.
Mitul autopilotului
Imaginaţi-vă un necunoscut sărind în faţa maşinii pe care o conduceţi şi încercând să vă convingă să cumpăraţi un sistem automat de condus maşina. "Vă costă doar câteva sute de dolari un chip instalat la bordul automobilului personal şi nu mai trebuie să vă consumaţi energia conducând pe străzile aglomerate ale oraşului", vă va spune el. "Puteţi să trageţi un pui de somn în scaunul şoferului în timp ce sistemul automat de pilotaj conduce cuminte sau aşteaptă la semafor". Probabil că o să pufniţi în râs şi o să îi daţi temerarului comerciant un picior in fund. Dar veţi reacţiona în acelaşi mod dacă el va încerca să vă vândă un sistem automat de tranzacţionat???
Traderii care cred în mitul pilotului automat cred că procesul de îmbogăţire peste noapte poate fi automatizat. Unii încearcă să construiască asemenea automate, în timp ce alţii cheltuiesc sume imense cumpărând sistemele în cauză de la aceşti "experţi". Oameni care şi-au petrecut zeci de ani de zile muncind pentru a progresa profesional ca ingineri, avocaţi, doctori sau oameni de afaceri, pun la bătaie mii de dolari pentru "competenţa îmbuteliată", la pachet, la cutie sau la butoi. Ei sunt stimulaţi de lăcomie, lene şi incompetenţă în matematică.
In trecut sistemele erau livrate sub forma unor reguli scrise pe un petec de hârtie, dar acum de obicei vin sub forma de fişiere pe diskete protejate. Câteva sunt foarte primitive, dar există şi unele foarte elaborate, care au programate (şi ştiu să aplice) reguli de money management şi optimizări complicate.
Traderii cheltuiesc mii de dolari căutând magia care să transforme câteva pagini de software intr-un izvor nesecat de de bani. Aceşti oameni acţionează precum cavalerii medievali care plăteau bani grei alchimiştilor pentru a transforma diferite metale în aur. (n.t. apropo', a se vedea cartea lui Soros cu alchimia tradingului, că tot vorbim de alchimie, Soros are câreva pareri acolo care nu prea coincid cu ale lui Elder, dar despre sistemele automate are aproximativ acelaşi punct de vedere, doar că el îl exprimă în stilul lui caracteristic, mult mai nuanţat, mai complicat, mai filozofic).
Activităţile complexe ale omului nu sunt chiar aşa uşor dispuse la automatizare. Sistemele de instruire şi învăţare computerizată nu au reuşit (n.t. ca proiectant şi programator de astfel de sisteme inteligente cu aplicaţii în industrie şi având şi avantajul de a citi această carte "in viitor", la multă vreme după ce a fost scrisă, timp în care lucrurile au progresat imens, şi în al treilea rând fiind un trader care mă bazez destul de mult, să zicem 80-90%, pe "autopilot", eu aş adăuga aici la textul lui Elder un mare "ÎNCĂ!!") să înlocuiască profesorii în şcoli, iar programele de calculat taxele nu au lăsat (n.t. din nou "ÎNCĂ", deşi aici e discutabil, mulţi contabili şi agenţi şi-au pierdut posturile în timp datorită informatizării, ceea ce tatăl meu - revizor contabil - făcea pentru o întreprindere de 5000 de angajati acum 40 de ani, împreună cu alţi DOUAZECI de colegi ai lui, adica aceaşi cantitate de muncă este făcută acum de un contabil cu un laptop, şi deşi la ora actuala fabrica respectivă din urbea mea din Ro mai are doar vreo 2000 de angajaţi, totuşi reducerea de personal... contabilicesc este mult mai semnificativă. La fel şi cu sistemele de diagnostic automat, singurul lucru care le opreşte în a da afară din spitale pe doctorii incompetenţi la ora actuală este factorul moral şi frica pacienţilor de a se da pe mâna unei maşini, indiferent ce ar zice doctorii - ştiu că vor fi unii care mă vor înjura pentru remarca asta, dar credeţi-mă că ştiu ce spun) nici un contabil pe drumuri. Multe activităţi umane necesită un anumit tip de judecată la care maşinile, sistemele, calculatoarele, pot ajuta, dar nu pot înlocui omul. Atât de mulţi traderi au fost fraieriţi de producătorii de sisteme automate de trading, încât ei s-au reunit ulterior într-o organizaţie, Club3000, numită aşa după PREŢUL celor mai multe astfel de sisteme.
