Sari la conținut

Metoda lui Victor Sperandeo


Postări Recomandate

  • Management

...

 

Later Edit: Stefan te rog sa vezi de ce nu-mi "merge" butoanele cu "Add post" , "fast Replay" etc...a trebuit sa-i dau "quick edit " ca sa pot adauga ce am de zis pe aici.

Folosesti Opera?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Victor Sperandeo este un trader activ care a publicat o carte in 1998 numita “Principle of Professional Speculation”. Foarte important este Cap. 10 unde explica

metoda propriu-zisa. Am sa dau si un link pentru carte pentru ca se gaseste foarte greu si nu vreau sa bajbaiti dupa ea foarte mult.

Iata link-ul:

http://rapidshare.com/files/110497401/Prin...peculation..rar

 

Am sa explic asa cum inteleg eu metoda lui Sperandeo:

Primul pas in abordarea metodei este sa construim in mod corect liniile de trend.

O linie de trend ascendenta este caracterizata de o succesiune de “varfuri” HH (higher highs) si HL (higher lows). Analog, o linie de trend descendenta este caracterizata de o succesiune de “varfuri” LH (lower highs) si LL (lower lows).

Am atasat candva un document aici pe vamist dar nu-mi amintesc locul anume : se numea “Price Action” si explica in mod exact cum se traseaza si ce reprezinta in mod concret aceste HH,HL,LH si LL. Daca nu se mai gaseste spuneti-mi si-l reatasez.

In principiu un trend ascendent este de fapt o miscare ascendenta a pretului care culmineaza cu noi HH , adica pretul trece de precedentul high facut de pret si face unul nou deasupra anteriorului high. Astfel se remarca aceasta succesiune de HH si HL in trend ascendent.

Analog intr-un trend descendent pretul formeaza noi low-uri, care se numesc LL sau lower lows, pentru ca este ceva mai jos sau mai jos decat precedentul Low facut de pret. astfel, apoi pretul poate urca formand low high sau LH dar care nu schimba definitoriu trendul descendent. Din aceasta sucesiune de “varfuri” LH si LL reiese trendul descendent.

Pasul 2 in metoda lui Sperandeo este sa observam in mod corect schimbarea de trend dupa regula 1-2-3. Regula 1-2-3 presupune 3 pasi mai mici in observatia noasta:

1.Linia de trend ( fie ca este o linie de trend ascendenta fie ca este vorba despre o linie de trend descendenta) trebuie sa fie “penetrata” de pret sau de miscarea pretului; Pretul trebuie sa treaca deasupra liniei de trend daca linia de trend este una descendenta si analog pretul trebuie sa treaca sub linia de trend daca linia de trend este una ascendenta;2.In trend ascendent pretul nu “reuseste” sa faca un nou HH ( adica un nou higher high sau un nou “varf”) si analog in trend descendent pretul nu reuseste sa faca un nou low ( adica un nou lower low sau un nou “varf”);

3.Pretul urca deasupra precedentului varf LH in trend ascendent sau trece sub precedentul “varf” HL (sau higher low) in trend ascendent.

Aceasta regula 1-2-3 explica de fapt un fenomen din pdv tehnic care se intampla in piata: se schimba psihologia traderilor si implicit se schimba trendul,

avand loc corectii ale pretului; trendul ascendent refuza sa mai urce facand noi high-uri iar trendul descendent refuza sa mai coboare si sa mai faca noi

low-uri. Un trend ascendent puternic, cu o “inclinare” mare nu poate fi sustinut la infinit de piata; de asemenea pentru un trend descendent. Am sa atasez si o imagine pentru ca uneori o imagine clara explica mult mai bine decat un capitol de polologhie si pentru ca efectul vizual este retinut mult mai usor decat ceea ce se “citeste”. Retinem mai bine ceea ce vedem cu ochii nostrii decat ceea ce citim. De aceea nici nu credem probabil foarte multe din ceea ce citim

 

Tranzactiile se vor desfasura in urmatorul mod:

 

