Sari la conținut

ATC2008


tradelover

Postări Recomandate

  • Moderators

Well, e vorba despre Automated Trading Championship 2008, sustinut de MetaQuotes, pentru cine nu stie. A se citi pe pagina lor de web, precum si threadul de pe vamist cu "meciul" de anul trecut.

 

Registrationu' se termina maine, si inca nu stiu daca sunt oficial participant ori nu. Reiau discutia de pe treadul cu linii de trend si divergentze, practic e un cut and paste la ce spuneam in postul ala.

 

Ziceam ca recomand tuturor sa citeasca cartea de care vorbea Ener. Well, fara legatura cu ATC, dar asa am ajuns sa o citesc, am sorbit-o pe nerasuflate in ultimele doua nopti, asteptand ecouri de la MetaQuotes. Inca nu stiu daca sunt oficial participant, pentru ca bomborocii au introdus anul asta o regula noua, prin care au marit StopLevel-ul de la zero (cat era anul trecut) la dublul spreadului. De exemplu la GJ unde spreadul este de 8, au stoplevel 16. Well, dupa showul care a fost anul trecut cu Winwin, le-a venit mintea la cap. Winwin ramane campionul meu favorit, chiar daca nu i-au dat aia nici un ban, si chiar daca expertul lui nu face doua parale pentru trading in timp real, omul s-a conformat regulilor, nu a gresit cu nimic, si a devedit o inteligentza acuta, exploatand un bug in lista aia de reguli. Practic, ca sa scape de el, bomborocii au modificat regulamentul concursului din mers, si au introdus niste filtre speciale pe datafeed, care sa "amelioreze" cotatiile valutare in asa fel incat expertul lui sa nu mai castige, ceea ce a fost total neloial si neprofesional din partea lor, ca sa nu mai vorbim de fair play. Puteau sa lase totul asa, sa ii dea omului premiul, apoi sa modifice regulamantul pentru editia urmatoare. Ori macar un premiu de consolare, la urma urmei omu nu a incalcat nici un regulament, pur si simplu o bresa pe care el a descopertit-o in regulile de concurs i-a permis sa faca profit constant si sigur (si mult!) in primele zile de concurs. Apoi au sarit rusii si i-au dat in cap, l-au facut neamţ, nazist, etc... Si MQ a bagat filtru pe preturi. Pe de alta parte, situatii de astea se intampla si in tradingul real, daca incepi sa castigi constant, brokerul inventeaza repede un sistem sa iti dea in cap, de obicei cel mai frecvent legat de executie pe manual sau marirea artificiala a slippage-ului. Well, cine e interesat, sa citeasca treadul de comments de la winwin, de anul trecut. A fost razboi mare, si exista zvonuri ca winwin ar fi ajuns la o intelegere cu ei, pentru ca la un momentdat a tacut brusc, ba chiar le-a tinut partea. Ori i s-o fi facut lehamite, or l-or fi indopat cu ceva. Ma rog, nu e treaba noastra.

 

Suntem deja in 2008, alt concurs, alta mancare de peşte. Doar ca "error 130" da foarte multa bataie de cap unora. Ce este error 130? Simplu de aflat, in helpul mt4 se zice ca stopul ori targetul sunt invalide. Probabil ca expertul incearca sa le plaseze la valori prea apropiate de curs, iar STOPLEVEL nu permite. Experti care au mers fara eroare anul trecut, sar acum in sus. Si mie mi-a mancat cateva zile din viata eroarea asta.... Strategy testerul merge beton. Nu da nici o eroare. Dar odata trimis expertul, acesta este testat de catre MQ folosind un tester al lor. Care tester, face si o interpretare semantica a codului executabil din interior.

