Sari la conținut

Se poate pierde mai mult ?


Postări Recomandate

Buna ziua !

 

Im primul rand vreau sa felicit organizatorii acestui forum cat si celor care activeaza pe el - este un forum extrem de util.

 

Eu sunt nou in aceasta "industrie". M-am documentat si am aflat cate ceva despre acest sistem. Momentam o singura nelamurire am:

 

- Sa presupunem ca las peste weekend o tranzactie deschisa, sa zicem cumpar EUR/USD. Din cate am inteles peste weekend tu nu mai poti tranzactia. Sa presupunem ca am pus si un SL la 10 pips. Ce se intampla daca peste weekend are loc un eveniment major si Luni la prima ora, 0:00 vine o cotatie cu 200 pips in defavoarea mea (un exemplu fictiv). Sa presupunem ca asta ar insemna sa-mi pierd toti banii din cont si, mai mult, sa intru pe 'datorie'. Asta este intrebarea: Pot sa pierd mai multi bani decat am in cont ? Sa spunem ca am 1000 euro in cont, se poate intampla sa am apoi -1000 euro ? In caz ca asa este ce se intampla ? Cum ma obliga sa dau acesti bani inapoi ?

 

Ac. intrebare ca mai sus (in exemplul cu weekendul) se poate pune si in cazul in care in timpul saptamanii sa zicem se intampla un eveniment super de impact si bancile opresc pt un moment cotatiile iar brokerul meu cand primeste prima cotatie, aceasta este cu muuult sub SL-ul meu si este total de defavoarea mea. Iarasi, pot pierde mai multi bani decat am in cont ?

 

Aceaste situatii care le-am prezentat sunt probabil unele extrem de rare, dar intreb ca idee, ca principiu, din curiozitate.

 

Va multumesc anticipat pentru ajutor ! Scuze daca intrebarea mea este prea 'simpla' dar sunt incepator !

Editat de photomaker123
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In principiu, e posibil, daca folosesti leverage mare. Iar tu esti obligat prin contract sa le platesti banii respectivi (cand iti faci cont, esti de acord cu un anumit set de conditii, intre care exista si asta). Acum, la un cont mic nu cred ca e o mare problema, in sensul ca n-o sa te dea ei in judecata pentru o gaura de 500$. Numai ca n-o sa-ti mai permita sa-ti deschizi vreodata cont la ei pana nu acoperi datoria. Eu iti recomand sa nu lasi pozitii deschise peste weekend, decat daca folosesti leverage mic (sau, mai bine zis, daca tranzactionezi long-term), in asa fel incat o miscare ipotetica de 200 de pips impotriva ta sa nu-ti rada tot contul :|

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Teoretic, da, se poate. Practic este aproape imposibil.

 

Poti pierde mai multi bani decat ai in cont doar cand joci la un broker de rahat, care are putini clienti, care ofera leverage infinit de mare (fara nici o acoperire matematica, doar ca sa atraga clienti) ori doar daca ai ghinionul sa pui un bet exagerat de mare (cu leverage aproape de maxim adica) si in milisecunda imediat urmatoare sa ai gap de sute de pipsi contra ta (de genul 9/11, ori alta belea pe mapamond). Adica atunci cand brokerul nu apuca sa "isi faca cartile".

 

Peste weekend brokerul "isi face cartile", nu poti pierde mai multi bani decat ai in cont, la un broker serios. Brokerul oricum nu pierde bani, pentru ca acolo unde lasi tu tranzactia, vine altul si o preia, adica ele sunt imperecheate cand sunt destui clienti este unul care vrea sa vanda acolo unde ai tu stoplossul pe sell-ul tau si vrei sa buy-to-cover (ori unde ai marca de MC daca nu ai SL).

