Cursul Leului, ca si celelalte monede Est-Europene, se afla intr-o perioda de volatilitate crescuta datorita cresterii aversiunii fata de risc generale in sistemul financiar mondial. Sentimentul de nesiguranta se reflecta in cursurile monedelor ale caror tari au o economie mai fragila si un risc mai crescut catre scadere economica .
Frica de o noua recesiune mondiala ce ar putea incepe chiar in aceasta toamna, duce la repatrierea banilor investiti in aceste tari catre tarile de origine si implicit, datorita volumului considerabil mai mare de vanzare a acestor valute locale, genereaza si o depreciere a monedei tarii in cauza.
Discutiile tensionate la nivel european ce au ca subiect chiar insasi existenta pe viitor a Uniunii Europene in actuala ei configurare si chiar a existentei monedei unice, EURO, cresterea economica anemica a SUA din ultimele 2 trimestre si lipsa unui stimulent financiar major din partea Bancii Federale Americane, declaratiile Chinei ce sugereaza o mai mica implicare in sustinerea economiilor "mici" din Europa, toate acestea fac ca marii speculatori financiari sa isi puna la "adapost" investitiile mutandu-si banii de pe economiile asa zis "riscante", catre cele ale caror tari au o economie mai dezvoltata si ce ofera o siguranta mai mare.
Leul in schimb, a pierdut teren mult mai putin decat celelalte monede est-europene in aceeasi perioada, ceea ce ne poate sugera existenta a doua ipoteze: ori economia Romaneasca prezinta un risc mai scazut in calculele acestor "investitori" in raport cu vecinii nostri, ori BNR a reusit mult mai bine decat partenerii sai locali sa tina in frau fluctuatiile cursului Leului.
Tot in aceste zile se dezbate in parlamentul Germaniei, cea mai importanta economie europeana, daca noul fond de stabilitate financiara isi va mari considerabil capacitatea si bineinteles, o crestere substantiala a finantarii din partea Germaniei.
Tot in aceste zile, mai exact in prima zi lucratoare a lunii Octombrie, BCE va anunta cursul Euro-Leu la care statul Roman va aplica accizele pentru anul 2012. Valoarea acestului curs va influenta insasi bugetul guvernului pentru anul 2012 . Accizele se aplica benzinei, motorinei, electricitatii si tutunului.
Pe langa toate acestea, sezonalitatea ne spune ca, in medie, in fiecare an, incepand cu luna Septembrie, miscarile valutare sunt mai accentuate in raport cu lunile de vara, urmand ca volatilitatea sa se mentina ridicata pana la inceputul lunii Decembrie, perioada in care raporturile dintre Leu si principalele valute va fluctua mai mult.
In consecinta, raporului intre Leu si principalele monede de schimb, Euro si Dolar, va mai continua sa fluctueze dar daca deciziile la nivel european vor fi cele asteptate, moneda nationala isi va revenii mai mult sau mai putin catre 4,3 Euro catre sfarsitul anului.