Sari la conținut

Trading-ul: Sistemul de valori si credinte


Postări Recomandate

  • Moderators

Sistemul de valori si credinte

 

Convingerile, valorile, credintele iau nastere ca urmare a interactiunii cu mediul inconjurator. Cele mai puternice dintre credinte se formeaza in general pe baza unei experiente reale, dar cateva dintre ele se pot forma in urma unui studiu. Pe langa diverse obiecte, persoane sau actiuni, in sistemul nostru de valori intalnim si lucrurile de care ne e frica. Despre asta vreau sa vorbesc acum, intrucat are foarte mare legatura cu tradingul. Fie ca sunteti constienti sau nu pentru foarte multi dintre voi fie piata in general, fie anumite actiuni pe care trebuie sa le executati va sperie, frica fiind unul din motivele primordiale care stau la baza insuccesului in trading.(si nu numai) Frica aceasta este insa irationala si poate avea mai multe cauze.

 

Pentru a exemplifica modul de formare al unei convingeri am sa dau un exemplu abstract fara legatura cu piata. Prin extrapolare vom ajunge apoi si la cauzele ce stau la baza unor frici irationale pe care traderii le traiesc.

 

Luati exemplul unui copil, 3-4 ani, fara prea multe cunostinte despre mediul inconjurator si despre ceea ce se intampla in jurul lui. Cum reactioneaza acesta la mediul inconjurator ? Priveste, gusta, atinge, cerceteaza cam tot ceea ce intalneste in jurul lui. Nu stie ce sunt toate acestea care il inconjoara dar vrea sa descopere. Odata ce descopera lucrurile bune va cauta sa repete aceleasi actiuni pentru a ajunge la acelasi rezultat pozitiv. Odata confruntat insa cu elemente din mediu inconjurator care ii produc durere, frica, disconfort general, acesta va cauta sa le evite pe viitor. Logica simpla pana acum nu ? Problema sta in lipsa rationalitati copilului la acea varsta frageda. Pe baza aceste determinari foarte simple a cee e bun si ce e rau multi copii dezvolta convingeri gresite despre mediu inconjurator care il pot bantui pentru tot restul vietii. Frica irationala fata de un animal este un astfel de exemplu. Copiii care la varsta frageda au avut de a face cu un caine rau, care a incercat sa ii atace, sau care chiar i-a ranit, vor capata convigerea gresita ca toate animalele de acest gen sunt periculoase. Orice alta interactiune ulterioara cu un caine va fi insotita de teama. Copilul nu va mai avea curajul sa se apropie de nici un caine oricat de bland ar fi acesta. Cu cat acesta a suferit mai multe interactiuni negative cu un caine cu atat mai puternica va fi convingerea lui despre caini si cu atat mai greu va fii sa ii demonstrezi acestuia ca nu toti cainii sunt rai. Cei care au avut norocul unei interactiuni initiale pozitive, cu un caine bland jucaus, nu vor intampina aceasi problema in a aborda alte animale pe viitor. Problema lor consta insa in convingerea gresita ca toti cainii sunt blanzi. Astfel el nu va putea face diferenta dintre un caine bland si unul rau, nefiind pregatit in cazul unui atac. Daca convingerea lui initiala ca toti cainii sunt blanzi este destul de puternica copilul va trece peste interactiunea cu un caine rau mult mai usor si va considera in continuare ca toate animalele sunt blande. Odata cu varsta insa, mintea copilului se dezvolta, iar acesta este capabil acum, rational sa faca diferenta dintre un caine bun si un caine rau. Vechiul sistem de valori cade, facandu-i loc celui nou, bazat pe argumente rationale. Uneori insa se intampla ca vechiul sistem de valori sa nu fie inlocuit niciodata transformandu-se ulterior in fobii irationale.

 

Exemplul de mai sus prezinta formarea unei convingeri pe baza unei experiente reale, insa sistemele de valori iau nastere unori doar din spusele altora, prin carti, pe la tv, sau chiar in persoana. Convingerile pe care parintii vi le-au impus de-a lungul timpului pot fi un exemplu, sau convngerile pe care vi le-ati format urmarind poate prea mult emisiunile de la televizor. Ca de exemplu credinta in existenta fantomelor. Marea majoritate a celor care cred in astfel de fenomene inexplicabile nu au avut nici macar o singura astfel de experienta supra naturala.

