Sari la conținut
Postat

As vrea sa prezint cateva concepte referitoare la carry trade sau altfel spus despre profiturile care se pot obtine prin diferenta de dobinda aferenta unei pozitii.

Sa prezint faptele. Iau in calcul dobanzile de la OANDA. La alti brokeri e similar.

Ideea este sa imprumut o valuta la o rata a dobanzii cat mai mica si sa cumpar alta valuta care prezinta o rata a dobanzii ridicata. Profitul rezulta pe de o parte prin aprecierea unei valute fata de cealalta precum si din dobanzile incasate.

Cel mai cunoscut caz este cel al perechii GBP/JPY.

GBP/JPY are de o buna perioada un trend crescator.

Sa pp. buy 10.000 unitati GBP/JPY.

Adica posed (i-am cumparat - GBP este marfa) 10.000 GBP pt. care beneficiez de dobanda (ca si cum i-as depune intr-o banca) si imprumut de la broker suma echivalenta in JPY sa cumpar lirele, pt. care platesc dobanda (ca si cand i-as fi imprumutat de la o banca). Sa vedem ce iese.

(Rata dobanzilor de la mai multe valute. Vom avea nevoie de ele.)

CURRENCY BID ASK DATE Thu May 10 07:05:19 2007

AUD 6 / 6.375

BRL 14.38 / 15

GBP 5.35 / 5.55

CAD 4 / 4.4

CHF 2.1 / 2.65

CNY -0.25 / 0.75

CZK 2.3 / 2.8

EUR 3.65 / 3.95

INR 8.5 / 10.5

ISK 13.45 / 13.6

JPY 0.25 / 0.8

MXN 6.75 / 7.75

NZD 7.6 / 8.1

SGD 1.75 /

CHF 2.1 / 2.65

TRY 16.75 / 17.75

USD 4.925 / 5.475

ZAR 8.5 / 9.75

XAU -0.5 / 0.5

(Cele mai avantajoas ar fi sa cumpar TRY, BRL si sa vand XAU, CNY, JPY, CHF sau SGD).

Sa revenim. Am cumparat 10.000 unitati GBP/JPY.

Pt. GBP primesc 5.35%, pt. JPY platesc -0.8. Total = 5.35 - 0.8 = 4.55.

La un lot de 10.000 g/j intr-un an voi primi 4.55 %* 10.000 = 455 gbp.

Am blocat in marja (50:1) 200 gbp * 1.9850 (curs g/u) = 397 $.

Spredul GBP/JPY = 4 * 0.8235 = 3.294 gbp.

Am castigat numai din diferenta de dobanda: 451,706 gbp * 1.9850 = 896.6 USD.

Am tinut in marja 397$ si am castigat 896$. Asta fara sa iau in calcul beneficiile din cresterea constanta a perechii GBP/JPY.

Mai multe detalii despre calculul diferentei de dobanda la gasiti la oanda pe site : http://fxtrade.oanda.com/fxtrade/interest_calculation.shtml

Am postat materialele in viteza si mai trebuie verificate eventualele scapari! Important este conceptul!

• Răspunsuri 51
  • Citiri 27,9k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Featured Replies

Postat
  • Autor

@tradelover

Ai perfecta dreptate la toate observatiile. Cred ca nu m-am exprimat foarte clar si de aici au iesit interpretarile. Sorry pentru 'mair'.;)

Postat

Interesanta discutia ;)

@tradelover

Poti sa postezi indicatorul equity aici sau eventual la sectiunea Experti si Indicatori ?

Postat
  • Autor

Am deschis in urma cu cateva zile niste pozitii la migfx pe un cont demo.

In atas e situatia cu swapurile. In unele cazuri e semnificativa.

Postat

Am facut un mic fisier excel cu toate perechile oferite la oanda si cu dobanzile pentru fiecare pereche. Sper sa fie util ;)

Postat
  • Moderators

salve tavi, all

:"> am primit cateva bobarnace pe messenger, cum ca iar mi-as fi aratat colţii ;), scuze, deformatie profesionala, iar de la o anumita varsta, greu de reparat. Nu am vrut in nici un fel sa zic ca ceea ce ai scris nu e bun. Departe de mine gandul! Subiectul e foarte bun, iar posturile (precum si calculele aferente la perechile exotice, pe care eu personal nu m-am gandit niciodata sa le fac, pentru simplul fapt ca nu am unde sa le tranzactionez, nici unul dintre brokerii mei nu ofera asa ceva) sunt foarte bune si inspirate.