 

Brokerii seriosi isi iau masuri de precautie over the weekend, de genul ca iti hedgeuiesc pozitiile daca esti aproape de MC, chiar inainte de inchiderea de vineri seara. La FXCM, Dukas, ibfx, daca esti leverat mult si esti aproape de stopout (la dukas si ibfx stopoutul e diferit de 100%, dar la fxcm nu exista stopout, sau e de 100%, depinde cum vreti sa interpretati, adica iei MC imediat ce free margin atinge 0) deci ziceam, daca esti leverat mult si esti aproape de stopout, o sa ai surpriza sa gasesti in lista de tranzactii ceva de genul:

 

post-1272-127466892065_thumb.jpg

 

Ce inseamn asta? Pe un cont de 5000 de parai pe care jucam la limita, aveam mai multe SELL-uri deschise, care insumau aprox 6 loturi, si care la un momentdat puteau face o pierdere comparabila cu stopout-ul (pierderea cumulata era deja in jur de 1000 de parai). Brokerul a "adunat" toate aceste loturi si a deschis cu de la sine putere un order in sens invers, vineri seara la inchiderea editiei. Asta inseamna ca eu peste weekend nu am pierdut si nu am castigat nimic. Luni dimineata piata a facut gap in contra mea, orderele mele au totalizat o pierdere de peste 3000 de parai, dar orderul brokerului a acoperit 2300 de parai din aceasta pierdere. Observati commentul la orderul deschis de banca, precum si pretul de inchidere, care are mai multe zecimale decat pot eu sa tranzactionez, probabil ca intre broker si banca cotatiile merg la miimi de pipsi (sutimi de pipeti)...

 

Indiscutabil, o situatie in care brokerul m-a salvat de la a pierde mai multi bani decat aveam in cont. Desigur, s-ar fi putut intampla si ca piata sa se deschida in favoarea mea, caz in care orderele mele ar fi facut profit de cateva mii de parai, pe cand orderul brokerului ar fi facut paguba de cateva mii. In acest caz un "necunoscator" ar fi sarit in capul brokerului si ar fi zis ca l-a furat cu 3000 de parai. Dar remember, ordinul bancii a fost plasat vineri seara, cand el nu avea de unde sa stie (teoretic) unde se va duce cursul luni. Daca eu aveam dreptate si el nu, atunci mi-ar fi luat o parte grasa din profit, si nu as fi putut face nimic, deoarece in contract se specifica clar ca brokerul poate face ce vrea muschii lui cand vine vorba de a-si proteja banii lui (si ai mei hihi).

Editat de tradelover
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 luni mai târziu...

Salut

De curand mai exact de 2 zile am inceput si eu sa joc pe un cont demo la plus500..asit nimic

In ziua a 2 am facut contul pentru bani reali iar cei de la plus 500 daca iti faci cont pt bani reali la ei si confirm un nr de tel iti dau 50 ron bonus.

Acum am o intrebare

 

Stiu ca posibil pentru unii sa para prosteasca dar exista posibilitaea ca eu sa fac traczactii si sa intru pe minus dator la ei?

nu vb de mii de euro sau sume enorme, vb de 10 ron sa zic

Concret

Am o tranzactie in curs. Am pus un stop los la el de 3 ron sa se opreasca.

Dar exista posibilitatea daca uit de acest stop los sa intre pe minus?

Nu am gasit nimic legat de margini la ei.

Dupa ce se goleste contul ajunge pe 0 poate intra pe minus?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Majoritatea brokerilor au un margin call prin care te avertizeaza atunci cand marja ta libera e pe minus, atentia marja nu balanta contului. Majoritatea nu isi permit sa se riste ca tu sa ajungi pe minus sa le ramai dator lor dar probabil exista si astfel de cazuri exceptionale. Ala care permite asa ceva oricum nu e broker serios.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am verificat, insa cred ca pot afirma ca orice broker din Romania are un margin call.

Astfel, in cazul in care tu intri pe pierdere, brokerul iti va iesi din toate pozitiile existente in momentul in care fondurile tale vor fi mai mici decat 40% din marginea depusa pentru pozitiile deschise. Acest 40% nu e fix, variaza de la broker la broker.

 

Totusi, exista si cazul teoretic in care se poate intampla ceva mai rau: daca se formeaza un gap(de obicei in weekenduri) atat de mare incat pozitiile merg impotriva ta fara a putea fi oprite nici macar de broker, iar pierderea este mai mare decat intregul cont, intradevar vei ramane dator. Chestia asta este stipulata in contract. In acest caz, daca nu vrei sa platesti, mi se pare ca brokerul te da in judecata.

 

Oricum, daca ai capul pe umeri astfel de situatii sunt destul de imposibile. Deci, nu-ti face griji din motivul asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.