Sari la conținut
Postat

fatta_m0rgana: Buna seara

Vorbesc cu gogu pe gmail si ma tot intreaba care e cel mai important lucru pe care l-am invatat de cand am inceput sa tranzactionez .

Si am constat ca multe lucruri le fac intuitive si nu pot sa ii cuantific asta.

in afara de money management chiar nu stiu ce pot sa ii spun atat de important incat sa nu stie el.

In afara de MM, care e cel mai important lucru pe care il aplici?

Lazypawn: nu cred că se aşteaptă la vreo revelaţie, ceva sistem nou ci doar un sfat practic

fatta_m0rgana: am citit o data un document . The Ten Tasks of Top Trading de Van Tharp.

In introducere vorbea despre raspunsurile date de traderii in legatura cu sitemul lor:

unii raspundeau ca au urmarit stirile, au mizat pe cresterea euro sau usd si au intrat

altii spuneau ca au vazut nu stiu ce cross-over si au intrat deci descriau ceva tehnic,

iar a treia parte spuneau ceva de genul m-am uitat la chart si am simtit ca e momentul sa intru long sau short, dupa caz

chestiile astea nu pot fi descrise riguros

Lazypawn: Pentru mine DE DEPARTE cea mai importantă lecţie învăţată a fost să nu încerc să salvez poziţiile pierzătoare. Orice sistem are şi pierderi, dezastrul pentru mine a apărut când am vrut să schimb regulile pentru a evita o pierdere mică, şi am transformat-o în una gigant până la urmă

curbele mele de equity din prima perioadă, până m-am lecuit, arătau creşteri constante, frumoase, întrerupte de câte o bombă în jos

odată ce am învăţat să las pierderile să fie pierderi, am devenit profitabil

fatta_m0rgana: asta am spus-o deja si pe vamist

pierderile conform sistemului sunt taxa pe tranzactii

Lazypawn: ştiu, dar ţi-am mai răspuns o dată ca să fie clar

Uite, ţin minte o zi şocantă care începuse grozav

Eram pe 100 de pipşi pe la 7 seara

cu un lot, lot mare, 100 k

adică eram pe 1000 USD câştig

1 pip e 10 dolari pe lotul de 100k

Normal după ora 7 nu mai lucrez, decât cel mult pun ceva stop sau limit şi gata

dar, îmbătat de ameţeala succesului, am zis hai, să mai deschid doar una, părea să fie un semnal

aşa că am intrat un lot short pe altă pereche

ăia 1000 i-am luat şi semnalul s-a dovedit fals

pe la ora 9 seara, după 2 ore, eram pe -30 de pipşi, unde aveam SL

adică pierdere de 300

ceea ce nu era nici un fel de dezastru mai ales dacă te gândeşti că pe total ar fi fost 700 plus pe ziua aia

fatta_m0rgana: da, ar fi fost ok

Lazypawn: dar m-am ambiţionat, am zis ce naiba, trebuie să o câştig şi pe asta

aşa că am anulat stop lossul

convins că în sesiunea asiatică oricum nu se petrece nimic de obicei şi a doua zi regândesc poziţia.

Ei bine, a fost o excepţie, când m-am trezit a doua zi, picase 100 de pipşi

deci era pe -130.

Ar fi trebuit să o închid, evident

dar mi-era aşa o ciudă... oricum, cu ziua de ieri ar fi fost doar -300 dolari

Aveam servici dimineaţa trebuia să merg la clinică

aşa că din nou, am lăsat-o să meargă şi m-am dus la lucru

la întoarcere era pe -220 pipşi

şi atunci am zis: hei, aşa o cădere mare într-o zi, fără motive fundamentale

trebuie să dea ceva înapoi

aşa că am mai adăugat un lot, am piramidat

Astfel a început dezastrul care a dus la câteva zeci de MII de dolari pierdere într-o săptămână

absolut incredibil de gresit

fatta_m0rgana: pun asta pe vamist?

Lazypawn: sigur, poţi să pui, e adevărat. Numai că unii au senzaţia că eu pierd tot timpul

Ori eu, de vreo 10 luni, tot câştig

lumea crede că sunt un trader dezastruos

fatta_m0rgana: am urmarit un webinar, cu John Carter

care vorbea despre primele lui tranzactii

trecand peste faptul ca risca foart mult la fiecare tranzactie

mi-a atras atentia ce a spus despre una din trazactiile lui care s-a dovedit o pierdere

practic, a urmarit sa fie indeplinite toate conditiile

dar s-a dovedit ca e un semnal fals

si a pierdut

totusi, afirma ca este una din tranzactiile lui preferate

pentru ca era prima tranzactie live in care respecta intocmai sistemul

fara nici o abatere

nu conta ca a pierdut

Lazypawn: păi cam asta spun şi eu despre mine, dar cu alte cuvinte

am început să joc bine în momentul în care nu m-a mai deranjat că o tranzacţie lovea un stop loss

sigur că nu mă bucur nici acum de aşa ceva, dar mi se pare firesc, nu mă preocupă, atâta vreme cât ştiu că am urmat sistemul

fatta_m0rgana: e firesc pentru unii sa considere ca pierderile inseamna trazactii proaste