1)In trend descendent sau ascendent pretul urca sau coboara (din observatii proprii in 3 valuri, daca adaugam ce spune Elliott wave atunci sunt 5 valuri, 3 in sensul miscarii si doua corectii). Pe masura ce trendul urca sau coboara in succesiune de HL-HH/ LH-LL trasam si noi liniile de trend. Evident acestea se apropie din ce in ce mai mult de “verticala”, adica se “strange” unghiul liniilor de trend si tinde spre unghiul de 90 de grade. In aceste momente trendul este foarte imprevizibil si o schimbare de trend este iminenta deoarece psihologia traderilor se schimba pe baze fundamentale (urmariti stirile si veti vedea care sunt cauzele; urmariti si alte corelatii in piata. cu Gold-ul, petrolul, Dow Jones,etc). De obicei stirile acestea foarte importante apar la 30 minute, o ora dupa ce se produce deja miscarea in piata; la momentul cand pretul depaseste aceasta linie de trend (cea mai apropiata de pret, de exemplu in concordanta cu prima imagine atasata de mine in trend descendent) ulterior pretul se intoarce din inertie sub linia de trend respectiva dar “refuza” sa faca un nou Low. Deci succesiunea in trend descendent de LH si LL nu se mai respecta. Si noi ne pregatim si asteptam un moment oportun de a intra in piata. Acesta este momentul cand trebuie sa ne asteptam la o schimbare de trend.

2)Masuram ultima miscare a pretului in succesiune LH-LL. LL este cel mai de jos Low al trendului descendent. LH sau punctul (1) este punctul in care pretul depaseste cea mai apropiata linie de trend (ulterior pretul scade sub aceasta linie de trend dar nu sub anteriorul low (LL)). Deci notam punctul (1) =punctul in care pretul depaseste linia de trend cea mai apropiata de pret.

Punctul (2) este punctul in care pretul se opreste (dar deasupra anteriorului LL-cel mai de jos Low). Din acest punct (2) pretul in cele mai multe cazuri va fi un punct in care pretul va urca ( daca trendul anterior a fost un trend descendent) sau va cobora ( daca trendul anterior a fost un trend ascendent).

3)Punctul (3) este la acelasi nivel cu punctul (1) (LH) si este punctul de intrare efectiva in piata. Din punctul (2) pretul va urca la nivelul punctului (1) in cele mai multe cazuri. Daca nu se intampla asta atunci pretul isi va continua aceeasi miscare in trend descendent si in succesiunea LH-LL, adica punctul (2) poate deveni un nou low al trendului ( de fapt un nou LL). Stop-Loss-ul este sub punctul (2) la 2 -3 pipsi distanta, dar deasupra anteriorului LL-cel mai de jos low al trendului descendent. deci intrarea este in punctul (3) cu SL la punctul (2). Se poate pune “Buy Stop” pentru a nu rata intrarea la punctul (3) ca si ordin in asteptare sau “Pending order”.

“Take Profit” este la 50% din intreaga miscare a trendului descendent, adica se masoara trendul descendent LH-LL si “take profit” este la jumatatea distantei dintre cel mai de sus High si cel mai de jos Low, sau eventual la nivele mai importante de suport si rezistenta. Marimea pozitiei nu trebuie sa depaseasca 2% din capital. Ulterior se poate ajusta Stop-Loss-ul pana la break even. Se pot deschide si doua pozitii de marime egala, dar care nu depasesc in total 2% din capital ( adica 1% pe pozitie deschisa) una cu “take profit la 50% din miscare si una cu “take profit” la 100% din miscare.

Astept sa prind o “figura” in dezvoltare si am sa pun imagini concrete cu aceasta tehnica. Deocamdata multumiti-va cu o imagine statica in trend descendent.

Si inca ceva am uitat de Risk/Reward ratio care nu trebuie sa fie sub minimul acceptat de 1:1.

Am atasat si documentul cu “Price Action” pentru cei care-l cauta inca pe forum dar nu-l gasesc.

 

 

Later Edit: Stefan te rog sa vezi de ce nu-mi "merge" butoanele cu "Add post" , "fast Replay" etc...a trebuit sa-i dau "quick edit " ca sa pot adauga ce am de zis pe aici.

post-768-1212065016_thumb.jpg

post-768-1212043384_thumb.jpg

post-768-1212043395_thumb.jpg

Price_Action.pdf

Editat de Alexian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stefan nu folosesc Opera dar vad ca acum merge "Add Replay". Pare in regula. Folosesc Mozilla Firefox version 2.0.0.11.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Prima tranzactie si primul ordin care asteapta sa fie executat. Target 1 este setat la 50% din trend iar target 2 la 100% din trend.

Risk/reward pentru target 1 este 1: 1 iar pentru target 2 este 1:2. Sa vedem ce urmeaza.

post-768-1212167410_thumb.jpg

Editat de Alexian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Doua observatii:

 

1. spuneai ca pozitia nu trebuie sa fie mai mare de 2% din cont.

