Sari la conținut

Tradingul profitabil


Postări Recomandate

Dr. Van K. Tharp este un psiholog, “antrenor” de traderi şi cel mai bine vândut autor prin cartile sale Trade Your Way to Financial Freedom, Safe Strategies for Financial Freedom si Financial Freedom through Electronic Day Trading. El este cel mai bine cunoscut ca un antrenor pentru traderi, care se specializează în psihologia tradingului, de dezvoltare a sistemelor şi tehnici de alocare a capitalului pe pozitii (position sizing). Prima sa carte Trade your way to financial freedom a fost una dintre primele cărţi ce a abordat in detaliu idea de position sizing (alocarea de capital pe tranzactii) in raport cu riscul din trading.

 

Tharp a colectat peste 5.000 de profiluri de tranzacţionare de succes într-un studiu de 10 ani pe traderi şi investitori individuali, inclusiv multi dintre traderii şi investitorii de top din lume.

 

Deoarece toti au sisteme diferite, abordari diferite, tipuri de analiza diferite, Tharp a incercat sa gaseasca acele elemente cheie care se puteau gasi in comun la toti. Scopul studiului sau era sa reuseasca sa developeze un model care apoi sa il implementeze pentru altii pentru a-i forma ca si traderi de succes.

Mitul Sfantului Graal

 

In trading si investitii majoritatea incepatorilor tind sa creada ca exista un mare secret care le va aduce succesul. Astfel incepe acea cautare a marelui secret (Sfantul Graal), incercand diferite sisteme, strategii, indicatori. Majoritatea oamenilor tind sa faca ce fac si restul oamenilor, sau cu alte cuvinte sa urmeze turma. Tharp sustine ca investitorii si traderii care se bucura de succes constant si traiesc din asta, gandesc independent si nu cauta sfaturi sau opinii de la altii. El spuna ca banii se fac prin developarea propriilor idei si respectarea unei metode ce I se potriveste fiecarui individ.

Cea mai importanta caracteristica a tuturor traderilor de succes studiati de Tharp este ca fiecare si-a gasit un sistem sau o metodologie care I se potriveste.

 

Concluzia acestui thread este simpla: Sistemul perfect este cel care ti se potriveste tie cel mai bine in functie de caracterul tau, profilul tau psihologic. Sunt insa prezentate si alte idei legate de profitabilitatea din trading pe care vi le recomand.

 

Voi mai adauga pe parcurs la acest thread si alte idei generale extrase din cartea lui Tharp.

Editat de Cityzen
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ideile care am sa continui sa le postez sunt extrase si traduse din cartea lui Van Tharp Trade your way to financial freedom

 

Pietele nu creaza victime. Traderii devin prin propria raspundere victime caci fiecare isi controleaza "destinul".

 

  • Majoritatea profesionistilor din piata dobandesc succesul controland riscul. Este nevoie de un puternic autocontrol pentru a controla in permanenta riscul.
  • Majoritatea speculatorilor de succes au rate de castig intre 35 si 50%. Ei nu sunt castigatori pentru ca prezic preturile corect. Ei au succes deoarece profiturile sunt mai mari decat pierderile. Si asta de multe ori necesita un puternic autocontrol.
  • Majoritatea investitorilor de succes conservatori fac ce la majoritatea le e frica sa faca. Au rabdare si sunt dispusi sa astepte oportunitatea potrivita. Asta de asemenea necesita un puternic autocontrol.

In trading o importanta mare o au psihologia, money management (position sizing) si sistemul / developarea sistemului.

Majoritatea oamenilor isi directioneaza atentia spre sistemul de tranzactionare si developarea acestuia insa tot mai multi oameni sofisticati sugereaza ca in trading importanta celor 3 elemente se imparte astfel: psihologie 60%, money management 30%, sistem 10%.

 

Van Tharp in schimb sustine ca de fapt tradingul este 100% psihologie pentru ca asta include si money management si developarea sistemului. Motivul e simplu: suntem fiinte umane, nu roboti. Pentru orice actiune trebuie sa procesam informatie prin creier.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un exemplu mentionat in carte este cu un curs din anii 1970 in care timp de 2 saptamani Ed Seykota, unul dintre cei mai buni traderi din lume de la vremea respectiva, a stat 2 saptamani predand metoda de tranzactionare care la timpul potrivit ar fi avut si avea rezultate foarte bune si inca 8 saptamani pentru a aduce cursantii in punctul in care sa respecte cu adevarat sistemul.