Lazypawn: Pentru că ei nu pricep că nu e un test de inteligenţă

ei văd ca o jignire, se luptă să dovedească că au dreptate

aşa făceam şi eu pe vremuri

fatta_m0rgana: da, ceva de genul "stiu ca toata lumea pierde... dar nu eu"

de-asta trece toata lumea prin stadiul de cautare al sistemului perfect

Lazypawn: Eu îl am, şi îl voi publica

încă nu m-am hotărât unde, poate chiar pe vamist

Oricum va fi doar pentru români

nu-l scriu în engleză, să dau şi eu dovadă de patriotism o dată ;)

fatta_m0rgana: perfect, adica profitabil, nu perfect adica Holly Grail

Lazypawn: evident

Lazypawn: are şi zile pierzătoare

e sistemul intraday cu care lucrez de câteva luni bune

a trecut şi prin pieţe nebune, şi pieţe adormite... şi a rezistat.

Să-ţi spun care e greşeala pe care o fac cei care fac back testing?

fatta_m0rgana: da, bineinteles

Lazypawn: E un mic secret

deşi secret nu e corect spus, pentru că ar trebui să fie evident

Să zicem că au sistemul X. Iau sistemul X şi fac backtesting pe perioada ianuarie-iunie 2005 să zicem.

Observă că sistemul e aşa şi aşa şi atunci adaugă nişte filtre ca să fie mai profitabil:

dacă punem şi indicatorul cutare

sau dacă intrăm numai la nivelul cutare...

atunci, în loc de 200 de pipşi pe cele 6 luni am fi făcut 2000! Aşa că adaugă filtrele respective la system.

Dar ceea ce tocmai au făcut se cheamă de fapt curve fitting adică potrivirea sistemului la o curbă a preţului care a existat pe perioada testată corect este ca după ce ai adăugat acele filter sistemul să fie testat cu filtrele respective PE O ALTĂ PERIOADĂ!!

de ex. pe ianuarie iunie 2000 deci testezi pe o perioadă, adaugi filtre, iar noul test se face pe altă perioadă pe cât posibil cât mai diferită.

De ex. un sistem care a mers pe o lună foarte choppy ca februarie şi una foarte trending ca aprilie e un sistem bun.

Sistemul meu intraday e de acel tip.

Dacă te apuci să contruieşti un sistem făcând un curve fitting pe aprilie, când piaţa adoarme din nou, cum e pe cale să o facă, te arde rău de tot.

• Răspunsuri 27
  • Citiri 14,1k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Featured Replies

Postat

Am o ghicitoare: De cate ori trebuie sa se spuna pe forum ca nu e necesar sa pierzi 3 conturi ca sa intelegeti?

Raspuns: probabil infinit.

Explicatie: poti sa intelegi ca e nevoie sa folosesti Money Management inainte sa pierzi 3 conturi sau poti sa tii neaparat sa le pierzi ca sa intelegi acelasi lucru...

Bumasoft, bine zis.

Eu intotdeauna am riscat 1% din cont. Cat despre strategii, am facut cea mai mare amestecatura posibila: de la envelopes la bollinger bands la divergente pe macd, am folosit si CCI, am incercat si Cowabunga, si Elliott Wave cu Fibonacci, acum sper sa ma linistesc cu suport, rezistenta si linii de trend. Se poate spune ca nu am un plan bine stabilit. Nu am, dar sunt pe un mic mic profit si e primul meu cont. De ce? 1%.

Postat

Am o ghicitoare: De cate ori trebuie sa se spuna pe forum ca nu e necesar sa pierzi 3 conturi ca sa intelegeti?

Raspuns: probabil infinit.

Explicatie: poti sa intelegi ca e nevoie sa folosesti Money Management inainte sa pierzi 3 conturi sau poti sa tii neaparat sa le pierzi ca sa intelegi acelasi lucru...

Bumasoft, bine zis.

Eu intotdeauna am riscat 1% din cont. Cat despre strategii, am facut cea mai mare amestecatura posibila: de la envelopes la bollinger bands la divergente pe macd, am folosit si CCI, am incercat si Cowabunga, si Elliott Wave cu Fibonacci, acum sper sa ma linistesc cu suport, rezistenta si linii de trend. Se poate spune ca nu am un plan bine stabilit. Nu am, dar sunt pe un mic mic profit si e primul meu cont. De ce? 1%.

Interesant, si eu am trecut prin faza cu indicatorii si am ajuns la concluzia ca mie, personal, nu imi folosesc. Nu mi se par ok. Daca vrei niste video-uri interesante si articole despre suport/rezistenta, iti recomand cu caldura www.nobrainertrades.com ... In special sectiunea Videos. Este blogul unui asset manager din New York, care a lucrat in trecut la un hedge-fund. Stie tipul ce vorbeste :P

Bafta!

