Sari la conținut

Ce parere aveti sa ne facem un Hedge Fund ?


TheEconomist

Hedge Fund  

38 membri au votat

  1. 1. Ai fi de acord sa participi la deschiderea propriului nostru Hedge Fund ?

    • Da
      29
    • Nu
      3
    • Nu stiu/Nu sunt sigur.
      6


Postări Recomandate

Imi cer scuze daca ma bag si eu in vorba. Eu am votat NU. Optiunea mea se bazeaza pe existenta a mai multor factori, care m-au condus la aceasta concluzie.

 

Problema infiintarii primului HX la noi in Romania s-a mai pus cel putin teoretic, asa ca o discutie, pe la colturi (sa-mi fie iertata expresia), insa nu cred ca in acest moment ar exista cineva/cativa interesati sa inceapa sa realizeze asa ceva.

 

Voi enumera doar cateva puncte pe care la vad nevralgice si care incearca sa sustina teoria mea:

1. Lipsa traderilor autohtoni profesionisti specializati pe toate pietele de capital pornind de la commodities, derivate, forex, spot, cfd etc., care sa cunoasca foarte bine tehnici de hedgiuit si de arbitraj, precum si strategii de MM pentru sume foarte mari. Sa nu uitam ca un fond trebuie sa aiba la dispozitie un activ suficient de mare pentru a se deveni flexibil in orice piata. Ma gandesc aici si la o echipa care trebuie bine coordonata de cineva anume. La ora actuala un asemenea hedge fund manager este platit numai pentru o singura tranzactie atat cat este platit un broker intr-un an de zile.

 

2. Absenta unor investitori autohtoni de calibru care pe langa calitatea de speculatori (sa doreasca profturi cu mult mai mari decat investitiile in alte fonduri sau alti institutionali) trebuie sa aiba si o educatie necesara realizarii unei suportabilitati sporite fata de riscuri, la care se adauga si o stabilitate a capitalurilor acestora. Disponibilitati exista insa lipseste calitatea unui investitor adevarat existand riscul ca acestia sa se retraga tocmai cand vrei sa diversifici mai mult activul HF.

 

3. Lipsa acelei echipe de research care sa-ti puna la dispozitie la timp oportunitatile oricarei piete de capital, precum si variantele de strategie potrivite conjuncturii create. Un exemplu cum ar trebui sa fie aceasta echipa este AICI.

 

4. Realizarea conditiilor necesare pentru un sistem atractiv de impozitare al castigurilor obtinute de catre investitori si care sa justifice riscurile destul de mari oferite de politica acestui gen de fond.

 

5. Credibilitatea destul de fragila, mai ales la inceputul existentei HF. Am in vedere ca in acest an pe ansamblu media castigurilor celor peste 4200 de fonduri este in scadere in majoritatea sectoarelor de investitii, dar si in ultimii ani 2007/2006.

 

6. Sa nu uitam ca multi investitori sunt reticenti la reclame de genul .... "castigi 100% in mai putin de 6 luni cu fondul X" si este posibil astfel sa nu fie multi doritori care sa asigure HF deja infiintat un activ suficient de mare pentru realizarea unui randament specific acestei categorii si care sa atraga si alti doritori. Sunt convins ca multi din marii investitori romani (cei care isi pot permite sa devina clientii acestui HF) au auzit si de falimentul unor fonduri hedge.

 

7. Inca nu avem acea categorie de investitori potentiali care sa-si asume riscul plasamentelor la HF. Cred ca la ora actuala poti fi numarati pe degete. Sunt convins ca pe masura ce bursa se va dezvolta, fara a avea pretentii de a fi la nivelul celei din Varsovia, pe masura ce tot mai multe SSIF vor deveni operatori directi la bursele mijlocii sau cele puternice din lume vom vedea odata cu cresterea disponibilitatilor de investitii si aparitia acestor HX in Romania.

 

Am selectat un material pe care l-am intocmit recent despre aceste HF accentuand ceea ce merita retinut.

 

" ...... am analizat rezultatele obtinute de fondurile HEDGE din toata lumea, bazat pe raportarile a 4281 fonduri. In luna aprilie, la nivel de performante observam o crestere cu 1,76% a mediei agregate a fondurilor HEDGE si o scadere, in medie cu 1,12%, pe tot anul 2008, in timp ce randamentul indicelui american S&P500 a fost de ± 4.87% in luna aprilie si - 5,04% in 2008. Trebuie retinut faptul ca, pe anul 2007/2006, cresterile medii ale fondurilor au fost de 10,55%/11,99%, iar pe ultimele 12 luni de 4,75% (data referinta 28 aprilie).

 

Media maxima pe regiuni a fost de 29,86% pentru anul 2006 in America Latina, 36,35% pentru 2007 si 1,89% pentru 2008 - amandoua in Orientul Mijlociu. Pentru luna mai, rezultatele preliminare arata o tendinta pozitiva. Concluzia este ca, in timp, avem o reducere a randamentelor acestor fonduri si, deoarece in anul 2008 avem pierderi, exista sanse slabe pentru atingerea nivelurilor anilor anteriori.

Structural, activitatea fondurilor HEDGE a realizat, in luna aprilie, una dintre cele mai mari cresteri in sectorul energetic, 4,5% (existand aceleasi premise si in viitor), apropiata de cea de 4,66% din sectorul tehnologic, dar foarte departe de -0,84% a sectorului financiar. De remarcat este mentinerea unui interes sporit pentru pietele emergente in cadrul fondurilor HEDGE, care in luna aprilie au contribuit cu o crestere de 2,46% comparativ cu - 3,42%, la nivelul anului 2008".

 

Deci nu exclud chiar de la inceput necesitatea infiintarii si in Ro a unor asemenea fonduri puternic speculative, insa nu cred ca avem mediul propice in acest moment, mai ales in Ro.

Editat de Traian_S
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cu Traian_S o sa fiu parţial de acord .....dar in orice portiune de timp si oriunde in lume se poate gasi motive de a nu face ceva. Dar lumea incearca , face si de multe ori reuseste(cine vrea cauta posibilitati si cine nu cauta motive).

Faptul ca aici nu e nimic gata....poate e si mai bine, piata e libera pentru menavre!!! Nu ai concurenta, dar traderi sunt sigur se v-or gasi chear si daca nu sunt autohtoni...

si specialisti care sa calculeze randamentul, riscurile se vor gasi cu miele(Romania are specialisti buni in economie, matematica etc)

 

To Mangusta....... ca sa nu fac vorba mult o sa atases un statment....concluziile le faceti voi singuri

iordakiStatment.pdf

Editat de iordaki
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 ani mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.