 

In functie de cat de puternic este evenimentul declansator, sau de cat de multe ori se repeta acesta de-a lungul timpului convingerile pot fi de o putere mai mare sau mai mica. Pentru sute de ani oamenii au crezut ca pamantul e centrul universului, sau ca pamantul nu e rotund. Acestea au fost cateva dintre convingerile foarte puternice la care cu greu au putut oamenii sa renunte. Evenimentul ce se vrea a fi un “pattern-breaker” sau un anihiliator al sistemului de credinte trebuie sa fie si el cel putin la fel de puternic ca si convingerea in sine. Singurul lucru care ar putea sa il convinga pe un necredincios convins ar fi un miracol. Si chiar si asa, acesta s-ar putea sa nu fie convins.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Cum se formeaza sistemul de valori in piata

 

Trader-ul incepator este asemenea copilului din primul exemplu. El se afla acum intr-un mediu nou, total necunoscut in care posibilitatile sunt nesfarsite. La fel ca si copilasul de 3-4 ani acesta incearca sa atinga si sa inteleaga tot ce il inconjoara.

 

Momentele acestea sunt cele mai importante in definirea caracterului trader-ului in viitor. Acum acesta ia tranzactii dupa sentiment, dupa zovnuri sau auzite, acum simte pentru prima data emotiile specifice aceste activitati: frica din timpul unei tranzactii, dorinta de a avea dreptate, lacomia, extazul unei tranzactii castigatoare, durerea unei tranzactii pierzatoare si multe altele. Toate acestea vor forma trader-ul care mai tarziu va cunoaste fie succesul fie infrangerea.

 

Problema mare consta in cum intelege incepatorul nostru primele sale experiente pe piata. Spre deosebire de copilul de 3-4 ani traderul nostru dispune de un intelect mult mai dezvoltat si de o ratiune mult mai capabila sa distinga binele de rau. Cu toate acestea, abordarea celor mai multi traderi lasa de dorit. Cu toata ratiunea si cu tot intelectul lor comportamentul si perceptia lor asupra mediului inconjurator nu difera deloc de cea a unui copil. Vor reactiona la infrangere in acelasi mod in care copilul reactioneaza dupa un contact cu un caine rau. Vor prinde frica de piata, de tranzactii si cel mai important, de a pierde. Da, frica de a pierde reprezinta motivul numarul unu pentru insuccesele omenilor in general. Cauzele acestei frici irationale sunt in numar foarte mare si difera de la om la om. Poate fi din cauza unor evenimente marcante in copilarie sau de-a lungul vietii, poate fi din cauza programarii sociale, sau din cine stie ce motive irationale. Nu pot sa le cuprind aici pe toate, dar nici nu si-ar avea rostul. Cert e ca aceasta frica exista si exista in marea majoritate a oamenilor.

 

Odata experimentat infrangerea pe piata, frica de infrangere a eroului nostru se adanceste. Convingerea ca piata e un fenomen complex foarte greu de inteles prinde putere, iar singura solutie pe care traderul nostru incepator o vede consta in a se adanci in studiu. Da, asta nu e un lucru rau. Studiu, studiu, studiu, si multa multa munca sunt ingrediente ale succesului, dar, din pacate, de cele mai multe ori motivele din spatele acestei adanciri in studiu nu constau strict intr-o mai buna intelgere a pietei ci doar in posibilitatea de a oferi o scuza pentru toate esecurile. Traderul se adanceste in studiu si cauta sa ineleaga pana si cea mai mica miscare a pietei. Bineinteles ca acest lucru e imposibil, iar traderul nostru nu face decat sa traiasca cu frica fiecare miscare. Nu este insa constient de acest lucru si cauta apoi sa studieze si sa supra-analizeze orice mica misca a pietei. Frica lui de a pierde e atat de puternica incat acesta ramane paralizat la orice miscare pe care nu o intelege. Isi doreste extrem de mult sa castige, iar singura modalitate prin care poate face asta o regaseste in a studia fiecare miscare. Cand pierde, frica lui se adevereste, iar durerea emotionala resimitita e foarte mare. Singura modalitate prin care poate bloca aceasta durere o regaseste in lipsa unei intelegeri totale a pietei. Si astfel continua sa se aprofundeze in studiu, dar nu pentru o buna intelgere a pietei ci pentru a fi sigur ca atunci cand va pierde urmatoarea tranzactie va avea scuza pregatita: nu cunosc inca toate miscarile pietei, trebuie sa studiez si mai mult. Si astfel traderul se adanceste intr-un cerc vicios. A intelege fiecare mica miscare e aproape imposibil, precum e si a nu pierde nici o tranzactie. Frica lui de esec insa nu il lasa sa inteleaga acest lucru si ciclul continua.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Cele trei etape necesare constituirii unui sistem de valori ideal

 

Singurul pattern-breaker care poate elimina aceaste convingeri gresite, nu poate veni decat din interior. Daca la un moment dat traderul reuseste sa ineleaga ca nu poate sti rezultatul fiecarei tranzactii de dinainte si ca nici mcar nu are nevoie de asta pentru a scoate profit atunci acesta va resui sa rupa acest cerc vicios si sa vada piata dintr-o noua perspectiva, perspectiva obiectiva, neintunecata de vreo emotie negativa sau de vreo convingere gresita.