• 2 săptămâni mai târziu...
Postat

Salut!!!

nu am prea multa experienta in domeniu...defapt pot spune ca nu am deloc...dupa 2 luni si jumatate...de joaca!

poate mi se pare mie...dar e ca in poker(la asta ma pricep)...toate sunt importante dupa parerea mea...de la indicatori, la analiza, ma MM, la intuitie, experienta, NOROC...faptul ca tu...ca trader iti formezi un tipar dupa care trabzactionezi...e altceva...e lucrul care te ajuta pe tine...care e important pt tine!!!

ca si in poker...poate pt mine e mai important sa astept la o masa 10 15 20 de maini ca sa oberserv un jucator ...si sa il ard...decat sa am noroc si dupa 5 maini sa ma ridic si sa plec...\

PAREREA MEA...de incepator...mult prea incepator!!!:P

Postat

Caesar, cu tot respectul, sa stii ca orice persoana care a inceput sa se considere trader, nu agreaza nici cea mai mica analogie cu pokerul, :P punct de vedere pe care il sustin si eu si majoritatea covarsitoare a celor da aici. Totusi chestia cu statul de o parte si observatul o perioada de timp inainte... este un lucru adevarat, fiecare pereche valutara are comportamentul ei caracteristic; si mai cred ceva... :D ...acest lucru nu cred ca provine de la poker ci de la un mod foarte realist de invatare (as putea sa zic scoala vietii) Tu ti-ai dat seama de un lucru chiar de la inceput... fata de mine... esti bun.

Postat

ok...o sa tin minte asta cu poker-ul!!!...vroiam sa subliniez faptul ca IN OPINIA MEA nu exista "ceva" mai important decat "ältceva"...toate sunt bune si de folos...important e cum si la ce le folosesti!!! observ ca tehnica de tranzactionare nu ar trebui facuta in functie de tine ca trader...mai degraba in functie de paritate(asa cum ai spus...fiecare paritate are o evolutie total diferita)...asa cum oberv ca pe USD\CHF...ma ajuta mai mult MACD-ul decat stochastic-ul...sau ca Fibonacci retracement e genial...dar eu momentan nu il pot folosi...cere experienta!!!oricum...daca gresesc undeva...vreau opinii,puteti sa ma si certati...JUR sa nu ma supar :P!!!vreau doar sa invat

Postat

ok...o sa tin minte asta cu poker-ul!!!...vroiam sa subliniez faptul ca IN OPINIA MEA nu exista "ceva" mai important decat "ältceva"...toate sunt bune si de folos...important e cum si la ce le folosesti!!! observ ca tehnica de tranzactionare nu ar trebui facuta in functie de tine ca trader...mai degraba in functie de paritate(asa cum ai spus...fiecare paritate are o evolutie total diferita)...asa cum oberv ca pe USD\CHF...ma ajuta mai mult MACD-ul decat stochastic-ul...sau ca Fibonacci retracement e genial...dar eu momentan nu il pot folosi...cere experienta!!!oricum...daca gresesc undeva...vreau opinii,puteti sa ma si certati...JUR sa nu ma supar :P!!!vreau doar sa invat

Cred ca pe undeva e un sambure de adevar in legatura cu observatia ta despre forex si poker (sau jocurile de noroc in general). Din ce am observat pana acum, chiar daca sunt evidente anumite patternuri in miscarile pietei, piata e destul de "aleatoare", in sensul ca in orice moment pretul se poate duce in orice directie. Niciodata nu esti sigur ca pretul va merge unde vrei tu dupa ce ai plasat ordinul. Singurul lucru de care poti fi sigur este ca exista o probabilitate (subliniez) mare ca pretul sa mearga in directia ta, datorita faptului ca ai folosit un anumit pattern care de cele mai multe ori are ca rezultat miscarea pe care o anticipezi tu (si probabil multi alti traderi care vor observa acelasi pattern). Insa nu poti sa castigi de fiecare data. Asa ca, cred ca ramura fara de care nu se poate supravietui in forex e money management. Cu un money management bun si un sistem de trading mediocru, poti face profit. Dar cu un sistem de trading foarte bun si fara money management nu poti face profit. Daca nu am dreptate, corectati-ma. Si eu tot cam tot 2luni jumate-3 de trading am in traista cu experienta :D

Postat

Forexul are legatura cu poker'ul , deoarece in poker cel mai important lucrul e money managemntul... cei care sunt profesionisti in poker stiu faptul ca nu au voie intr-un meci sa riste mai mult de 1% din contul activ, stiu ca nu au voie sa mareasca miza pentru a recupera o pierdere anterioara si mai stiu faptul ca procentajul castigului al cartilor din mana cu cele de jos va invinge intodeauna pe termen lung. Forexul cat si pokeru'ul nu au legatura cu norocul ... au legatura cu probabilitatile matematice.. sunt jocuri de inteligenta, rabdare ...jocuri de domni daca ma pot exprima asa..

La multi ani!

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

Navigare recentă 0

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.