Sari la conținut
  • intrări
    203
  • comentarii
    173
  • citiri
    2.050.387

Grecia, un exemplu pentru ce i se poate intampla Romaniei in urmatorii 10 ani


Barbones

1.161 citiri

Anul trecut parca tot prin Mai Euro facea furori la vale tot pe Grecia. Un preot grec zicea prin Decembrie trecut parca ca cineva si-a pus in minte sa aduca in sclavie Grecia. Nu cred in asa teorii dar ma intreb daca Grecia va mai lua inca un imprumut asa cum se vorbeste zilele astea cum va reusi sa dea inapoi banii si mai ales cand?

 

Datoria externa poate ajunge si la 200% din PIB daca nu o fi depasit deja ceea ce face ca existenta in sine a statului grec independent sa fie pus la indoiala. Daca eu as fi dator unei banci mai mult decat as putea produce tot restul vietii nu cred ca as mai fi un om liber, probabil as apartine acelei institurii in totalitate.

 

Cum Grecia nu prea are resurese naturale in afara de turism si pozitie geostrategica, nu prea vad cum ar putea sa o scoata la capat. Nu stiu cine e de vina pentru situatia actuala si deja nu prea mai conteaza asa cum nici pentru acel trader care a pierdut 5 miliarde de dolari prin 2008 nu prea conteaza chiar daca sta la puscarie toata viata, dar conteaza ce urmeaza.

Germania, Franta su SUA cu alte cuvinte detin cu acte nu doar economia Greciei dar in curand pe fiecare cetatean grec.

O eventuala iesire a Greciei din UE este inadmisibila si luata doar din perspectiva precedentului dar oare mai exista alta solutie?

 

Uniunea Europeana, institutia creata pentru a relansa "Sfantul Imperiu Roman" ce s-a dizolvat la inceputul sec XIX este un deziderat dar daca asta duce inapoi in sclavagism pentru anumite tari prefer sa dau din nou mana cu rusii si de ce:

Romania a avut cateva momente bune in istorie: am fost recunoscuti de un mare imperiu atunci cand multe state din jur nu existau cu 2000 de ani in urma., Mihai Viteazu a unit principatele cu mult inaintea multor tari,Marea Unire din 1918, si mai ales perioada comunista.

Desigur ca si rusii ne-au furat de ne-au rupt dar macar am avut sansa sa ne dezvoltam asa cum Romania nu a putut nicioadata sa o faca in toata istoria ei. In afara de export agricol si femei frumoase nu am avut voie sa facem nimic in schimb sub rusi am ajuns de la un popor de agricultori si betivi notorii sa avem program spatial, industrie competitiva dar mai ales scolarizare de calitate.

Daca tot ce se intampla azi tarilor de mana a doua membre ale uniunii ni se va intampla si noua odata intrati sub umbrela UE pe deplin mai bine ma lipsesc.

 

Ce s a intamplat pe 6 Mai.

http://www.bloomberg.com/news/2011-05-07/eu-said-to-consider-requiring-more-collateral-for-extra-greek-aid-on-debt.html

  • Upvote 2

4 Comentarii


Comentarii Recomandate

Nici grecii n-or sa moara de foame dar nici bine nu o sa le fie.

Caderea sau corectia e alcatuita din 3 lucruri.

Primul motiv este ca in Mai pe medie toate pietele marcheaza profit si deci orice trend pe inceput de Mai se corectieaza

 

Al doilea motiv este mentinerea ratei dobanzii la Euro la acelasi nivel si in Iunie, lucru ce l-am aflat la ultima sedinta ECB si de unde a si inceput corectia.

 

Al treinea motiv este Grecia. pe 6 Mai a aparut o informatie "pe surse" in presa germana cum ca grecii se gandesc sa iasa din UE. O asemenea informatia aparuta in Germania intr-un ziar serios nu o dai deoparte, ti cont de ia chiar daca poate fi intoxicare.

 

Euro se consolida la un nivel foarte apropiat de 1.50, nivel psihologic mare - chiar sa nu fi fost Mai sau Grecia tot se marca profit in zona caci prea statea de mult acolo. Si eu am iesit Miercuri, cu o zi inainte de Trichet caci nu aveam de unde sa stiu ce va zice in schimb cei care fac piata asta au iesit chiar pe vorbele lui Trichet caci isi permit.

 

Toate 3 adunate au facut corectia mai lunga..

 

Acum Grecia a mai luat 60 70 de mil imprumut si are in spate sustinerea Germaniei si Frantei , tarile care au cel mai mult de pierdut in urma unui eveniment nedorit. UE are crestere economica buna, diversificarea Chinei continua si cei ce fac Carry logic ca pana in Decembrie cand se presupune o crestere a dobanzii la Dolar nu au de ce sa stea pe Dolar asa ca AUD e pe primul loc ca expunere urmat de Euro.

Link spre comentariu

Salut,

 

Avand motivele expuse mai sus e clar acum, totusi am uitat sa spunem si de indexul dolarului care a trecut de 75 deja - oare unde se va duce ? sau se stabilizeaza?

 

Mersi,

 

MI

Link spre comentariu

Trendul este short pe dolar doar ca trebuie sa ne ajute si contul pentru SL uri mari. Situatii de genul asta cum e cu Grecia mai pot aparea asa ca nu am de unde sa stiu cat se va corecta. Tot ce astept este sa se termine cu Grecia si dupa voi vedea de unde ar merge euro la deal iar. Am mai luat pe bucatele la AUD pe buy pana la somaj. Astept ceva pozitiv pentru a misca piata pe risc si nu pe frica si abia atunci caut un buy ori la Euro ori la Aud.

 

Deocamdata trendul de inceput de an si-a atins tinta. 1.49 si ceva e ca si 1.50 la Euro , la AUD nu are top . Somajul a dat acum inapoi la AUD dar mai urmeaza si alte stiri care pot dat startul pe buy iar.

 

1.60 la euro sunt premise nu sunt inca sfaturi de trade. Daca am sa aflu am sa le postez.

Link spre comentariu
Vizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.