 

Adica daca eu scriu in expertul meu o linie de genul "if (false) a=1/x;", aceasta linie nu se va executa niciodata, iar ST nu se va prinde niciodata ca pot avea "divizion by zero", chiar daca inainte in program dau lui x valoarea 0. Pe cand testerul de la ATC va semnala "posibilitate de a obtine division by 0". Daca in schimb scriu "if (false && x!=0) a=1/x;" atunci totul este OK... indiferent ca trimit doar .ex4 sau trimit sursa .mt4, si indiferent ca linia nu se va executa vreodata, datorita conditiei ifului, care nu se evalueaza niciodata la true.

 

Cu STOPLEVEL, lucrurile sunt mai complicate. Anul trecut puteai plasa stopul sau targetul oricat de aproape de curs. Well... cel putin pana a aparut Winwin cu expertul lui şugubăţ. Anul acesta, daca joci GJ, nu poti plasa stopul mai aproape de 16 pipsi de curs. Chiar daca tu il pui prima data la 200, sau 400, cand cursul se duce spre el (sau spre target, pentru ca situatia e valabila si la target) si ajunge foarte aproape, ajungi in situatia sa nu mai poti muta stopul. Adica sa il poti sa il muti, dar doar in directie contrara tranzactiei. Pentru ca lucrurile sa mearga cum trebuie, ar trebui sa testezi de fiecare data daca distanta la care vrei sa pui SL sau TP este mai mare decat marketinfo(symbol, MODE_STOPLEVEL). Si daca da, il pui (trimiti OrderModify). Daca nu, ignori. Odata ce ai facut testul respectiv, lucrurile sunt faine, ST merge beton. Trimiti expertul. Ţeapă!

 

De ce? Pentru ca ST nu muta niciodata cursul in timp ce tu plasezi ordere. La ST lucrurile sunt foarte clare: vine un tick, se executa functia start(), nu vine alt tick pana nu se termina executia codului din start(), orderele sunt plasate imediat si fara slippage, etc. Iat ticksii sunt sau interpolati, sau cititi din history, in functie de testing mode si de tick time, deci ei vin "instantaneu". ST nu are cum sa mute stopul prea aproape de curs, atat timp cat nu il muti tu intentionat. Daca testezi stoplevelul de fiecare data, si muti doar cand e loc, atunci ST merge de fiecare data ok. In realitate treaba e mai imputita. Din momentul in care tu plasezi orderul de modify, pana in momentul in care acesta se executa (2-5 secunde) piata se poate misca. Deci cursul e 200.00, tu vrei sa pui stop sau target la 200.17, ceea ce e perfect permis, lansezi OrderModify, intre timp piata se misca la 200.02, si BOOM! error 130. Pentru ca acum distanta e de 15 pipsi, si stopul/targetul nu poate fi plasat, efectiv. Dar tu nu stii, odata ce ST nu iti da nici o eroare. Pe cand simulatorul lor de testare (ce boala or fi fost pus in el?? hihi) se prinde imediat, si iti refuza expertul, chiar daca o asemenea eroare nu apare in procesul de testare efectiv, ei se prind ca in anumite situatii SE POATE sa apara. De aceea multi sunt innebuniti, de ce la ei merge si la MQ nu merge? Nici daca testezi in timp REAL (forward test), pot sa treaca zeci de ani pana sa se iveasca o situatie in care orderul sa dureze mai mult EXACT in momentul in care cursul vine aproape de stop, si EXACT in momentul ala tu sa vrei sa il muti, sa se potriveasca toate celelalte conditii legate de indicatori, etc. De obicei un SL asa de scurt e ca si lovit. Close the trade si treci la cautat alte oportunitati. Dar deh, ATC e ATC... nu-i dulceaţă ca pelteaua...