Dacă ai putea cumpăra un sistem automat de tranzacţionat care să aibă succes şi să producă profit constant, ai putea să te muţi în Tahiti şi să îţi petreci restul vieţii pe plajă, în timp ce cecurile de la brokerul tău ar continua să sosească lunar. Dar până acum nu am văzut nici un astfel de trader şi singurii care au făcut şi fac continuu bani din astfel de sisteme sunt cei care le vând. Ei formează o industrie mică şi colorată. Dacă sistemele lor ar fi într-adevăr bune, de ce le-ar vinde? Ar putea să se mute în Tahiti ei înşişi şi să primească lunar cecuri de la brokeri! Desigur, fiecare comerciant de astfel de sisteme are un motiv al lui personal, unii spun că lor le place să programeze mai mult decât să tranzacţioneze (n.t. ha ha, hai să fim serioşi!). Alţii par mai realişti şi declară că îşi vând propriile sisteme doar pentru a aduna suficient capital pentru trading.
Piaţa se schimbă tot timpul în aşa fel încât BATE sistemele automate. Regulile batute în cuie ieri sunt valabile azi doar parţial şi probabil că nu vor mai funcţiona deloc şi vor fi inutile mâine. Un trader competent şi care păstrează contactul permanent cu piaţa îşi va putea ajusta metodele când incepe să detecteze posibile probleme. Un sistem automat este mai puţin flexibil şi mai puţin adaptabil şi va sfârşi invariabil prin a se autodistrge. (n.t. mă rog, e părerea lui Elder, pe vremea aia nu se vorbea aşa de mult de sisteme expert, de reţele neurale, de hărţi cu auto-organizare, şi mai nou de algoritmi genetici, toate acestea fiind exemple de sisteme care se adaptează şi pot să inveţe din mers şi din experienţa proprie, deşi baza teoretică exista, algoritmii care îşi memorează şi işi pot reproduce istoria sunt definiţi şi analizaţi la nivel teoretic in "teoria coputabilităţii" de la Turing, Markov si Goedel încoace, dar partea practică lăsa de dorit, noroc cu căţelul de la Honda, haha)
Liniile aeriene plătesc salarii imense piloţilor, în ciuda faptului că avioanele sunt toate prevăzute cu auto-pilot. Şi asta pentru că oamenii pot gestiona situaţii neprevăzute. Când acoperişul avionului se crapă deasupra pacificului sau când avionul rămâne fără combustibil datorită unei avarii deasupra pădurilor canadiene, doar un pilot uman poate gestiona o asemenea criză (n.t. iar paranteză, nu mă pot abţine, omu calcă pe domeniul meu şi nu imi place. Nu văd cum un pilot ar putea pilota avionul in ziua de azi fără dispozitivele automate de la bord. Pe când pilotul automat POATE pilota avionul fără pilot uman, şi POATE gestiona cele mai multe situaţii de criză, inclusiv cele menţionate mai sus, cu aterizări forţate pe diferite tipuri de teren, etc. Piloţii automaţi sunt testaţi şi antrenaţi în condiţii de laborator pentru a gestiona TOATE situaţiile de acest gen. Cele mai multe situaţii cu adevărat neprevăzute care pot apare şi NU pot fi rezolvate de pilotul automat, nu pot fi rezolvate nici de pilotul uman, decât cu un car mare de noroc. Aceste situaţii sunt de obicei fără ieşire şi de aia vedeţi atât de multe accidente aviatice. Singurul motiv pe care îl văd eu pentru care companiile aeriene încă angajează piloţi este - din nou - factorul uman şi/sau moral. Spune-i bunică-mii că avionul nu are şofer, şi că zboară singur, să vedem dacă mai vine să mă viziteze în Tailanda! Şi aşa cu pilot cu tot, tot se dă greu urcată în avion

. Daca ar avea doar piloţi automaţi, o companie aeriană şi-ar diminua automat încasările la mai puţin de o zecime. Doar câţiva temerari ar îndrăzni să se mai urce în avioane, cel puţin în următorii ani. Şi apoi, piloţii sunt şi ei oameni, trebuie să manânce şi ei o pâine, nu?

