Sari la conținut

Cand sa nu tranzactionezi


Postări Recomandate

Pot sa spun ca pentru mine este mai important cand sa stau, sa nu deschid nici o pozitie... Deschid pozitiile urmarind evolutia pretului si pot sa spun ca este o metoda valabila. Am EMA 20 pe grafic (linia galbena) si am marcat cu drepunghiuri gri zonele periculoase.

Observ ca este parcursa de candele mari si linia e aproape orizontala (imaginea este atasata ,in partea de jos a topicului ).Deschid pozitii numai cand unghiul este peste 45 de grade pe buy sau peste 300 pe sell .

In imaginea de mai jos e un pattern dezastruos l-as numi V (nu intru in nici un caz aici).

 

http://www.izoon.eu/v.jpg

 

O pozitie buna de intrare (short).

 

http://www.izoon.eu/ok.jpg

 

Pare simplu ... dar numai dupa dupa cateva sute de tranzactii am inteles cum sa profit de aceste situatii si sa reactionez la fix!Ma refer la HH, LL (Higher high and Lower Low) , patternurile ABC, W, head&sholders, s.a.m.d.

In final vreau sa spun ca e o metoda care pentru mine este Ok, nu o recomand fara o testare serioasa pe demo, asociata cu money management , aprofundarea patternurilor si confruntarea graficelor pe mai multe TF (perioade de timp ), inainte de a deschide o pozitie. Eu urmaresc TF de 15M si 1 M.

post-3879-127395776194_thumb.jpg

post-3879-127395777559_thumb.jpg

Editat de dandesign
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pretul poate sa-si schimbe directia si sa urce/coboara cu unghiuri peste +45/-45 grade, si sa nu mearga prea mult. Adica incepe sa faca o zona de range ("periculoasa"). Chestia tocmai asta e : nu stii ce urmeaza, range sau trend. Mai studiaza, poate descoperi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Well... deci cand sa stam pe gard... Iata o intrebare foarte interesanta, care de multe ori poate face diferenta intre un trader profitabil si un loser.

 

Prima chestie care imi vine in minte: do not overtrade! Ca trader trebuie sa iti cunosti limitele si trebuie sa iti temperezi asteptarile. Daca ai cateva pierderi, opreste-te inainte de a pierde toti banii. Nu esti pe val, accepta asta. Vor fi si alte oportunitati. Daca ai cateva castiguri, opreste-te inainte de a le da inapoi. Ai fost pe val, fi fericit. Daca money managementul e bun, per total, in timp, castigurile vor acoperi pierderile si chiar vor da profit net. On articol foarte bun despre ce inseamna "overtrading" gasiti aici. Overtradingul este un animal ciudat care vine sub foarte multe forme, cu piele sau cu blana, cu copite sau cu ghiare, ideea e ca de cele mai multe ori nici nu ne dam seama ca ne intindem mai mult decat ne tine plapuma. Tineti minte regula mea cu pauza? Cautati sa treceti chestiile astea prin filtrul propriu si formati-va propriile reguli care sa incerce sa evite overtradingul. Nu cautati sa va razbunati pe piata atunci cand pierdeti, aruncandu-va imediat intr-un nou trade, eventual cu un numar mai mare de loturi in ideea ca veti recupera pierderile. Uneori le veti recupera, dar de cele mai multe ori veri pierde mai mult, pentru ca setup-ul psihologic va este defavorabil in acel moment, sunteti concentrati pe bani, "cum sa va recuperati banii", si nu pe "ce face piata". Chiar va recomand cu toata convingerea sa cititi articolul, precum si cele care se leaga de el (mai gasiti acolo linkuri inrudite).

