnal de cumparare.

Incrucisari - crossovere – atunci cand MACD cade sub linia sa de semnal se considera ca este semn de vanzare. Invers, cand o depaseste, este semnal de cumparare.

divergente – atunci cand variatia preturilor este in divergenta cu MACD se considera semnalul de sfarsit al trendului curent.

Overbought/oversell - supracumparare sau supravanzare – Atunci cand MACD creste dramatic se considera semnalul ca, in curand, va reveni la valorile normale.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

BOLLINGERS BANDS

Caracteristicile BB:

 

Schimbari puternice de pret au tendinta de a aparea dupa ce benzile se ingusteaza, pe masura ce volatilitatea scade (o aplicatie practica a teoriei Dow);

Cand preturile ies in afara benzilor, o continuare a trendului respestiv este de asteptat;

Bottoms si topurile facute in afara benzilor urmate de bottoms sau topuri facute in interiorul benzilor pot anunta schimbari de trend;

O miscare care incepe de pe o banda are tendinta de a continua pana cand se atinge cealalta banda. Aceasta observatie este utila pentru a proiecta un target al pretului.

 

BB se poate folosi cu cele mai bune rezultate impreuna cu RSI. Atingerea benzii superioare concomitent cu RSI supracumparat = semnal sell, atingerea benzii inferioare impreuna cu RSI supravandut = semnal buy.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mersi Methos.

 

Indicatorul RSI:

 

RSI este un oscilator foarte popular conceput de J. Welles Wilder a cãrui valoare poate varia între 0 si 100.

 

Interpretare

 

Indicarea conditiilor de supracumpãrare si supravânzare

O piatã caracterizatã prin cumpãrãri sau vânzãri excesive este una în care preturile au crescut sau scãzut prea mult si de aceea este foarte posibil sa asistam la o modificare a trendului.

Dacã RSI este mai mare decât 70, atunci se considerã cã piata este supracumpãratã, iar o valoare a RSI sub 30 indicã faptul cã piata este supravândutã. De asemenea 80 si 20 pot fi folosite pentru a indica nivele de de supravânzare si supracumpãrare.

Semnalele de supravânzare si supracumpãrare sunt mai sigure într-o piatã cu volatilitate redusã. Dacã piata este volatilã, atunci semnalele în directia tendintei sunt cele cu probabilitatea cea mai mare de confirmare.

 

Identificarea oscilatiilor nereusite

O oscilatie nereusitã (“failure swing”) are loc, de exemplu, dacã RSI înregistreazã un nivel maxim, peste 70, apoi scade pânã la o anumitã valoare minima, înainte de a reveni pentru a forma un al doilea maxim. Dacã al doilea nivel maxim nu reuseste sã-l depãseascã pe primul înainte ca indicatorul sã îsi inverseze sensul, coborând sub nivelul minim format între cele niveluri maxime, se poate vorbi despre o oscilatie nereusitã.

 

Generarea semnalelor de cumpãrare si de vânzare

Când RSI atinge un maxim si apoi coboarã, el identificã un top (pret maxim). Când RSI scade si apoi creste înapoi, el identificã un bottom (pret minim).

Daca RSI este peste 70 si operatorii se asteaptã ca piata sã aibã un maxim, atunci revenirea indicelui sub 70 poate fi utilizatã ca un semnal de vânzare. Aceasta este valabilã si pentru minime ale pietei, cumpãrând imediat ce RSI a crescut înapoi peste 30. Aceste semnale au cea mai mare acuratete în piete cu volatilitate scãzutã.

În piete volatile, semnalele cu cea mai mare acuratete vor fi în directia tendintei. De exemplu dacã piata are o tendintã crescãtoare, se recomandã folosirea numai a semnalelor de cumpãrare dupã ce RSI a crescut peste 30 dacã anterior scãzuse sub aceastã valoare. Motivul pentru care doar semnalele în aceeasi directie cu trendul sunt considerate a avea un grad superior de incredere este faptul cã într-o piatã volatilã orice semnal împotriva tendintei va indica mai degrabã o micã retragere fatã de tendinta fundamentalã decât o inversare realã a tendintei.

 

Indicarea liniilor suport si rezistenta

RSI indicã, uneori mai clar decât preturile, nivelurile de suport si rezistentã.

 

Indicarea divergentelor “bullish” si “bearish”

Divergenta între RSI si pret indicã diminuarea intensitãtii unei cresteri sau descresteri.