 

Norocul meu e ca m-am prins repede ce si cum, si am reusit sa modific in timp util. Nenorocul e ca inca nu am primit rezultatul ultimei updatari, nu stiu daca a trecut, ori va veni iar inapoi cu erori. Tot corectam, tot trimeteam, dar ei sunt foarte ocupati, pentru ca toti bulanii alde mine isi trimit expertii in ultimele zile. Drept urmare, a durat prima data 3 ore, a doua oara 4 ore, pana am primit echo (prima data a fost alta problema, aveam o impartire x/z, unde z era dat ca parametru, nu putea sa fie niciodata zero, asa ca nu am testat inainte de a imparti, le-am zis, dar nu au vrut sa auda, asa ca am modificat "double z=...." in "#define z.." ha ha ha ha, si totul a mers brici. Acum expertul nu mai are nici un parametru). De la ultima trimitere, au trecut deja 14 ore, si mai sunt inca vreo 12-13 pana se termina registrationu. Deci exista o oarece sansa sa fiu pe dinafara anul asta.

 

Bun. Asta despre ATC-08. O sa dau detalii despre expert in eventualitatea ca il vad pe lista.

 

Vorbeam zilele trecute cu ener despre cartea aia a lui. El zice ca e misto, eu zic "ia bag'o si la mine". Ce poti face cand nu poti tranzactiona, ca piata se misca aiurea si nu iti ofera nici o oportunitate, si cand asteptarea vreunui echo te innebuneste? Well, tranzactionezi demo. Am dus contul ala de la Varengold la 22 de mii din cateva scalpuri scurte. Apropo de cat se poate castiga, asta inseamna de 4.5 ori suma initiala, in exact doua luni. Inca odata repet, doar sa fii idiot sa incerci sa faci asta pe real, adica sa iti asumi un asemenea risc. Ori sa nu ai ce face cu banii, iar investitia facuta sa o privesti exact ca pe o loterie, sa nu iti pese daca pierzi totul in cateva minute. Ori sa nu fie banii tai, ci ai dusmanilor... hehe. Well, cand te plictisesti de tranzactionat demo ce faci? Citesti. Am citit cartea aia pe nerasuflate. Nu stiu cat de mult o sa va "educe" legat de forex, nu va invata nimic practic. Adica cum sa pui linii de trend pe chart, ori alte traznai de astea. Dar va introduce intr-o lume cu adevarat facinanta, a traderilor MARI, a bancilor, explica ce inseamna hedge fund, cum se poate face, explica o gramada de chestii economice, printre care va arata cum merg lucrurile in lumea "celor mari". Si asta fara sa fie plina de formule si chestii dificil de inghitit, autorii reusesc excelent sa mentina un limbaj de nivel coborat (sa inteleaga tot profanul, alde tradelover) si sa pigmenteze cu glume si anecdote bine alese fiecare intamplare descrisa. Practic, toti pestii mari despre care ati auzit povesti si legende, ca Buffet, Soros ori Greenspan, etc. au acolo in carte descrisa o mica particica din viata lor (stiati ca Soros a pierdut 800 de milioane inainte de a face primul miliard? apropo din nou de cat se poate castiga...). Ai senzatia unei expeditii in adancul oceanului, unde esti inconjurat de o lume exotica de pesti si corali. Well, de rechini si scaieti, mai mult, dar peisajul ramane inca extraordinar de fascinant. Vezi cum se pot face bani (multi! miliarde de dolari!) din nimic, si cum se pot pierde, la fel de repede. Aflii cum se misca FED, bancile mari, Wall Street, Merryll, cum se mananca intre ei ca lupii, si cum se apara unii pe altii ca leii, aflii ce fac fezii in weekend, si cum decid unii dintre ei soarta lumii la o partida de golf. Dar asta e REAL, nu roman de aventuri. Eu cel putin, am cascat cate o gura mare ca Genie de la Aladdin-ul lui Disney (cand il saruta printesa pe Jafar) la fiecare pagina a cartii...

 

Nu am mai citit demult ceva asa de bun. Practic de la "da Vinci Code" incoace. Dar asta e mai tare! Si mai practica! Se merita, pe bune. Dupa ce primesc verdictul de la ATC, ma reapuc de ea din nou, sa o citesc pe indelete.