 

Un alt exemplu care imi permit sa il mentionez este cu proiectul "Turtle traders" pus la cale de cei doi milionari Richard Dennis si William Eckhardt la inceputul anilor 1980.

 

Dennis era convins ca traderii pot fi formati in timp ce Eckhardt sustinea ca traderii de succes au un "dar din nastere". Astfel in urma unui pariu au pornit proiectul respectiv.

 

Cei doi au recrutat 21 de barbati si doua femei carora le-au predat tehnicile de tranzactionare in doar doua saptamani, metode ce au ramas secrete pentru mai bine de un deceniu datorita contractului semnat de participanti. Unii dintre ei nu mai avusesera tangente cu pietele financiare insa erau cat de cat inclinati spre matematica.

 

Fiecare a primit apoi cate un milion de dolari pentru tranzactionare. Dupa 5 ani testoasele au facut 175 de milioane profit.

 

Sistemul se baza pe breakouturi = spargeri de nivele si genera pierderi in perioadele de consolidare si profituri imense in perioadele de trend. In perioadele de pierdere testoasele reduceau tot mai mult volumul alocat tranzactiilor iar in perioadele de profit si trend, piramidau agresiv.

 

Ce vreau sa subliniez aici este ca cel care a avut rezultatele cele mai bune este cel care a respectat cu sfintenie sistemul lui Dennis Eckhardt, fara sa lase emotiile sau alti factori psihologici sa intervina in luarea deciziilor.

 

Later edit: cativa traderi din acest proiect au fost si ei intervievati de Van Tharp.

Editat de sian
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un trader trebuie sa gaseasca un echilibru emotional cand e vorba de pierderi si castiguri, ca apoi sa inteleaga elementele cheie pentru reusita:

 

1. importanta iesirilor din pozitii ce genereaza pierderi sau castiguri

2. Importanta volumului de capital alocat fiecarei pozitii (position sizing, money management)

3. Importanta disciplinei ce face ca totul sa functioneze

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cartea are foarte multe pagini dar incerc sa concretizez ideile principale care ar putea ajuta.

 

Este normal ca incepatorii sa incerce sa aiba mai multe castiguri decat pierderi insa sunt multi traderi de succes care nu dau importanta numarului de tranzactii pierdute sau a celor castigate. Unii sunt pregatiti sa accepte 5 pierderi mici pentru a incerca sa prinda o tranzactie cu profituri mult mai mari decat volumul pierdut in cele 5.

 

Exista si traderi profitabili care au o rata de probabilitate de peste 60% insa rata probabilitatii nu trebuie neaparat sa constituie o prioritate. Se poate face profit si cu o probabilitate de sub 50% adica mai multe tranzactii pierdute.

 

Totusi la sfarsit cand se trage linie profitul rezulta prin scaderea pierderii totale din profitul total.

 

Fiecare om este unic deci si ca trader sunt cele mai multe sanse sa fie unic prin stilul sau si rezultatele sale.

 

Va dau un exemplu banal si simplificat cu doi traderi diferiti:

 

unul lucreaza cu stop loss in medie de 50 pipsi si take profit tot de 50 pipsi si are o rata de probabilitate de 60%

celalalt foloseste in medie stop loss de 50 si take profit de 100 si are o rata de probabilitate de 40%

 

La 100 de tranzactii

 

- primul va avea 40 pierdute cu 50 pipsi deci 200 de pipsi si 60 castigate cu 50 pipsi deci 300 pipsi. rezultatul final este un profit de 100 de pipsi

- al doilea va avea 60 pierdute cu 50 de pipsi deci 300 de pipsi si 40 castigate cu 100 deci 400 pipsi. rezultatul final este tot un profit de 100 de pipsi

 

desi al doilea are o rata de probabilitate mai mica decat primul rezultatul este acelasi

 

exemplul este banal si rudimentar. In realitate tradingul devine un pic mai complex prin statistici de la om la om, caci intervine si money managementul si alte elemente...