O divergentã descrescãtoare (“bearish”) are loc atunci când preturile cresc tot mai mult, iar RSI esueazã în a atinge noi maxime. Acesta este un semnal de încetinire a tendintei crescãtoare.

O divergentã crescãtoare (“bullish”) are loc atunci când pretul scade tot mai mult, iar RSI nu atinge succesiv nivele din ce in ce mai scazute. Acesta este un semnal cã tendinta descrescãtoare slãbeste în intensitate.

Ca si în cazul altor indicatori, un element important este faptul cã desi divergentele indicã o tendintã în curs de slãbire, ele nu indicã clar faptul cã tendinta s-a inversat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

INDICATORUL MACD:

MACD (Moving Average Convergence-Divergence)

MACD este un indicator de trend ce cuantifică interdependenţa dintre două medii mobile ale preţurilor. El se reprezintă grafic prin două drepte ale căror intersecţii dau semnale de tranzacţionare: o linie continuă (numită linia MACD) şi o linie punctată (numită linia de semnal). Dreapta MACD măsoară diferenţa dintre două medii mobile exponenţiale şi reacţionează relativ rapid la schimbarea preţurilor. Dreapta de semnal este o medie mobilă exponenţială a dreptei MACD. Aceasta reacţionează mai încet la schimbarea preţurilor.

 

Interpretare

 

Generarea semnalelor de cumpărare şi vânzare

Semnalele sunt generate atunci când cele două drepte se intersectează.

Un semnal de cumpărare are loc când linia MACD intersectează de jos în sus linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersecţia are loc mai jos de zero.

Un semnal de vânzare are loc când linia MACD intersectează de sus în jos linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersecţia are loc mai sus de zero.

 

Indicarea tendinţei

Dacă o tendinţă devine mai puternică, atunci diferenţa dintre cele două medii mobile va creşte. Aceasta înseamnă că dacă ambele drepte sunt peste (respectiv sub) zero şi linia MACD este deasupra (respectiv dedesubtul) liniei de semnal, atunci tendinţa este crescătoare (respectiv descrescătoare).

 

Indicarea divergenţei “Bullish” şi “Bearish”

Divergenţa dintre MACD şi preţ indică slăbirea unei mişcări în sus sau în jos.

Divergenţa “Bearish” (descrescătoare) are loc atunci când preţurile cresc tot mai mult, dar MACD descreşte. Acesta este un semnal că tendinţa crescătoare slăbeşte.

Divergenţa “Bullish” (crescătoare) are loc atunci când preţul scade tot mai mult, dar MACD creşte. Acesta este un semnal că tendinţa descrescătoare slăbeşte.

 

Un element important este faptul că deşi divergenţele indică o tendinţă în curs de slăbire, ele nu indică clar faptul că tendinţa s-a inversat. Semnalul sau confirmarea că tendinţa s-a inversat trebuie să vină din acţiunea preţului, de exemplu din modificarea unei linii de trend.

 

Oscilatorul Stochastic

Acest indicator urmãreste relatia dintre fiecare pret de închidere si cel mai recent interval cu valori minime-maxime. Se bazeazã pe urmãtoarea observatie:

- pe mãsurã ce preturile cresc – pretul tinde sã fie mai apropiat de capãtul superior al intervalului de variatie;

- pe mãsurã ce preturile scad – pretul tinde sã fie mai apropiat de capãtul inferior al intervalului de variatie.

Stochastica este un indicator destul de complex, care include câtiva pasi pentru filtrarea “zgomotului” pietei si înlãturarea semnalelor gresite. Constã din douã linii, o linie mai rapidã %K si una mai linã %D.

Linia %K mãsoarã, ca procentaj, unde se aflã pretul curent fatã de minima perioadei de observatie. Aceasta este reprezentatã pe o scalã de la 0 la 100, unde 0 este minima perioadei de observatie, iar 100 este maxima perioadei de observatie.

Linia %D este o medie mobilã simplã a lui %K. Deoarece este o medie mobilã, aceastã linie are o pantã mai micã decât %K si oferã semnale pentru o piatã supracumpãratã sau supravândutã.

 

Interpretare

 

Indicarea conditiilor de supracumpãrare si supravânzare

Dacã linia %D este deasupra lui 80%, atunci pretul este aproape de capãtul superior al intervalului de observatie, în timp ce o valoare sub 20% înseamnã cã pretul este aproape de limita inferioarã a acestui interval.