Teoretic ai un vot de la mine, dar practic ti-am mai dat unul mai demult si stiu din experienta ca nu pot sa dau doua voturi aceluiasi user, cel de al doilea il va anula pe primul ;)

Cat despre greseala de tipar, man, era doar o poanta. Sunt convins ca si eu fac cu nemiluita, mai ales ca postez la ore de astea ca acuma (4:30 AM la mine, dupa ce am vazut trei filme si am trimis nevasta la culcare ca adormise pe fotoliu langa mine).

Am vrut doar sa remarc ca se poate face carry trade si pe termen scurt, pentru ca cei care citesc sa nu ramana cu ideea ca trebuie sa tina bidurile deschise un an de zile. Mai bine zis pe termen mediu, ca nu putem face carry intraday, nu primim dobanda pentru asta. Si am mai remarcat ca tradingul pe termen scurt (swing, nu scalping) este mai profitabil decat pe termen lung. Cu sau fara carry. Desi, daca vorbim de ani, eu as numi carry tradingul pe termen lung mai mult investitie decat trading. Si pentru a avea la sfarsitul anului un profit de 10000 de dolari NUMAI din dobanda, fara a socoti castigurile sau pierderile, ar trebui sa putem incasa 10000/365=28 (aproximativ) de parai pe zi. Chiar si cu diferentele de dobanda cele mai optimiste, trebuie sa jucam ceva mai mult de un lot. Ori sa lasi un lot deschis un an de zile, pe un curs ca G/J, de exemplu (dobanda buna, peste 20 pe lot, trendul avantajos, precum s-a remarcat deja), adica o pereche care poate sa fuga intr-o singura saptamana 2000 de pipsi impotriva ta (adica 20 de mii de parai!) hmmmm... Adica sa joci cu un stop de vreo 2000 (3000? 5000?) de pipsi si sa nu risti mai mult de 2% din cont.... Pai cat tre sa ai in cont? Un milion? Presupunem ca joci cu un risc mai mare. Cat? 10%? 20%? Ca sa nu vorbim de ridicolul unui astfel de risc, cu 10% tot tre sa ai doi tureti completi in cont. 200 de mii de parai adica. Ca altfel inghiti margin call. Daca nu ii ai, tre sa joci cu mai putin, totul proportional. Presupunand ca ai 200 de mii in cont, joci un lot pe carry pe un an, cursul se misca in sus si in jos cuminte, dar nu coboara cu 2000 de pipsi mai jos de linia de intrare si nu te scoate pe margine, dar nici nu urca mii de pipsi sa te imbogateasca, iar la sfarsitul anului inchizi exact la acelasi pret la cat ai deschis. Sa presupunem. Nu ai pierdut nimic, nu ai castigat nimic. Ai luat dobanda vreo 6-7 mii de parai la cele 365 de zile. La 200 de mii avute in cont, tocmai ai facut un profit anual de 3 la suta. Se merita? Nu mai bine pui banii in banca si ii lasi acolo? Ii schimbi direct, faci un cont la banca in valuta care are dobanda mai mare. Mai multa dobanda iei.

Adica pana la urma ideea e ca nu jucam pentru aia 3% anual. E desigur MULT mai bine sa jucam in directia lor decat impotriva lor. Si daca "directia lor" inseamna si directia trendului, atunci OK, avantaj noi. Dar de jucat jucam pentru profitul pe care vrem sa il realizam daca cursul se misca in directia noastra, nu pentru aia 3%... Aia tre sa fie "aditionali". Dixit ;)

@ dr4gos: esti mai nou pe aici si nu ma cunosti inca ;). Adica nu stii ce bau-bau rau sunt, hihi.

Daca indicatorul era de dat pe de-a moaca, era deja postat in primul post. Dar am explicat cum se poate face. Ia pune mana pe MQL, ca asa inveti!

Postat

@tradelover: Ok am inteles. O sa incerc sa-l fac in MQL. Mersi oricum pentru idee ;).

Postat
  • Autor

Ideea pentru care am deschis aceast thread ar fi cam asa:

1. exista mari institutii financiare care traiesc din diferenta de dobanda

2. cursul la aceste perechi (de ex: gbp/jpy) creste si este intretinut

3. interesul meu ca trader nu este sa castig din dobanda ci sa profit din trend

4. dobanda mai amoritzeaza unele costuri (spread, scaderi de curs, gafe ...).