Toyota a făcut un sistem automat de pilotare a unui automobil, care POATE conduce singur maşina şi nu a avut nici un accident in peste 200 de mii de ore de field testing, in laborator in condiţii care imită traficul real. Partea acestui sistem care are grijă să parcheze automat maşina este in folosinţă si echipează modelele avansate hibride de Prius. Vii cu masina acasă, te dai jos in faţa casei iar maşina se duce singură în garaj după aia, ori parchează singură la supermarket. Ei bine, acest sistem se vinde deocamdată doar pe modelele pentru Asia, deoarece în US şi Europa a fost interzis. Motivul: nu este sanătos pentru psihicul pietonilor să vadă o maşină mergând singură fără şofer, chiar daca e doar în parcare (?!?). Pe aeroportul din Frankfurt există un tren automat, fără pilot, care transportă pasagerii de la un terminal la altul, şi care de 15 ani nu a călcat încă pe nimeni. Sondele trimise pe marte sunt un alt exemplu, datorită duratei lungi de comunicare intre planete, sonda nu poate aştepta răspunsul de la NASA, deci prin urmare in caz de situaţie neprevăzută, sonda ia decizie singură. Decizia este comunicată centrului de pilotaj, dar durează destul de mult până undele radio ajung pe pământ. Până când primeşte rezultatul de la centru, situaţia de urgenţă deja a trecut. Sonda vede ce şi cum şi invaţă SINGURĂ ce trebuie să facă pe viitor în situaţii similare, în funcţie de răspunsul de la centru, care ajunge înapoi DUPĂ expirarea situaţiei. Şi exemplele ar putea continua la nesfârşit).
Asemenea situaţii de urgenţă au fost raportate în presă şi în fiecare dintre ele piloţii au reuşit să aducă avioanele la sol în siguranţă, improvăzând. Nici un autopilot nu poate face asta. Pariind banii tăi personali pe un sistem automat de tranzacţionare este la fel cu a paria viaţa ta pe un autopilot (n.t. deci precum ziceam, "viaţa ta", adică din nou factorul uman! oamenilor le e greu să creadă că pot exista "lucruri" sau chiar fiinţe, estratereştrii, etc. mai inteligenţi ca ei. E doar o chestie de orgoliu...). Primul eveniment neaşteptat care se va produce pe piaţă va distruge astfel de sistem automat, şi implicit contul. (n.t. iar, nu văd de ce, daca piaţa iese din parametrii, pur şi simplu închid toate tranzacţiile şi stau! e doar o chestiune de cum definesc acesti parametri. Şi stop loss-ul pentru ce e făcut?)
Există sisteme bune de tranzacţionat, dar ele trebuie să fie monitorizate şi ajustate continuu folosind raţionamentul individual, uman (n.t. aha, am revenit la sentimente mai bune

). Ca trader, trebuie să stai pe baricade. Nu poţi abandona toată responsabilitatea pentru succesul tău personal în "mâinile" unui sistem automat (n.t. precum nici nu îl poţi blama pentru eşecurile lui, nu există programe proaste, ci doar programatori proşti sau prost intenţionaţi, şărlătani, la urma urmei computerul face ceea ce îi spui tu să facă, nu ceea ce ai dori tu să facă!).
Traderul care are fantezia autopilotului încearcă să repete ceea ce simţea când era copil. Atunci când mama lui îi satisfăcea toate nevoile de hrană, apă, căldură fizică şi sufletească, comfort. Acum el încearcă să recreeze acea experienţă şi atmosferă de siguranţă, când stătea cuminte în pătuţ şi profitul curgea continuu spre el, sub forma unui şir nesfârşit de biberoane cu lapte cald.
Piaţa nu este mama ta! Piaţa este formată din oameni şi femei duri şi fără scrupule, care caută să îţi ia banii şi nu să te îndoape cu lapte! (n.t.cu asta nu pot să fiu decât 100 la sută de acord!!)
n.t.:
P.S. imi cer scuze că l-am criticat pe Elder în loc să îl traduc pur şi simplu. Imi place la nebunie bucata cu Alcolicii Anonimi, pentru care de fapt am inceput acest tread, topic la care, de altfel, voi ajunge curând cu traducerea, nu mai am mult, şi mă apropii vertiginos. Am considerat că nu are sens să traduc doar paragraful respectiv, pentru că desprins din context nu mai are acelaşi înţeles, de aceea am luat-o copăcel de la început, cu introducerea. Dar faptul că îmi place un anumit paragraf din Elder nu înseamnă că sunt automat de acord cu tot ce spune. El însuşi zice mai sus să trecem totul prin filtrul propriei raţiuni şi să luam totul la întrebări. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum.