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Uraaaa !!!!

 

Sunt participant oficial. De acum incepe dansul... Astept cu entuziasm competitia. Nu ca m-as astepta sa iau vreun premiu, well... premiul este o tentatie, desigur, dar ce imi place mie e intriga... Anul trecut a fost o telenovela adevarata, nu mai dormeam, nu mai mancam, nu mai tranzactionam live, stateam acolo calare pe siturile de comentarii si pe graficele si logurile diversilor concurenti... se dezbateau idei, se downloadau experti, ai alora care s-au indurat sa ii lase accesibili publicului larg... am invatat un milion de chestii noi... abia asteptam sa termin programul la job sa fug acasa, sa vad ce s-a mai intamplat (de la job nu puteam intra)... sa deschid computerul si sa citesc statisticile lui Phy ori articolele lui Rashid, ori intrigile de pe commenturile celor... as putea sa ii numesc nenorocosi... care aveau ghinionul sa se urce in top provizoriu, si apoi toti sareau pe ei, unii voiau sa le cumpere expertii, altii ii faceau cu ou si cu otet... ce vremuri dom'le.... :)

 

Well, bafta tuturor concurentilor. Trenul a pornit. Sa vedem cine sare din mers...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

am uitat sa pun intrebarea cea mai importanta:

 

Alti vamisti in competitie? Alti romani care nu sunt vamisti? Stiti vreunul?

Ca tailandezi stiu ca or sa fie cel putin doi, eu :) si inca unul cu care am pastrat legatura de la concursul trecut.

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Well, se pare ca nu mai sunt alti forumisti in competitie, ori daca sunt, nu vor sa spuna.

 

Mai sunt trei zile pana la inceperea showului, deja unii au inceput sa se certe, au aparut "orgoliile" de gen codersguru, care, ca si in anii trecuti, face galagie din prima zi.. omu ofticat la culme ca expertul lui a fost initial refuzat, avand nu stiu ce erori (cred ca timpul de rulare era prea lung). Pana la urma i-au acceptat expertul, au refacut testul cei de la MQ, si cica a iesit bine. Acum... nu se stie daca a fost o eroare din partea lor, ori i-au facut o concesie, pentru ca totusi, tipul e o somitate in materie de programare si promovare a limbajului MQL4. Omu era foarte ofticat, cum se poate ca programul LUI sa aiba erori, hihi:

 

"I never felt the pain to loss in the champ because I'm a coder not a trader. But I felt this pain when my EA disqualified for errors. It assumed I'm one of the good MQL4 programmers that's why the pain. There's no problem for me to be kicked from Microsoft Champ (if exist) or MetaStock Champ (if exist) but from MetaQuotes champ NO! Because and simply because I'm one of the loyal fans of this Language and do nothing but programming MQL4."

 

Sincer, eu ii doresc sa castige. Poate ca merita mai mult, fata de alti concurenti. Dar asa cum a zis si el anul trecut, cand unu il acuza ca e doar gura mare si profitul nu se vede: "that's why I am coders guru, and not traders guru. I have programmed thousands of other's strategies for my customers and I am enough honest not to use any of them for this competition" (citat din memorie). Oricum, in anii trecuti s-a clasat prost de tot. In 2007 mi se pare ca a fost chiar mai jos decat Stitch, dar nu sunt sigur, oricum asta nu are nici o importanta.

 

In afara de el, mai sunt alti cativa care au sarit la beregata MQului, adica vo doi "smekeri" care s-au crezut mai destepti ca altii, care au fost prinsi cu multiple registration, si acum le e ciuda ca au fost prinsi si fac pe nevinovatii. Well, vor avea mai multa experienta anul viitor, urmarind actuala editie de pe margine.