 

Idea de baza este ca daca lasi profiturile sa devina cat mai mari iar pierderile le limitezi sa fie cat mai mici, poti fi profitabil chiar daca nu prezici corect piata cu o probabilitate de peste 50%.

 

traderi exista de toate felurile. exista si traderi care au probabilitate de peste 70% si in acelasi timp si profituri cu mult mai multi pipsi fata de pierderi, insa pentru incepatori rata probabilitatii nu ar trebui sa fie o prioritate caci poate duce usor la un dezechilibru emotional ce de regula saboteaza traderii

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

de pe chat:

 

sian (Yesterday, 09:03 PM): am luat o pauza si am facut topicul despre care am vb aseara cu van tharp

esti tare man! dar cum faci, te suna el sau suni tu in North Carolina in fiecare seara? <:-P<:-P

 

Joking apart, foarte bun topicul, felicitari. Am citit si eu una din cele trei carti ale lui, are multe idei originale, totusi majoritatea sunt inspirate (preluate) de la altii care au scris inaintea lui. In partea de psihologie si chestia cu miturile a luat mult de la Elder. Da, da, rusul ala imigrant, cum il numesc unii pe aici, el a pus primul pe hartie mitul autopilotului, mitul graalului (care eu l-am denumit in traducerea mea "mitul secretului secret" sau asa ceva, a se citi comentatiile legate de "arma secreta" in loserii anonimi). Oricum, meritul lui Van Tharp este ca a facut o industrie (as putea spune un standard) din "educarea" traderilor.

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

de pe chat:

 

sian (Yesterday, 09:03 PM): am luat o pauza si am facut topicul despre care am vb aseara cu van tharp

esti tare man! dar cum faci, te suna el sau suni tu in North Carolina in fiecare seara? <:-P<:-P

 

 

asa cum sigur ti-ai dat seama de fapt ce vroiam sa spun acolo era ceva de genu: "vaxx, am luat o pauza si am facut topicul cu van tharp despre care am vorbit aseara" :)

 

vorbisem in prealabil cu vaxx ca o sa deschid acest topic deoarece initial i-am recomandat cartea dar el nu se prea impaca cu engleza, so m-am hotarat sa incerc sa ajut cum pot...

 

o alta paranteza despre van tharp: vazusem la un moment dat un video de o ora cu ceva seminar de-al lui in care mentiona ca a infiintat un fond de investitii de care se ocupa 25 de traderi pregatiti chiar de el. el nu face trading dar fac altii pentru el si cu banii lui...

 

faina meserie nu? ce e mai tare? sa fii trader bun sau sa fi un "formator" de traderi buni? :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

well, put, nu e chiar asa de simplu, pune-ma pe mine la ales traderi si sa vezi ce filme cu stan si bran ies de acolo... Trebuie sa fii un foarte fin psiholog, si nu in ultimul rand sa stii cu ce se mananca tradingul. Desigur, cu fondul ala e si multa reclama la propriile cursuri, nu intocmai ieftine, dar pe de alta parte tipii au avut ceva rezultate, ba chiar au iesit foarte bine din criza. Nu este primul experiment de acest fel, au mai fost "turtle-traderi" (a se citi despre ei si despre cum s-a termnat povestea). Dar asta e alta poveste. Nu este in intentia mea sa ii contest in vreun fel autoritatea lui Van Tharp, tipul e foarte tare pe partea lui de meserie, si in plus, nu spune nimic rau in ceea ce scrie. Ne invata de bine, ne invata sa nu ne aruncam cu capul in fatza. Cam ceea ce spune si vamistu', haha, doar ca din cand in cand mai apare cate unu care crede ca l-a prins pe dumnezeu de un picior...

 

Si zbang! piata da cu el de pamant... si apoi vine si zice "bai, ca bine imi zicea ala de pe vamist".