Sunt de acord că nu există un sistem de tranzacţionare automat profitabil ŞI care să fie în acelaşi timp accesibil publicului larg. Aşa ceva nu poate să existe nici măcar în teorie, adică este imposibil de realizat chiar şi teoretic, darămite practic, pentru că piaţa în sine este o cutie neagră in care bagi bani pe o parte (pierderile) şi îi scoţi pe două părţi (taxele şi comisioanele pe o parte şi profiturile pe de altă parte). Un asemenea sistem poate supravieţui NUMAI daca bagi bani în el. Dacă inputul de bani se opreşte, atunci sitemul se prăbuşeşte mai repede decât Caritasul. Şi pentru că banii intră doar pe o parte şi ies pe două, este inevitabil ca la intrare să avem o cantitate de bani mai mare ca la oricare dintre ieşiri, pentru că suma celor doua ieşiri este egală cu intrarea. Banii nu izvorăsc în sistem, ei doar se mută de la intrare spre una dintre ieşiri, după anumite reguli. La ieşirea de "taxe şi comisioane" fluxul de bani este constant procentual, relativ la intrare, şi este mai mare ca zero. Fiecare trader bagă o cantitate de bani în sistem şi vrea să scoată mai mult. Dacă cunoaşte regulile după care banii se mută în interiorul cutiei de la intrare spre ieşirea "profit", el va reuşi să facă asta în detrimentul celorlalti jucători. Acuma presupunem că din ce în ce mai mulţi vor reuşi să facă asta, să cunoască o anumită regulă internă a cutiei care să le permită să scoată mai mult decât bagă. Cu cât numărul acestor jucători creşte, cu atât mai mult ne apropiem de situaţia imposibilă in care din sistem ies mai mulţi bani decât intra. Se ajunge la o saturaţie, la care sistemul nu poate asigura suficient flux la intrare. Adică moartea sistemului, precum am remarcat mai sus.
Pentru a evita propria moarte piaţa (marii rechini de pe piaţă, care din când în când mai dau câte o raită şi fac curat pe masă) trebuie să schimbe regulile continuu şi să ii dea afară pe cei care îşi bagă nasul în cutie, în momentul în care (şi DACĂ) află despre ei. Există un model matematic foarte clar a ceea ce am incercat eu să explic în câteva fraze. Deci un sistem automat de tranzacţionare - fie el cât de adaptativ - nu poate în acelaşi timp ŞI să existe ŞI să fie accesibil majorităţii jucătorilor. Dar negativismul teoriei se opreşte aici. Un asemenea sistem POATE exista teoretic atâta vreme cât el nu devine public. Cât nu "suge" de pe piaţă mai mulţi bani decât intră, cât cutia nu îşi dă seama că cineva şi-a băgat nasul în ea, acest sistem automat continuu profitabil este foarte posibil în teorie. Că noi nu putem reliza practic un astfel de sistem, e altă poveste. Nu ne duce capul, nu avem destule cunoştinţe de programere, nu avem destulă răbdare să testăm şi să antrenăm un asfel de sistem. Trainingul ia cel mai mult timp, conceptul sistemului in sine, bazat pe reţele neurale sau algoritmi genetici, este foarte simplu şi poate fi uşor programat. Că piaţa e plină de şărlătani care fac ca lumea să îşi piardă increderea, la fel ca pretinşii medici naturişti dovediti impostori, care fac ca lumea să îşi piardă încrederea în medicina naturistă, e de asemenea altă poveste.
Eu, chiar expert în programare şi in sisteme automate inteligente, nu pot reliza un astfel de sistem. Cel puţin, nu în două zile. Testarea şi trainingul unui astfel de sistem poate lua ani de zile. Iar dacă l-aş putea realiza, cu siguranţă NU l-aş vinde şi NU l-aş face accesibil publicului larg in nici un fel, NU mi-aş tăia singur craca de sub picioare. Dar faptul că unele lucruri nu se văd, nu înseamnă automat că ele nu există. Ca în bancul cu profesorul lui Bulă şi Dumnezeu.
Ceea ce este SIGUR, este că un asemenea sistem, chiar DACĂ există, el NU se poate cumpăra cu bani. ORICÂT DE MULŢI bani. Şi că oricine încearcă să vă vândă un asemenea sistem este nu mai mult decât un hoţ ordinar. Cu asta sunt de acord cu Elder. Poate că un asemenea sistem există, sau poate că nu există ÎNCĂ nicăieri în lume. Şi cu asta pot fi de acord.
Că un astfel de sistem nu poate fi accesibil traderului normal (nu pe considerente de preţ, ci pe considerente de dinamică a pieţei de care am zis mai sus, piaţa va pedepsi urgent orice sistem devenit destul de popular, vezi mai jos secţiunea lui Elder despre profeţi care au fost pedepsiţi de piaţă imediat ce au devenit faimoşi apărând la televizor. Elder nu infirma cu nimic ceea ce spun eu, ba chiar confirmă) pot fi personal de asemenea de acord.