 

Odata ajuns aici, traderul nostru a facut primul pas catre succes. A reusit sa completeze pasul intai: Etapa mecanica sau etapa obiectivitatii. In aceasta etapa traderul a reusit sa:

 

1. Castige increderea de sine necesara executarii unei activitati intr-un mediu nelimitat.

2. Execute corect o strategie de tranzactionare.

3. Isi antrenze mintea sa gandeasca in probabilitati.

4. Creeze o credinta puternica indubitabila in consistenta sa ca si trader.

 

Odata completata aceasta prima etapa, se poate avansa la etapa subiectivitatii. In aceasta a doua etapa poate fi folosit tot ceea ce sa invatat despre miscarile pietei pentru a se actiona cum se crede de cuviinta ca e mai bine. E vorba de trading-ul discretionar. Tradingul liber in care elementele difera de la o tranzactie la alta in functie de analiza pe care traderul o face in acel moment al pietei. Este una dintre cele mai greu etape de urmat si de concluzionat cu succes. Foarte multi traderi nu vor trece niciodata de prima etapa, intrucat acest trading subiectiv cade foarte usor prada emotiilor. Iar odata cauzut prada emotiilor, traderul se intoarce inapoi la inceputuri, inaintea primei etape. Daca prima parte insa este foarte bine inteleasa si se afla foarte adanc in interiorul noului sistem de credinte aceasta va constitui o fundatie foarte solida pentru aceasta a doua etapa.

 

A treia si ultima etapa este cea mai greu de atins si probabil ca e nevoie de ani si ani de experienta. Si chiar si asa succesul nu este garantat. Este vorba de etapa intuitiva. A tranzactiona intuitiv este cea mai avansata stare pe care un trader o poate atinge. E echivalentul in trading a centurii negre in arte martiale. Nimic nu garanteaza atingerea acestei etape intrucat nu poti incerca sa fii intuitiv intrucat intuitia e spontana. Nu are nimic de a face cu ceea ce cunoastem la un nivel rational. Partea rationala a creierului nostru se pare ca nu acorda nici un pic de incredere informatiilor ce vin dintr-o sursa pe care ea nu o intelege. A simti ca ceva e pe cale sa se intample e o forma de cunoastre foaarte diferita de tot ceea ce stim la nivel rational. Pentru a putea exercita capacitati intuitive e nevoie ca in primul rand sistemul tau de valori sa acepte astfel de informatii noi, inexplicabile la nivel rational.

 

(ideile din postul acesta sunt preluate direct din “trading in the zone”, dar nu sunt traduceri exacte)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Avantajul trader-ului incepator

 

Cel mai important avantaj il reprezinta lipsa prejudecatilor. Tradingul nu e o activitate neaparat grea. E o activitate ca toate celelalte, unde ai nevoie de ani de munca si experienta inainte a atinge succesul adevarat. Desigur, pentru cei talentati, succesul poate veni mult mai repede, intr-un an sau doi, dar acelasi lucru ramane valabil pentru oricare alt domeniu. Putini sunt insa talentati si putini sunt pe piata de zeci de ani. Marea majoritate a traderilor e formata din cei care vor sa dea bufu pe piata si sa scoata milioanele in primul an. Cum sansele lor de succes sunt infime, acestia isi vor arunca conturile in aer pentru ca mai apoi sa vina pe forumuri sau pe alte site-uri dupa un an sau doi de spart conturi si sa le explice celor noi veniti cat de grea e meseria asta si de cat de multi ani ai nevoie pentru a atinge succesul. Si chiar si asa succesul acela va fi prezentat sub forma unor procente de 20-30% pe an. Daca traderul nostru incepator are deja un sistem de valori bine conturat si stie ca orice pe lumea asta e posibil daca ti-o doresti cu adevarat, el nu va ciuli urechile la cuvintele loserilor ci va continua sa faca ceea ce trebuie. Va studia piata din propria perspectiva si va merge pe drumul lui.

 

Retineti! Nimic pe lumea asta nu e imposibil. Cei care va contrizic sau va critica o fac doar din invidie. Le e mult prea frica sa vada cum voi va ridicati cu mult deasura lor si ajungeti acolo unde doar ei viseaza.