Eu personal folosesc procentul de 2% referitor la maximul de bani pe care mi-l pot permite sa-l pierd la o tranzactie; adica practic in functie de marimea capitalului, de marimea STOP LOSS-ului in situatia data (diferenta in pipsi intre entry point si punctul 2, ca sa iau teoria ta, plus 2-3 pipsi de rezerva) si de 2% stabilesc marimea lotului pe care il joc (adica pozitia cu care intru).

 

De cele mai multe ori pozitia (lotul jucat) e mai mare decat 2% dar eu nu risc decat 2% tocmai pentru ca am STOPLOSS;

Uneori datorita lotului minim impus de broker si datorita insuficientei capitalului propriu e posibil ca valoarea calculata anterior tranzactiei sa-mi dea un risc mai mare de 2%; (asta se intampla destul de rar la Oanda in general, si in particular la mine datorita finantarii adecvate din ultima perioada). Daca totusi calculul teoretic imi da un risc mai mare am doua optiuni:

-tin la principiu si renunt la tranzactia respectiva

-renunt la principiul 2% si il imbratisez pe noul principiu 2,5% sau 3% (inca sunt om cu slabiciuni)!

 

2.pe graficul tranzactiei ai evidentiat target profituri de 50 si respectiv 100% dintr-un trend ascendent anterior;

totusi semnalul de intrare si succesiunea ta 1-2-3 le-ai considerat fata de un trend mai minor (ultima linie cu panta mai apropiata fata de verticala care a fost sparta); daca analizezi trendul ascendent fata de care iti calculezi target profiturile se pare ca inca e intact! linia ascendenta cu panta mai mica (trend ascendent major) NU a fost nici macar sparta!

Mi se pare ilogica abordarea; e posibil sa ai dreptate dar nu vad eu legatura

 

*o a treia observatie de importanta mai redusa: de ce sa folosesti target profit cand se poate muta stoploss-ul pe profit/0 si ulterior piramida in profit (riscand tot doar 2%); doar urmarim nasterea unui nou trend! e bine sa-l urmarim cat mai mult nu?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Doua observatii:

 

1. spuneai ca pozitia nu trebuie sa fie mai mare de 2% din cont.

Eu personal folosesc procentul de 2% referitor la maximul de bani pe care mi-l pot permite sa-l pierd la o tranzactie; adica practic in functie de marimea capitalului, de marimea STOP LOSS-ului in situatia data (diferenta in pipsi intre entry point si punctul 2, ca sa iau teoria ta, plus 2-3 pipsi de rezerva) si de 2% stabilesc marimea lotului pe care il joc (adica pozitia cu care intru).

 

De cele mai multe ori pozitia (lotul jucat) e mai mare decat 2% dar eu nu risc decat 2% tocmai pentru ca am STOPLOSS;

Uneori datorita lotului minim impus de broker si datorita insuficientei capitalului propriu e posibil ca valoarea calculata anterior tranzactiei sa-mi dea un risc mai mare de 2%; (asta se intampla destul de rar la Oanda in general, si in particular la mine datorita finantarii adecvate din ultima perioada). Daca totusi calculul teoretic imi da un risc mai mare am doua optiuni:

-tin la principiu si renunt la tranzactia respectiva

-renunt la principiul 2% si il imbratisez pe noul principiu 2,5% sau 3% (inca sunt om cu slabiciuni)!

 

2.pe graficul tranzactiei ai evidentiat target profituri de 50 si respectiv 100% dintr-un trend ascendent anterior;

totusi semnalul de intrare si succesiunea ta 1-2-3 le-ai considerat fata de un trend mai minor (ultima linie cu panta mai apropiata fata de verticala care a fost sparta); daca analizezi trendul ascendent fata de care iti calculezi target profiturile se pare ca inca e intact! linia ascendenta cu panta mai mica (trend ascendent major) NU a fost nici macar sparta!

Mi se pare ilogica abordarea; e posibil sa ai dreptate dar nu vad eu legatura

 

*o a treia observatie de importanta mai redusa: de ce sa folosesti target profit cand se poate muta stoploss-ul pe profit/0 si ulterior piramida in profit (riscand tot doar 2%); doar urmarim nasterea unui nou trend! e bine sa-l urmarim cat mai mult nu?

@adraz:

 

Sigur ca se stie ca marimea pozitiei de 2% din cont se regleaza din marimea Stop-Loss-ului, poti avea Stopp-Loss la 200 pipsi dar cu o pozitie de 0.5 lot sau stop-loss la 100 pipsi la o marime a pozitiei de 1 lot sau etc,...10 pipsi la 10 lot se intelege. Aceste valori uneori dau cu zecimale, conturile de asemenea nu sunt multipli de 1000 sau 10000 ci au valori diferite. Evident ca nu dau valori fixe cand facem calculul exact si e posibil sa ne dea un 2.5% sau putem intra cu 3% chiar. Asta este alegerea fiecaruia. Sunt atasate pe undeva pe forum unle fisiere .xls care calculeaza aceste pozitii si marimea Stop-loss-ului.