 

Relativ la mitul marelui secret (wow, acum abia i-am gasit numele care ar fi trebuit sa i-l dau de la inceput, mersic!) luati aminte la ce spune Van Tharp, ca nu vorbeste prostii. Elder o zice mult mai plastic. Iar relativ la fragmentul:

 

Un trader demoralizat îşi lichidează toate cecurile pentru a putea cumpăra "trading secrets". El va trimite 3000 de dolari unui şărlătan pentru un sistem de tranzacţionare " backtestat", computerizat şi "de care nu te poţi lipsi". Când sistemul se dovedeşte a fi auto-distructiv, probabil că traderul nostru va mai trimite un alt cec pentru un "manual ştiinţific" care explică cum poţi să nu mai fi looser şi să devii trader adevărat prin tranzacţionare în funcţie de Luna, Saturn, sau chiar Uranus.

as dori sa fac o precizare. La vremea cand am facut traducerea respectiva nu am spus, si nu stiu cati au realizat, aici este un joc de cuvinte interesant in limba engleza, datorat pronuntiei englezesti a planetei Uranus. Imi aduc aminte despre o carte pt copii de-a fiica-mii, cu niste elevi (de scoala primara) care isi faceau temele (despre univers) si bunica care dormita pe fotoliu, si de cate ori unul dintre ei rostea numele planetei, bunica tresarea, ridica un deget in sus si spunea prin somn "Mind your language kids!".... <:-P

 

Trading dupa Uranus putem si noi sa facem <:-P

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

well, put, nu e chiar asa de simplu, pune-ma pe mine la ales traderi si sa vezi ce filme cu stan si bran ies de acolo... Trebuie sa fii un foarte fin psiholog, si nu in ultimul rand sa stii cu ce se mananca tradingul.

 

Unul dintre turtle traderii caruia i-a luat interviu Van Tharp precizeaza ca interviul a durat minim 4 ore si ca pe parcursul lui, Van Tharp a folosit diferite "metode" de redirectionare a atentiei pentru a accesa anumite parti ale creierului. El nu se multumea cu raspunsurile simple la intrebari ale traderului si continua prin diferite intrebari sa "scoata" cat mai mult de la el, inclusiv elemente care probabil existau doar in inconstient/subconstient.

 

Cu alte cuvinte, da, omul mai mult ca sigur e un bun psiholog. Studiul lui de 10 ani pe 5000 de traderi de succes sigur este unul cat mai profesionist care nu ar fi avut aceleasi rezultate si concluzii daca ar fi fost sustinut de "oricine".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In principiu tranzactionam dupa sistemele noastre de credinta referitoare la piata si o data ce ne-am decis in privinta acestor sisteme de credinta, sansele sunt slabe sa le schimbam. Cand actionam in piata presupunem ca luam in considerare toata informatia disponibila. In schimb, sisteme noastre de credinta, prin filtrele lor, probabil elimina majoritatea informatiei de folos.

 

Volumul de informatie la care este expus un om normal se dubleaza in fiecare an. Totusi, in mod constient suntem capabili sa procesam destul de putina informatie inainte ca ea sa fie pierduta/uitata. Ca atare au fost developate diferite simboluri, reprezentatii sumare pentru a concretiza volumul imens de informatie la care suntem expusi. Importanta acestora in trading este imensa iiar Van Tharp considera ca un om oarecare nu ar putea face bani in pietele financiare fara sa aiba de-a face cu ele.

 

Un exemplu ar fi tipurile uzuale de a reprezenta evolutia pretului in piata. Graficul liniar arata doar valorile la care se afla piata la cate un interval de timp. Barele arata deja mult mai multa informatie: minimul si maximul pe un interval de timp precum si preturile de la inceputul si sfarsitul intervalului (min, max, open, close). Lumanarile japoneze in schimb ofera o informatie in plus ce usureaza procesarea informatiei de creierul uman si anume: ele arata deja ce tendinta a avut piata pe intervalul respectiv caci ele sunt colorate.

Prejudecati (Biases) ce ne afecteaza developarea unui sistem de tranzactionare

 

Representation bias - prejudecata reprezentatiei

 

Oamenii presupun ca atunci cand un lucru este menit sa reprezinte ceva el chiar este ceea ce reprezinta. Astfel unii presupun ca bara de pe graficul daily sau indicatorul preferat este piata. In realitate este doar o scurtatura de a reprezenta mult mai multa informatie.

 

Multi devin hipnotizati de grafice si indicatori uitand ca de fapt ele sunt doar niste simboluri pentru ceva mult mai maret ce se intampla in spatele lor. Multi nu iau in considerare spre exemplu volumele din piata care pot spune foarte multe despre ce se intampla cu adevarat in spatele lumanarilor din grafice.