5. in range castig din dobanda, pe trend castig din cresterea cursului.

Postat

Cam de ce capital ar avea nevoie traderul obisnuit ca sa faca si el carry trade?

Postat

ca sa faci carry trade nu ai nevoie de o anumita suma, dar daca vrei sa traiesti numai din asta atunci se schimba problema, daca citeai mai atent vedeai mai sus ca un randament normal ar fi de 3%-5% pe an, fa si tu un calcul de cati bani ai nevoie ca sa traiesti din acel procent.

Postat

Am vrut doar sa remarc ca se poate face carry trade si pe termen scurt, pentru ca cei care citesc sa nu ramana cu ideea ca trebuie sa tina bidurile deschise un an de zile. Mai bine zis pe termen mediu, ca nu putem face carry intraday, nu primim dobanda pentru asta. Si am mai remarcat ca tradingul pe termen scurt (swing, nu scalping) este mai profitabil decat pe termen lung.

Perfect de acord cu tine.

Doar unele amanunte ... practice: in momentul in care tranzactionam pe termen mediu-lung, nu avem dreptu' sa neglijam dobanda.

Mai ales pentru ordinele puse cu sl mai larg... puneu long un euro-usd, de exemplu, ca trendu' e prietenu' nostru si asteptam. Da' piata e in range si nici de-a naibii nu vrea sa creasca, ba chiar mai scade, fara sa atinga sl-ul. Ce faci? Astepti si platesti dobanda. Cu cat astepti mai mult, cu atat se duce pe apa sambetei mai mult din potentialu' profit.

Alta e situatia daca dobanda e favorabila.

Pretul se balaceste mult timp undeva pe la minus x pipsi? Asta e... atat timp cat nu a atinge stop lossul, el sa fie sanatos, ca adunam macar dobanda. Si daca creste, cu atat mai bine!

De aia e bine sa aruncati o privire pe tabelul cu swapurile.

Presupunand ca ai 200 de mii in cont, joci un lot pe carry pe un an, cursul se misca in sus si in jos cuminte, dar nu coboara cu 2000 de pipsi mai jos de linia de intrare si nu te scoate pe margine, dar nici nu urca mii de pipsi sa te imbogateasca, iar la sfarsitul anului inchizi exact la acelasi pret la cat ai deschis. Sa presupunem. Nu ai pierdut nimic, nu ai castigat nimic. Ai luat dobanda vreo 6-7 mii de parai la cele 365 de zile. La 200 de mii avute in cont, tocmai ai facut un profit anual de 3 la suta. Se merita? Nu mai bine pui banii in banca si ii lasi acolo? Ii schimbi direct, faci un cont la banca in valuta care are dobanda mai mare. Mai multa dobanda iei.

Da, asta cand ai un fond pe masura.

Da cand ai un contulet acolo, de cateva sute sau mii de euro, trebuie sa gasesti o cale de a profita la maxim si de dobanda si de variatia de pret.

Cum? Pai intri in tranzactii pe 1h, 3h (Oanda) 4h sau chiar daily si lasi tranzactiile cel putin de pe o zi pe alta (daca n-au atins sl-ul mai repede). Intri cu stopuri adecvate, 50-100-150 de pipsi. Si nu intri cu gandu' la carry trade - intri cu gandu' la profit. La pipsii aia pe care ii iei cand creste G/J sau cand scade E/U - ca am stabilit ca intram in sensu' in care ne avantajeaza dobanda.

Acum, sa zicem ca avem 1000 de euro in cont. In functie de unde am pus SL-ul, putem vinde 2000, 3000 sau chiar 4000 de euro si cumpara in schimb dolari, fara sa riscam mai mult decat ne-am propus.

Adica putem incasa dobanda pentru o suma de 2, 3 sau chiar 4 ori mai mare decat contu' nostru.

Ca nu vom avea noi mereu tranzactii deschise, ca nu vom primi mereu dobanda asta, mai putin important.

Important este ca putem face un profit din dobanda si ca tot ce trebuie sa facem pentru asta e sa avem grija ce perechi tranzactionam si in ce sens.

Si la sfarsitul anului, tranzactionand nu neaparat pentru aceasta dobanda, suma rezultatas-ar putea sa depaseasca cu mult cei 3% din exemplul tau.

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

Navigare recentă 0

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.