Despre trend el pare intact, pe daily chiar pare in raly puternic pe gbp/jpy, totusi ideea era sa detectam o schimbare de trend cat mai de timpuriu.

Nu putem astepta pana ce trendul se hotaraste si sparge si ultima linie de suport, atunci deja toata lumea ar sti ca e de luat short.

Eu ma bazez mult si pe actiunea pretului si pe succesiunea HH-Hl. Ultimul HH este la 208.93. Acum pretul pe Gbp/Jpy a urcat cel mai sus pana la 208.89, dar daca sare dincolo de 208.93 anteriorul HH imi voi reconsidera pozitia si voi spune strong BUY pe GBP/JPY. Deocamdata ordinele mele sunt niste potentiale tranzactii.

Daca vrei sa vezi care este rata de profitabilitate pe sistemul asta nu poti obtine niste rezultate exacate daca pentru fiecare tranzactie muti stop-loss-ul la Break Even. Nu vei sti exact care tranzactie este profitabila si care loveste in stop-loss, pentru ca si din primele si din cea dea doua categorie multe se vor opri in break even. in dine dar ramai cu contul intact; dar daca vreau sa spun ca pe sistemul asta 8 tranzactii sunt profitabile si 2 isi ating stop-loss-ul si sunt pierzatoare trebuie sa joc in stilul asta cu stpp-loss setat fix.

Folosesc target profit pentru ca nu prea mai am timp sa urmaresc pozitia din minut in minut. Setez si plec si revin peste 2 zile. Atunci vad ce si cum si ce mai pot face de aceea si folosesc pozitii fixe. Nu prea stiu exact o relatie optima intre cat se modifica pretul si la cat sa modific si eu Stop-loss-ul si multi se lovesc de problema asta: de exemplu pretul se modifica cu 50 pipsi in sensul meu si atunci modific si eu stopp-loss-ul cu jumatate din miscarea asta adica cu fix 25 pipsi, sau 100 si 50 si alte sisteme de mutare cu trailing stop.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cele doua ordine s-au activat. Primul cu Risk Reward Ratio de 1:1 l-am gasit inchis. Pentru al doilea se pare ca mai am de asteptat dar am mutat Stop-Loss-u la break even pentru orice eventualitate. As fi putut sa-l inchid manual dar am sa-l las pana la capat. De asemenea as fi putut piramida in castig, dar iarasi nu asta e scopul. Miscarea down, oricum pe gbp/jpy a fost aproape verticala si ma astept acum la o corectie. daca-mi va atinge stop-ul sau nu depinde de amploarea corectiei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si-a atins target-ul si al doilea ordin pe Gbp/Jpy la 204.12.
Ordinele au fost primul cu target la 206.53 ( 50 % din trendul anterior) iar al doilea cu target la 100% din trendul anterior.
Sl pentru ambele ordine StopLoss-ul initial a fost la 208.93; pentru primul a ramas asa pana la inchidere. pentru al doilea am mutat ulterior stop-ul "ochiometric" la 207.65. De ce "ochiometric"? Pai am spus mai inainte ca e duplicitara treaba cu trailing stop-ul, fiecare cu sistemul sau.
Dupa ce tragem linie pe doua ordine in 2 zile s-au adunat 468 pipsi. la unul din ordine am avut si swap pentru ca l-am lasat peste noapte.
Sigur:" niciodata sa nu joci impotriva swap-ului..." Este adevarat ce se spune....dar eu nu fac "Carry trade" impotriva swap-ului ci markez profitul pe miscare. Faptul ca platesc un comision "suplimentar" pentru asta mi se pare normal. Niciodata nu e bine sa "mananci" singur.
Am atasat imagini pentru miscarea precedenta.
De asemenea am sa pun un material video despre cum vede Mark Mc Rae problema cu price action. Fiti foarte atenti ca nu se prea intelege, mai si tuseste omul cand explica, mai bazaie inregistrarea, mai este si minuscula platforma, dar pe ansamblu este foarte valoroasa.
As fi vrut sa adaug materialul asta in blog-ul meu pe care doar l-am "botezat" caci inca nu reusesc sa scriu in el.
Am vorbit cu Stefan si se va rezolva zilele acestea,

Iata link-ul aici

post-768-1212491808_thumb.jpg

post-768-1212491823_thumb.jpg

Editat de Alexian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.