 

Probability bias - prejudecata probabilitatii

 

Oamenii presupun ca unele lucruri sunt precise cand in realitate s-ar putea sa nu fie. Spre exemplu datele despre piata care le primim prin platformele de tranzactionare contin de multe ori erori.

 

Lotto bias - prejudecata loteriei

 

Oamenii vor sa controleze piata, astfel se concentreaza foarte mult pe momentul intrarii in piata. Totusi piata va face tot timpul ce vrea ea sa faca. Celebrul sfat extrem de valoroas in trading "Limiteaza pierderile si lasa profiturile sa devina cat mai mari" ("Cut the losses short and let the profits run") nu are nimic de-a face cu intrarea ci cu iesirile sau cu alte cuvinte inchiderea pozitiei caci ea va determina potentialul profit sau pierdere.

Law of small numbers bias - prejudecata legii numerelor mici

 

Multi tind sa vada patternuri unde in realitate nu exista nici unul. E suficient sa alegi cateva exemple ca sa convingi pe cineva ca un pattern este intradevar valabil. Cand combini aceasta prejudecata cu cea a conservatorismului (vezi mai jos) se creaza o situatie foarte periculoasa.

 

Conservatism bias - prejudecata conservatorismului

 

O data ce ai ajuns sa crezi ca ai gasit un pattern si esti convins ca merge pe baza a doar catorva exemple, vei face orice sa eviti dovezile ce demonstreaza contrariul.

Randomness bias - prejudecata aleatorismului

 

Oamenilor le place sa creada ca piata este aleatoare si are multe maxime si minime ce pot fi tranzactionate usor. In realitate pietele nu sunt aleatoare. Distributia pretului arata ca pietele de-a lungul timpului au variatie infinita. "Pescuitul" de minime si maxime este cel mai dificil tip de trading care exista.

 

Need to understand bias - Nevoia de a intelege

 

Tindem sa ne imaginam ca exista o ordine in piata si astfel gasim explicatii pentru orice. Aceasta tendinta de a gasi o ordine in piata ne impiedica sa ne adaptam la ritmul ei care poate avea oricand surprize si se poate schimba de la o saptamana la alta, de la o luna la alta, de la an la an.

 

Prejudecati ce afecteaza felul in care testam sisteme de tranzactionare

 

Degrees of freedom bias - prejudecata nivelelor de libertate

 

Vrem sa ne optimizam sistemul si credem ca virgula <:-P cu cat manipulam datele sa se potriveasca pe istoric cu atat stim mai multe despre trading. In schimb suntem mult mai castigati daca intelegem cu adevarat principiul ce sta la baza sistemului nefiind astfel nevoiti sa facem teste multe pe istoric.

 

Not giving yourself enough protection - A nu-ti da suficienta protectie

 

Oamenii de regula nu reusesc sa inteleaga cu adevarat importanta cruciala a alocarii de capital pe tranzactii (position sizing / money management), precum si cea a iesirilor din tranzactii. In consecinta de cele mai multe ori isi pun la bataie supus la risc prea mult din capital pe o singura tranzactie.

 

Prejdecati ce afecteaza felul in care punem in aplicare un sistem

 

Gamblers falacy bias - prejudecata jucatorului de noroc

 

Oamenii tind sa presupuna ca probabilitatea pentru un castig este mai mare dupa o serie de pierderi sau invers, mai mare pentru o pierdere dupa o serie de castiguri. (De aici fatala eroare de a risca si mai mult dupa ce ai pierdut)

Conservative with profits and risky with loses bias - prejudecata conservatorismului cu profiturile si a riscului cu pierderile

 

Oamenii de regula vor sa incaseze profiturile cat mai repede iar pierderilor sa le ofere libertate pentru a le da sansa de a se transforma in profit. Aceasta creaza iluzia de "a avea dreptate" dar in realitate ei isi limiteaza profiturile si permit pierderilor sa devina tot mai mari.

 

Prejudecata de tipul: "Actuala tranzactie sigur va fi castigatoare"

 

Este posibil ca aceasta prejudecata sa fie la radicina tuturor celorlalte insa "a avea dreptate" nu are nici o legatura cu "a face bani" in piata.

 

Nota: Sunt doar idei principale extrase si prezentate cat mai sumar. Daca exista nelamuriri sau intrebari putem intra in detalii <:-P

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.