 

A doua chestie care imi vine in minte: nu tranzactionati in timpul stirilor. Ori in general, nu tranzactionati cand piata e agitata. Incercati sa va faceti o imagine - prin proprie experienta - asupra "vitezei" cu care se misca o anumita pereche in anumite momente ale zilei/saptamanii/sesiunii respective. Fiecare pereche are ritmul ei si aici doar experienta si zecile de ore in faţa graficului îşi pot spune cuvantul. Si ulterior, ori de cate ori vi se pare ca piata se misca mai repede decat media pe care o aveti in minte, STATI PE GARD. Daca aveti ordere deschise, aigurati-le strangand stopurile, ori folosind metode de target de genul MIN sau MIP. In asemenea situatii incercati sa iesiti din trading daca piata se misca brusc in favoarea voastra. Da, am scris corect, nu impotriva, ci in FAVOAREA voastra. De ce? pentru ca orice miscare rapida are un fadding. Singura chestie certa in forex este fadingul, asta am spus-o pe vamist cu ani in urma si inca o mentin. Cand piata innebuneste, nu aveti de unde sa stiti unde va fi urmatorul salt. Profitati de saltul facut in favoarea voastra si iesiti. Poate ca ati pierdut un "potential" profit daca miscarea mai continua in favoarea voastra dupa iesire, dar pe de alta parte o miscare la fel de rapida in defavoarea voastra poate insemna transformarea unui bet castigator intr-un bet perdant. Statistic, daca inchideti tot timpul pe o miscare de cativa ticksi in favoarea voastra, per total acesti ticksi se acumuleaza si compenseaza spreadul. (ca fapt divers, puteti incerca sa faceti asta tot timpul, ca un reflex, cu toate beturile care ajung aproape de stop, dati pe M1 sau M5 si urmariti sa le inchideti inainte de a atinge stopul, pe miscare in favoarea voastra, veti observa ca in timp salvati o sumedenie de pipsi!). In plus, cand piata face gap, stopul este ca si inexistent. La un NFP nasol impotriva voastra, ca sa revenim la stiri, puteti sa va loati gandul de la faptul ca stopul se activeaza "la pip". Am vazut si gapuri de 50-100 de pipsi la NFP.

 

Revenind deci la stiri, traderii mari nu tranzactioneaza in timpul stirilor. Beturile mari se fac cu ceva timp inainte, ori cu ceva timp dupa stiri, si se fac in functie de cunostintele fundamentale si economice aflate in posesia fiecarui fund manager la momentul respectiv, nu dupa price action. Un news-trader neatent poate distruge imediat un cont. Prins in febra miscarilor rapide ale pietei, el poate uita repede de logica si de cunostintele acumulate in luni si ani de trading "linistit".

 

Faceti urmatorul experiment: luati perechea a carei miscare in trecut o cunoasteti cel mai bine. Puneti un chart M30, H1 sau H4 in strategy tester si dati-i drumul la viteza medie spre mare, eventual pe control points, folosind un expert de genul Paper Trader, ori altul (sunt pe codebase destui) care va permite sa puneti un order manual in ST. Si acum incercati sa puneti ordere manual cand ST merge infuriat. O sa vedeti ca desi cunoasteti evolutia in trecut a perechii respective, la final iesiti cu pierderi. Eu stiu EURUSD pe de rost si reusesc sa fac profit cu metoda asta doar daca trişez, la modul ca stiu anumite date calendaristice care au fost puncte de turnura pt curs in trecut. Daca incerc sa ignor asta si sa consider efectiv price action, rezultatul este foarte aleator, in sensul ca uneori pierd, alteori castig, desi - repet - stiu cum a evoluat aceasta pereche pe perioadele pe care fac testul (dar bineinteles ca nu stiu fiecare miscare de pip, ci doar outlineul). Daca insa scad viteza, castig intotdeauna, pentru ca am timp sa fac calculele, stiu miscarea (in mare) pe perioadele lungi din trecut (trendul mare) si sunt desigur "biased" in directiile respective. Dar cand piata se misca repede, ţeapă! Te prinde febra miscarilor alea repezi si nu stii unde sa te duci.

 

Daca totusi vreti sa va specializati in aceasta directie (avantajul ar fi ca atunci, la stiri, se fac profiturile cele mai mari, pentru traderii mici, daca stii sa interpretezi corect stirea si actiunea pretului) atunci mai dati un ochi si pe articolul asta. Desigur, si prin cele invecinate.