 

“S-ar parea ca, mai mult decat altii, sunt invidiati mai ales aceia care se ridica prin puterea aripilor lor si se elibereaza de cusca in care ceilalti raman inchisi” – Petrarca

 

Toti cei care va impun anumite limite in succesul pe care voi l-ati putea atinge nu sunt decat niste lasi. Acele limite sunt defapt cele pe care ei si le impun lor, din cauza ca sunt prea slabi fie si doar ca sa se gandeasca ca ar putea ajunge mai sus.

 

De aceste prejudecati insa se lovesc marea majoritate a traderilor incepatori. Calea unui incepator in orice domeniu este intotdeauna anevoioasa si insotita de esecuri. Da, sunt cativa traderi care dau buful la inceput, dar asta le da senzatia ca stiu ce fac, doar pentru ca mai tarziu sa isi ia un bobarnac peste nas, si mai apoi peste cont, pentru a da inapoi tot ce au castigat. Odata ce asta se intampla, daca traderul meu nu are coloana vertebrala, nu ii mai ramane decat sa ia aminte la spusele altora. Si de aici prejudecatile il acapareaza. De aici incolo dispare dorinta de a se ridica deasupra celorlalti. De aici incolo, acestuia nu ii ramane decat sa urmeze calea maselor si sa devina si el unul dintre cei care mai tarziu vor da sfaturi si explicatii altora despre cat de greu e sa scoti profit de pe piata si ca daca atingi 10-20% pe an esti foarte foarte bun. Din traderul cu potential care era la inceput acum a devenit unul ordinar care impune altora limite de frica ca ar putea fi depasit. Daca traderul nostru are coloana vertebrala atunci el nu se va lasa invins de un esec. Nu exista esecuri, exista doar lectii de invatat. Traderul isi va invata lectia si va merge mai departe, fara sa asculte povestile altora. El va visa in continuare la succes si va face tot ceea ce trebuie pentru a il atinge.

 

Lipsa prejudecatilor este cea care ii permite traderului inca de la inceput sa viseze. Da, se pot atinge profituri de 100% pe an. Se poate si mai mult. Unii chiar au facut-o! Stiu ca sunt traderi care au atins procente de mai multe sute pe an. Vreti limite ? Setativa limitele celor mai buni care au atins perfomante de cartea recordurilor. Nu mai asculati la loseri care nu se pot imagina mai sus decat sunt. Asculatati la cei care sunt cu mult mai sus decat toti. Ei sunt singurii care va vor da sfaturile care trebuie si tot ei sunt singurii care va vor sustine. Pentru ca lor nu le e frica ca vati putea ridica la nivelul lor sau mai sus. Ei sunt unii dintre cei care au cunoscut succesul si prea putin ii mai afecteaza pe ei succesul altora. Ba din potriva, vor fi fericiti ca li se alatura o noua persoana pe treptele de sus ale succesului. Nu aveti idee cat de putini sunt acolo sus si orice persoana nou venita este bine venita. Odata ajunsi acolo veti observa cum competitia pentru treptele de mai sus dispare. Nimeni nu va mai pune bete in roate. De acolo in sus lupta se duce doar cu voi insiva si nu cu cei din jur.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Criodi

 

Ceea ce am observat eu pana acum, este ca mediocritatea nu trebuie sa isi aiba locul in trading. Orice merge imbunatatit, chiar si atunci cand nu pare ca mai merge imbunatatit ceva. Trebuie impins peste limita. Doar depasirea limitelor poate duce, in opinia mea, la rezultatele acelea excelente de care vorbeai. Nu cred ca o singura strategie te face sa fi foarte profitabil ci mai multe. De ce cred asta? Fiindca pe o anumite tehnica/strategie astepti un anumit set de reguli sa se indeplineasca, pe o alta - alta, samd. Ganditi-va ce s-ar intampla daca ai avea trade-urile impartite pe mai multe strategii - sa zicem 3 la numar. Atunci ar disparea timpii morti din piata. Timpii morti, in care iti poti valorifica la maximum timpul investit pe fiecare din cele trei strategii. Timpul este cel mai de pret capital posibil, nu banii. Timpul e limitat, la fel de limitat ca si viata umana, numarata in ani. Cu alte cuvinte, traiesti sau mori poate fi deviza unor oameni carora banii nu le mai pot oferi prea multe lucuri, daca descopera ca au o tumora pe creier, insa inoperabila. Asa ca tine-ti minte: Time is money, not the reverse: money is time.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.