Dar NU pot fi de acord cu o afirmaţie de genul "un asfel de sistem nu va exista niciodată" pe care o face Elder. Nu va fi accesibil, DA! De acord. Nu vă pierdeţi timpul căutându-l, DA! De acord. Dar "matematicianul" din mine nu mă lasă să fiu de acord cu nici un fel de afirmaţie în care apare cuvântul "niciodată", indiferent că e vorba de trading sau de orice altceva. De-a lungul vremii mulţi fizicieni, matematicieni, chimişti, biologi, oameni de ştiinţă cu renume, au pus "niciodată" in afirmaţii cărora timpul le-a dat peste nas. Acum două secole un mare fizician demonstra că o viteză mai mare de 26 de mile pe oră este imposibilă, deoarece la o asemenea viteză aerul ar fi aruncat afară din vehicol şi şoferul ar muri asfixiat, neavând ce să respire. Faraday a spus că curentul electric este o chestie interesantă care nu va avea vreodată aplicaţie practică. In secolul trecut oameni de ştiinţă afirmau că aparatele de zbor mai grele decât aerul sunt imposibile de realizat. Nu mai departe de 60 de ani în urmă un mare matematician a zis că un număr prim cu mai mult de 1000 de cifre nu va fi niciodată descoperit pentru că un asemenea efort este fără rost şi că un număr aşa de mare nu foloseşte nimănui. Descoperirea criptării cu chei publice a făcut ca timpul să ii dea peste nas, şi azi GIMPS este pe cale să descopere un număr prim cu 10 MILIOANE de cifre (proiect la care contribui şi eu cu peste 40 de calculatoare). Când Carl Sagan prevestea pământul înconjurat de sateliţi artificiali in 50 de ani, erau destui aceia care faceau haz de afirmaţiile lui. S-a petrecut în 30 de ani. Einstein a spus că viteza luminii nu poate fi niciodată depăşită. Azi quarcii îi dau peste nas. La ora actuală există o teorie în matematică care arată că există algoritmi pur exponenţiali, care nu pot fi rezolvaţi in timp polinomial (P este strict inclus in NP) şi o mare parte din limitele care ne sunt impuse azi în mecanică, fizică, matematică, calculabilitate, chimie, biologie şi genetică (DA! nu e glumă!) derivă din această demonstraţie. Viitorul va arăta probabil că toate aceste limite sunt NU mai puternice decât cele 26 de mile pe oră de acum două secole, ele sunt de fapt baloane de săpun, iar P este egal cu NP. Teoria grafurilor perfecte (grafuri care au proprietatea ca algoritmii de colorare aplicaţi pe ei sunt polinomiali, pe de altă parte orice problemă exponenţială se poate reduce la o problemă de colorare pe un graf) şi conjectura lui Berge (care spune care grafuri sunt perfecte, adica cam toate grafurile) sunt puncte de plecare in acest sens pentru cei interesaţi.
Revenind la oile noastre, lucrurile au evoluat imens de la data când Elder si-a publicat cartea. Atât în matematică pur teoretică, cât şi în cibernetică, inteligenţă artificială, sisteme expert, calculabilitate, putere fizică de calcul (hardware).
Dar nu vă aşteptaţi să obţineţi un expert care să tranzacţioneze pentru voi şi să vă facă bogaţi, decât dacă il faceţi singuri. Un asemenea expert nu se poate cumpăra de pe piaţă chiar dacă EXISTĂ. Părerea mea. Şi prima ei parte, adică până aici, nu îl contrazice cu nimic pe Elder. Partea a doua, eu afirm că un asfel de sistem există, dar că e bine păzit, este sistemul care ajută marii rechini financiari şi buzunarele largi ale lumii să cureţe periodic piaţa şi să lustruiască masa. Ori poate ÎNCĂ nu există, dar în acest caz el POATE fi practic realizat. Să ne înţelegem, nu sufăr de fantezia autopilotului. Nu imi inmaginez nici o clipă că pot cumpăra, pot obţine sau pot construi un astfel de sistem. Dar a spune că el NU poate fi realizat ar echivala cu negarea a însăşi raţiunii mele de a exista pe plan profesional, atâta vreme cât jobul meu este tocmai proiectarea, programarea, testarea sistemelor de acest fel, deocamdată doar pentru domeniul industrial.
end of n.t.