 

Alte "cand sa stau pe gard" ar fi: ori de cate ori nu mi-e clar ce vreau sa fac. Ori de cate ori nu stiu (clar) unde vreau sa pun stopul. Ori de cate ori sunt obosit... grrr... asta cu oboseala merita un paragraf aparte. In general, nu tranzactionati cand sunteti obositi, adormiti, beti, cand v-ati certat cu seful ori cu nevasta, etc. Toate astea afecteaza negativ capacitatea de concentrare in mementul acela. Cand tranzactionati trebuie sa fiti doar voi si piata. Nimic altceva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca linia pretului (VERDE) intesecteaza EMA 20 (ROSU ) e o zona periculoasa. Ideea ca daca pretul e sub EMA sa intri short si long daca e peste, pentru mine nu are valoare. Am intrat pe profit in ambele directii (sau pe pierdere :| .

 

E clar ca e riscant in timpul stirilor, mai ales la 15:30 cand apar... s-a intamplat sa vad spreadul marit de 10 ori pentru cateva secunde , si sigur nu a luat TP :| as mai zice de orele 10:00, 15:00, 16:30, 18:00 (ora de vara), de fapt pe un interval de 5 min +- in jurul acestor ore te poti astepta la surprize.

 

Interesant articolul despre overtrade. Am testat pe contul meu... daca pierzi intra cu sume tot mai mici, mai greu a fost ca atunci cand am castigat, sa nu intru cu sume tot mai mari, asta e o lectie dificila - sa nu te lasi prins de emotia castigului.

post-3879-127435915824_thumb.jpg

Editat de dandesign
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Cand nu tranzactionez ?

 

Nu tranzactionez cand nu am in minte istoria recenta de pe grafic. Ce inseamna asta ? Nu tranzactionez la un minut dupa ce am deschis graficul, decat daca am deja in minte ceea ce graficul imi arata ca sa intamplat pana acum. Nu imi place sa interpretez informatia de pe istoric in momentul prezent. Vreau sa fi trait istoria pentru a o putea interpreta. Astfel, interpretez informatia de pe istoric doar daca am fost si eu prezent acolo. Nu im dau cu parerea despre cel mai recent suport daca nu am fost acolo atunci cand pretul l-a format. Nu stiu daca intelegeti ce vreau sa spun, dar eu nu intru in piata decat atunci cand sunt "in the zone" cum zice Mark Douglas, adica atunci cand curg si eu odata cu cursul, adica atunci cand am in minte intreaga miscare recenta a cursului si cea mai recenta miscare a lui face parte, cumva, din mine. Astfel imi formez o parere mult mai avizata despre ceea ce se intampla pe grafic si iau decizii mult mai bune.

 

Stiti reclama aia cu cei doi tipi in piata in care unul ii povesteste celuilat filmul de aseara: "si ala micu, apasa pe lanterna, POOF, laser frate!!", iar cel care asculta nu intelege nimic? (link reclama

) Ei bine ganditiva ca graficul care va arata informatia este povestitorul, valorile pe care le ia pretul de-a lungul timpului, povestea, iar cel care asculta sunt eu. Asemeni tipului care nu intelege mare lucru din filmul povestit nici eu nu inteleg mare lucru daca nu am vazut graficul cand acesta s-a format nu ?

 

Cam asta e ideea pe care ma bazez eu. Desigur, nu o respect intotdeauna, e si foarte greu, iar uneori, ore insir de inregistrat grafice, nu ma ajuta absolut deloc in a imi forma o idee asupra directiei pretului.

 

 

Nu tranzactionez cand sunt obosit, cand mi-e foame, cand ma doare ceva. Mi se pare absurd ca cineva sa ia decizii atunci cand fizic nu este 100%. Oricat de inteligent ai fi, daca fizic nu esti 100% si ai nevoie de ceva, deciziile luate nu vor fi cele mai bune.