 

Ma gandeam si eu sa fac niste pui de ai lui Stitch, pe care sa ii dau pe la prieteni, dar abia am avut timp sa termin versiunea principala. Noroc ca nu a fost nevoie sa optimizez nimic, ca as fi fost in buda la registration (well, yes, Stitchul de anul asta nu are nici un parametru, nu are nevoie sa fie rulata nici o optimizare, isi calculeaza singur parametrii optimi pentru indicatorii pe care ii foloseste, intre anumite limite, luand in consideratie istoria pe ultima luna, si reuseste sa se mentina pe piata din 1999 pana in prezent, tranzactionand pe GJ M30).

 

Si ca tot am pomenit de Stitch, saptamana care tocmai s-a terminat a rulat in forward test pe un cont demo la MetaQuotes. Ghici ce profit a facut? Well... grrr... zero. Bubulanul nu a pus nici un bid. E drept ca nu a avut nici un semnal, am verificat manual azi dimineata, folosind Strategy Tester si F12, piata de acum a intrat in congestie, nasoale vremuri pentru tranzactionat... Dar ce daca nu a avut semnal?? El trebuia sa fi facut cateva mii de parai, sa imi ridice moralul.. Dar el fraierul sta si asteapta semnale.... M-am suparat pe el... hihi...

 

Well, asteptam cu nerabdare inceputul oficial.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Despre asta. Daca erai curios sa dai click pe linkurile din primul post, stiai :)

 

Curios ca ceea ce se intampla acum pe piata este descris EXACT in carte, a carei actiune, pentru cine nu stie ce era LTCM si cand a picat, se petrece acum 10 ani. Si cartea a fost scrisa demuuuullllttt, in 2000, dupa ce a picat LTCM. LTCM a fost unul dintre cele mai mari hedge fonduri care au activat in US, si-a inceput activitatea prin 92, si a picat in 98. L-au mancat rechinii mari. Cat a putut sa tina secret ceea ce facea, LTCM a dus-o bine. Cum s-a aflat pe unde iese apa din bazin, cum au tabarat rechinii... Asta confirma cumva teoria aia a mea cu metodele profitabile devenite publice (postata pe treadul cu traducerea din Elder, parca). Toti rechinii mari sunt in carte.

 

Serios! Ti-e si frica sa o deschizi, sa nu iasa...

 

Imi sta si acum pe creier un motto folosit in carte: "Istoria nu se repeta. Doar rimeaza... " (Mark Twain)

 

In ultimele saptamani rimeaza... al dracului de bine. Mai ales zilele trecute, cand am citit in presa ca a picat WaMu... WaMu are cateva grade in plus la magnitudine, dar sa nu uitam ca povestea a inceput cu niste pesti mai mici, ca Lehman si AIG... Dar seamana al dracului de bine... Brrrr... te ia cu fiori pe spate.

 

Intre timp am recitit-o si sunt in cautarea unei versiuni clampanite. Versiunea care o am de la ener este scanata, fiecare pagina e o poza, fisier foarte mare, si unele poze lipsa (adica scanare proasta). Dar se intelege. Am dat niste searchuri, dar nu am gasit-o. O sa mai caut cand o sa mai am timp, iar de nu dau de ea o sa o comand (am gasit-o pe bani, cu 10 parai, este si audiobook un pic mai scumpa, pt cine intereseaza).

 

Later Edit: Atat Lehman cat si Merrill Lynch erau in 98 in perioada lor de glorie, si au fost in haita de vulturi canibali care au tabarat "cu satisfactie" (as putea spune) pe hoitul LTCM care inca se mai zbatea in agonie. Ce ironie a sortii, ca exact 10 ani mai tarziu, in 2008, au fost si eu devorati EXACT in acelasi fel de vulturii canibali din jurul lor. Istoria nu se repeta, doar rimeaza... Dar rimeaza al dracului de bine... Dar WaMu??? Asta nu e rechin, ci balena... Ori era, mai bine zis. Nu ma pot opri sa nu ma gandesc... De cateva zile caut pe web si citesc tot ce prind despre WaMu... O sa fie sange mult pe pietele financiare...

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.