 

Generarea semnalelor de cumpãrare si de vânzare

Pentru un semnal de cumpãrare sau de vânzare trebuie îndeplinite urmãtoarele conditii:

1. Dreptele %K si %D se deplaseazã peste 80 sau sub 20;

2. Cele douã drepte se intersecteazã;

3. Dreptele %K si %D se deplaseazã sub 80 sau peste 20.

 

Indicarea divergentelor “bullish” si “bearish”

Divergenta dintre stochastica si pret indicã scãderea intensitãtii unei miscari ascendente sau descendente.

O divergentã negativa (“bearish”) are loc atunci când preturile cresc tot mai mult, dar stochastica descreste. Acesta este un semnal de încetinire a tendintei crescãtoare.

O divergentã pozitiva (“bullish”) are loc atunci când pretul scade tot mai mult, dar stochastica creste. Acesta este un semnal cã tendinta descrescãtoare slãbeste în intensitate.

 

Parabolic SAR

Sistemul parabolic al lui Wilder (SAR) este un sistem care urmareste trendul. Literele SAR (stop and reverse) semnifica faptul ca pozitia (long/short) se schimba cand stopul protector este atins. Numele ii vine de la forma pe care o iau stopurile protectoare care tind sa se curbeze ca o parabola. Observati ca atunci cand pretul creste, punctele in urcare de sub pret (stop and reverse) tind sa porneasca mai incet iar apoi accelereaza odata cu trendul. Cand pretul scade, se intampla acelasi lucru, dar in directia opusa (punctele sunt peste pret).

Wilder a construit un factor de accelerare in sistem. In fiecare zi stopul se misca in directia noului trend. La inceput, miscarea stopului este relativ inceata pentru a permite trendului timp sa se formeze. Odata cu cresterea factorului de accelerare, SAR incepe sa se miste mai repede, in cele din urma prinzand din urma actiunea pretului. Daca trendul nu se materializeaza, rezultatul constituie de obicei un semnal de stop si de intoarcere. Dupa cum se vede din grafic, sistemul parabolic functioneaza foarte bine in piete cu trend puternic. Daca portinile cu trend sunt surprinse foarte bine, sistemul da semnale false constant in timpul perioadelor fara trend.

Aceasta demonstreaza atat partile tari cat si cele slabe ale sistemelor care urmaresc trendul. Ele functioneaza bine in timpul periodelor cu trend puternic, pe care chiar Wilder le estimeaza a aparea in 30% din timp. Daca aceasta estimare este macar aproape de realitate, inseamna ca un astfel de sistem nu va functiona in 70% din timp. O cale de a rezolva aceasta problema este de a folosi un filtru pentru a determina daca piata are trend sau nu (vezi directional movement ADX)

Parabolic SAR ofera stopuri excelente. Trebuie inchise pozitiile long atunci cand pretul scade sub SAR, si cele short atunci cand pretul creste peste SAR.

De notat ca valoarea SAR este cea a stopului de azi, nu de maine.

 

Directional Movement ADX

Sistemul Directional Movement te ajuta sa determini daca o actiune are trend sau nu. A fost dezvoltat de Welles Wilder.

Linia ADX a lui Wilder cuantifica directia de miscare a actiunii pe o scala de la 0 la 100. Un ADX in crestere semnifica ca piata e in trend si un candidat posibil la folosirea unui sistem care urmareste trendul (cum e Parabolic SAR). O linie ADX care scade indica un mediu non-trend, care nu ar fi potrivit pentru un astfel de sistem.

Datorita faptului ca linia ADX este reprezentata pe o scala de la 0 la 100, se poate pur si simplu folosi la actiunile cu valorile de trend cele mai ridicate. Sisteme non-trend (oscilatorii de exemplu) ar putea fi folosite pentru actiuni cu o miscare directionala scazuta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 lună mai târziu...

Dintre indicatorii pe care i-ati explicat mai sus, pe care ii folositi? Ce setari? Ati ramas la cele default sau le-ati adaptat? Cu ce rezultate? Puteti sa postati grafice cu tranzactiile facute de voi, pe baza acestor indicatori?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 luni mai târziu...
  • Management

Cosmine, te bate cumva gandul sa treci pe forex? :) Sau vrei sa aplici analiza tehnica pe domeniul tau?

Bine (ca) ai revenit pe forum!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 an mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.