 

 

Tranzactionez totusi dupa o serie de castiguri sau pierderi. Nu fac overtrading si nu tranzactionez din dorinta de a recupera ultima pierdere si nici nu trazactionez pentru ca am castigat de 100 de ori la rand si sunt invincibil. Tranzactionez pentru ca sesizez o oportunitate in piata si atat. Daca ultimele 10 tranzactii au fost pierzatoare sau castigatoare nu ma intereseaza. Identific o oportunitate, profit de ea. De ce as face o pauza?

 

Ganditi statistic. Un eveniment poate sa aiba si 90% sanse de reusta. Fara un esantion destul de mare procentul acesta nu inseamna nimic. Poti sa ai 90% sanse de reusita si din 10 incercari sa le pierzi pe toate. Ai nevoie de macar 100 sau 1000 sau mai multe incercari pentru a avea garantia ca probabilitatile vor lucra in favoarea ta. De ce sa imi reduc constient marimea esantionului cand stiu ca am o strategie bine definita cu un money management adecvat care aduce probabilitatile de partea mea?

 

Atentia trebuie sa fie intotdeauna indreptata la motivul din spatele tranzactiei. Nu tranzactionez atunci cand motivul din spatele tranzactiei este razbunarea sau lacomia sau oricare alt sentiment de genul acesta. Stim cu toti ca astfel de sentimente pot afecta capacitatea de a identifica corect o oportunitate pe piata si te pot face sa iei decizii gresite. In cazul acesta mi se pare normal sa iei o pauza dupa ce ai fost pe val. Mi se pare absurd insa ca aceasta pauza sa faca parte din regulile tale generale. Nu asa se trateaza problema sentimentelor. Aceasta trebuie adresata direct si rezolvata, scopul final fiind obiectivitatea totala. A evita luarea decizilor prin fortarea unor pauze mi se pare abusrda.

 

 

Nu tranzactionez atunci cand am indoieli. Daca ceva nu imi convine nu tranzactionez. Deschideti 10 pozitii la rand in care vati indoit de ceva si deja strategia voastra e random. Trebuie sa identificati mereu un set ideal de conditii ce formeaza o oportunitate si sa profitati de aceasta. Daca ceva lipseste cea ce ati observat nu e o oportunitate. Daca ceva nu arata asa cum vati dori ceea ce ati observat nu e o oprtunitate. Nu am repetat din greseala, am repetat pentru a sublinia acest lucru. Pe piata aveti nevoie in primul rand de disciplina si de obiectivitate totala. Restul vin de la sine, strategia, money managementul, toate sunt banalitati daca aveti disciplina si va mentinenti obiectivitatea indiferent de circumstante.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. La sfarsitul fiecarei zi de trading noteaza ce ai invatat

 

2. Foloseste o singura strategie

- scrie despre fiecare situatie ce a mers si ce nu

- finiseaza metoda pana la perfectiune

 

3. Lasa sa se dezvolte pozitiile castigatoare si inchide pozitiile in pierdere imediat ce iti infirma analiza pe baza careia ai intrat

 

4. Daca ai profit poti intra cu sume mai mari piramidand pozitia castigatoare, daca ai pierderi intra cu sume mai mici, sau las-o balta o perioada.

 

5. Pastreaza platforma de tranzactionare simpla, urmareste evolutia pretului (nu am gasit un topic despre interpretarea liniei pretului, fara candele sau bare ), in primul rand, indicatorii sunt doar pentru avertizare - daca vezi un semnal negativ la o tranzactie in curs (divergenta, pattern, cross, etc), ia masuri de protectie (de ex. muta SL in breakeven (adica pe profit) sau ia o parte din profit), nu inchide tranzactia.

 

6. NU uita, in orice tranzactie poti sa pierzi, calculeaza inainte cat.

 

7. Daca lucrurile merg bine, e posibil sa mearga rau in continuare, daca lucrurile merg rau, sigur vor merge si mai rau.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.